Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Hodowla i użytkowanie zwierząt

Sylabus przedmiotu Mechanizacja produkcji zwierzęcej i roślinnej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mechanizacja produkcji zwierzęcej i roślinnej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Karbowy <Andrzej.Karbowy@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 15 1,00,41zaliczenie
wykładyW5 15 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych zagadnień związanych z uprawą polową
W-1Znajomość zagadnień związanych z utrzymaniem zwierząt gospodarskich

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.2
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych2
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego2
T-A-4Charaskterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna dojarki mechanicznej.2
T-A-5Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje2
T-A-6Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion2
T-A-7Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych1
T-A-8Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje2
15
wykłady
T-W-1Transport w produkcji zwierzęcej2
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.2
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.2
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.2
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy2
T-W-6Maszyny do nawożenia nawozami organicznymi i mineralnymi2
T-W-6Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych2
T-W-8Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do tematyki ćwiczeń5
A-A-3Przygotowanie projektu5
A-A-4Konsultacje3
A-A-5Omówienie i zaliczenie projektu2
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie tematyki wykładów5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów5
A-W-4Konsultacje3
A-W-5Zaliczenie pisemne wykładów2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające
M-2Metody problemowe
M-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Wykonanie prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C12_W01
Ma wiedzę z zakresu obsługi i budowy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
ZO_1A_W06, ZO_1A_W10C-1T-A-8, T-A-4, T-A-5, T-A-2, T-A-3, T-A-7, T-A-1, T-A-6, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-5, T-W-6, T-W-6, T-W-8M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C12_U01
Umie rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
ZO_1A_U09, ZO_1A_U11C-1T-A-8, T-A-4, T-A-5, T-A-2, T-A-3, T-A-7, T-A-1, T-A-6, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C12_K01
Jest zdolny rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
ZO_1A_K01C-1T-A-8, T-A-4, T-A-5, T-A-2, T-A-3, T-A-7, T-A-1, T-A-6, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-5, T-W-6, T-W-6, T-W-8M-1, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C12_W01
Ma wiedzę z zakresu obsługi i budowy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C12_U01
Umie rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
2,0
3,0Umie rozpoznać maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji roślinnej i zwierzęcej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C12_K01
Jest zdolny rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kowalik W. i in., Mechanizacja produkcji zwierzęcej., Wyd. AR Lublin, Lublin, 1999
  2. Gach S. i in., Maszyny rolnicze - elementy teorii i obliczeń., SGGW W-wa, Warszawa, 1991
  3. Worona M., Dawidowski J.B., Maszyny rolnicze, cz 1., Wyd. AR Szczecin, Szczecin, 1999

Literatura dodatkowa

  1. 2011, Czasopisma tematyczne

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.2
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych2
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego2
T-A-4Charaskterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna dojarki mechanicznej.2
T-A-5Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje2
T-A-6Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion2
T-A-7Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych1
T-A-8Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Transport w produkcji zwierzęcej2
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.2
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.2
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.2
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy2
T-W-6Maszyny do nawożenia nawozami organicznymi i mineralnymi2
T-W-6Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych2
T-W-8Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje1
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do tematyki ćwiczeń5
A-A-3Przygotowanie projektu5
A-A-4Konsultacje3
A-A-5Omówienie i zaliczenie projektu2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie tematyki wykładów5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów5
A-W-4Konsultacje3
A-W-5Zaliczenie pisemne wykładów2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-S-C12_W01Ma wiedzę z zakresu obsługi i budowy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W06ma wiedzę o organizacji i wykonywaniu technicznych zadań inżynierskich dostosowanych do kierunku zootechnika
ZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Treści programoweT-A-8Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje
T-A-4Charaskterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna dojarki mechanicznej.
T-A-5Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego
T-A-7Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.
T-A-6Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.
T-W-1Transport w produkcji zwierzęcej
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy
T-W-6Maszyny do nawożenia nawozami organicznymi i mineralnymi
T-W-6Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych
T-W-8Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje
Metody nauczaniaM-1Metody podające
M-2Metody problemowe
M-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykonanie prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-S-C12_U01Umie rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
ZO_1A_U11Potrafi rozwiązywać techniczne zadania inżynierskie w dziedzinie zootechniki
Cel przedmiotuC-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Treści programoweT-A-8Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje
T-A-4Charaskterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna dojarki mechanicznej.
T-A-5Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego
T-A-7Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.
T-A-6Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.
T-W-1Transport w produkcji zwierzęcej
Metody nauczaniaM-1Metody podające
M-2Metody problemowe
M-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykonanie prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Umie rozpoznać maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji roślinnej i zwierzęcej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-S-C12_K01Jest zdolny rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Cel przedmiotuC-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Treści programoweT-A-8Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje
T-A-4Charaskterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna dojarki mechanicznej.
T-A-5Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego
T-A-7Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.
T-A-6Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.
T-W-1Transport w produkcji zwierzęcej
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy
T-W-6Maszyny do nawożenia nawozami organicznymi i mineralnymi
T-W-6Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych
T-W-8Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje
Metody nauczaniaM-1Metody podające
M-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0