Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
Sylabus przedmiotu Organizacja grup producentów zwierząt gospodarskich:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Organizacja grup producentów zwierząt gospodarskich | ||
Specjalność | Pielęgniarstwo zwierząt | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Jerzy Wójcik <Jerzy.Wojcik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Danuta Majewska <Danuta.Majewska@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 17 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza z zakresu chowu i użytkowania zwierząt gospodarskich oraz organizacji produkcji zwierzęcej i podstaw ekonomiki. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat organizacyjnych i formalno-prawnych zagadnienień dotyczących tworzenie grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikających z działalności tych grup. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada bydła mlecznego mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca). | 3 |
T-A-2 | Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada bydła mięsnego mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca). | 3 |
T-A-3 | Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada owiec rzeźnych i producentów wełny owczej mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca). | 2 |
T-A-4 | Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada trzody chlewnej mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca). | 4 |
T-A-5 | Opracowanie projektów mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą. Opracowywanie założeń organizacyjno-technologicznych, struktury stada, rocznej towarowości stada, planu sprzedaży w ramach grupy producentów drobiu rzeźnego i jaj. | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Uzasadnienie potrzeby integracji w grupy producentów określonego produktu w warunkach gospodarki rynkowej. Trudności w działaniu pojedynczego producenta. Korzyści działania grupowego dla samych producentów i konsumentów. Bariery ograniczające proces powstawania grup producenckich. | 2 |
T-W-2 | Tworzenie grup producentów. Organizacja szkoleń uzasadniająca potrzebę łączenia się producentów. Wybór tymczasowego komitetu organizacyjnego, prezentacja celów działania grupy, ustalenie wstępnych działań grupy w oparciu o przygotowywane normatywy i osiągnięcia produkcyjne. Postępowanie formalne związane z rejestracją grupy producentów. | 3 |
T-W-3 | Zintegrowane działanie i funkcjonowanie grupy producentów w zakresie: 1) organizacji stad zwierząt uwzględniającej doskonalenie i poprawę ich wartości w oparciu o własny remont stada matczynego, wzajemne powiązania w tym względzie między członkami grupy; 2) dokonania wyboru odbiorców produktów oraz ustalenia negocjacyjne warunków ich dostaw, umów, wymogów jakościowych, terminów dostaw, sposobów wyceny; 3) prowadzenie wspólnego zaopatrzenia w obrotowe środki produkcji (mieszanki paszowe, koncentraty, prefiksy, środki dezynfekcyjne, materiał hodowlany); 4) prowadzenie wspólnego nadzoru weterynaryjnego. | 3 |
T-W-4 | Planowanie działalności grupy i sposobu jej funkcjonowania (obrót towarowy a finansowanie). | 2 |
T-W-5 | Kryteria wyboru formy prawnej dla działalności grupy producentów. | 1 |
T-W-6 | Charakterystyka poszczególnych form prawnych dla działalności grup producentów (zrzeszenia, stowarzyszenia, spółdzielnie, spółki z o.o.). | 2 |
T-W-7 | Przykłady wykorzystania różnych form prawnych w działaniu grup producentów aktualnie funkcjonujących. Rodzaje wsparcia i profitów, o które może się ubiegać grupa producentów rolnych. Aktualny stan w zakresie tworzenie grup producentów rolnych w kraju z podziałem na poszczególne branże. | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestniczenie w zajęciach, przygotowanie projektu na wskazany temat. | 15 |
A-A-2 | Czytanie wskazanej literatury. | 6 |
A-A-3 | Przygotowanie się do zajęć audytoryjnych. | 6 |
A-A-4 | Konsultacje | 2 |
A-A-5 | Ocena projektów, zaliczenie | 1 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 15 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie tematyki wykładów. | 4 |
A-W-3 | Czytanie wskazanej literatury. | 4 |
A-W-4 | Przygotowanie do zaliczenia. | 4 |
A-W-5 | Konsultacje | 2 |
A-W-6 | Pisemne zaliczenie | 1 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny. |
M-2 | Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora. |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna. |
M-4 | Metoda projektów. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach. |
S-2 | Ocena formująca: Ocena projektów. |
S-3 | Ocena formująca: Ocena końcowa na podtawie ocen z projektów i aktywności na zajęciach. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-O17.2_W06 W wyniku przeprowadzonych zajęć student zna formalno-prawne zagadnienia dotyczące tworzenia grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikające z działalności tych grup. Posiada wiedzę na temat wzajemnych relacji i powiązań między członkami grupy, mających na celu zapewnienie produkcji na założonym z góry poziomie. | ZO_1A_W06, ZO_1A_W08 | — | — | C-1 | T-A-5, T-A-4, T-A-3, T-A-1, T-A-2, T-W-7, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-2, T-W-3, T-W-6 | M-2, M-3, M-4, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-O17.2_U20 W ramach przeprowadzonych zajęć student umie opracować założenia organizacyjno-technologiczne produkcji realizowanej w ramach grupy producentów: bydła mlecznego, bydła mięsnego, trzody chlewnej, producentów drobiu rzeźnego i jaj, owiec rzeźnych i wełny owczej oraz zorganizować specjalistyczną grupę producencką. | ZO_1A_U04, ZO_1A_U05, ZO_1A_U20 | — | — | C-1 | T-A-5, T-A-4, T-A-3, T-A-1, T-A-2, T-W-7, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-2, T-W-3, T-W-6 | M-3, M-4, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-O17.2_K01 Student projektując i opracowując założenia grupy producenckiej wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem, przyczyniając się do poprawy opłacalności produkcji zwierzęcej. Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole. | ZO_1A_K01, ZO_1A_K04 | — | — | C-1 | T-A-5, T-A-4, T-A-3, T-A-1, T-A-2, T-W-7, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-2, T-W-3, T-W-6 | M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-O17.2_W06 W wyniku przeprowadzonych zajęć student zna formalno-prawne zagadnienia dotyczące tworzenia grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikające z działalności tych grup. Posiada wiedzę na temat wzajemnych relacji i powiązań między członkami grupy, mających na celu zapewnienie produkcji na założonym z góry poziomie. | 2,0 | |
3,0 | W wyniku przeprowadzonych zajęć student zna formalno-prawne zagadnienia dotyczące tworzenia grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikające z działalności tych grup. Posiada wiedzę na temat wzajemnych relacji i powiązań między członkami grupy, mających na celu zapewnienie produkcji na założonym z góry poziomie. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-O17.2_U20 W ramach przeprowadzonych zajęć student umie opracować założenia organizacyjno-technologiczne produkcji realizowanej w ramach grupy producentów: bydła mlecznego, bydła mięsnego, trzody chlewnej, producentów drobiu rzeźnego i jaj, owiec rzeźnych i wełny owczej oraz zorganizować specjalistyczną grupę producencką. | 2,0 | |
3,0 | Student umie opracować założenia organizacyjno-technologiczne produkcji realizowanej w ramach grupy producentów: bydła mlecznego, bydła mięsnego, trzody chlewnej, producentów drobiu rzeźnego i jaj, owiec rzeźnych i wełny owczej oraz zorganizować specjalistyczną grupę producencką. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-O17.2_K01 Student projektując i opracowując założenia grupy producenckiej wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem, przyczyniając się do poprawy opłacalności produkcji zwierzęcej. Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole. | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem, przyczyniając się do poprawy opłacalności produkcji zwierzęcej. Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich, Grupy producentów rolnych. Przewodnik., Wyd. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich Organ Zarządzający „Planem Rozwoju obszarów Wiejskich”, Warszawa, 2005
- Boguta W., Organizacja i funkcjonowanie grup producentów rolnych., Krajowa Rada Spółdzielcza, Warszawa, 2008
- Boguta W., Perspektywy rozwoju grup producentów rolnych do roku 2013., Krajowa Rada Spółdzielcza., Warszawa, 2008
- Chałupka P., Metodyka tworzenia i funkcjonowania grup producentów trzody chlewnej – aspekty ekonomiczne, organizacyjne oraz prawne., Wyd. Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań, 1999
- Gruszecki T., Bojar W., Szymanowska A., Lipecka Cz., Grupa producentów w produkcji owczarskiej., Wyd. Akademii Rolniczej w Lublinie, Lublin, 2008
Literatura dodatkowa
- Dz. U. nr 88 poz. 983, Ustawa z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach. (Dz. U. nr 88 poz. 983) z późniejszymi zmianami., 2000
- Dz. U. Nr 162, poz. 1694, Ustawa z dnia 18 czerwca 2004 r. o zmianie ustawy o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw., 2004