Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (N2)
Sylabus przedmiotu Organizacja turystyki zagranicznej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Organizacja turystyki zagranicznej | ||
Specjalność | Gospodarka turystyczna | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Brelik <Agnieszka.Brelik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Ogólna wiedza z zakresu turystyki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznej w zakresie funkcjonowania przedsiębiorcy na rynku turystyki zagranicznej |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Główne czynniki rozwoju ruchu turystyczneg | 2 |
T-K-2 | Determinanty rozwoju ruchu turystycznego | 2 |
T-K-3 | Procesy historyczne rozwoju ruchu turystyki zagranicznej | 2 |
T-K-4 | Paszporty, wizy, przejścia graniczne, kontrola graniczna, opieka konsularna za granicą | 2 |
T-K-5 | Podstawowe zagadnienia z rozwoju turystyki zagranicznej w Polsce, | 3 |
T-K-6 | Funkcjonowanie przedsiębiorstw w obrębie turystyki zagranicznej | 3 |
T-K-7 | Turystyka miedzynarodowa | 3 |
T-K-8 | Regiony turystyczne świata | 2 |
T-K-9 | Państwa świata pod względem uprawiania i rozwoju turystyki zagranicznej | 2 |
21 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | udzial w konwersatoriach | 21 |
A-K-2 | Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury | 15 |
A-K-3 | Przygotowanie referatu | 10 |
A-K-4 | Przygotowanie do kolokwium | 9 |
A-K-5 | Udział w konsultacjach | 4 |
A-K-6 | Wyszukiwanie i przegląd portali internetowych | 15 |
A-K-7 | Projekt przygotowany zgodnie z poleceniem wykładowcy | 16 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Teoretyczne oraz polimetodyczne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocana kolokwium |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena zaliczeniowa z ćwiczeń |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D4/13_W01 Uzyskał pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu turystyki zagranicznej | E_2A_W03 | — | C-1 | T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-7 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D4/13_U01 Przygotowanie wystapienia i jego prezentacja | E_2A_U04 | — | C-1 | T-K-4, T-K-6, T-K-5 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D4/13_K01 Poznał ramy prawne funkcjonowania turystyki zagranicznej | E_2A_K01 | — | C-1 | T-K-8, T-K-4, T-K-5, T-K-7 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D4/13_W01 Uzyskał pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu turystyki zagranicznej | 2,0 | |
3,0 | Student: opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoil zasadnicze tresci programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przewazajacej mierze błędna) | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D4/13_U01 Przygotowanie wystapienia i jego prezentacja | 2,0 | |
3,0 | Student: opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoil zasadnicze tresci programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przewazajacej mierze błędna) | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D4/13_K01 Poznał ramy prawne funkcjonowania turystyki zagranicznej | 2,0 | |
3,0 | Student: opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoil zasadnicze tresci programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przewazajacej mierze błędna) | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Gaworecki W.W, Turystyka, PWE, Warszawa, 2007
- Meyer B, Obsługa ruchu turystycznego, PWN, Warszawa, 2009
- Rapacz A., Przedsiębiorstwo turystyczne, Difin, Warszawa, 2007
Literatura dodatkowa
- Bosiacki S, Zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym, AWF w Poznan, Poznan, 2008
- Panasiuk A, Jakosc usług turystycznych, U.S., Szczecin, 2008