Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
Sylabus przedmiotu Technologia mleczarska:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Technologia mleczarska | ||
Specjalność | technologia i żywienie | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Izabela Dmytrów <Izabela.Dmytrow@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Anna Mituniewicz-Małek <Anna.Mituniewicz-Malek@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości z zakresu chemii, biochemii, fiyzki i mikrobiologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z czynnikami wplywającymi na jakość i trwalość mleka surowego, technologią produkcji podstawowych grup produktów mleczarskich, zmianami zachodzącymi w mleku i produktach mleczarskich podczas przetwarzania i przechowywania oraz metodami zagospodarowania maślanki i serwatki - produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego. |
C-2 | Nabycie praktycznych umiejętności wykonywania podstawowych analiz fizyko-chemicznych stosowanych do oceny mleka i produktów mleczarskich. |
C-3 | Umiejętność przygotowania i prowadzenie prezentacji dotyczących mleka i produktów mleczarskich |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zapoznanie studentów z tematyką ćwiczeń, regulaminem i przepisami BHP. Szkolenie stanowiskowe. | 3 |
T-L-2 | Technologia produkcjii ocena mleka spożywczego | 4 |
T-L-3 | Produkcja i ocena mleka fermentowanego - kefir | 4 |
T-L-4 | Produkcja kazeiny kwasowej | 4 |
T-L-5 | Produkcja masła | 4 |
T-L-6 | Ocena jaskości i przydatności mleka surowego | 4 |
T-L-7 | Odrabianie i zaliczanie ćwiczeń | 4 |
27 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Fizjologia i biochemia laktacji | 1 |
T-W-2 | Czyynniki genetyczne i pozagenetyczne wpływające na wydajność skład i jakość mleka | 1 |
T-W-3 | Skład chemiczny mleka, jego właściwości fizyko-chemiczne oraz wartość żywieniowa | 6 |
T-W-4 | Jakość i trwałość mleka surowego | 1 |
T-W-5 | Technologia produkcji mleka spożywczego | 1 |
T-W-6 | Technologia produkcji mleka fermentowanego | 1 |
T-W-7 | Technologia produkcji masła i produktów masłopodobnych | 1 |
T-W-8 | Technologia produkcji koncentratów mlecznych | 1 |
T-W-9 | Technologia produkcji serów | 3 |
T-W-10 | Technologia produkcji lodów | 1 |
T-W-11 | Kierunki wykorzystania maślanki i serwatki | 1 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach laboratoryjnych | 27 |
A-L-2 | Przygotowanie do ćwiczeń | 45 |
A-L-3 | Studiowanie wskazanej literatury naukowej | 10 |
A-L-4 | Konsultacje | 8 |
90 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestniczenie w wykładach | 18 |
A-W-2 | Studiowanie wskazanej literatury | 12 |
A-W-3 | Godziny kontaktowe z nauczycielem | 4 |
A-W-4 | Przygotowanie do egzaminu | 26 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wyklad informacyjnyi z wykorzystaniem technik multimedialnych |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne technologiczno-analityczne realizowane sstemem rotacyjnym, pojedynczo lub w zespołach 2 osobowych |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych |
S-2 | Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonania ćwiczeń laboratoryjnych |
S-3 | Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie tematyki wykładów w formie testu uzupełnień |
S-4 | Ocena podsumowująca: Ocena projeków i ich prezentacji wykonanych w ramach ćwiczeń projektowych |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D5tiz_W01 Student potrafi zdefiniować podstawowe pojęcia stosowane w technologii mleczarskiej, scharakteryzować metody pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz rozpoznać i objaśnić zachodzące w nim zmiany podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. | TZZ_1A_W15 | — | — | C-1, C-3, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-2 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-4, S-1 |
TZZ_1A_D5tiz_W02 Student jest w stanie scharakteryzować podstawowe procesy technologiczne stosowane do wytwarzania produktów mleczarskich oraz przetwarzania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego to jest maślanki i serwatki, a także zaproponować ich modyfikacje mające na celu poprwę jakości wyrobów mleczarskich. | TZZ_1A_W16 | — | — | C-1, C-3, C-2 | T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-6, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-4, S-1 |
TZZ_1A_D5tiz_W03 Student jest w stanie rozróżniać i zdefiniować opreracje jednostkowe i procesy technologiczne oraz scharakteryzować ich wpływ na jakość produktów mleczarskich. Potrafi wymienić i objaśnić zasady kształtowania właściwości funkcjonalnych i odżywczych wyrobów mleczarskich. | TZZ_1A_W17 | — | — | C-1, C-3, C-2 | T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-6, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-4, S-1 |
TZZ_1A_D5tiz_W04 Student jest w stanie dobrać odpowiednie metody służące do zabezpieczenia mleka i produktów mleczarskich, podczas transportu , przechowywania i dystrybucji | TZZ_1A_W18 | — | — | C-1, C-3, C-2 | T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-6 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-4, S-1 |
TZZ_1A_D5tiz_W05 Student potrafi wskazać i objaśnić powiązania pomiędzy środowiskiem a pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. | TZZ_1A_W22 | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-6, T-W-2 | M-1 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D5tiz_U01 Student umie wyszukiwać, weryfikować i wykorzystywać potrzebne informacje pochodzące z różnych źródeł, dotyczące pozyskiwania i przetwarzania mleka. | TZZ_1A_U01 | — | — | C-1, C-3, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-6, T-W-2, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-4, S-1 |
TZZ_1A_D5tiz_U02 Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole, umie oszacować czas potrzebny na realizację zajęć laboratoryjnych w ramach zajęć dotyczących oceny i przetwórstwa mleka | TZZ_1A_U02 | — | — | C-1, C-3, C-2 | T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-4, S-1 |
TZZ_1A_D5tiz_U03 Student potrafi opracować i przedstawić w formie prezentacji dokumentację dotyczącą metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przedstawić przebieg procesów technologicznych obejmujacych przetwórstwo mleka. Potrafi opracować uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczących oceny mleka i jego przetworów. | TZZ_1A_U03 | — | — | C-3, C-2 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-6 | M-2 | S-2, S-4, S-1 |
TZZ_1A_D5tiz_U04 Student posiada umiejętność samodzielnego zdobywania wiedzy dotyczącej technologii mleczarskiej. | TZZ_1A_U05 | — | — | C-1, C-3, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-6, T-W-2 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-4, S-1 |
TZZ_1A_D5tiz_U05 Student potrafi ocenić jakość mleka i produktów mleczarskich oraz kontrolować zmiany zachodzące podczas ich przechowywania. | TZZ_1A_U10 | — | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-6, T-W-2, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-1 |
TZZ_1A_D5tiz_U06 Student potrafi scharakteryzować i ocenić mleko oraz maślankę i serwatkę, określić zachodzące w nich przemiany i oszacować ich przydatność technologiczną. | TZZ_1A_U17 | — | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-11, T-W-2 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-4, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D5tiz_K01 Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności w zakresie przetwórstwa mleka, a także rozumie potrzebę ciągłego dokształcania. | TZZ_1A_K01 | — | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-6, T-W-2 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-4, S-1 |
TZZ_1A_D5tiz_K02 Ma świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny i postępowania zgodnie z zasadami etyki zawodowej. | TZZ_1A_K02 | — | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-6, T-W-2 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-4, S-1 |
TZZ_1A_D5tiz_K03 Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną. Potrafi pracować w zespole i współodpowiadać za realizowane zadania dotyczące oceny i przetwórtstwa mleka. | TZZ_1A_K03 | — | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-6, T-W-2 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-4, S-1 |
TZZ_1A_D5tiz_K04 Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie oceny i przetwórstwa mleka. | TZZ_1A_K04 | — | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-6, T-W-2 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-4, S-1 |
TZZ_1A_D5tiz_K05 Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy dotyczący optymalizacji działań związanych z pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka | TZZ_1A_K05 | — | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-6, T-W-2 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-4, S-1 |
TZZ_1A_D5tiz_K06 Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni, rozumie potrzebę popularyzację wiedzy dotyczącej oceny i przetwórstwa mleka.Potrafi przyjąć rolę lidera. | TZZ_1A_K06 | — | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-6, T-W-2 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-4, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D5tiz_W01 Student potrafi zdefiniować podstawowe pojęcia stosowane w technologii mleczarskiej, scharakteryzować metody pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz rozpoznać i objaśnić zachodzące w nim zmiany podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. | 2,0 | Student nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć stosowanych w technologii mleczarskiej, scharakteryzować metod pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz nie potrafi rozpoznać i objaśnić zchodzących w nim zmian podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. |
3,0 | Student potrafi zdefiniować niektóre podstawowe pojęcia stosowane w technologii mleczarskiej, scharakteryzować niektóre metod pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz potrafi rozpoznać i objaśnić niektóre zachodzące w nim zmiany podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. | |
3,5 | Student potrafi zdefiniować podstawowe pojęcia stosowane w technologii mleczarskiej, scharakteryzować niektore metody pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz potrafi rozpoznać i objaśnić niektore zchodzaące w nim zmiany podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. | |
4,0 | Student potrafi zdefiniować podstawowe pojęcia stosowane w technologii mleczarskiej, scharakteryzować metody pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz potrafi rozpoznać i objaśnić większość zachodzacych w nim zmian podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. | |
4,5 | Student potrafi zdefiniować podstawowe pojęć stosowane w technologii mleczarskiej, scharakteryzować metody pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz potrafi rozpoznać i objaśnić zachodzące w nim zmiany podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania, a także potrafi zaproponować sposoby ograniczenia niepożądanych zmian. | |
5,0 | Student potrafi precyzyjnie zdefiniować podstawowe pojęcia stosowane w technologii mleczarskiej, scharakteryzować metod pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz potrafi rozpoznać i bardzo szczegółowo objaśnić zachodzące w nim zmiany podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania., a także potrafi dokonać szczegółowej analizy przyczyn niepożądanych zmian. | |
TZZ_1A_D5tiz_W02 Student jest w stanie scharakteryzować podstawowe procesy technologiczne stosowane do wytwarzania produktów mleczarskich oraz przetwarzania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego to jest maślanki i serwatki, a także zaproponować ich modyfikacje mające na celu poprwę jakości wyrobów mleczarskich. | 2,0 | Student nie potrafi scharakteryzować podstawowych procesów technologicznych stosowanych do wytwarzania produktów mleczarskich oraz przetwarzania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego to jest maślanki i serwatki, a także zaproponować ich modyfikacje mające na celu poprwę jakości wyrobów mleczarskich. |
3,0 | Student potrafi scharakteryzować nieliczne podstawowe procesy technologiczne stosowanych do wytwarzania produktów mleczarskich oraz przetwarzania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego to jest maślanki i serwatki, natomiast nie potrafi zaproponować ich modyfikacji mających na celu poprwę jakości wyrobów mleczarskich. | |
3,5 | Student potrafi scharakteryzować połowę podstawowych procesów technologicznych stosowanych do wytwarzania produktów mleczarskich oraz przetwarzania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego to jest maślanki i serwatki, natomiast nie potrafi zaproponować ich modyfikacji mającch na celu poprwę jakości wyrobów mleczarskich. | |
4,0 | Student potrafi dokładnie scharakteryzować prawie wszystkie podstawowe procesy technologicznye stosowane do wytwarzania produktów mleczarskich oraz przetwarzania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego to jest maślanki i serwatki, a także wkazać ich niewielkie modyfikacje mające na celu poprwę jakości wyrobów mleczarskich. | |
4,5 | Student potrafi scharakteryzować wszystkie podstawowe procesów technologiczne stosowane do wytwarzania produktów mleczarskich oraz przetwarzania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego to jest maślanki i serwatki, a także zaproponować ich modyfikacje mające na celu poprwę jakości wyrobów mleczarskich. | |
5,0 | Student potrafi precyzyjnie scharakteryzować podstawowe procesy technologiczne stosowane do wytwarzania produktów mleczarskich oraz przetwarzania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego to jest maślanki i serwatki, a także zaproponować i szczegółowo uzasadnić ich modyfikacje mające na celu poprwę jakości wyrobów mleczarskich. | |
TZZ_1A_D5tiz_W03 Student jest w stanie rozróżniać i zdefiniować opreracje jednostkowe i procesy technologiczne oraz scharakteryzować ich wpływ na jakość produktów mleczarskich. Potrafi wymienić i objaśnić zasady kształtowania właściwości funkcjonalnych i odżywczych wyrobów mleczarskich. | 2,0 | Student nie umie rozróżnić i zdefiniować operacji jednostkowych i opisać procesów technologicznych, ani wskazać ich oddziaływania na jakość produktów mleczarskich. Nie zna zasad kształtowania właściwości funkcjonalnych i odżywczych wyrobów mleczarskich. |
3,0 | Student umie rozróżnić i zdefiniować zaledwie kilka operacji jednostkowych i opisać nieliczne procesy technologiczne ioraz jedynie wskazać , bez pogłębionej analizy, ich oddziaływanie na jakość produktów mleczarskich. Zna jedynie fragmentarycznie zasad kształtowania właściwości funkcjonalnych i odżywczych wyrobów mleczarskich. | |
3,5 | Student umie rozróżnić i zdefiniować większość operacji jednostkowych i opisać kilka procesów technologicznych oraz wskazać i częściowo objaśnić ich oddziaływania na jakość produktów mleczarskich. Zna jedynie fragmentarycznie zasad kształtowania właściwości funkcjonalnych i odżywczych wyrobów mleczarskich. | |
4,0 | Student umie rozróżnić i zdefiniować wszystkie operacje jednostkowe i opisać większość procesów technologicznych oraz wskazać i objaśnić ogólne zasady ich oddziaływania na jakość produktów mleczarskich. Zna zasady kształtowania właściwości funkcjonalnych i odżywczych wyrobów mleczarskich. | |
4,5 | Student umie rozróżnić i zdefiniować wszystkie operacje jednostkowe i opisać wszystkie procesy technologiczne oraz wskazać i objaśnić zasady ich oddziaływania na jakość produktów mleczarskich. Zna szczegółowe zasady kształtowania właściwości funkcjonalnych i odżywczych wyrobów mleczarskich. | |
5,0 | Student umie rozróżnić i zdefiniować wszystkie operacje jednostkowe i opisać wszystkie procesy technologiczne oraz wskazać i precyzyjnie objaśnić zasady ich oddziaływania na jakość produktów mleczarskich. Zna szczegółowe zasady kształtowania właściwości funkcjonalnych i odżywczych wyrobów mleczarskich i potrafi je uzasadnić. | |
TZZ_1A_D5tiz_W04 Student jest w stanie dobrać odpowiednie metody służące do zabezpieczenia mleka i produktów mleczarskich, podczas transportu , przechowywania i dystrybucji | 2,0 | Student nie potrafi dobrać odpowiednich metod służących do zabezpieczenia mleka i produktów mleczarskich podczas transportu , przechowywania i dystrybucji. |
3,0 | Student potrafi wskazać odpowiednie metody służące do zabezpieczenia mleka i produktów mleczarskich podczas transportu , przechowywania i dystrybucji, jednak nie potrafi uzasadnić swoich propozycji. | |
3,5 | Student potrafi wskazać odpowiednie metody służące do zabezpieczenia mleka i produktów mleczarskich podczas transportu , przechowywania i dystrybucji, jednak tylko w nielicznych przypadkach potrafi uzasadnić swoje sugestie. | |
4,0 | Student potrafi wskazać odpowiednie metody służące do zabezpieczenia mleka i produktów mleczarskich podczas transportu , przechowywania i dystrybucji i w większości przypadków j potrafi uzasadnić swój wybór | |
4,5 | Student potrafi wskazać odpowiednie metody służące do zabezpieczenia mleka i produktów mleczarskich podczas transportu , przechowywania i dystrybucji i we wszystkich przypadkach potrafi uzasadnić swój wybór. | |
5,0 | Student potrafi wskazać odpowiednie metody służące do zabezpieczenia mleka i produktów mleczarskich podczas transportu , przechowywania i dystrybucji i we wszystkich przypadkach j potrafi uzasadnić swój wybór. Potrafi również również przedstawić sposoby modyfikacji stosowanych metod w celu poprawienia cech organoleptycznych mleka i produktów mleczarskich. | |
TZZ_1A_D5tiz_W05 Student potrafi wskazać i objaśnić powiązania pomiędzy środowiskiem a pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. | 2,0 | Student nie potrafi wskazać i objaśnić powiązań pomiędzy środowiskiem a pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. |
3,0 | Student potrafi wskazać, ale nie potrafi objaśnić powiązań pomiędzy środowiskiem a pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. | |
3,5 | Student potrafi wskazać i częściowo objaśnić powiązania pomiędzy środowiskiem a pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. | |
4,0 | Student potrafi wskazać i objaśnić powiązania pomiędzy środowiskiem a pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. | |
4,5 | Student potrafi wskazać i objaśnić powiązania pomiędzy środowiskiem a pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. Jednocześnie potrafi wskaząć pewne zagrożenia dla środowiska związane z pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. | |
5,0 | Student potrafi wskazać i objaśnić kmpleksowe powiązania pomiędzy środowiskiem a pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. Jednocześnie potrafi wskaząć zagrożenia dla środowiska związane z pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka oraz możliwości i ch zminimalizowania. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D5tiz_U01 Student umie wyszukiwać, weryfikować i wykorzystywać potrzebne informacje pochodzące z różnych źródeł, dotyczące pozyskiwania i przetwarzania mleka. | 2,0 | Student w niewielkim stopniu posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji ,pochodzących z różnych źródeł, dotyczących pozyskiwania i przetwarzania mleka. |
3,0 | Student posiada wystarczającą umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji ,pochodzących z różnych źródeł, dotyczących pozyskiwania i przetwarzania mleka. | |
3,5 | Student posiada nieznacznie większą umiejętność niż wystarczająca wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji ,pochodzących z różnych źródeł, dotyczących pozyskiwania i przetwarzania mleka. | |
4,0 | Student posiada dobrą umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji ,pochodzących z różnych źródeł, dotyczących pozyskiwania i przetwarzania mleka. | |
4,5 | Student posiada więcej niż dobrą umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji, pochodzących z różnych źródeł, dotyczących pozyskiwania i przetwarzania mleka. | |
5,0 | Student posiada bardzo dużą umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji ,pochodzących z różnych źródeł, dotyczących pozyskiwania i przetwarzania mleka. | |
TZZ_1A_D5tiz_U02 Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole, umie oszacować czas potrzebny na realizację zajęć laboratoryjnych w ramach zajęć dotyczących oceny i przetwórstwa mleka | 2,0 | Student nie potrafi pracować indywidualnie i w zespole nie umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zajęć laboratoryjnych w ramach zajęć obejmujących ocenę i przetwórstwo mleka |
3,0 | Student nie potrafi całkowicie samodzielnie pracować indywidualnie w niewielkim stopniu angażuje sie w pracę zespołową, mało dokładnie umie oszacować czas potrzebny na realizację zajęć laboratoryjnych w ramach zajęć obejmujących ocenE przetwórstwo mleka. | |
3,5 | Student potrafi w dostatecznym stopniu pracować indywidualnie, potrafi współuczestniczyć w organizowaniu pracy zespołowej, mało dokładnie umie oszacować czas potrzebny na realizację zajęć laboratoryjnych w ramach zajęć obejmujących ocenę i przetwórstwo mleka. | |
4,0 | Student uzyskuje dobre efekty w pracy indywidualnej, angażuje się w pracę zespołową , a także inicjuje też pewne działania w ramach grupy, umie oszacować czas potrzebny na realizację zajęć laboratoryjnych w ramach zajęć obejmujących ocenę i przetwórstwo mleka. | |
4,5 | Student wykazuje dużą aktywność na zajęciach, potrafi prawidłowo interpretować uzyskane wyniki, angażuje się w pracę zespołową, umie dokładnie oszacować czas potrzebny na realizację zajęć laboratoryjnych w ramach zajęć obejmujących ocenę i przetwórstwao mleka. | |
5,0 | Student wykazuje bardzo dużą aktywność na zajęciach, potrafi weryfikować i prawidłowo interpretować uzyskane wyniki, jest osobą inicjującą i organizująca pracę w zespole, umie bardzo dobrze oszacować czas potrzebny na realizację zajęć laboratoryjnych obejmujących ocenę i przetwórstwo mleka | |
TZZ_1A_D5tiz_U03 Student potrafi opracować i przedstawić w formie prezentacji dokumentację dotyczącą metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przedstawić przebieg procesów technologicznych obejmujacych przetwórstwo mleka. Potrafi opracować uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczących oceny mleka i jego przetworów. | 2,0 | Student nie potrafi opracować i przedstawić w formie prezentacji, dokumentacji dotyczącej metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przedstawić przebiegu procesow technologicznych obejmujących przetwórstwo mleka. Nie potrafi opracować uzyskanych wyników analiz fizyko-chemicznych dotyczących oceny mleka i jego przetworów. |
3,0 | Student potrafi fragmentarycznie opracować i przedstawić w formie prezentacji, dokumentacji dotyczącej metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przedstawić przebieg procesów technologicznych obejmujących przetwórstwo mleka. Potrafi zestawić uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczacych mleka i jego przetworów bez ich analizowania. | |
3,5 | Student potrafi , mało wnikliwie opracować i przedstawić w formie prezentacji, dokumentację dotyczącą metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przedstawić przebieg procesów technologicznych obejmujących przetwórstwo mleka. Potrafi zestawić i częściowo objaśnić uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczących mleka i jego przetworów. | |
4,0 | Student potrafi weryfikować, prawidłowo zinterpretować i przedstawić w formie prezentacji, informacje dotyczace metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przedstawić przebieg procesów technologicznych obejmujących przetwórstwo mleka. Potrafi zestawić i właściwie zinterpretować uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczących oceny mleka i jego przetworów. | |
4,5 | Student potrafi weryfikować, prawidłowo zinterpretować, ocenić krytycznie i przedstawić w formie prezentacji, dokumentację dotyczącą metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przedstawić przebieg procesów technologicznych obejmujacych przetwórstwo mleka. Potrafi zestawić, analizować i uzasadnić uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczących oceny mleka i jego przetworów. | |
5,0 | Student potrafi analizować, weryfikować, interpretować, samodzielnie wyciągać wnioski i przedstawić w formie prezentacji, dokumentację dotyczącą metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przebieg procesów obejmujących przetwórstwo mleka. Potrafi zestawić, zweryfikować, uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczących oceny mleka i jego przetworów oraz podać przyczyny uzyskania błędnych wartości. | |
TZZ_1A_D5tiz_U04 Student posiada umiejętność samodzielnego zdobywania wiedzy dotyczącej technologii mleczarskiej. | 2,0 | Student nie posiada umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy dotyczącej technologii mleczarskiej. |
3,0 | Student posiada niewielką umiejętność samodzielnego zdobywania wiedzy dotyczącej technologii mleczarskiej | |
3,5 | Student nie w pełni potrafi wykorzystywać dostępne źródła, w celu samodzielnego zdobywania wiedzy dotyczacej technologii mleczarskiej | |
4,0 | Student posiada umiejętność korzystania z różnych źródeł informacji ,w celu samodzielnego zdobywania wiedzy dotyczącej technologii mleczarskiej. | |
4,5 | Student posiada umiejętność korzystania z różnych źródeł informacji oraz ich krytycznej oceny, w celu samodzielnego zdobywania wiedzy dotyczacej technologii mleczarskiej. | |
5,0 | Student potrafi korzystać z różnych źródeł informacji oraz je weryfikować, a także wyszukiwać najnowsze osiągnięcia dotyczace mleka i jego przetworów, w celu samodzielnego zdobywania wiedzy dotyczącej technologii mleczarskiej. | |
TZZ_1A_D5tiz_U05 Student potrafi ocenić jakość mleka i produktów mleczarskich oraz kontrolować zmiany zachodzące podczas ich przechowywania. | 2,0 | Student nie potrafi ocenić jakości mleka i produktów mleczarskich oraz kontrolować zmian zachodzących podczas ich przechowywania. |
3,0 | Student w niewielkim stopniu potrafi ocenić jakość mleka i produktów mleczarskich oraz kontrolować zmiany zachodzące podczas ich przechowywania | |
3,5 | Student potrafi fragmentarycznie ocenić jakość mleka i produktów mleczarskich oraz kontrolować zmiany zachodzące poczas ich przechowywania. | |
4,0 | Student potrafi prawidłowo przeprowadzić ocenę jakości mleka i produktów mleczarskich oraz właściwie kontrolować zmiany zachodzące podczas ich przechowywania. | |
4,5 | Student potrafi wnikliwie ocenić jakość mleka i produktów mleczarskich oraz szczegółowo kontrolować zmiany zachodzące podczas ich przechowywania. | |
5,0 | Student potrafi bardzo wnikliwie ocenić jakość mleka i produktów mleczarskich oraz bardzo szczegółowo kontrolować zmiany zachodzące podczas ich przechowywania. | |
TZZ_1A_D5tiz_U06 Student potrafi scharakteryzować i ocenić mleko oraz maślankę i serwatkę, określić zachodzące w nich przemiany i oszacować ich przydatność technologiczną. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi ocenić mleko, maślankę i serwatkę oraz określić podstawowe przemiany w nich zachodzące, a także orientacyjnie ich przydatność technologiczną | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D5tiz_K01 Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności w zakresie przetwórstwa mleka, a także rozumie potrzebę ciągłego dokształcania. | 2,0 | Ma niewystarczajacą wiedzę i umiejętności dotyczące oceny mleka i jego przetwórstwa. Nie rozumie potrzeby stałego poszerzania swojej wiedzy w tym zakresie. |
3,0 | Ma podstawową wiedzę i umiejętności dotyczące oceny mleka i jego przetwórstwa. Rozumie potrzebę poszerzania swojej widzy w tym zakresie w bardzo ograniczonym stopniu | |
3,5 | Potrafi w ograniczonym stopniu poszerzać wiedzę i umiejętności dotyczące oceny mleka i jego przetwórstwa. Nie w pełni rozumie potrzbę poszerzania swojej wiedzy. | |
4,0 | Wykazuje aktywną postawę w poszerzaniu wiedzy i umiejętności dotyczacych oceny mleka i jego przetwórstwa. Rozumie potrzebą ciągłego samokształcenia. | |
4,5 | Ma wystarczającą i dobrze ugruntowaną wiedzę i umiejętności dotyczące oceny mleka i jego przetwórstwa Jest otwarty na wszelkiego rodzaju nowości dotyczące tej grupy zagadnień. Rozumie potrzebę ciągłego samokształcenia. | |
5,0 | Ma szeroką wiedzę i duże umiejętności dotyczące oceny mleka i jego przetwórstwa. Rozumie potrzebę i widzi korzyści wynikajace z ciągłego dokształcania się w tym zakresie. | |
TZZ_1A_D5tiz_K02 Ma świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny i postępowania zgodnie z zasadami etyki zawodowej. | 2,0 | Nie postępuje w sposób profesjonalny i nie postępuje zgodnie z zasadami etyki zawodowej. |
3,0 | Ma nie pełną świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny. Nie zawsze postępuje zgodnie z zasadmi etyki zawodowej. | |
3,5 | Ma nie do końca pełną świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny. Nie zawsze postępuje zgodnie z zasadami etyki zawodowej. | |
4,0 | Ma pełną świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny. Na ogół postępuje zgodnie z zasadami etki zawodowej | |
4,5 | Ma pełną świadomość ważnośći zachowań w sposób profesjonalny. Zawsze postępuje zgodnie z zasadami etyki zawodowej. | |
5,0 | Ma pełną świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny i stara się o tym przekonać inne osoby. Zawsze postępuje zgodnie z zasadami etyki zawodowej i potrafi skorygować niewłaściwe pod tym wzgledem postępowanie innych osób. | |
TZZ_1A_D5tiz_K03 Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną. Potrafi pracować w zespole i współodpowiadać za realizowane zadania dotyczące oceny i przetwórtstwa mleka. | 2,0 | Nie ma świadomości odpowiedzialności za pracę własną. Nie potrafi pracować w zespole i współodpowiadać za realizowane zadania dotyczace oceny i przetwórstwa mleka. |
3,0 | Ma niewielką świadomość odpowiedzialnośći za pracę własną. Jest mało aktywny w pracy zespołowej. W niewielkim stopniu czuje się odpowiedzialny za realizowane zadania dotyczące oceny i przetwórstwa mleka. | |
3,5 | Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną. Jest mało aktywny w pracy zespołowej. Nie w pełni czuje się odpowiedzialny za realizowane zadania dotyczące oceny i przetwórstwa mleka. | |
4,0 | Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną. Jest aktywny w pracy zespołowej. W dużym stopniu czuje się odpowiedzialny za realizowane zadania dotyczące oceny i przetwórstwa mleka. | |
4,5 | Ma dużą świadomość odpowiedzialnośći za pracę własną. Jest bardzo aktywny w pracy zespołowej. W dużym stopniu czuje się odpowiedzialny za realizowane zadania dotyczące oceny i przetwórstwa mleka. | |
5,0 | Ma bardzo dużą odpowiedzialność za pracę własną. Jest bardzo aktywny w pracy zespołowej. W bardzo dużym stopniu czuje sie odpowiedzialny za reralizowane zadania dotyczące oceny i przetwórstwa mleka | |
TZZ_1A_D5tiz_K04 Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie oceny i przetwórstwa mleka. | 2,0 | Nie ma świadomości ryzyka i nie potrafi ocenić skutkow wykonywanej działalności w zakresie oceny i przetwórstwa mleka. |
3,0 | Ma niewielką świadomość ryzyka. Nie w pełni potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie oceny i przetwórstwa mleka. | |
3,5 | Ma świadomość ryzyka. Nie w pełni potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie oceny i przetwórstwa mleka. | |
4,0 | Ma dużą świadomość ryzyka. Potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie oceny i przetwórstwa mleka. | |
4,5 | Ma bardzo dużą świadomość ryzyka. Potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie oceny i przetwórstwa mleka. | |
5,0 | Ma bardzo dużą świadomość ryzyka. Potrafi wielopłaszczyznowo i prawidłowo ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie oceny i przetwórstwa mleka. | |
TZZ_1A_D5tiz_K05 Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy dotyczący optymalizacji działań związanych z pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka | 2,0 | Nie potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy dotyczący optymalizacji postępowań związanych z pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. |
3,0 | Potrafi w niewielkim stopniu myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy dotyczący optymalizacji działań związanych z pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka | |
3,5 | Potrafi nie w pełni myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy dotyczący optymalizcji działań zwiazanych z pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. | |
4,0 | Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy dotyczący optymalizacji działań związanych z pozyskiwaniem i przetwóstwem mleka. | |
4,5 | Potrafi bardzo skutecznie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy dotyczący optymalizacji działań związanych z pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. | |
5,0 | Potrafi wykorzystywać najnowsze osiągnięcia w dziedzinie technologii mleczarskiej w celu poprawienia rentowności pozyskiwania przetwórstwa mleka. | |
TZZ_1A_D5tiz_K06 Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni, rozumie potrzebę popularyzację wiedzy dotyczącej oceny i przetwórstwa mleka.Potrafi przyjąć rolę lidera. | 2,0 | Nie ma świadomości roli społecznej absolwenta uczelni. Nie rozumie potrzeby popularyzacji nabytej wiedzy dotyczacej oceny i przetwórstwa mleka. Nie potrafi przyjąć roli lidera. |
3,0 | Ma niewielką świadomość roli społecznej absolwenta uczelni. Nie do końca rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy dotyczacej oceny i przetwórstwa mleka. W niewielkim stopniu potrafi przyją rolę lidera. | |
3,5 | Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni. Nie do końca rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy dotyczącej oceny i przetwórstwa mleka. W niewielkim stopniu potrafi przyjąć rolę lidera | |
4,0 | Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni. Rozumie potrzebę popularyzcji nabytej wiedzy dotyczacej oceny i przetwórstwa mleka. Nie w pełni potrafi przyjąć rolę lidera. | |
4,5 | Ma dużą świadomość roli społecznej absolwenta uczelni. Rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy dotyczącej oceny i przetwórstwa mleka. Potrafi przyjąć rolę lidera. | |
5,0 | Ma bardzo dużą świadomość roli społecznej absolwenta uc zelni. Rozumie i docenia potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy dotyczącej oceny i przetwórstwa mleka. Potrafi przyjąć rolę lidera. |
Literatura podstawowa
- Praca zbiorowa pod red. S. Ziajki, Mleczarstwo zagadnienia wybrane t 1 i 2, ART, Olsztyn, 1997
- Praca zbiorowa pod red. S. Ziajki, Mleczarstwo t.1, UWM, OLsztyn, 2008
- Jasińska M., Dmytrow I., Mituniewicz-Małek A., Technologia Mleczarska - miniskrypt, Maszynopis, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, 2010
Literatura dodatkowa
- Obrusiewicz T., Mleczarstwo cz.1 i 2, WSiiP, Warszawa, 1993
- Jurczak M.E., Mleko produkcja, badanie, przerób, SGGW, Warszawa, 2003