Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
Sylabus przedmiotu Gospodarka odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Gospodarka odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego | ||
Specjalność | technologia rybna | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Sozologii Wód | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Arkadiusz Nędzarek <Arkadiusz.Nedzarek@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Małgorzata Bonisławska <Malgorzata.Bonislawska@zut.edu.pl>, Agnieszka Rybczyk <Agnieszka.Rybczyk@zut.edu.pl>, Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 10 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student posiada podstawową wiedzę z zakresu chemii, technologii przetwórstwa rybnego |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu gospdarki odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego jak i zdobycie przez studenta umiejętności identyfikacji i gospodarowania odpadami |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Identyfikacja odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego na podstawie danych z wybranego zakładu | 2 |
T-L-2 | Wskazanie odpowiedniego (optymalnego) sposobu przetworzenia tych odpadów zgodnie z obowiązującymi przepisami | 3 |
T-L-3 | Przygotowanie kompleksowego projektu dotyczącego gospodarowania odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego | 4 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe definicje oraz przegląd przepisów prawnych | 1 |
T-W-2 | Rodzaje odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego i ich identyfikacja | 1 |
T-W-3 | Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania - zasada 3U - unikanie, użycie ponowne, recykling, unieszkodliwianie) | 3 |
T-W-4 | Elementy zintegrowanego systemu gospodarki odpadami (selekcja i gromadzenie, transport, magazynowanie porzejściowe, segregacja, recykling, przerób i unieszkodliwianie, ostateczne skałdowanie, charakterystyka stosowanych technologii - kompostowanie, spalarnie, składowiska, metody unieszkodliwiania odpadów niebezpiecznych). | 4 |
9 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-L-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 6 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 15 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 7 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 15 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z zastosowaniem sprzętu multimedialnego |
M-2 | Ćwiczenia z elementami projektu |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Obserwacja ciagła w trakcie zajęć |
S-2 | Ocena formująca: Kolokwia sprawdzające |
S-3 | Ocena podsumowująca: Kolokwium końcowe |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_D4tr_W01 Ma podstawową wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego. Posiada podstawową wiedzę z zakresu podstawowych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania odpadów z takiego zakładu. | TZZ_2A_W03 | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-3, T-L-2 | M-1, M-2 | S-2, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_D4tr_U01 Potrafi ocenić wielkość odpadów wybranego zakładu przetwórstwa rybnego oraz określić sposób postępowania z obowiązującymi przepisami prawnymi | TZZ_2A_U01, TZZ_2A_U02 | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-3, T-L-2 | M-1, M-2 | S-2, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_D4tr_K01 Ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania. | TZZ_2A_K03 | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-3, T-L-2 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_D4tr_W01 Ma podstawową wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego. Posiada podstawową wiedzę z zakresu podstawowych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania odpadów z takiego zakładu. | 2,0 | |
3,0 | Ma podstawową wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego. Posiada podstawową wiedzę z zakresu podstawowych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania odpadów z takiego zakładu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_D4tr_U01 Potrafi ocenić wielkość odpadów wybranego zakładu przetwórstwa rybnego oraz określić sposób postępowania z obowiązującymi przepisami prawnymi | 2,0 | |
3,0 | Potrafi ocenić wielkość odpadów wybranego zakłądu przetórstwa rybnego oraz określoć sposób postępowania z obowiązujacymi przepisami prawnymi | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_D4tr_K01 Ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania. | 2,0 | |
3,0 | Ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jędrczak A., Biologiczne przetwarzanie odpadów, PWN, Warszawa, 2008
- Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2005
- Hartmann L., Bilogiczne oczyszczanie scieków, Instalator Polski, Warszawa, 1966
- Miksch K., Sikora J., Biotechnologia ścieków, PWN, Warszawa, 2010