Wydział Techniki Morskiej i Transportu - Chłodnictwo i Klimatyzacja (S1)
Sylabus przedmiotu Technologia chłodnicza żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Chłodnictwo i Klimatyzacja | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Technologia chłodnicza żywności | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Klimatyzacji i Transportu Chłodniczego | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Sergiy Filin <Sergiy.Filin@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Michał Chmielowski <Michal.Chmielowski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 10 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Logistyka żywności |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy w zakresie technik przechowywania żywności: obliczania procesów, dobóru urządzeń i trybów ich pracy |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności przeprowadzania obliczeń procesów cieplnych oraz symulacji komputerowej pracy chłodni oraz wyciągania wniosków. |
C-3 | Nabycie kompetencji działania w sposób przedsiębiorczy |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Obliczenia czasu schłodzenia, zamrażania i odmrażania. | 5 |
T-A-2 | Kolokwium nr 1. | 1 |
T-A-3 | Obliczenia potrzebnej mocy chłodniczej urządzeń zamrażalniczych. | 4 |
T-A-4 | Obliczenia zużycia ciekłych gazów. | 4 |
T-A-5 | Kolokwium nr 2; zaliczenie przedmiotu. | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zadania technologii chłodniczej. Pojęcie łańcuchu chłodniczego. Metody utrwalania żywności. Procesy mikrobiologiczne, zachodzące w zywności. Obróbka wstępna żywności. | 8 |
T-W-2 | Podstawy teoretyczne technik zamrażania. Obliczenie czasu i zapotrzebowania na zimno w procesach schładzania, zamrażania i odmrażania. | 6 |
T-W-3 | Współczesne techniki zamrażania: w powietrzu, owiewowe, kontaktowe, fluidyzacyjne, w ciekłym azocie (LIN), w ciekłym CO2 (LIC). | 6 |
T-W-4 | Przechowywanie i transport żywności w atmosferze kontrolowenej (CA) i modyfikowanej (MA). Metody i środki wytważania CA i MA. | 6 |
T-W-5 | Budowa i eksploatacja chłodni. Chłodnie portowe i dystrybucyjne. Komory dojżewania bananów | 4 |
T-W-6 | Zamrażanie ryb na statkach rybackich. Zamrażanie mięsa, owoców, warzyw, pieczywa i wyrobów cukierniczych. | 4 |
T-W-7 | Budowa zamrażarek i wytwornic lodu. | 7 |
T-W-8 | Opakowania i pakowanie żywności. Warunki przechowywania żywności w sklepach. | 3 |
T-W-9 | Zaliczenie | 1 |
45 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach. | 15 |
A-A-2 | Czytanie wskazanej literatury | 5 |
A-A-3 | Przygotowanie do zajęć i kolokwiów | 5 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 44 |
A-W-2 | Czytanie wskazanej literatury. | 21 |
A-W-3 | Przygotowanie do egzaminu i udział w egzaminie | 10 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podajace: wykład informacyjny, opowiadanie, objaśnienie lub wyjaśnienie. |
M-2 | Metody praktyczne: ćwiczenia audytoryjne, symulacja. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie ustnej: losowanie zestawu 2 pytań z uprzednio udostępnionej studentom listy pytań, która tematycznie pokrywa się z treścią programową wykładów. |
S-2 | Ocena formująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń audytoryjnych. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
CK_1A_C21-2_W01 Ma wiedzę w zakresie technik przechowywania żywności i zachodzących przy tym procesach cieplnych oraz mikrobiologicznych | CK_1A_W13 | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-2, T-W-7, T-W-6, T-W-5, T-W-4, T-W-8, T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
CK_1A_C21-2_U01 Student rozwiązuje metodami obliczeniowymi prosty problem inżynierski z dziedziny technik przechowywaania żywności. | CK_1A_U12 | — | — | C-2 | T-A-1, T-A-4, T-A-3, T-A-5, T-A-2 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
CK_1A_C21-2_K01 Student potrafi mysleć i działać w sposób przedsiębiorczy. | CK_1A_K06 | — | — | C-3 | T-W-8, T-W-1 | M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
CK_1A_C21-2_W01 Ma wiedzę w zakresie technik przechowywania żywności i zachodzących przy tym procesach cieplnych oraz mikrobiologicznych | 2,0 | Student nie zna podstawowych pojęć, albo zna je częściowo bez zrozumienia ich istoty |
3,0 | Student potrafi zdefiniować większość podstawowych pojęć | |
3,5 | Student jest w stanie zilustrować przykładami podawanymi na zajęciach podstawowe pojęcia. | |
4,0 | Student jest w stanie zilustrować własnymi przykładami podstawowe pojęcia. | |
4,5 | Student jest w stanie przedstawić ogólne zależności lub parametry opisujące wybrane właściwości analizowanego procesu lub urządzenia. | |
5,0 | Student potrafi wyznaczyć parametry ilościowe i jakościowe opisywanego procesu lub urządzenia. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
CK_1A_C21-2_U01 Student rozwiązuje metodami obliczeniowymi prosty problem inżynierski z dziedziny technik przechowywaania żywności. | 2,0 | Student nie potrafi rozwiązać prostego problemu obliczeniowego z dziedziny technik zamrażania żywności |
3,0 | Student potrafi rozwiązać omówiony wcześniej na zajęciach, prosty problem obliczeniowy z dziedziny technik zamrażania żywności, pod nadzorem prowadzącego zajęcia | |
3,5 | Student potrafi rozwiązać omówiony wcześniej na zajęciach, prosty problem obliczeniowy z dziedziny technik zamrażania żywności | |
4,0 | Student potrafi rozwiązać prosty problem obliczeniowy z dziedziny technik zamrażania żywności | |
4,5 | Student sprawnie potrafi rozwiązać prosty problem obliczeniowy z dziedziny technik zamrażania żywności | |
5,0 | Student potrafi kompleksowo rozwiązać problem obliczeniowy z dziedziny technik zamrażania żywności |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
CK_1A_C21-2_K01 Student potrafi mysleć i działać w sposób przedsiębiorczy. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi sformulować cele działalności przedsiębiorstwa dzałającego w strefie obrotu zywnością. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Filin S., Technika i technologia produkcji sztucznego lodu, IPPU MASTA, Gdańsk, 2006
- Gruda J., Postolski Z., Zamrażanie żywności, WNT, Warszawa, 1999
- Czapp M., Charun H., Bilans cieplny pomieszczeń chłodni: zasady opracowania, Politechnika Koszalińska, Koszalin, 1997
- Алмаши Э., Эрдели Л., Шарой Т., Быстрое замораживание пищевых продуктов.- Пер.с венгерского, Лег. и пищ. промышленность, Москва, 1981
- Red. B. Gaziński, Technika chłodnicza dla praktyków. Przechowalnictwo i transport, Systherm, Poznań, 2010
- PN-A-07005:2006. Produkty żywnościowe – Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach, PKN, Warszawa, 2006
- PN-A-07005:2006/Az1:2008. Produkty żywnościowe – Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach, PKN, Warszawa, 2008, Zmiany
Literatura dodatkowa
- Cziżow G.B., Procesy cieplne w technologii chłodniczej produktów żywnościowych, WNT, Warszawa, 1974
- Czumak I.G., Transportirowka i chranienie tropiczeskich plodow, Refprintinfo, Odessa, 2004