Wydział Techniki Morskiej i Transportu - Logistyka (S1)
Sylabus przedmiotu Zarządzanie produkcją i usługami:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Logistyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie produkcją i usługami | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Logistyki i Ekonomiki Transportu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Anna Wiktorowska-Jasik <Anna.Wiktorowska-Jasik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy zarządzania i marketingu, projektowania procesów produkcyjnych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przedstawienie istoty i zasad działania systemów produkcyjnych i usługowych oraz przebiegu procesów zachochących w przedsiębiorstwach, w tym działań wspomagających przekształcanie zasobów w gotowe produkty rynkowe. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Analiza cykli życia wybranych grup produktów i usług | 2 |
T-A-2 | Wartośc produktu/usługi dla klienta | 1 |
T-A-3 | Projektowanie wyrobów i usług | 6 |
T-A-4 | Analiza jakości procesów produkcyjnych | 2 |
T-A-5 | Kryteria wyboru lokalizacji przedsiębiorstwa. Metody oceny miejsca lokalizacji | 2 |
T-A-6 | Zarządzanie potencjałem usługowym przedsiębiorstwa | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Istota zarządzania produkcją i usługami. | 1 |
T-W-2 | Pojęcie systemu produkcyjnego i usługowego | 2 |
T-W-3 | Produkt jako obiekt wymiany rynkowej. Cykl życia produktu i usługi | 2 |
T-W-4 | Usługi-klasyfikacja i znaczenie dla gospodarki | 3 |
T-W-5 | Związek projektowania produktów z marketingiem i wytwarzaniem | 2 |
T-W-6 | Kryteria projektowania wyrobów i usług | 2 |
T-W-7 | Projektowanie procesów produkcyjnych | 4 |
T-W-8 | Organizacja przepływów materiałowych w systemie produkcyjnym | 2 |
T-W-9 | Jakość procesów produkcyjnych | 4 |
T-W-10 | Strategie lokalizacji przedsiebiorstw | 2 |
T-W-11 | Współczsne koncepcje i metody zarządzania produkcją i usługami | 4 |
T-W-12 | Zaliczenie wykładów | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Udział w ćwiczeniach audytoryjnych | 15 |
A-A-2 | Studiowanie literatury i innych źródeł informacji | 5 |
A-A-3 | Przygotowanie prezentacji | 5 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykładach | 30 |
A-W-2 | Studiowanie literatury i czasopism fachowych | 12 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia | 8 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny/typowe środki autowizualne. Ćwiczenia (zadania problemowe, dyskusje, case study) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z treści wykładowych |
S-2 | Ocena formująca: Ocena ciągła z zadań wykonywanych podczas zajeć, przygotowanie prezentacji. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
LO_1A_C13_W01 Student ma widzę z zakresu przebiegu cyklu życia produktów i usług oraz zna podstawowe zasady projektowania procesów produkcyjnych | LO_1A_W03 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-8, T-W-9, T-A-1, T-A-3 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
LO_1A_C13_U01 Student posiada umiejętność analizowania i oceniania wpływu zastosowanych rozwiązań projektowych na jakość wyrobu/usługi i wartość dla klienta. | LO_1A_U01 | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-6, T-W-9, T-A-1, T-A-6 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
LO_1A_C13_K01 Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając uwarunkowania rynku oraz oceniać przydatność poznanych metod i procesów z zakresu zarządzania produkcją i usługami. | LO_1A_K04 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-5, T-W-10, T-A-5 | M-1 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
LO_1A_C13_W01 Student ma widzę z zakresu przebiegu cyklu życia produktów i usług oraz zna podstawowe zasady projektowania procesów produkcyjnych | 2,0 | Student nie wykazuje żadnej wiedzy adekwatnej do efektu kształcenia |
3,0 | Student wykazuje elementarną wiedzę adekwatną do efektu kształcenia | |
3,5 | Student poprawnie identyfikuje podstawowe zagadnienia wymagane przez efekt zakresu | |
4,0 | Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,5 | Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie oraz uzupełniającą wiedzę literaturową | |
5,0 | Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, uzupełniającą wiedzę literaturową oraz wiedzę praktyczną |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
LO_1A_C13_U01 Student posiada umiejętność analizowania i oceniania wpływu zastosowanych rozwiązań projektowych na jakość wyrobu/usługi i wartość dla klienta. | 2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie |
3,0 | Student prezentuje elementarne umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
3,5 | Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,0 | Student prezentuje pełnię umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,5 | Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemów w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
5,0 | Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemów w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, a także proponuje modyfikacje rozwiązań |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
LO_1A_C13_K01 Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając uwarunkowania rynku oraz oceniać przydatność poznanych metod i procesów z zakresu zarządzania produkcją i usługami. | 2,0 | Student nie wykazuje żadnych kompetencji społecznych |
3,0 | Student wykazuje elementarne kompetencje społeczne adekwatne do efektu kształcenia | |
3,5 | Student wykazuje podstawowe kompetencje społeczne w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,0 | Student wykazuje pełnię oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,5 | Student wykazuje pełnię oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie i wykazuje przedsiębiorczość | |
5,0 | Student wykazuje pełnię oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, wykazuje przedsiębiorczość i ma świadomość swojej roli w społeczeństwie |
Literatura podstawowa
- E. Pająk, M. Klimkiewicz, A. Kosieradzka, Zarządzanie produkcją i usługami, PWE, Warszawa, 2014
- Borkowski S. Ulewicz R., Zarządzanie produkcją. Systemy produkcyjne., Oficyna Wydawnicza Humanitas, Sosnowiec, 2008
- Kosieradzka A., (red.), Podstawy zarządzania produkcją., Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2008
- Rogowski A., Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie, Wydawnictwa Fachowe, Warszawa, 2010
- Pasternak K., Zarys Zarządzania produkcją, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2005
- I. Durlik, Inżynieria zarządzania, Placet, Warszawa, 2005
- B. Hollins, S. Shinkins, Zarządzanie usługami. Projektowanie i wdrażanie, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2009
Literatura dodatkowa
- Pająk E., Zarządzanie produkcją. Produkt, technologia, organizacja., PWN, Warszawa, 2006
- B. Liwowski, R. Kozłowski, Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją, Oficyna Ekonomiczna, Kraków, 2006
- S. Flejterski, A. Panasiuk, J. Perenc, G. Rosa red., Współczesna ekonomika usług, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005