Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)

Sylabus przedmiotu Microorganisms in Food Production:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wymiana międzynarodowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot Microorganisms in Food Production
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Anna Żywicka <Anna.Zywicka@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 15 2,00,49zaliczenie
wykładyW1 15 2,00,51zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Basic knowledge of chemistry, biochemistry and microbiology.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of application of enzyme and microorganisms in fermentation technologies in the food industry.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Quality assessment of dairy products4
T-L-2Quality assessment of meat products4
T-L-3Fermentation processes - assessment of process efficiency7
15
wykłady
T-W-1Basic fermentation processes in the food industry. Fermentation technologies in the dairy industry, the distillery industry, the baking industry7
T-W-2Food microbiology - food poisoning, food safety, prognostic microbiology4
T-W-3Enzymatic, chemical and biological methods of food preservation4
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Precipitation to classes15
A-L-2Preparing for the classes15
A-L-3Consultations15
A-L-4Preparing the multimedia presentation15
60
wykłady
A-W-1Precipitation to lectures15
A-W-2Study of recommended literature15
A-W-3Consultations15
A-W-4Preparing for the test15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Informative lecture with multimedia presentations
M-2Laboratory

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Writing test
S-2Ocena formująca: Preparation of the project
S-3Ocena formująca: Assensment of student activity and preparing for classes

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_2-_null_W01
The student has a basic knowledge of the use of microorganisms in the food industry.
C-1T-W-3, T-W-1, T-W-2M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_2-_null_U01
Student is able to use of microorganisms in fermentation processes.
C-1T-L-1, T-L-3, T-L-2M-2S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WBiHZ_2-_null_W01
The student has a basic knowledge of the use of microorganisms in the food industry.
2,0
3,0The student shows a minimum of knowledge about the basic microorganisms used in fermentation processes.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WBiHZ_2-_null_U01
Student is able to use of microorganisms in fermentation processes.
2,0
3,0The student is able to sufficiently use microorganisms in the food industry.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Carl A. Batt, Encyclopedia of Food Microbiology, Academic Press, 2014
  2. W. F. Harrigan, Laboratory Methods in Food Microbiology, Gulf Professional Publishing, 2000

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Quality assessment of dairy products4
T-L-2Quality assessment of meat products4
T-L-3Fermentation processes - assessment of process efficiency7
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Basic fermentation processes in the food industry. Fermentation technologies in the dairy industry, the distillery industry, the baking industry7
T-W-2Food microbiology - food poisoning, food safety, prognostic microbiology4
T-W-3Enzymatic, chemical and biological methods of food preservation4
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Precipitation to classes15
A-L-2Preparing for the classes15
A-L-3Consultations15
A-L-4Preparing the multimedia presentation15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Precipitation to lectures15
A-W-2Study of recommended literature15
A-W-3Consultations15
A-W-4Preparing for the test15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WBiHZ_2-_null_W01The student has a basic knowledge of the use of microorganisms in the food industry.
Cel przedmiotuC-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of application of enzyme and microorganisms in fermentation technologies in the food industry.
Treści programoweT-W-3Enzymatic, chemical and biological methods of food preservation
T-W-1Basic fermentation processes in the food industry. Fermentation technologies in the dairy industry, the distillery industry, the baking industry
T-W-2Food microbiology - food poisoning, food safety, prognostic microbiology
Metody nauczaniaM-1Informative lecture with multimedia presentations
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Writing test
S-2Ocena formująca: Preparation of the project
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student shows a minimum of knowledge about the basic microorganisms used in fermentation processes.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WBiHZ_2-_null_U01Student is able to use of microorganisms in fermentation processes.
Cel przedmiotuC-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of application of enzyme and microorganisms in fermentation technologies in the food industry.
Treści programoweT-L-1Quality assessment of dairy products
T-L-3Fermentation processes - assessment of process efficiency
T-L-2Quality assessment of meat products
Metody nauczaniaM-2Laboratory
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Assensment of student activity and preparing for classes
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student is able to sufficiently use microorganisms in the food industry.
3,5
4,0
4,5
5,0