Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S1)
Sylabus przedmiotu Polish Business Language for Beginners:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Polish Business Language for Beginners | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Analizy Systemowej i Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Hernik <joanna.hernik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | j. polski na poziomie A1 |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | A student should acquire practical communication skills in business situations |
C-2 | A student should use vocabulary and expressions typical of your business activity |
C-3 | A student should understand rules of doing business in Poland |
C-4 | A student should understand ethics and business culture of Poland |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | I do shopping, pay in zlotys - introduction | 3 |
T-W-2 | I am looking for a job - what entrepreneurs expect in Poland | 3 |
T-W-3 | My career - who I will be | 3 |
T-W-4 | Types of entities in the economy | 3 |
T-W-5 | Presentation of a company - offer, employees, market | 3 |
T-W-6 | About the economy - inflation, unemployment, development | 3 |
T-W-7 | Own company - how to set up a company in Poland, first steps, documents | 3 |
T-W-8 | Searching for information on the market - what the Internet and the press say | 3 |
T-W-9 | Meeting with clients - setting a date, savoir vivre | 3 |
T-W-10 | A summary of the year – how it was in our company | 3 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | participation in classes | 30 |
A-W-2 | preparations for practical activities | 60 |
A-W-3 | preparations for classes | 90 |
180 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | exercises format in small groups |
M-2 | case studies |
M-3 | practical communication |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: execution of practical tasks |
S-2 | Ocena formująca: continuous evaluation during the semester |
S-3 | Ocena formująca: points for attendance and activity |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WEKON_1-_PBLB_W01 Student powinien komunikowac się w codziennych sytuacjach w jez. polskim | — | — | C-2, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-9 | M-1, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
WM-WEKON_1-_PBLB_W02 Student powinien znać i używac słownictwo związane z działalnością gospodarczą | — | — | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WEKON_1-_PBLB_U01 Student powinien twoorzyć teksty związane z biznesem | — | — | C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10 | M-1, M-3 | S-1 |
WM-WEKON_1-_PBLB_U02 Student powinien dobierac słowanictwo odpowiednie do profesjonalnych i codziennych sytuacji | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10 | M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WEKON_1-_PBLB_K01 Student bedzie zdolny do nawiaywania i utrzymywania więzi społecznych w miejscu pracy | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-5, T-W-7, T-W-9 | M-3 | S-2 |
WM-WEKON_1-_PBLB_K02 Student będzie świadomy wagi języka w miejscu pracy | — | — | C-2 | T-W-3, T-W-5, T-W-8, T-W-9 | M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WEKON_1-_PBLB_W01 Student powinien komunikowac się w codziennych sytuacjach w jez. polskim | 2,0 | |
3,0 | Student powinien w dostatecnzym stopniu komunikować się w codzinenych sytuacjach | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
WM-WEKON_1-_PBLB_W02 Student powinien znać i używac słownictwo związane z działalnością gospodarczą | 2,0 | |
3,0 | Student powinien znac i uzywac podstawowe słowniecto związane z miejscem pracy i gospodarką | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WEKON_1-_PBLB_U01 Student powinien twoorzyć teksty związane z biznesem | 2,0 | |
3,0 | Student powinien tworzyć proste teksty związane z biznesem | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
WM-WEKON_1-_PBLB_U02 Student powinien dobierac słowanictwo odpowiednie do profesjonalnych i codziennych sytuacji | 2,0 | |
3,0 | Student powinien znac i odpowiednio do sytuacji dobireac profesjonalne słownictwo | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WEKON_1-_PBLB_K01 Student bedzie zdolny do nawiaywania i utrzymywania więzi społecznych w miejscu pracy | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi komunikowac się z innymi w codziennych sytuacjach | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
WM-WEKON_1-_PBLB_K02 Student będzie świadomy wagi języka w miejscu pracy | 2,0 | |
3,0 | Student bedzie śię komunikował w miejscu pracy uzywając odpowiedniego języka | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- M. Kowalska, O biznesie po polsku, Universitas, 2013
Literatura dodatkowa
- S. Mędak, Polski raz a dobrze, Wyd. Lingo, 2017