Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S3)
Sylabus przedmiotu MEDICINAL AND AROMATIC PLANTS:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | |||
Obszary studiów | studia trzeciego stopnia | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | MEDICINAL AND AROMATIC PLANTS | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basic knowledge of agriculture/horticulture |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Providing knowledge of types of herbal materials and their nomenclature |
C-2 | Providing knowledge of the major species of medicinal and aromatic herbs - their cultivation methods and properties |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Detailed characterisation of the main medicinal and aromatic plant species: Arnica montana L., Ocimum basilicum L., Sambucus nigra L., Artemisia dracunculus L., Satureja hortensis L., Hypericum perforatum L., Echinacea purpurea (L.) Moench. | 4 |
T-A-2 | Detailed characterisation of the main medicinal and aromatic plant species: Valeriana officinalis L., Lavandula angustifolia Mill., Origanum vulgare L., Levisticum officinale W.D.J. Koch, Origanum majorana L., Melissa officinalis L. | 4 |
T-A-3 | Detailed characterisation of the main medicinal and aromatic plant species: Mentha x piperita L., Calendula officinalis L., Digitalis lanata Ehrh., Silybum marianum (L.) Gaertn., Capsicum annuum L., Atropa belladonna L. | 4 |
T-A-4 | Detailed characterisation of the main medicinal and aromatic plant species: Urtica dioica L., Althaea officinalis L., Rosa canina L., Chamomilla recutita (L.) Rauschert., Salvia officinalis L. | 4 |
T-A-5 | Detailed characterisation of the main medicinal and aromatic plant species: Thymus vulgaris L., Tanacetum parthenium (L.) Sch. Bip., Hyssopus officinalis L., Taraxacum officinale Web., Oenothera biennis L. | 4 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | The history and importance of herbal plant cultivation | 3 |
T-W-2 | Types of herbal materials and their nomenclature | 5 |
T-W-3 | Biologically active compounds of medicinal and aromatic plants | 8 |
T-W-4 | Principles of herbal plant cultivation methods | 6 |
T-W-5 | General principles of collecting herbal plants from their native habitats | 3 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Performance in workshops | 20 |
A-A-2 | Reading recommended literature | 10 |
A-A-3 | Homework assignments | 8 |
A-A-4 | Participation in consultations | 6 |
A-A-5 | Preparation of project work | 15 |
59 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Performance in lectures | 20 |
A-W-2 | Reading recommended literature | 40 |
A-W-3 | Participation in consultations | 10 |
A-W-4 | Preparation for the exam | 20 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Lecture / multi-media presentation |
M-2 | Project method |
M-3 | Demonstration - Presentation of raw plant materials (fresh or dried) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Performance in lectures and workshops |
S-2 | Ocena formująca: Assessment of homework assignments |
S-3 | Ocena podsumowująca: Assessment of project work |
S-4 | Ocena podsumowująca: Written exam |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM_3-_null_W01 Student has basic knowledge of herbalism - types of herbal materials, their nomenclature and biological activity | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-2, T-W-1 | M-1 | S-1, S-4 |
WM_3-_null_W02 Student has knowledge of the major species of medicinal and aromatic herbs - their cultivation methods and properties | — | — | C-2 | T-W-5, T-W-4, T-A-2, T-A-1, T-A-4, T-A-5, T-A-3 | M-1, M-3, M-2 | S-3, S-1, S-2, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM_3-_null_U01 Student has skills to recognize the main medicinal and aromatic plants and describe their properties | — | — | C-1 | T-A-2, T-A-1, T-A-4, T-A-5, T-A-3 | M-3, M-2 | S-3, S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM_3-_null_K01 Student is aware of the importance of herbs in medicine as well as in the human diet | — | — | C-2 | T-W-3, T-W-1, T-A-2, T-A-1, T-A-4, T-A-5, T-A-3 | M-1, M-3, M-2 | S-3, S-1, S-2, S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM_3-_null_W01 Student has basic knowledge of herbalism - types of herbal materials, their nomenclature and biological activity | 2,0 | |
3,0 | Student has basic knowledge of the main types of herbal materials, their nomenclature and biological activity | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
WM_3-_null_W02 Student has knowledge of the major species of medicinal and aromatic herbs - their cultivation methods and properties | 2,0 | |
3,0 | Student has basic knowledge of the major species of medicinal and aromatic herbs - their cultivation methods and properties | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM_3-_null_U01 Student has skills to recognize the main medicinal and aromatic plants and describe their properties | 2,0 | |
3,0 | Student has skills to recognize main medicinal and aromatic plants and describe their main properties | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM_3-_null_K01 Student is aware of the importance of herbs in medicine as well as in the human diet | 2,0 | |
3,0 | Student is generally aware of the importance of herbs in medicine as well as in the human diet | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Brill S., Dean E., Identifying and harvesting. Edible and medicinal plants, Happer, New York, 1994
- Peter K.V., Handbook of herbs and spices. Vol. 1 & 2, CRS Press, Cambridge, England, 2001
Literatura dodatkowa
- Duke J.A., Bogenschutz-Godwin M.J., duCellier J., Duke P.A.K., Handbook of Medicinal Herbs, CRC Press, USA, 2002, 2nd Edition