Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)
Sylabus przedmiotu DAIRY TECHNOLOGY:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | DAIRY TECHNOLOGY | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Izabela Dmytrów <Izabela.Dmytrow@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Izabela Dmytrów <Izabela.Dmytrow@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basic knowledge in the field of chemistry, biochemistry and microbiology |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | To familiarize students with the factors affecting the quality and durability of raw milk, production technology of basic groups of dairy products, changes occurring in milk and dairy products during processing and storage |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Raw milk - methods of evoluation of guality and technological usefulness | 5 |
T-L-2 | Drinking milk, sour and sweet cream | 5 |
T-L-3 | Fermented milk | 5 |
T-L-4 | Butter | 5 |
T-L-5 | Ice cream | 5 |
T-L-6 | Spreads | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Evaluation of the quality and technological suitability of raw milk | 3 |
T-W-2 | The physiology of lactation | 2 |
T-W-3 | Drinking milk and cream | 4 |
T-W-4 | Fermented milk | 3 |
T-W-5 | Butter | 2 |
T-W-6 | Casein and caseinates | 4 |
T-W-7 | Spreads | 4 |
T-W-8 | Ripening cheeses and tvarog | 4 |
T-W-9 | Ice cream and frozen desserts | 4 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | partipitation in classes | 30 |
A-L-2 | Student's own work | 40 |
A-L-3 | consultation with a teacher | 5 |
A-L-4 | preparation for the exam | 15 |
90 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | participation in lectures | 30 |
A-W-2 | student's own work | 40 |
A-W-3 | consultation with a teacher | 5 |
A-W-4 | preparation for the exam | 15 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Lectures |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: class test exam |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WNoZiR_2-_null_W01 The student is able to define the basic concepts used in dairy technology. Characterize the chemical composition of raw milk, drinking milk and butter. It is able to characterize the basic technological processes used in milk processing and processing by-products The student knows the methods of production of processed cheese and ice cream | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-8, T-W-9 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WNoZiR_2-_null_U01 Student will be able to run processes relaed to dairy technology | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-8, T-W-9 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WNoZiR_2-_null_K01 Student will be able to use new knoledge in the work | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-8, T-W-9 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WNoZiR_2-_null_W01 The student is able to define the basic concepts used in dairy technology. Characterize the chemical composition of raw milk, drinking milk and butter. It is able to characterize the basic technological processes used in milk processing and processing by-products The student knows the methods of production of processed cheese and ice cream | 2,0 | |
3,0 | Student will be aware of basic concepts of dairy technology | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WNoZiR_2-_null_U01 Student will be able to run processes relaed to dairy technology | 2,0 | |
3,0 | Student will be able to perform basic analysis | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WNoZiR_2-_null_K01 Student will be able to use new knoledge in the work | 2,0 | |
3,0 | Student will be able to define areas to use new skills and knowledge | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Izabela Dmytrów, Manual for DAIRY TECHNOLOGY, the student will receive the manual from the teacher