Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N1)
Sylabus przedmiotu Chów owiec i kóz:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | praktyczny | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Chów owiec i kóz | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 9 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza związana z budową oraz funkcjonowaniem organizmu zwierząt przeżuwających. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami chowu i hodowli małych przeżuwaczy, istniejącymi i nowymi kierunkami pracy hodowlanej w Polsce i na świecie. Znajomość podstawowych systemów chowu i hodowli owiec i kóz . |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Wełnoznawstwo. Runo a okrywa włosowa; właściwości fizyczne i chemiczne wełny. Pomiary długości wełny. | 1 |
T-L-2 | Wełnoznawstwo. Wady wełny; strzyża; kontrola użytkowości wełnistej; klasyfikacja, wycena i przerób wełny. Pomiary grubości wełny. | 2 |
T-L-3 | Ocena mleczności owiec i kóz. Badanie stanu zdrowia wymienia metodą TOK. Ocena organoleptyczna mleka i sera koziego. Przetwórstwo mleka owczego i koziego. | 2 |
T-L-4 | Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej owiec i kóz. Analiza i interpretacja wyników. | 1 |
T-L-5 | Wykorzystanie dokumentacji użytkowości mlecznej wybranych ras i odmian owiec i kóz z uwzględnieniem kolejnych laktacji. Analiza i interpretacja wyników. | 1 |
T-L-6 | Dobór systemu wypasu małych przeżuwaczy w zależności od produkcji gospodarstwa. | 1 |
T-L-7 | Organizacja pracy w owczarni i koziarni oraz zabiegi profilaktyczne i pielęgnacyjne. | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Pochodzenie i udomowienie owiec i kóz. Gospodarcze znaczenie chowu hodowli kóz. Stan oraz perspektywy rozwoju produkcji owczarskiej i koziarskiej. | 1 |
T-W-2 | Krajowe i importowane rasy owiec i kóz utrzymywane w Polsce. | 2 |
T-W-3 | Właściwości prozdrowotne mięsa koziego, jagnięciny i baraniny. | 1 |
T-W-4 | Mleczne użytkowanie owiec i kóz. | 1 |
T-W-5 | Wybrane zagadnienia z rozrodu owiec i kóz. | 1 |
T-W-6 | Alternatywne kierunki utrzymania owiec i kóz. | 1 |
T-W-7 | Psy pasterskie | 1 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Przygotowanie się do zajęć laboratoryjnych. | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie projektów na wskazane tematy. | 9 |
A-L-3 | Czytanie wskazanej literatury. | 7 |
A-L-4 | Konsultacje. | 4 |
35 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 8 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie tematyki wykładów. | 6 |
A-W-3 | Czytanie wskazanej literatury. | 4 |
A-W-4 | Udział w konsultacjach naukowych. | 2 |
A-W-5 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów. | 4 |
24 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z użyciem środków audiowizualnych, opis, objaśnianie. |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna. |
M-3 | Projekt. |
M-4 | Objaśnienie wykonania zadań na zajęciach. |
M-5 | Ćwiczenia laboratoryjne. |
M-6 | Praca w grupach. |
M-7 | Film dydaktyczny. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z przeprowadzonych wykładów. |
S-2 | Ocena formująca: Ocena aktywności na ćwiczeniach. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń. |
S-4 | Ocena formująca: Ocena projektu. |
S-5 | Ocena formująca: Ocena prezentacji. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C10.4_W06 Student zna kierunki produkcji małych przeżuwaczy i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróżnia rasy, odmiany owiec i kóz hodowanych w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ czynników warunkujących ilość i jakość produkowanego mleka i mięsa. Zna najczęściej stosowane technologie wykorzystywane w produkcji małych przeżuwaczy oraz zasady pracy hodowlanej w obrębie stad. Potrafi opisać pokrój owiec i kóz oraz zna zna zasady ich oceny, metody identyfikacji i znakowania. | Kn_1P_W06, Kn_1P_W12, Kn_1P_W08, Kn_1P_W22 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-7, T-W-3, T-W-6, T-W-5, T-W-4, T-L-2, T-L-3, T-L-6, T-L-5, T-L-7, T-L-1, T-L-4 | M-2, M-6, M-7, M-4, M-3, M-5, M-1 | S-4, S-2, S-5, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C10.4_U18 Analizować i ocenić czynniki wpywające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów oraz kalkulować opłacalność ich produkcji. Posiada umiejętność oceny efektywność produkcji mleka i mięsa małych przeżuwaczy w różnych warunkach produkcyjnych. | Kn_1P_U18, Kn_1P_U04, Kn_1P_U12 | — | — | C-1 | T-L-6, T-L-5, T-L-7, T-L-4 | M-2, M-6, M-7, M-4, M-3, M-5, M-1 | S-4, S-2, S-5, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C10.4_K01 Student przejawia aktywny udział w pracy grupowej jako członek i jako lider zespołu. | Kn_1P_K04, Kn_1P_K01 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-7, T-W-3, T-W-6, T-W-5, T-W-4, T-L-2, T-L-3, T-L-6, T-L-5, T-L-7, T-L-1, T-L-4 | M-2, M-6, M-7, M-4, M-5 | S-4, S-2, S-5 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C10.4_W06 Student zna kierunki produkcji małych przeżuwaczy i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróżnia rasy, odmiany owiec i kóz hodowanych w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ czynników warunkujących ilość i jakość produkowanego mleka i mięsa. Zna najczęściej stosowane technologie wykorzystywane w produkcji małych przeżuwaczy oraz zasady pracy hodowlanej w obrębie stad. Potrafi opisać pokrój owiec i kóz oraz zna zna zasady ich oceny, metody identyfikacji i znakowania. | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe kierunki produkcji owczarskiej i koziarskiej, ale nie rozumie ich znaczenia gospodarczego. Rozróżnia niektóre podstawowe rasy owiec i kóz, ale nie potrafi ich scharakteryzować. Orientuje się w stopniu dostatecznym w prowadzeniu pracy hodowlanej w obrębie stada. Potrafi w stopniu dostatecznym wymienić niektóre czynniki wpływające na ilość, jakość oraz przydatność technologiczną mleka jako surowca. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C10.4_U18 Analizować i ocenić czynniki wpywające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów oraz kalkulować opłacalność ich produkcji. Posiada umiejętność oceny efektywność produkcji mleka i mięsa małych przeżuwaczy w różnych warunkach produkcyjnych. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi scharakteryzować rasy owiec i kóz utrzymywane w Polsce. Student rozwija w stopniu dostatecznym umiejętności analizowania i oceniania czynników wpływających na ilość i jakość produktów owczarskich i koziarskich. Posiada umiejętność trafnej oceny efektywności i opłacalności produkcji mleka i mięsa małych przeżuwaczy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C10.4_K01 Student przejawia aktywny udział w pracy grupowej jako członek i jako lider zespołu. | 2,0 | |
3,0 | Student przejawia aktywność w grupie jako członek. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jamroz D., Nowicki B., Kozy, chów i hodowla, PWN, Warszawa, 1990
- Lachowski W., Szewczuk M., Chów i hodowla owiec i kóz., AR Szczecin, Szczecin, 2008
- Niżnikowski R., Hodowla i chów owiec., SGGW, Warszawa, 2008
Literatura dodatkowa
- Haring F., Hodowla owiec., PWRiL, Warszawa, 1980
- Kalinowska Cz., Technologia produkcji owczarskiej., AR Lublin, Lublin, 1979