Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Rehabilitacja zwierząt
Sylabus przedmiotu Dietetyka zwierząt:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rehabilitacja zwierząt | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Dietetyka zwierząt | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość z zakresu chemii i fizjologii zwierząt |
W-2 | Podstawy żywienia zwierząt |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z żywieniowymi czynnika ryzyka chorób układu kostno-stawowego u zwierząt oraz z głównymi aspektami, na które warto zwrócić uwagę podczas doboru odpowiedniej diety isuplementów dla pacjenta z chorobami stawów |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt | 2 |
T-L-2 | Żywienie jako nieodzowny element profilaktyki ichorób układu kostno-stawowego | 2 |
T-L-3 | Żywienie jako element wsparcia w trakcie choroby stawów | 2 |
6 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Dobór diety wspomagającej stawy - elementy | 2 |
T-W-2 | Bilansowanie dawek pokarmowych u szczeniąt psów ras dużych i olbrzymich - istototne czynniki pod kątem korzystnie oddziaływania na układ kostno-stawowy | 2 |
4 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w wykładach | 6 |
A-L-2 | studiowanie literatury | 12 |
A-L-3 | przygotowanie do zaliczenia wykładów | 12 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych | 4 |
A-W-2 | studiowanie literatury | 7 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 12 |
A-W-4 | przygotowanie konspektu na zaliczenie | 7 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Pogadanka, objaśnienie |
M-3 | ćwiczenia |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: zaliczenie ustne |
S-2 | Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie wykładów w formie pisemnej |
S-4 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
S-5 | Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie |
S-6 | Ocena formująca: kolokwia cząstkowe |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
RZ_10-_PD-RZ-A07_W01 Zna zasady i techniki żywienia zwierząt (w ujęciu fizjologicznym oraz żywieniowym) i jest w stanie ocenić deklaracje i wskazania znajdujące się na etykietach produktów leczniczych i suplementów diety, aby móc sformułować konkretne zalecenia żywieniowe, uzupełniające postępowanie farmakologiczne u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów. | RZ_10-_W12, RZ_10-_W17 | — | C-1 | T-L-2, T-L-3, T-L-1 | M-1, M-2 | S-6 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
RZ_10-_PD-RZ-A07_U01 Student umie opracować sposób żywienia w celu poprawy sprawności ruchowej zwierzęcia | RZ_10-_U04, RZ_10-_U07 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2 | M-2, M-3 | S-1, S-5 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
RZ_10-_PD-RZ-A07_K01 Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie produkcji żywności oraz wykorzystania zasobów świata ożywionego | RZ_10-_K09 | — | C-1 | T-L-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2 | M-2 | S-5 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RZ_10-_PD-RZ-A07_W01 Zna zasady i techniki żywienia zwierząt (w ujęciu fizjologicznym oraz żywieniowym) i jest w stanie ocenić deklaracje i wskazania znajdujące się na etykietach produktów leczniczych i suplementów diety, aby móc sformułować konkretne zalecenia żywieniowe, uzupełniające postępowanie farmakologiczne u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów. | 2,0 | |
3,0 | student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RZ_10-_PD-RZ-A07_U01 Student umie opracować sposób żywienia w celu poprawy sprawności ruchowej zwierzęcia | 2,0 | |
3,0 | student potrafi opracować , głównie z pomocą osoby prowadzącej zajęcia sposób żywnienia dostosowane do potrzeb rehabilitacji | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RZ_10-_PD-RZ-A07_K01 Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie produkcji żywności oraz wykorzystania zasobów świata ożywionego | 2,0 | |
3,0 | Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie żywienia dostosowanego do potrzeb rehabilitacji zwierząt | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- M. Ceregrzyn, R. Lechowski, B. Barszczewska, Podstawy żywienia psów i kotów, Elservier Urban & Partner, Wrocław, 2013
- Red. D. Jamroz, Żywienie zwierzat i paszoznawstwo, cz.1 Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt; cz. 2 Podstawy szczegółowego zywienia zwierzat, PWN, Warszawa
- Nelson R.W., Couto C.G, Choroby wewnętrzne małych zwierząt, Edra Urban & Partner, Wrocław, 2016
Literatura dodatkowa
- National Research Council (NRC], Nutrient requirements of dogs and cats, National Academies Press, Washington, 2006
- FEDIAF, Nutritional. Guidelines. For Complete and Complementary. Pet Food for Cats and Dogs., fediaf org, Bruxelles, 2019