Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)
specjalność: Ekologiczne i amatorskie użytkowanie zwierząt
Sylabus przedmiotu Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwo:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwo | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z chemii, mikrobiologii i fizyki |
W-2 | Podstawowa wiedza z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów spożywczych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z obrotem i przetwórstwem jadalnych surowców pozyskanych od zwierząt gospodarskich, drobiu i dziczyzny. |
C-2 | Zapoznanie studentów z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Podstawowe definicje w przetwórstwie żywności | 1 |
T-A-2 | Składniki żywności. | 1 |
T-A-3 | Dodatki do żywności pochodzenia zwierzęcego. | 1 |
T-A-4 | Produkcja kiełbas | 1 |
T-A-5 | Produkcja konserw | 1 |
T-A-6 | Produkcja wędzonek | 1 |
T-A-7 | Produkcja wędlin surowo dojrzewających | 1 |
T-A-8 | Produkcja wędlin podrobowych | 1 |
T-A-9 | Produkcja tłuszczów topionych | 1 |
T-A-10 | Produkcja masła i produktów masłopodobnych. | 1 |
T-A-11 | Produkcja śmietanki i śmietany spożywczej | 1 |
T-A-12 | Produkcja serów | 1 |
T-A-13 | Produkcja mlecznych napojów fermentowanych | 1 |
T-A-14 | Fałszowanie żywności pochodzenia zwierzęcego | 1 |
T-A-15 | Systemy śledzenia ruchu i pochodzenia żywności oraz systemy zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów (oraz zaliczenie pisemne audytoriów). | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Obrót krajowy i międzynarodowy surowcami i produktami zwierzęcymi | 1 |
T-W-2 | Metody utrwalania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego | 2 |
T-W-3 | Przetwórstwo mięsa | 2 |
T-W-4 | Przechowywanie, pakowanie i znakowanie produktów zwierzęcych | 2 |
T-W-5 | Pozyskiwanie, przetwórstwo i obrót produktami pochodzącymi od dziczyzny | 1 |
T-W-6 | Przetwórstwo mleka i obrót ich produktami.Wyroby regionalne, tradycyjne i lokalne. | 1 |
T-W-7 | Przetwórstwo jaj i obrót ich produktami | 2 |
T-W-8 | Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności pochodzenia zwierzęcego | 1 |
T-W-9 | Systemy zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania jakością. | 2 |
T-W-10 | Analiza zagrożeń, dobra praktyka produkcyjna, higieniczna i weterynaryjna w produkcji i obrocie żywności pochodze nia zwierzęcego. | 2 |
T-W-11 | Systemy zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania jakością. | 1 |
T-W-12 | Systemy zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania jakością w Polsce i na świecie (oraz pisemne zaliczenie wykładów). | 1 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | studiowanie tematyki ćwiczeń | 5 |
A-A-3 | praca własna - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych | 5 |
A-A-4 | przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | studiowanie tematyki wykładów | 15 |
A-W-3 | praca własna - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych | 10 |
A-W-4 | przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów | 10 |
A-W-5 | konsultacje | 10 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika |
M-2 | Opis, objaśnienie, prelekcje |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZOinz_2A_HZG-C7_W01 ma wiedzę z zakresu organizacji obrotu, przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności | ZOinz_2A_W06, ZOinz_2A_W01 | — | — | — | — | M-2, M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZOinz_2A_HZG-C7_U01 umie planować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa | ZOinz_2A_U15, ZOinz_2A_U02, ZOinz_2A_U12 | — | — | — | — | M-2, M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZOinz_2A_HZG-C7_K01 potrafi organizować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i nakreślać możliwe ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności | ZOinz_2A_K04 | — | — | — | — | M-2, M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZOinz_2A_HZG-C7_W01 ma wiedzę z zakresu organizacji obrotu, przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności | 2,0 | Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Nie zna podstawowych pojęć. Popełnia liczne błędy. |
3,0 | Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z dużymi niedociągnięciami. Popełnia liczne błędy. Słabo interesuje go samodzielne zdobywanie wiedzy. | |
3,5 | Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy. | |
4,0 | Dobre opanowanie realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Ma swoje przemyślenia w zakresie tematyki przedmiotu. | |
4,5 | Bardzo dobre opanowanie realizowanego materiału z niewielkimi niedociągnięciami. Duże zainteresowanie tematyką przedmiotu i samodzielnym zdobywaniem wiedzy z jej zakresu. Ma własne przemyślenia i potrafi o nich dyskutować. | |
5,0 | Bardzo dobre opanowanie realizowanego materiału. Wiedza wykraczająca poza treści programowe. Duże zainteresowanie tematyką przedmiotu. Ma własne przemyślenia w tym zakresie i potrafi o nich dyskutować. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZOinz_2A_HZG-C7_U01 umie planować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa | 2,0 | |
3,0 | Potrafi w dostatecznym stopniu planować obrót produktów pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZOinz_2A_HZG-C7_K01 potrafi organizować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i nakreślać możliwe ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności | 2,0 | |
3,0 | Posiada słabo rozwiniętą świadomość celowości i znaczenia obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego i ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kijowski J., Sikora T. (red.), Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2003
- Litwińczuk Z. (red.), Surowce zwierzęce. Ocena i wykorzystanie, PWRiL, Warszawa, 2004
- Grabowski T., Kijowski J., Mięso i przetwory drobiowe, Naukowo-Techniczne (WNT), Warszawa, 2004
Literatura dodatkowa
- Ziajka S., Mleczarstwo. Zagadnienia wybrane. Część 1 i 2., Akademii Rolniczo-Technicznej, Olsztyn, 1997
- Olszewski A., Technologia Przetwórstwa Mięsnego, Naukowo-Techniczne (WNT), Warszawa, 2007, wydanie 2 uaktualnione
- Szymborski J.Z., Pozyskiwanie, obróbka i obrót dziczyzną. Przepisy Unii Europejskiej. Przepisy polskie., Wieś Jutra, Warszawa, 2003