Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Elektryczny - Elektrotechnika (N1)

Sylabus przedmiotu Ekonomika zarządzania jakością:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Elektrotechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekonomika zarządzania jakością
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Wysokich Napięć i Elektroenergetyki
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Mrozik <Andrzej.Mrozik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 18 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu ekonomii, organizacji i zarządzania przedsiębiorstwa z zakresu szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Uzyskanie wiedzy z wdrożeniem Systemu Zarządzania Jakością oraz uwzględniania problematyki jakości produktu i doskonalenia procesu produkcyjnego w aspekcie optymalizacji kosztów wytwarzania.
C-2Zapoznanie studentów z problematyką makroekonomiczną państwa i mikroekonomiczną w zarządzaniu jakością w przedsiębiorstwach produkcyjno-usługowych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Gospodarka wolnorynkowa. Ewolucja systemów zarządzania przedsiębiorstwami.1
T-W-2Rola przedsiębiorczości, innowacyjności oraz jakości produktu i procesów wytwarzania w poprawie konkurencyjności przedsiębiorstwa.1
T-W-3Klasyfikacja systemów zarządzania przedsiębiorstwem wg kryterium efektywności ekonomicznej. Parametry ekonomiczne oceny przedsiębiorstwa.1
T-W-4Jakość - pojęcie, definicje, terminologia, cele i dziedziny zarządzania jakością w przedsiebiorstwie.4
T-W-5Znormalizowane sytemy zarządzania oraz Zintegrowany System Zarządzania Jakością.2
T-W-6System Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001: 2008 - cele, wymagania, struktura i wdrożenie.4
T-W-7Korzyści z wdrożenia SZJ oraz koszty jakości.2
T-W-8Opracowanie dokumentacji systemu jakości.1
T-W-9Wpływ Zintegrowanego Systemu Zarządzania (ZSZ) i Zarządzania przez Jakość (ZpJ) na skuteczność działań wytwórczych przedsiąbiorstwa.1
T-W-10Jakościowe modele doskonalenia przedsiębiorstwa - doskonałości w biznesie (model EFQM i PNJ)1
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Obecność na zajęciach18
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia pisemnego wykładów32
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład audytoryjny z wykorzystaniem technik audiowizualnych

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena aktywności studenta na zajęciach

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
EL_1A_A10.2_W01
Student zdobywa wiedzę o problemach makroekonomicznych państwa i mikroekonomicznych w zarządzaniu przedsiębiorstwami produkcyjno-usługowymi.
EL_1A_W20, EL_1A_W22, EL_1A_W23C-2T-W-2, T-W-1, T-W-3M-1S-1
EL_1A_O11-02_W01
Student ma podstawową wiedzę z zakresu wymagań i uwarunkowań ekonomiki przedsiębiorstwa oraz zagadnień wpływających na jakość produktu i procesu wytwórczego.
EL_1A_W20, EL_1A_W22, EL_1A_W23C-1T-W-8, T-W-10, T-W-9, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-6M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
EL_1A_O11-02_K01
Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając powiązania pomiędzy warunkami bhp pracy, jakością produktu i procesu wytwarzania w kontekście innowacyjności i ekonomiki swoich działań.
EL_1A_K02, EL_1A_K04, EL_1A_K05C-1T-W-8, T-W-2, T-W-10, T-W-1, T-W-9, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-W-7, T-W-6M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
EL_1A_A10.2_W01
Student zdobywa wiedzę o problemach makroekonomicznych państwa i mikroekonomicznych w zarządzaniu przedsiębiorstwami produkcyjno-usługowymi.
2,0Student nie ma wymaganej wiedzy o zagadnieniach makro- i mikroekonomicznych dotyczących otoczenia przedsiębiorstwa
3,0Student ma podstawową wiedzę o problemach makro- i mikroekonomicznych otoczenia rynkowego przedsiębiorstwa
3,5Student ma ogólną wiedzę teoretyczną nt. roli i znaczenia składników makro i mikro w zarządzaniu przedsiębiorstwem
4,0Student ma ogólną wiedzę o wpływie wzajemnym poszczegolnym elementów makro i mikro na zarządzanie przedsiębiorstwem
4,5Student ma ogólną wiedzę o wpływie wzajemnym poszczegolnym elementów makro i mikro na zarządzanie przedsiębiorstwem
5,0Student ma szczegółową wiedzę o wpływie wzajemnym poszczegolnym elementów makro i mikro na zarządzanie przedsiębiorstwem
EL_1A_O11-02_W01
Student ma podstawową wiedzę z zakresu wymagań i uwarunkowań ekonomiki przedsiębiorstwa oraz zagadnień wpływających na jakość produktu i procesu wytwórczego.
2,0Student nie ma podstawowej wiedzy o ekonomice zarzadzania przedsiębiorstwem oraz o zapewnieniu jakości produktu
3,0Student ma podstawową wiedzę z zakresu wymagań i uwarunkowań ekonomiki przedsiebiorstwa oraz zagadnień wpływających na jakość produktu i procesu produkcyjnego. Wie jak scharakteryzować i określać warunki zapewnienia wymaganej jakości produktu jakości.
3,5Student ma ogólną wiedzę teoretyczną nt. elementów składowych systemu zarządzania przedsiębiorstwem z uwzględnieniem zasad zarządzania jakością
4,0Student zna ogólne wymagania systemu zarządzania jakością oraz ich rolę i wpływ na ekonomiczne wyniki przedsiębiorstwa
4,5Student ma wiedzę nt. kosztów jakości i korzyści związanych z wdrożeniem w przedsiębiorstwie systemu zarządzania jakością wg normy ISO 9001
5,0Student zna szczegółowo wymagania systemu zarządzania jakością oraz ich rolę i wwpływ na ekonomiczne wyniki przedsiębiorstwa

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
EL_1A_O11-02_K01
Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając powiązania pomiędzy warunkami bhp pracy, jakością produktu i procesu wytwarzania w kontekście innowacyjności i ekonomiki swoich działań.
2,0Student nie ma świadomości pozatechnicznych, w tym ekonomicznych aspektów działalności inżyniera. Student uzyskał poniżej 50% łącznej liczby punktów z form ocen tego efektu.
3,0Student ma świadomość pozatechnicznych, w tym ekonomicznych aspektów działalności inżyniera. Student uzyskał 50-60% łącznej liczby punktów z form ocen tego efektu.
3,5Student ma świadomość pozatechnicznych, w tym ekonomicznych aspektów działalności inżyniera. Student uzyskał 61-70% łącznej liczby punktów z form ocen tego efektu.
4,0Student ma świadomość pozatechnicznych, w tym ekonomicznych aspektów działalności inżyniera. Student uzyskał 71-80% łącznej liczby punktów z form ocen tego efektu.
4,5Student ma świadomość pozatechnicznych, w tym ekonomicznych aspektów działalności inżyniera. Student uzyskał 81-90% łącznej liczby punktów z form ocen tego efektu.
5,0Student ma świadomość pozatechnicznych, w tym ekonomicznych aspektów działalności inżyniera. Student uzyskał 91-100% łącznej liczby punktów z form ocen tego efektu.

Literatura podstawowa

  1. Miesięcznik, Problemy Jakości, Sigma-Not, Warszawa, 2011, 1-12
  2. Hamrol A., Mantura W., Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka., PWN, Warszawa, 1998, I
  3. Hamrol A., Mantura W., Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka., PWN, Warszawa, 1998, I

Literatura dodatkowa

  1. Norma, PN-ISO 9001: 2009 Systemy Zarządzania Jakością. Wymagania, Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa, 2009, pierwszy

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Gospodarka wolnorynkowa. Ewolucja systemów zarządzania przedsiębiorstwami.1
T-W-2Rola przedsiębiorczości, innowacyjności oraz jakości produktu i procesów wytwarzania w poprawie konkurencyjności przedsiębiorstwa.1
T-W-3Klasyfikacja systemów zarządzania przedsiębiorstwem wg kryterium efektywności ekonomicznej. Parametry ekonomiczne oceny przedsiębiorstwa.1
T-W-4Jakość - pojęcie, definicje, terminologia, cele i dziedziny zarządzania jakością w przedsiebiorstwie.4
T-W-5Znormalizowane sytemy zarządzania oraz Zintegrowany System Zarządzania Jakością.2
T-W-6System Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001: 2008 - cele, wymagania, struktura i wdrożenie.4
T-W-7Korzyści z wdrożenia SZJ oraz koszty jakości.2
T-W-8Opracowanie dokumentacji systemu jakości.1
T-W-9Wpływ Zintegrowanego Systemu Zarządzania (ZSZ) i Zarządzania przez Jakość (ZpJ) na skuteczność działań wytwórczych przedsiąbiorstwa.1
T-W-10Jakościowe modele doskonalenia przedsiębiorstwa - doskonałości w biznesie (model EFQM i PNJ)1
18

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Obecność na zajęciach18
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia pisemnego wykładów32
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięEL_1A_A10.2_W01Student zdobywa wiedzę o problemach makroekonomicznych państwa i mikroekonomicznych w zarządzaniu przedsiębiorstwami produkcyjno-usługowymi.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEL_1A_W20Ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujące w przemyśle elektrotechnicznym
EL_1A_W22Ma elementarną wiedzę w zakresie zarządzania, w tym zarządzania jakością i prowadzenia działalności gospodarczej
EL_1A_W23Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z problematyką makroekonomiczną państwa i mikroekonomiczną w zarządzaniu jakością w przedsiębiorstwach produkcyjno-usługowych.
Treści programoweT-W-2Rola przedsiębiorczości, innowacyjności oraz jakości produktu i procesów wytwarzania w poprawie konkurencyjności przedsiębiorstwa.
T-W-1Gospodarka wolnorynkowa. Ewolucja systemów zarządzania przedsiębiorstwami.
T-W-3Klasyfikacja systemów zarządzania przedsiębiorstwem wg kryterium efektywności ekonomicznej. Parametry ekonomiczne oceny przedsiębiorstwa.
Metody nauczaniaM-1Wykład audytoryjny z wykorzystaniem technik audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena aktywności studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma wymaganej wiedzy o zagadnieniach makro- i mikroekonomicznych dotyczących otoczenia przedsiębiorstwa
3,0Student ma podstawową wiedzę o problemach makro- i mikroekonomicznych otoczenia rynkowego przedsiębiorstwa
3,5Student ma ogólną wiedzę teoretyczną nt. roli i znaczenia składników makro i mikro w zarządzaniu przedsiębiorstwem
4,0Student ma ogólną wiedzę o wpływie wzajemnym poszczegolnym elementów makro i mikro na zarządzanie przedsiębiorstwem
4,5Student ma ogólną wiedzę o wpływie wzajemnym poszczegolnym elementów makro i mikro na zarządzanie przedsiębiorstwem
5,0Student ma szczegółową wiedzę o wpływie wzajemnym poszczegolnym elementów makro i mikro na zarządzanie przedsiębiorstwem
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięEL_1A_O11-02_W01Student ma podstawową wiedzę z zakresu wymagań i uwarunkowań ekonomiki przedsiębiorstwa oraz zagadnień wpływających na jakość produktu i procesu wytwórczego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEL_1A_W20Ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujące w przemyśle elektrotechnicznym
EL_1A_W22Ma elementarną wiedzę w zakresie zarządzania, w tym zarządzania jakością i prowadzenia działalności gospodarczej
EL_1A_W23Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy z wdrożeniem Systemu Zarządzania Jakością oraz uwzględniania problematyki jakości produktu i doskonalenia procesu produkcyjnego w aspekcie optymalizacji kosztów wytwarzania.
Treści programoweT-W-8Opracowanie dokumentacji systemu jakości.
T-W-10Jakościowe modele doskonalenia przedsiębiorstwa - doskonałości w biznesie (model EFQM i PNJ)
T-W-9Wpływ Zintegrowanego Systemu Zarządzania (ZSZ) i Zarządzania przez Jakość (ZpJ) na skuteczność działań wytwórczych przedsiąbiorstwa.
T-W-4Jakość - pojęcie, definicje, terminologia, cele i dziedziny zarządzania jakością w przedsiebiorstwie.
T-W-5Znormalizowane sytemy zarządzania oraz Zintegrowany System Zarządzania Jakością.
T-W-7Korzyści z wdrożenia SZJ oraz koszty jakości.
T-W-6System Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001: 2008 - cele, wymagania, struktura i wdrożenie.
Metody nauczaniaM-1Wykład audytoryjny z wykorzystaniem technik audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena aktywności studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma podstawowej wiedzy o ekonomice zarzadzania przedsiębiorstwem oraz o zapewnieniu jakości produktu
3,0Student ma podstawową wiedzę z zakresu wymagań i uwarunkowań ekonomiki przedsiebiorstwa oraz zagadnień wpływających na jakość produktu i procesu produkcyjnego. Wie jak scharakteryzować i określać warunki zapewnienia wymaganej jakości produktu jakości.
3,5Student ma ogólną wiedzę teoretyczną nt. elementów składowych systemu zarządzania przedsiębiorstwem z uwzględnieniem zasad zarządzania jakością
4,0Student zna ogólne wymagania systemu zarządzania jakością oraz ich rolę i wpływ na ekonomiczne wyniki przedsiębiorstwa
4,5Student ma wiedzę nt. kosztów jakości i korzyści związanych z wdrożeniem w przedsiębiorstwie systemu zarządzania jakością wg normy ISO 9001
5,0Student zna szczegółowo wymagania systemu zarządzania jakością oraz ich rolę i wwpływ na ekonomiczne wyniki przedsiębiorstwa
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięEL_1A_O11-02_K01Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając powiązania pomiędzy warunkami bhp pracy, jakością produktu i procesu wytwarzania w kontekście innowacyjności i ekonomiki swoich działań.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEL_1A_K02Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżyniera - elektryka, w tym jej wpływu na środowisko i związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje
EL_1A_K04Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w grupie i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania
EL_1A_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy z wdrożeniem Systemu Zarządzania Jakością oraz uwzględniania problematyki jakości produktu i doskonalenia procesu produkcyjnego w aspekcie optymalizacji kosztów wytwarzania.
Treści programoweT-W-8Opracowanie dokumentacji systemu jakości.
T-W-2Rola przedsiębiorczości, innowacyjności oraz jakości produktu i procesów wytwarzania w poprawie konkurencyjności przedsiębiorstwa.
T-W-10Jakościowe modele doskonalenia przedsiębiorstwa - doskonałości w biznesie (model EFQM i PNJ)
T-W-1Gospodarka wolnorynkowa. Ewolucja systemów zarządzania przedsiębiorstwami.
T-W-9Wpływ Zintegrowanego Systemu Zarządzania (ZSZ) i Zarządzania przez Jakość (ZpJ) na skuteczność działań wytwórczych przedsiąbiorstwa.
T-W-4Jakość - pojęcie, definicje, terminologia, cele i dziedziny zarządzania jakością w przedsiebiorstwie.
T-W-5Znormalizowane sytemy zarządzania oraz Zintegrowany System Zarządzania Jakością.
T-W-3Klasyfikacja systemów zarządzania przedsiębiorstwem wg kryterium efektywności ekonomicznej. Parametry ekonomiczne oceny przedsiębiorstwa.
T-W-7Korzyści z wdrożenia SZJ oraz koszty jakości.
T-W-6System Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001: 2008 - cele, wymagania, struktura i wdrożenie.
Metody nauczaniaM-1Wykład audytoryjny z wykorzystaniem technik audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena aktywności studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości pozatechnicznych, w tym ekonomicznych aspektów działalności inżyniera. Student uzyskał poniżej 50% łącznej liczby punktów z form ocen tego efektu.
3,0Student ma świadomość pozatechnicznych, w tym ekonomicznych aspektów działalności inżyniera. Student uzyskał 50-60% łącznej liczby punktów z form ocen tego efektu.
3,5Student ma świadomość pozatechnicznych, w tym ekonomicznych aspektów działalności inżyniera. Student uzyskał 61-70% łącznej liczby punktów z form ocen tego efektu.
4,0Student ma świadomość pozatechnicznych, w tym ekonomicznych aspektów działalności inżyniera. Student uzyskał 71-80% łącznej liczby punktów z form ocen tego efektu.
4,5Student ma świadomość pozatechnicznych, w tym ekonomicznych aspektów działalności inżyniera. Student uzyskał 81-90% łącznej liczby punktów z form ocen tego efektu.
5,0Student ma świadomość pozatechnicznych, w tym ekonomicznych aspektów działalności inżyniera. Student uzyskał 91-100% łącznej liczby punktów z form ocen tego efektu.