Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Menedżer i audytor systemu zarządzania jakością
specjalność: Lean management

Sylabus przedmiotu Podstawy zarządzania jakością:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Menedżer i audytor systemu zarządzania jakością
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów nauki techniczne
Profil
Moduł
Przedmiot Podstawy zarządzania jakością
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Mechanicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Terelak-Tymczyna <Agnieszka.Terelak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 8 2,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych pojęć i zagadnień dotyczących budowy, organizacji i funkcjonowania przedsiębiorstw.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Ukształtowanie pro-jakościowego rozumienia celu przedsiębiorstwa.
C-2Poznanie koncepcji zarządzania jakością.
C-3Budowa systemu zarządzania jakością według wymagań norm ISO serii 9000.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Definicje jakości. Zasady zarządzania jakością. Normy serii ISO 9000. Zarządzanie przez jakość: projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia.8
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Studiowanie literatury28
A-W-3Przygotowanie do egzaminu14
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Metoda przypadków

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Test sprawdzający wiedzę, Zaliczenie ustne potwierdzające przyswojenie i zrozumienie wiedzy oraz posiadanie umiejętności

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MAS_10A_ZJ/01_W01
Student uzyskuje wiedzę dotyczącą jakości: standardy (normy) związane z zarządzaniem jakością , definicji pojęć związanych z jakością , 8 zasad zarządzania jakością , przegląd wymagań normy zarządzania jakością ,oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia,
MAS_10A_W01C-3, C-2, C-1T-W-1M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MAS_10A_ZJ/01_U01
Student uzyskuje umiejętność: wyszukania i posługiwania się normami związanymi z zarządzaniem jakością, definiowania pojęć związanych z jakością , wykorzystania 8 zasad zarządzania jakością posługiwania się normą z wymaganiami systemu zarządzania jakością, oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia.
MAS_10A_U04C-3, C-1T-W-1M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MAS_10A_ZJ/01_K01
Student uczy się pracować w zespole.
MAS_10A_K01C-1T-W-1M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MAS_10A_ZJ/01_W01
Student uzyskuje wiedzę dotyczącą jakości: standardy (normy) związane z zarządzaniem jakością , definicji pojęć związanych z jakością , 8 zasad zarządzania jakością , przegląd wymagań normy zarządzania jakością ,oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia,
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę dotyczącą jakości: standardy (normy) związane z zarządzaniem jakością , definicji pojęć związanych z jakością , 8 zasad zarządzania jakością , przegląd wymagań normy zarządzania jakością ,oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia,
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MAS_10A_ZJ/01_U01
Student uzyskuje umiejętność: wyszukania i posługiwania się normami związanymi z zarządzaniem jakością, definiowania pojęć związanych z jakością , wykorzystania 8 zasad zarządzania jakością posługiwania się normą z wymaganiami systemu zarządzania jakością, oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia.
2,0
3,0Posiada umiejętność: wyszukania i posługiwania się normami związanymi z zarządzaniem jakością, definiowania pojęć związanych z jakością , wykorzystania 8 zasad zarządzania jakością posługiwania się normą z wymaganiami systemu zarządzania jakością, oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MAS_10A_ZJ/01_K01
Student uczy się pracować w zespole.
2,0
3,0Student potrafi współpracować w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Hamrol A., Zarządzanie jakością z przykładami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005
  2. Norma PN-EN ISO 9000:2006: Systemy zarządzania jakością. Podstawy i terminologia, 2006
  3. Norma PN-EN ISO 9001:2009: Systemy zarządzania jakością. Wymagania, 2009
  4. Normy serii ISO 9000 i ISO 10000, 2012

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Definicje jakości. Zasady zarządzania jakością. Normy serii ISO 9000. Zarządzanie przez jakość: projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia.8
8

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Studiowanie literatury28
A-W-3Przygotowanie do egzaminu14
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMAS_10A_ZJ/01_W01Student uzyskuje wiedzę dotyczącą jakości: standardy (normy) związane z zarządzaniem jakością , definicji pojęć związanych z jakością , 8 zasad zarządzania jakością , przegląd wymagań normy zarządzania jakością ,oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia,
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMAS_10A_W01zna zaawansowane metody, techniki, narzędzia w obszarze inżynierii jakości
Cel przedmiotuC-3Budowa systemu zarządzania jakością według wymagań norm ISO serii 9000.
C-2Poznanie koncepcji zarządzania jakością.
C-1Ukształtowanie pro-jakościowego rozumienia celu przedsiębiorstwa.
Treści programoweT-W-1Definicje jakości. Zasady zarządzania jakością. Normy serii ISO 9000. Zarządzanie przez jakość: projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test sprawdzający wiedzę, Zaliczenie ustne potwierdzające przyswojenie i zrozumienie wiedzy oraz posiadanie umiejętności
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę dotyczącą jakości: standardy (normy) związane z zarządzaniem jakością , definicji pojęć związanych z jakością , 8 zasad zarządzania jakością , przegląd wymagań normy zarządzania jakością ,oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia,
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMAS_10A_ZJ/01_U01Student uzyskuje umiejętność: wyszukania i posługiwania się normami związanymi z zarządzaniem jakością, definiowania pojęć związanych z jakością , wykorzystania 8 zasad zarządzania jakością posługiwania się normą z wymaganiami systemu zarządzania jakością, oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMAS_10A_U04potrafi ocenić przydatność i możliwość wykorzystania nowych technik i technologii w zakresie inżynierii jakości
Cel przedmiotuC-3Budowa systemu zarządzania jakością według wymagań norm ISO serii 9000.
C-1Ukształtowanie pro-jakościowego rozumienia celu przedsiębiorstwa.
Treści programoweT-W-1Definicje jakości. Zasady zarządzania jakością. Normy serii ISO 9000. Zarządzanie przez jakość: projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia.
Metody nauczaniaM-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test sprawdzający wiedzę, Zaliczenie ustne potwierdzające przyswojenie i zrozumienie wiedzy oraz posiadanie umiejętności
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada umiejętność: wyszukania i posługiwania się normami związanymi z zarządzaniem jakością, definiowania pojęć związanych z jakością , wykorzystania 8 zasad zarządzania jakością posługiwania się normą z wymaganiami systemu zarządzania jakością, oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMAS_10A_ZJ/01_K01Student uczy się pracować w zespole.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMAS_10A_K01potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role oraz określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Cel przedmiotuC-1Ukształtowanie pro-jakościowego rozumienia celu przedsiębiorstwa.
Treści programoweT-W-1Definicje jakości. Zasady zarządzania jakością. Normy serii ISO 9000. Zarządzanie przez jakość: projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia.
Metody nauczaniaM-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test sprawdzający wiedzę, Zaliczenie ustne potwierdzające przyswojenie i zrozumienie wiedzy oraz posiadanie umiejętności
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi współpracować w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0