Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Ekonomia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekonomia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Anna Kiepas-Kokot <Anna.Kiepas-Kokot@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 6 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa znajomość matematyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zdobycie teoretycznej wiedzy dotyczącej zasad funkcjonowania gospodarki rynkowej
C-2Zrozumienie prawidłowości rządzących zachowaniem podmiotów gospodarczych
C-3Poznanie zasad funkcjonowania gospodarki narodowej
C-4Nabycie umiejętności oceny zjawisk gospodarczych na podstawie wskaźników ekonomicznych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Mechanizm rynkowy: uproszczony model obiegu gospodarki, rynek, jego rodzaje, formy i funkcje, elementy rynku: popyt, podaż, cena, czynniki kształtujące popyt i podaż, równowaga rynkowa i skutki jej zachwiania, regulacja cen przez rząd.1
T-W-2Podstawy decyzji ekonomicznych konsumenta: rola konsumenta narybku, decyzje racjonalne i irracjonalne, użyteczność miarą zadowolenia z konsumpcji, preferencje konsumenta – krzywa obojętności, marginalna stopa substytucji, ograniczenie wyboru konsumenta – linia budżetowa, równowaga konsumenta.1
T-W-3Podstawy decyzji ekonomicznych producenta – stałe i zmienne czynniki produkcji, izokwanta produkcji, linia jednakowego kosztu, optimum producenta, koszty produkcji.1
T-W-4Zakres badań makroekonomii: model okrężnego obiegu produktu i dochodu w gospodarce, wskaźniki rozwoju gospodarczego,1
T-W-5Bezrobocie i inflacja: zasoby siły roboczej, przyczyny bezrobocia, wskaźniki aktywności zawodowej, stopa bezrobocia, analiza bezrobocia w Polsce, przeciwdziałanie bezrobociu, przyczyny wzrostu cen w gospodarce, wskaźniki zmiany cen, koszty i korzyści z inflacji, przeciwdziałanie inflacji1
T-W-6Polityka fiskalna i monetarna: istota polityki fiskalnej, dochody i wydatki budżetu państwa, narzędzia polityki fiskalnej, deficyt budżetowy, dług publiczny, ekspansywna i restrykcyjna polityka fiskalna, istota i funkcje pieniądza, elementy rynku pieniężnego, równowaga na rynku pieniężnym, kreacja pieniądza kredytowego, funkcje banku centralnego, narzędzia polityki monetarnej, polityka monetarna a polityka fiskalna,.1
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Przygotowanie referatu –pisemna analiza problemu3
A-W-2Praca z książką / przegląd prasy ekonomicznej2
A-W-3Przygotowanie i udział w zaliczeniu7
A-W-4Konsultacje3
A-W-5uczestnictwo w zajęciach15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podająca: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Metoda problemowa: wykład problemowy
M-3Metoda aktywizująca: dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-4Metoda eksponująca: filmy edukacyjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności na wykładach
S-2Ocena formująca: Ocena referatu
S-3Ocena formująca: Ocena efektów pracy z książką / przeglądu prasy ekonomicznej
S-4Ocena podsumowująca: Test wyboru + zadania otwarte

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_A04_W01
Wyjaśnia działanie mechanizmu rynkowego
OG_1A_W07C-1T-W-1M-1, M-2S-4, S-1
OG_1A_A04_W02
Charakteryzuje funkcje państwa w gospodarce
OG_1A_W07C-3T-W-4M-1, M-4, M-2S-4, S-1
OG_1A_A04_W03
Wyjaśnia zasady funkcjonowania gospodarki narodowej
OG_1A_W07C-3T-W-5, T-W-6M-1, M-4, M-2S-4, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_A04_U01
Analizuje zachowania podmiotów gospodarczych
OG_1A_U01, OG_1A_U10C-2T-W-2, T-W-3M-3S-1
OG_1A_A04_U02
Ocenia zjawiska gospodarcze na podstawie wskaźników
OG_1A_U01, OG_1A_U10C-4T-W-5, T-W-4, T-W-6M-2, M-3S-2
OG_1A_A04_U03
Dyskutuje o sytuacji gospodarczej kraju
OG_1A_U01, OG_1A_U10C-4T-W-5, T-W-4, T-W-6M-3S-1
OG_1A_A04_U04
Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia i wykorzystania informacji do analizy zjawisk ekonomicznych
OG_1A_U01, OG_1A_U10C-4T-W-1, T-W-5, T-W-4, T-W-6M-2, M-3S-3, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_A04_K01
Angażuje się w proces nauczania
OG_1A_K01, OG_1A_K06C-2, C-1, C-4, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6M-1, M-2, M-3S-3, S-4, S-1, S-2
OG_1A_A04_K02
Potrafi działać w grupie
OG_1A_K01, OG_1A_K06C-2, C-4, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6M-2, M-3S-3, S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_A04_W01
Wyjaśnia działanie mechanizmu rynkowego
2,0Student: - nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć, - nie zna podstawowych pozycji literatury przedmiotu, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje obojętność, -w zakresie wyrażania wiedzy popełnia bardzo dużo błędów merytorycznych.
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia niewiele błędów.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe prawie dokładnie, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia sporadycznie błędy .
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów.
5,0Student: - w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie i ciekawość poznawczą, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów.
OG_1A_A04_W02
Charakteryzuje funkcje państwa w gospodarce
2,0Student: - nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć, - nie zna podstawowych pozycji literatury przedmiotu, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje obojętność, -w zakresie wyrażania wiedzy popełnia bardzo dużo błędów merytorycznych.
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia niewiele błędów.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe prawie dokładnie, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia sporadycznie błędy .
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów.
5,0Student: - w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie i ciekawość poznawczą, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów.
OG_1A_A04_W03
Wyjaśnia zasady funkcjonowania gospodarki narodowej
2,0Student: - nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć, - nie zna podstawowych pozycji literatury przedmiotu, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje obojętność, -w zakresie wyrażania wiedzy popełnia bardzo dużo błędów merytorycznych.
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia niewiele błędów.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe prawie dokładnie, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia sporadycznie błędy .
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów.
5,0Student: - w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie i ciekawość poznawczą, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_A04_U01
Analizuje zachowania podmiotów gospodarczych
2,0Student: -nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów tworzenia pracy promocyjnej, nie operuje wiedzą kontekstową.
3,0Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
3,5Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z nieznaczną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
4,0Student: - potrafi identyfikować i samodzielnie radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji pracy promocyjnej.
4,5Student: - potrafi samodzielnie zidentyfikować i radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego
5,0Student: - samodzielnie identyfikuje i rozwiązuje trudności związane z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego.
OG_1A_A04_U02
Ocenia zjawiska gospodarcze na podstawie wskaźników
2,0Student: -nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów tworzenia pracy promocyjnej, nie operuje wiedzą kontekstową.
3,0Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
3,5Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z nieznaczną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
4,0Student: - potrafi identyfikować i samodzielnie radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji pracy promocyjnej.
4,5Student: - potrafi samodzielnie zidentyfikować i radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego.
5,0Student: - samodzielnie identyfikuje i rozwiązuje trudności związane z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego.
OG_1A_A04_U03
Dyskutuje o sytuacji gospodarczej kraju
2,02,0 Student: -nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów tworzenia pracy promocyjnej, nie operuje wiedzą kontekstową.
3,0Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
3,5Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z nieznaczną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
4,0Student: - potrafi identyfikować i samodzielnie radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji pracy promocyjnej.
4,5Student: - potrafi samodzielnie zidentyfikować i radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego.
5,0Student: - samodzielnie identyfikuje i rozwiązuje trudności związane z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego.
OG_1A_A04_U04
Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia i wykorzystania informacji do analizy zjawisk ekonomicznych
2,0Student: -nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów tworzenia pracy promocyjnej, nie operuje wiedzą kontekstową.
3,0Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
3,5Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z nieznaczną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
4,0Student: - potrafi identyfikować i samodzielnie radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji pracy promocyjnej.
4,5Student: - potrafi samodzielnie zidentyfikować i radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego.
5,0Student: - samodzielnie identyfikuje i rozwiązuje trudności związane z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_A04_K01
Angażuje się w proces nauczania
2,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student unika podejmowania działań, nie wykazuje inicjatywy, wykazuje postawę nieprzychylną wobec wszelkich poczynań nauczyciela.
3,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawę neutralną (obojętną) wobec poleceń nauczyciela.
3,5W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Adaptuje się jednak do sytuacji dydaktycznych zaaranżowanych przez nauczyciela. Wykazuje postawę umiarkowanie przychylną wobec poczynań nauczyciela.
4,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student dostosowuje się do sytuacji dydaktycznej, w jakiej się znalazł. Podejmuje działania z własnej woli, ale nie angażuje się spontanicznie.
4,5W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie tylko dostosowuje się do sytuacji dydaktycznej, w jakiej się znalazł, ale i organizuje ją w pewien sposób wykazując przy tym przychylną postawę wobec poczynań nauczyciela.
5,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student samorzutnie rozpoczyna danego rodzaju działania, kierując się przy tym pozytywną postawą wobec poczynań nauczyciela.
OG_1A_A04_K02
Potrafi działać w grupie
2,0W zakresie prac zespołowych student: - nie potrafi zaplanować i wykonać pracy na każdym z jej etapów (przygotowawczy, inkubacyjny, olśnienia, wykonawczy, weryfikacji, prezentacji rozwiązań).
3,0W zakresie prac zespołowych student: - planuje i wykonuje pracę w sposób nieudolny na każdym z jej etapów (przygotowawczy, inkubacyjny, olśnienia, wykonawczy, weryfikacji, prezentacji rozwiązań)
3,5W zakresie prac zespołowych student: - planuje i wykonuje pracę na poziomie podstawowym na każdym z jej etapów (przygotowawczy, inkubacyjny, olśnienia, wykonawczy, weryfikacji, prezentacji rozwiązań).
4,0W zakresie prac zespołowych student: - rozdysponowuje lub pomaga w rozdzieleniu zadań wśród członków zespołu, potrafi wykorzystywać informacje kontekstowe do realizacji zadań zespołowych.
4,5W zakresie prac zespołowych student: - potrafi samodzielnie zaplanować, sprecyzować cele i czynnie uczestniczyć w rozdysponowywaniu zadań i ich realizacji na każdym etapie pracy.
5,0W zakresie prac zespołowych student: potrafi samodzielnie zaplanować i sprecyzować cele, a także rozdzielić zadania między członków zespołu oraz panować nad współpracą w zespole (motywowanie do działania). Dba o terminowość i sposób prezentacji wyników.

Literatura podstawowa

  1. Czarny B., Rapacki R., Podstawy ekonomii, PWE, Warszawa, 2002
  2. Rekowski M., Wprowadzenie do mikroekonomii, Polsoft - Akademia, Poznań, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Begg D., Fischer., Dornbusch R., Mikroekonomia, PWE, Warszawaq, 2007
  2. Begg D., Fischer R., Dornbusch R., Makroekonomia, PWE, Warszawa, 2007

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Mechanizm rynkowy: uproszczony model obiegu gospodarki, rynek, jego rodzaje, formy i funkcje, elementy rynku: popyt, podaż, cena, czynniki kształtujące popyt i podaż, równowaga rynkowa i skutki jej zachwiania, regulacja cen przez rząd.1
T-W-2Podstawy decyzji ekonomicznych konsumenta: rola konsumenta narybku, decyzje racjonalne i irracjonalne, użyteczność miarą zadowolenia z konsumpcji, preferencje konsumenta – krzywa obojętności, marginalna stopa substytucji, ograniczenie wyboru konsumenta – linia budżetowa, równowaga konsumenta.1
T-W-3Podstawy decyzji ekonomicznych producenta – stałe i zmienne czynniki produkcji, izokwanta produkcji, linia jednakowego kosztu, optimum producenta, koszty produkcji.1
T-W-4Zakres badań makroekonomii: model okrężnego obiegu produktu i dochodu w gospodarce, wskaźniki rozwoju gospodarczego,1
T-W-5Bezrobocie i inflacja: zasoby siły roboczej, przyczyny bezrobocia, wskaźniki aktywności zawodowej, stopa bezrobocia, analiza bezrobocia w Polsce, przeciwdziałanie bezrobociu, przyczyny wzrostu cen w gospodarce, wskaźniki zmiany cen, koszty i korzyści z inflacji, przeciwdziałanie inflacji1
T-W-6Polityka fiskalna i monetarna: istota polityki fiskalnej, dochody i wydatki budżetu państwa, narzędzia polityki fiskalnej, deficyt budżetowy, dług publiczny, ekspansywna i restrykcyjna polityka fiskalna, istota i funkcje pieniądza, elementy rynku pieniężnego, równowaga na rynku pieniężnym, kreacja pieniądza kredytowego, funkcje banku centralnego, narzędzia polityki monetarnej, polityka monetarna a polityka fiskalna,.1
6

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Przygotowanie referatu –pisemna analiza problemu3
A-W-2Praca z książką / przegląd prasy ekonomicznej2
A-W-3Przygotowanie i udział w zaliczeniu7
A-W-4Konsultacje3
A-W-5uczestnictwo w zajęciach15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_A04_W01Wyjaśnia działanie mechanizmu rynkowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W07student zna metody analizy ekonomicznej, organizacji i zarządzania jakością, prowadzenia działalności gospodarczej oraz zasady funkcjonowania rynku produktów ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zdobycie teoretycznej wiedzy dotyczącej zasad funkcjonowania gospodarki rynkowej
Treści programoweT-W-1Mechanizm rynkowy: uproszczony model obiegu gospodarki, rynek, jego rodzaje, formy i funkcje, elementy rynku: popyt, podaż, cena, czynniki kształtujące popyt i podaż, równowaga rynkowa i skutki jej zachwiania, regulacja cen przez rząd.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Metoda problemowa: wykład problemowy
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Test wyboru + zadania otwarte
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności na wykładach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student: - nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć, - nie zna podstawowych pozycji literatury przedmiotu, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje obojętność, -w zakresie wyrażania wiedzy popełnia bardzo dużo błędów merytorycznych.
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia niewiele błędów.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe prawie dokładnie, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia sporadycznie błędy .
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów.
5,0Student: - w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie i ciekawość poznawczą, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_A04_W02Charakteryzuje funkcje państwa w gospodarce
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W07student zna metody analizy ekonomicznej, organizacji i zarządzania jakością, prowadzenia działalności gospodarczej oraz zasady funkcjonowania rynku produktów ogrodniczych
Cel przedmiotuC-3Poznanie zasad funkcjonowania gospodarki narodowej
Treści programoweT-W-4Zakres badań makroekonomii: model okrężnego obiegu produktu i dochodu w gospodarce, wskaźniki rozwoju gospodarczego,
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-4Metoda eksponująca: filmy edukacyjne
M-2Metoda problemowa: wykład problemowy
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Test wyboru + zadania otwarte
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności na wykładach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student: - nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć, - nie zna podstawowych pozycji literatury przedmiotu, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje obojętność, -w zakresie wyrażania wiedzy popełnia bardzo dużo błędów merytorycznych.
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia niewiele błędów.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe prawie dokładnie, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia sporadycznie błędy .
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów.
5,0Student: - w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie i ciekawość poznawczą, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_A04_W03Wyjaśnia zasady funkcjonowania gospodarki narodowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W07student zna metody analizy ekonomicznej, organizacji i zarządzania jakością, prowadzenia działalności gospodarczej oraz zasady funkcjonowania rynku produktów ogrodniczych
Cel przedmiotuC-3Poznanie zasad funkcjonowania gospodarki narodowej
Treści programoweT-W-5Bezrobocie i inflacja: zasoby siły roboczej, przyczyny bezrobocia, wskaźniki aktywności zawodowej, stopa bezrobocia, analiza bezrobocia w Polsce, przeciwdziałanie bezrobociu, przyczyny wzrostu cen w gospodarce, wskaźniki zmiany cen, koszty i korzyści z inflacji, przeciwdziałanie inflacji
T-W-6Polityka fiskalna i monetarna: istota polityki fiskalnej, dochody i wydatki budżetu państwa, narzędzia polityki fiskalnej, deficyt budżetowy, dług publiczny, ekspansywna i restrykcyjna polityka fiskalna, istota i funkcje pieniądza, elementy rynku pieniężnego, równowaga na rynku pieniężnym, kreacja pieniądza kredytowego, funkcje banku centralnego, narzędzia polityki monetarnej, polityka monetarna a polityka fiskalna,.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-4Metoda eksponująca: filmy edukacyjne
M-2Metoda problemowa: wykład problemowy
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Test wyboru + zadania otwarte
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności na wykładach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student: - nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć, - nie zna podstawowych pozycji literatury przedmiotu, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje obojętność, -w zakresie wyrażania wiedzy popełnia bardzo dużo błędów merytorycznych.
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia niewiele błędów.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe prawie dokładnie, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia sporadycznie błędy .
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów.
5,0Student: - w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie i ciekawość poznawczą, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_A04_U01Analizuje zachowania podmiotów gospodarczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U01student potrafi posługiwać się technologią informatyczną w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji, budowy baz danych niezbędnych do projektowania i realizacji przedsięwzięć z zakresu produkcji ogrodniczej
OG_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
Cel przedmiotuC-2Zrozumienie prawidłowości rządzących zachowaniem podmiotów gospodarczych
Treści programoweT-W-2Podstawy decyzji ekonomicznych konsumenta: rola konsumenta narybku, decyzje racjonalne i irracjonalne, użyteczność miarą zadowolenia z konsumpcji, preferencje konsumenta – krzywa obojętności, marginalna stopa substytucji, ograniczenie wyboru konsumenta – linia budżetowa, równowaga konsumenta.
T-W-3Podstawy decyzji ekonomicznych producenta – stałe i zmienne czynniki produkcji, izokwanta produkcji, linia jednakowego kosztu, optimum producenta, koszty produkcji.
Metody nauczaniaM-3Metoda aktywizująca: dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności na wykładach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student: -nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów tworzenia pracy promocyjnej, nie operuje wiedzą kontekstową.
3,0Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
3,5Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z nieznaczną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
4,0Student: - potrafi identyfikować i samodzielnie radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji pracy promocyjnej.
4,5Student: - potrafi samodzielnie zidentyfikować i radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego
5,0Student: - samodzielnie identyfikuje i rozwiązuje trudności związane z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_A04_U02Ocenia zjawiska gospodarcze na podstawie wskaźników
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U01student potrafi posługiwać się technologią informatyczną w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji, budowy baz danych niezbędnych do projektowania i realizacji przedsięwzięć z zakresu produkcji ogrodniczej
OG_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
Cel przedmiotuC-4Nabycie umiejętności oceny zjawisk gospodarczych na podstawie wskaźników ekonomicznych
Treści programoweT-W-5Bezrobocie i inflacja: zasoby siły roboczej, przyczyny bezrobocia, wskaźniki aktywności zawodowej, stopa bezrobocia, analiza bezrobocia w Polsce, przeciwdziałanie bezrobociu, przyczyny wzrostu cen w gospodarce, wskaźniki zmiany cen, koszty i korzyści z inflacji, przeciwdziałanie inflacji
T-W-4Zakres badań makroekonomii: model okrężnego obiegu produktu i dochodu w gospodarce, wskaźniki rozwoju gospodarczego,
T-W-6Polityka fiskalna i monetarna: istota polityki fiskalnej, dochody i wydatki budżetu państwa, narzędzia polityki fiskalnej, deficyt budżetowy, dług publiczny, ekspansywna i restrykcyjna polityka fiskalna, istota i funkcje pieniądza, elementy rynku pieniężnego, równowaga na rynku pieniężnym, kreacja pieniądza kredytowego, funkcje banku centralnego, narzędzia polityki monetarnej, polityka monetarna a polityka fiskalna,.
Metody nauczaniaM-2Metoda problemowa: wykład problemowy
M-3Metoda aktywizująca: dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena referatu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student: -nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów tworzenia pracy promocyjnej, nie operuje wiedzą kontekstową.
3,0Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
3,5Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z nieznaczną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
4,0Student: - potrafi identyfikować i samodzielnie radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji pracy promocyjnej.
4,5Student: - potrafi samodzielnie zidentyfikować i radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego.
5,0Student: - samodzielnie identyfikuje i rozwiązuje trudności związane z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_A04_U03Dyskutuje o sytuacji gospodarczej kraju
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U01student potrafi posługiwać się technologią informatyczną w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji, budowy baz danych niezbędnych do projektowania i realizacji przedsięwzięć z zakresu produkcji ogrodniczej
OG_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
Cel przedmiotuC-4Nabycie umiejętności oceny zjawisk gospodarczych na podstawie wskaźników ekonomicznych
Treści programoweT-W-5Bezrobocie i inflacja: zasoby siły roboczej, przyczyny bezrobocia, wskaźniki aktywności zawodowej, stopa bezrobocia, analiza bezrobocia w Polsce, przeciwdziałanie bezrobociu, przyczyny wzrostu cen w gospodarce, wskaźniki zmiany cen, koszty i korzyści z inflacji, przeciwdziałanie inflacji
T-W-4Zakres badań makroekonomii: model okrężnego obiegu produktu i dochodu w gospodarce, wskaźniki rozwoju gospodarczego,
T-W-6Polityka fiskalna i monetarna: istota polityki fiskalnej, dochody i wydatki budżetu państwa, narzędzia polityki fiskalnej, deficyt budżetowy, dług publiczny, ekspansywna i restrykcyjna polityka fiskalna, istota i funkcje pieniądza, elementy rynku pieniężnego, równowaga na rynku pieniężnym, kreacja pieniądza kredytowego, funkcje banku centralnego, narzędzia polityki monetarnej, polityka monetarna a polityka fiskalna,.
Metody nauczaniaM-3Metoda aktywizująca: dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności na wykładach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,02,0 Student: -nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów tworzenia pracy promocyjnej, nie operuje wiedzą kontekstową.
3,0Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
3,5Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z nieznaczną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
4,0Student: - potrafi identyfikować i samodzielnie radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji pracy promocyjnej.
4,5Student: - potrafi samodzielnie zidentyfikować i radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego.
5,0Student: - samodzielnie identyfikuje i rozwiązuje trudności związane z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_A04_U04Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia i wykorzystania informacji do analizy zjawisk ekonomicznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U01student potrafi posługiwać się technologią informatyczną w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji, budowy baz danych niezbędnych do projektowania i realizacji przedsięwzięć z zakresu produkcji ogrodniczej
OG_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
Cel przedmiotuC-4Nabycie umiejętności oceny zjawisk gospodarczych na podstawie wskaźników ekonomicznych
Treści programoweT-W-1Mechanizm rynkowy: uproszczony model obiegu gospodarki, rynek, jego rodzaje, formy i funkcje, elementy rynku: popyt, podaż, cena, czynniki kształtujące popyt i podaż, równowaga rynkowa i skutki jej zachwiania, regulacja cen przez rząd.
T-W-5Bezrobocie i inflacja: zasoby siły roboczej, przyczyny bezrobocia, wskaźniki aktywności zawodowej, stopa bezrobocia, analiza bezrobocia w Polsce, przeciwdziałanie bezrobociu, przyczyny wzrostu cen w gospodarce, wskaźniki zmiany cen, koszty i korzyści z inflacji, przeciwdziałanie inflacji
T-W-4Zakres badań makroekonomii: model okrężnego obiegu produktu i dochodu w gospodarce, wskaźniki rozwoju gospodarczego,
T-W-6Polityka fiskalna i monetarna: istota polityki fiskalnej, dochody i wydatki budżetu państwa, narzędzia polityki fiskalnej, deficyt budżetowy, dług publiczny, ekspansywna i restrykcyjna polityka fiskalna, istota i funkcje pieniądza, elementy rynku pieniężnego, równowaga na rynku pieniężnym, kreacja pieniądza kredytowego, funkcje banku centralnego, narzędzia polityki monetarnej, polityka monetarna a polityka fiskalna,.
Metody nauczaniaM-2Metoda problemowa: wykład problemowy
M-3Metoda aktywizująca: dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena efektów pracy z książką / przeglądu prasy ekonomicznej
S-2Ocena formująca: Ocena referatu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student: -nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów tworzenia pracy promocyjnej, nie operuje wiedzą kontekstową.
3,0Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
3,5Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z nieznaczną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
4,0Student: - potrafi identyfikować i samodzielnie radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji pracy promocyjnej.
4,5Student: - potrafi samodzielnie zidentyfikować i radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego.
5,0Student: - samodzielnie identyfikuje i rozwiązuje trudności związane z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_A04_K01Angażuje się w proces nauczania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie
OG_1A_K06student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcja ogrodniczą
Cel przedmiotuC-2Zrozumienie prawidłowości rządzących zachowaniem podmiotów gospodarczych
C-1Zdobycie teoretycznej wiedzy dotyczącej zasad funkcjonowania gospodarki rynkowej
C-4Nabycie umiejętności oceny zjawisk gospodarczych na podstawie wskaźników ekonomicznych
C-3Poznanie zasad funkcjonowania gospodarki narodowej
Treści programoweT-W-1Mechanizm rynkowy: uproszczony model obiegu gospodarki, rynek, jego rodzaje, formy i funkcje, elementy rynku: popyt, podaż, cena, czynniki kształtujące popyt i podaż, równowaga rynkowa i skutki jej zachwiania, regulacja cen przez rząd.
T-W-2Podstawy decyzji ekonomicznych konsumenta: rola konsumenta narybku, decyzje racjonalne i irracjonalne, użyteczność miarą zadowolenia z konsumpcji, preferencje konsumenta – krzywa obojętności, marginalna stopa substytucji, ograniczenie wyboru konsumenta – linia budżetowa, równowaga konsumenta.
T-W-3Podstawy decyzji ekonomicznych producenta – stałe i zmienne czynniki produkcji, izokwanta produkcji, linia jednakowego kosztu, optimum producenta, koszty produkcji.
T-W-5Bezrobocie i inflacja: zasoby siły roboczej, przyczyny bezrobocia, wskaźniki aktywności zawodowej, stopa bezrobocia, analiza bezrobocia w Polsce, przeciwdziałanie bezrobociu, przyczyny wzrostu cen w gospodarce, wskaźniki zmiany cen, koszty i korzyści z inflacji, przeciwdziałanie inflacji
T-W-4Zakres badań makroekonomii: model okrężnego obiegu produktu i dochodu w gospodarce, wskaźniki rozwoju gospodarczego,
T-W-6Polityka fiskalna i monetarna: istota polityki fiskalnej, dochody i wydatki budżetu państwa, narzędzia polityki fiskalnej, deficyt budżetowy, dług publiczny, ekspansywna i restrykcyjna polityka fiskalna, istota i funkcje pieniądza, elementy rynku pieniężnego, równowaga na rynku pieniężnym, kreacja pieniądza kredytowego, funkcje banku centralnego, narzędzia polityki monetarnej, polityka monetarna a polityka fiskalna,.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Metoda problemowa: wykład problemowy
M-3Metoda aktywizująca: dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena efektów pracy z książką / przeglądu prasy ekonomicznej
S-4Ocena podsumowująca: Test wyboru + zadania otwarte
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności na wykładach
S-2Ocena formująca: Ocena referatu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student unika podejmowania działań, nie wykazuje inicjatywy, wykazuje postawę nieprzychylną wobec wszelkich poczynań nauczyciela.
3,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawę neutralną (obojętną) wobec poleceń nauczyciela.
3,5W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Adaptuje się jednak do sytuacji dydaktycznych zaaranżowanych przez nauczyciela. Wykazuje postawę umiarkowanie przychylną wobec poczynań nauczyciela.
4,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student dostosowuje się do sytuacji dydaktycznej, w jakiej się znalazł. Podejmuje działania z własnej woli, ale nie angażuje się spontanicznie.
4,5W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie tylko dostosowuje się do sytuacji dydaktycznej, w jakiej się znalazł, ale i organizuje ją w pewien sposób wykazując przy tym przychylną postawę wobec poczynań nauczyciela.
5,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student samorzutnie rozpoczyna danego rodzaju działania, kierując się przy tym pozytywną postawą wobec poczynań nauczyciela.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_A04_K02Potrafi działać w grupie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie
OG_1A_K06student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcja ogrodniczą
Cel przedmiotuC-2Zrozumienie prawidłowości rządzących zachowaniem podmiotów gospodarczych
C-4Nabycie umiejętności oceny zjawisk gospodarczych na podstawie wskaźników ekonomicznych
C-3Poznanie zasad funkcjonowania gospodarki narodowej
Treści programoweT-W-1Mechanizm rynkowy: uproszczony model obiegu gospodarki, rynek, jego rodzaje, formy i funkcje, elementy rynku: popyt, podaż, cena, czynniki kształtujące popyt i podaż, równowaga rynkowa i skutki jej zachwiania, regulacja cen przez rząd.
T-W-2Podstawy decyzji ekonomicznych konsumenta: rola konsumenta narybku, decyzje racjonalne i irracjonalne, użyteczność miarą zadowolenia z konsumpcji, preferencje konsumenta – krzywa obojętności, marginalna stopa substytucji, ograniczenie wyboru konsumenta – linia budżetowa, równowaga konsumenta.
T-W-3Podstawy decyzji ekonomicznych producenta – stałe i zmienne czynniki produkcji, izokwanta produkcji, linia jednakowego kosztu, optimum producenta, koszty produkcji.
T-W-5Bezrobocie i inflacja: zasoby siły roboczej, przyczyny bezrobocia, wskaźniki aktywności zawodowej, stopa bezrobocia, analiza bezrobocia w Polsce, przeciwdziałanie bezrobociu, przyczyny wzrostu cen w gospodarce, wskaźniki zmiany cen, koszty i korzyści z inflacji, przeciwdziałanie inflacji
T-W-4Zakres badań makroekonomii: model okrężnego obiegu produktu i dochodu w gospodarce, wskaźniki rozwoju gospodarczego,
T-W-6Polityka fiskalna i monetarna: istota polityki fiskalnej, dochody i wydatki budżetu państwa, narzędzia polityki fiskalnej, deficyt budżetowy, dług publiczny, ekspansywna i restrykcyjna polityka fiskalna, istota i funkcje pieniądza, elementy rynku pieniężnego, równowaga na rynku pieniężnym, kreacja pieniądza kredytowego, funkcje banku centralnego, narzędzia polityki monetarnej, polityka monetarna a polityka fiskalna,.
Metody nauczaniaM-2Metoda problemowa: wykład problemowy
M-3Metoda aktywizująca: dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena efektów pracy z książką / przeglądu prasy ekonomicznej
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności na wykładach
S-2Ocena formująca: Ocena referatu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0W zakresie prac zespołowych student: - nie potrafi zaplanować i wykonać pracy na każdym z jej etapów (przygotowawczy, inkubacyjny, olśnienia, wykonawczy, weryfikacji, prezentacji rozwiązań).
3,0W zakresie prac zespołowych student: - planuje i wykonuje pracę w sposób nieudolny na każdym z jej etapów (przygotowawczy, inkubacyjny, olśnienia, wykonawczy, weryfikacji, prezentacji rozwiązań)
3,5W zakresie prac zespołowych student: - planuje i wykonuje pracę na poziomie podstawowym na każdym z jej etapów (przygotowawczy, inkubacyjny, olśnienia, wykonawczy, weryfikacji, prezentacji rozwiązań).
4,0W zakresie prac zespołowych student: - rozdysponowuje lub pomaga w rozdzieleniu zadań wśród członków zespołu, potrafi wykorzystywać informacje kontekstowe do realizacji zadań zespołowych.
4,5W zakresie prac zespołowych student: - potrafi samodzielnie zaplanować, sprecyzować cele i czynnie uczestniczyć w rozdysponowywaniu zadań i ich realizacji na każdym etapie pracy.
5,0W zakresie prac zespołowych student: potrafi samodzielnie zaplanować i sprecyzować cele, a także rozdzielić zadania między członków zespołu oraz panować nad współpracą w zespole (motywowanie do działania). Dba o terminowość i sposób prezentacji wyników.