Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych

Sylabus przedmiotu Podstawy produkcji ogrodniczej (warzywnictwo i sadownictwo):

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Podstawy produkcji ogrodniczej (warzywnictwo i sadownictwo)
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Teodor Kitczak <Teodor.Kitczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 14 2,01,00zaliczenie
zajęcia terenoweT2 8 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw biologii roślin i oddziaływania środowiska klimatyczno-glebowego na rośliny ogrodnicze, zasad uprawy, nawożenie organiczne i mineralne.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie ze strukturą upraw roślin ogrodniczych w Polsce Charakterystyka stanu produkcji ogrodniczej i rynków zbytu w Polsce i na świecie Zaznajomienie z podstawowymi grupami uprawowymi roślin ogrodniczych i metodami ich uprawy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
zajęcia terenowe
T-T-1Zapoznanie studentów w terenie z metodami uprawy i przechowywania wybranych gatunków warzyw i owoców8
8
wykłady
T-W-1Charakterystyka podstawowych grup uprawnych roślin ogrodniczych. Znaczenie gospodarcze i najważniejsze gatunki/odmiany roślin sadowniczych i warzywnych. Charakterystyka podstawowych grup uprawnych roślin ogrodniczych. Zasady agrotechniki w uprawie szkółkarskiej, sadowniczej i polowej warzyw. Zbiór i przechowywanie owoców i warzyw.14
14

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
zajęcia terenowe
A-T-1uczestnictwo w zajeciach8
A-T-2konsultacje10
A-T-3samokształcenie42
60
wykłady
A-W-1udział w zajęciach14
A-W-2konsultacje5
A-W-3samokształcenie41
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: pisemny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROSUR_10-_PD-ROSUR-9_W01
Ma wiedzę z zakresu produkcji roślin ogrodniczych oraz technologii w nich stosowanych
ROSUR_10-_W05C-1T-W-1, T-T-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROSUR_10-_PD-ROSUR-9_U01
Potrafi samodzielnie dokonać oceny produkcji roślin ogrodniczych
ROSUR_10-_U03C-1T-T-1, T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROSUR_10-_PD-ROSUR-9_K01
Ma świadomość oraz dokonuje samooceny posiadanych kompetencji o jakości upraw ogrodniczych
ROSUR_10-_K01C-1T-W-1, T-T-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROSUR_10-_PD-ROSUR-9_W01
Ma wiedzę z zakresu produkcji roślin ogrodniczych oraz technologii w nich stosowanych
2,0
3,0Ma wiedzę z zakresu produkcji roślin ogrodniczych oraz technologii w nich stosowanych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROSUR_10-_PD-ROSUR-9_U01
Potrafi samodzielnie dokonać oceny produkcji roślin ogrodniczych
2,0
3,0Potrafi samodzielnie dokonać oceny produkcji roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROSUR_10-_PD-ROSUR-9_K01
Ma świadomość oraz dokonuje samooceny posiadanych kompetencji o jakości upraw ogrodniczych
2,0
3,0Ma świadomość odpowiedzialności sposobu produkcji roslin ogrodniczych na ich jakości
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. M. Orłowski (red.), Polowa uprawa warzyw, Wydaw. Brasika, Szczecin, Szczecin, 2000
  2. T. Pudelski (red.), Uprawa warzyw pod osłonami, PWRiL Warszawa, Warszawa, 1998
  3. Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, Warszawa, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Czasopisma, Hasło Ogrodnicze, Warzywa; Sad Nowoczesny, Owoce Warz. Kwiaty, Warszawa, 2020

Treści programowe - zajęcia terenowe

KODTreść programowaGodziny
T-T-1Zapoznanie studentów w terenie z metodami uprawy i przechowywania wybranych gatunków warzyw i owoców8
8

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka podstawowych grup uprawnych roślin ogrodniczych. Znaczenie gospodarcze i najważniejsze gatunki/odmiany roślin sadowniczych i warzywnych. Charakterystyka podstawowych grup uprawnych roślin ogrodniczych. Zasady agrotechniki w uprawie szkółkarskiej, sadowniczej i polowej warzyw. Zbiór i przechowywanie owoców i warzyw.14
14

Formy aktywności - zajęcia terenowe

KODForma aktywnościGodziny
A-T-1uczestnictwo w zajeciach8
A-T-2konsultacje10
A-T-3samokształcenie42
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1udział w zajęciach14
A-W-2konsultacje5
A-W-3samokształcenie41
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROSUR_10-_PD-ROSUR-9_W01Ma wiedzę z zakresu produkcji roślin ogrodniczych oraz technologii w nich stosowanych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROSUR_10-_W05Ma wiedzę z zakresu produkcji roślin rolniczych, ogrodniczych, stosowanych technologii i nawożenia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze strukturą upraw roślin ogrodniczych w Polsce Charakterystyka stanu produkcji ogrodniczej i rynków zbytu w Polsce i na świecie Zaznajomienie z podstawowymi grupami uprawowymi roślin ogrodniczych i metodami ich uprawy
Treści programoweT-W-1Charakterystyka podstawowych grup uprawnych roślin ogrodniczych. Znaczenie gospodarcze i najważniejsze gatunki/odmiany roślin sadowniczych i warzywnych. Charakterystyka podstawowych grup uprawnych roślin ogrodniczych. Zasady agrotechniki w uprawie szkółkarskiej, sadowniczej i polowej warzyw. Zbiór i przechowywanie owoców i warzyw.
T-T-1Zapoznanie studentów w terenie z metodami uprawy i przechowywania wybranych gatunków warzyw i owoców
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma wiedzę z zakresu produkcji roślin ogrodniczych oraz technologii w nich stosowanych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROSUR_10-_PD-ROSUR-9_U01Potrafi samodzielnie dokonać oceny produkcji roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROSUR_10-_U03Potrafi zaprojektować technologię produkcji podstawowych roślin rolniczych oraz wybranych roślin ogrodniczych i ocenić ich uwarunkowania ekonomiczne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze strukturą upraw roślin ogrodniczych w Polsce Charakterystyka stanu produkcji ogrodniczej i rynków zbytu w Polsce i na świecie Zaznajomienie z podstawowymi grupami uprawowymi roślin ogrodniczych i metodami ich uprawy
Treści programoweT-T-1Zapoznanie studentów w terenie z metodami uprawy i przechowywania wybranych gatunków warzyw i owoców
T-W-1Charakterystyka podstawowych grup uprawnych roślin ogrodniczych. Znaczenie gospodarcze i najważniejsze gatunki/odmiany roślin sadowniczych i warzywnych. Charakterystyka podstawowych grup uprawnych roślin ogrodniczych. Zasady agrotechniki w uprawie szkółkarskiej, sadowniczej i polowej warzyw. Zbiór i przechowywanie owoców i warzyw.
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi samodzielnie dokonać oceny produkcji roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROSUR_10-_PD-ROSUR-9_K01Ma świadomość oraz dokonuje samooceny posiadanych kompetencji o jakości upraw ogrodniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROSUR_10-_K01Ma świadomość ciągłego rozwoju nauk rolniczych. Dokonuje samooceny własnych kompetencji i chętnie doskonali umiejętności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze strukturą upraw roślin ogrodniczych w Polsce Charakterystyka stanu produkcji ogrodniczej i rynków zbytu w Polsce i na świecie Zaznajomienie z podstawowymi grupami uprawowymi roślin ogrodniczych i metodami ich uprawy
Treści programoweT-W-1Charakterystyka podstawowych grup uprawnych roślin ogrodniczych. Znaczenie gospodarcze i najważniejsze gatunki/odmiany roślin sadowniczych i warzywnych. Charakterystyka podstawowych grup uprawnych roślin ogrodniczych. Zasady agrotechniki w uprawie szkółkarskiej, sadowniczej i polowej warzyw. Zbiór i przechowywanie owoców i warzyw.
T-T-1Zapoznanie studentów w terenie z metodami uprawy i przechowywania wybranych gatunków warzyw i owoców
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość odpowiedzialności sposobu produkcji roslin ogrodniczych na ich jakości
3,5
4,0
4,5
5,0