Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (S1)
Sylabus przedmiotu Obszary wiejskie i ich walory turystyczne:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Uprawa winorośli i winiarstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Obszary wiejskie i ich walory turystyczne | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Meteorologii, Botaniki i Kształtowania Terenów Zieleni | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Grzegorz Nowak <Grzegorz.Nowak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Marcin Kubus <Marcin.Kubus@zut.edu.pl>, Agnieszka Mąkosza <Agnieszka.Makosza@zut.edu.pl>, Jadwiga Nidzgorska-Lencewicz <Jadwiga.Nidzgorska-Lencewicz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 7 | Grupa obieralna | 1 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw geografii Polski, w tym rolnictwa |
W-2 | Podstawowe wiadomości z botaniki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zdobycie wiedzy związanej z potencjałem turystycznym terenów wiejskich, możliwościami ich dostosowania do współczesnych wymagań i wykorzystania w promocji gospodarstwa oraz regionu |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Idea turystki na obszarach wiejskich. Turystyka wiejska, agroturystyka, ekoturystyka | 2 |
T-W-2 | Charakterystyka współczesnych obszarów wiejskich i ich problemy (przykłady Polska, kraje UE) | 2 |
T-W-3 | Kształtowanie przestrzeni i funkcji turystycznych obszarów wiejskich. Przestrzeń turystyczna i specyfika wiejskiej przestrzeni turystycznej | 2 |
T-W-4 | Potencjał turystyczny obszarów wiejskich. Przestrzenna identyfikacja walorów turystycznych na obszarach wiejskich w Polsce. Regiony turystyczne | 2 |
T-W-5 | Charakterystyka walorów wypoczynkowych obszarów wiejskich. Wartości krajoznawcze (kulturowe dziedzictwo i jego ochrona oraz popularyzacja) obszarów wiejskich. Walory specjalistyczne (turystyka kwalifikowana) jako element atrakcyjności obszarów wiejskich | 2 |
T-W-6 | Zagospodarowanie (infrastruktura) turystyczne obszarów wiejskich. Turystyka wiejska jako czynnik rozwoju regionu | 2 |
T-W-7 | Ekonomiczne korzyści z turystyki na obszarach wiejskich. Specyfika i identyfikacja markowych produktów turystycznych na obszarach wiejskich (np. szlaki winiarskie, konne, kulinarne itp.) | 2 |
T-W-8 | Zasady i metody waloryzacja wiejskiej przestrzeni turystycznej | 2 |
T-W-9 | Tworzenie tras turystycznych i edukacyjnych | 4 |
T-W-10 | Krajobraz – jego klasyfikacja i elementy | 2 |
T-W-11 | Drzewa i krzewy w krajobrazie oraz na terenach wiejskich (parki, zadrzewienia śródpolne, przydrożne itp.) | 4 |
T-W-12 | Adaptacja zabytkowych założeń ogrodowych na potrzeby współczesne; szata roślinna parków historycznych. | 4 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykładach | 30 |
A-W-2 | Studiowanie literatury | 10 |
A-W-3 | Udział w konsultacjach | 8 |
A-W-4 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 5 |
A-W-5 | Przygotowanie prezentacji | 8 |
61 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem środków audiowizualnych |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Wykonanie prezentacji |
S-2 | Ocena formująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O04-1_W01 Student/ka zna walory przyrodnicze, kulturowe i specjalistyczne na obszarach wiejskich w Polsce oraz problemy związane z przestrzenią turystyczną na obszarach wiejskich. Zna metody klasyfikacji i waloryzacji turystycznych obszarów wiejskich. | UWW_1A_W07, UWW_1A_W10 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-7, T-W-8, T-W-9 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O04-1_U01 Student/ka potrafi zidentyfikować (rozpoznać) potencjał turystyczny obszarów wiejskich i zastosować odpowiednią metodę waloryzacji. Potrafi wskazać regiony i korzyści z rozwoju turystyki na obszarach wiejskich. | UWW_1A_U03, UWW_1A_U13 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-7, T-W-8, T-W-9 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O04-1_K01 Student/ka ma świadomość odpowiedzialności za podejmowane działania związane z turystycznym potencjałem obszarów wiejskich. Potrafi wskazać korzyści wynikające z rozwoju turystyki na obszarach wiejskich. | UWW_1A_K01, UWW_1A_K02, UWW_1A_K03, UWW_1A_K05, UWW_1A_K04 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-7, T-W-8, T-W-9 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O04-1_W01 Student/ka zna walory przyrodnicze, kulturowe i specjalistyczne na obszarach wiejskich w Polsce oraz problemy związane z przestrzenią turystyczną na obszarach wiejskich. Zna metody klasyfikacji i waloryzacji turystycznych obszarów wiejskich. | 2,0 | |
3,0 | Student zna w stopniu podstawowym walory przyrodnicze, kulturowe i specjalistyczne na obszarach wiejskich oraz problemy zwiazane z przestrzenią turystyczna na obszarach wiejskich | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O04-1_U01 Student/ka potrafi zidentyfikować (rozpoznać) potencjał turystyczny obszarów wiejskich i zastosować odpowiednią metodę waloryzacji. Potrafi wskazać regiony i korzyści z rozwoju turystyki na obszarach wiejskich. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w stopniu podstawowym zidentyfikować potencjał turystyczny obszarów wiejskich i zastosować odpowiednią metodę waloryzacji | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O04-1_K01 Student/ka ma świadomość odpowiedzialności za podejmowane działania związane z turystycznym potencjałem obszarów wiejskich. Potrafi wskazać korzyści wynikające z rozwoju turystyki na obszarach wiejskich. | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową świadomość odpowiedzialności za podejmowane działania związane z turystycznym potencjałem obszarów wiejskich. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Bielska A., Kupidura A., Kształtowanie przestrzeni na terenach wiejskich, OWPW, Warszawa, 2013
- Lijewski T., Mikułowski B., Wyrzykowski J., Geografia turystyki Polski, PWE, Warszawa, 2008
- Stachak A., Kubus M., Nowak G., Wsie i miasta Pomorza Zachodniego. Przewodnik do zajęć terenowych z wybranych zagadnień planowania przestrzennego., Wyd. Akademii Rolniczej w Szczecinie, Szczecin, 2002
- Sznajder M., Przezbórska L., Agroturystyka, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2006
Literatura dodatkowa
- Jastrzębski C., Perspektywy rozwoju oraz promocji turystyki wiejskiej i agroturystyki w Polsce, WSEiP, Kielce, 2010
- Jędrysiak T., Wiejska turystyka kulturowa, PWE, Warszawa, 2011
- Kalita-Skwirzyńska K., Kubus M., Maciejewski J., Nowak G., Stachak A., Tałasiewicz M., Z Lipian do Maszewa i z powrotem, Oficyna In Plus, Szczecin, 2004
- Stachak A. (red.), Między Odrą a Myślą, Oficyna In Plus, Szczecin, 2011