Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (S1)
Sylabus przedmiotu Monitoring i diagnostyka szkodników i patogenów winorośli:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Uprawa winorośli i winiarstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Monitoring i diagnostyka szkodników i patogenów winorośli | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Bioinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Magdalena Karbowska-Dzięgielewska <Magdalena.Karbowska-Dziegielewska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 12 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawowe wiadomości z zoologii i botaniki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu diagnozowania szkodników roślin na podstawie uszkodzeń roślin oraz cech morfologicznych różnych stadiów rozwojowych szkodników w uprawach winorośli |
C-2 | zapoznanie z najważniejszymi metodami prognozowania i sygnalizacji szkodników oraz patogenów |
C-3 | ocena stopnia zagrożenia roślin przez najważniejsze grupy szkodników i patogenów |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Zasady korzystania z kluczy stosowanych do oznaczania chorób roślin | 2 |
T-A-2 | Zasady pobierania prób roślinnych do badań laboratoryjnych na przykładzie krzewów winorośli | 2 |
T-A-3 | Diagnostyka patogenów zasiedlających zebrany materiał (próby pobrane z krzewów winorośli) | 3 |
T-A-4 | Zasady korzystania z klucza entomologicznego. Diagnostyka szkodników w uprawach winorośli oraz w innych, wybranych uprawach sadowniczych na podstawie cech morfologicznych i morfometrycznych stadiów larwalnych i imaginalnych | 4 |
T-A-5 | Identyfikacja i diagnostyka na podstawie cech morfologicznych i morfometrycznych entomofauny pożytecznej towarzyszącej szkodnikom roślin | 2 |
T-A-6 | Identyfikacja zagrożeń wynikających z masowego pojawu szkodników. Progi zagrożenia i szkodliwości. | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Metody identyfikacji patogenów roślinnych | 5 |
T-W-2 | Zasady prowadzenia monitoringu chorób roślin, w tym winorośli. Skale stosowane w monitoringu różnych grup patogenów. | 2 |
T-W-3 | Powiązania fitowagów z roślinami. Metody identyfikacji szkodników w uprawach winorośli oraz w innych, wybranych uprawach sadowniczych | 4 |
T-W-4 | Klasyfikacja uszkodzeń roślin w uprawach winorośli oraz w innych, wybranych uprawach sadowniczych powodowanych przez szkodniki z aparatem gębowym kłująco-ssącym i gryzącym. | 2 |
T-W-5 | Cele i zadania prognoz i syganlizacji w ochronie roślin. Metody prognozowania pojawu szkodników. Kryteria prognozowania i sygnalizacji szkodników. Sprzęt i urządzenia przydatne w prognozowaniu szkodników. | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | zapoznanie z literaturą przedmiotową | 5 |
A-A-3 | udział w konsultacjach | 5 |
A-A-4 | przygotowanie do zaliczenia materiału z ćwiczeń | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | udział w konsultacjach | 5 |
A-W-3 | czytanie wskazanej literatury | 4 |
A-W-4 | przygotowanie do zaliczenia wiedzy z przedmiotu | 6 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian pisemny z ćwiczeń |
S-2 | Ocena formująca: sprawdzian pisemny z wykładów |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O09-1_W01 posiada wiedzę na temat metod stosowanych w monitoringu i diagnostyce szkodników i patogenów występujących w uprawach winorośli oraz w innych wybranych uprawach sadowniczych oraz zna techniki przydatne w prognozowaniu | UWW_1A_W12, UWW_1A_W10 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-2, T-W-1, T-W-5, T-W-4, T-W-3 | M-1, M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O09-1_U01 posiada umiejętność diagnozowania szkodników i patogenów oraz zastosowania podstawowych metod monitoringu w praktyce oraz podejmowania decyzji związanych z koniecznością zastosowania odpowiednich metod ochrony roślin kierując się uwarunkowaniami ekonomicznymi i środowiskowymi | UWW_1A_U04, UWW_1A_U08 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-A-2, T-A-3, T-A-1, T-A-4, T-A-5, T-A-6 | M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O09-1_K01 rozumie potrzebę wykorzystywania najnowszych aspektów wiedzy w celu prawidłowego rozstrzygania dylematów zawodowych związanych z pojawem agrofagów, jest przygotowany do pracy w instytucjach zajmujących się monitoringiem stanu zdrowotności roślin i w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje dotyczące stosowania pestycydów | UWW_1A_K01, UWW_1A_K02, UWW_1A_K03, UWW_1A_K05 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-2, T-W-1, T-W-5, T-W-4, T-W-3, T-A-2, T-A-3, T-A-1, T-A-4, T-A-5, T-A-6 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O09-1_W01 posiada wiedzę na temat metod stosowanych w monitoringu i diagnostyce szkodników i patogenów występujących w uprawach winorośli oraz w innych wybranych uprawach sadowniczych oraz zna techniki przydatne w prognozowaniu | 2,0 | |
3,0 | potrafi wymienić najważniejsze patogeny i szkodniki występujące w uprawach winorośli oraz w innych, wybranych uprawach sadowniczych oraz zna metody ich monitorowania | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O09-1_U01 posiada umiejętność diagnozowania szkodników i patogenów oraz zastosowania podstawowych metod monitoringu w praktyce oraz podejmowania decyzji związanych z koniecznością zastosowania odpowiednich metod ochrony roślin kierując się uwarunkowaniami ekonomicznymi i środowiskowymi | 2,0 | |
3,0 | diagnozuje i określa znaczenie najważniejszych patogenów i szkodników występujących w uprawach winorośli oraz w innych, wybranych uprawach sadowniczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O09-1_K01 rozumie potrzebę wykorzystywania najnowszych aspektów wiedzy w celu prawidłowego rozstrzygania dylematów zawodowych związanych z pojawem agrofagów, jest przygotowany do pracy w instytucjach zajmujących się monitoringiem stanu zdrowotności roślin i w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje dotyczące stosowania pestycydów | 2,0 | |
3,0 | jest świadomy konieczności ciągłego dokształcania się | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Boczek J. (red.), Diagnostyka szkodników roślin i ich wrogów naturalnych, SGGW, Warszawa, 2001, Tom I-IV
- Osmołowski G. (red.), Klucz do oznaczania szkodników na podstawie uszkodzeń roślin uprawnych, PWRiL, Warszawa, 1980
- Marcinkowska J., Oznaczanie rodzajów grzybów sensu lato ważnych w fitopatologii, PWRiL, Warszawa, 2012
- Marcinkowska J., Oznaczanie rodzajów grzybów ważnych w patologii roślin, Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa, 2003
- Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia. Tom 1. Podstawy fitopatologii, PWRiL, Warszawa, 2010
Literatura dodatkowa
- Wilkaniec B. (red.), Entomologia szczegółowa, PWRiL, Poznań, 2010
- Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia. Tom 2., PWRiL, Warszawa, 2011