Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy zarządzania:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy zarządzania
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
Nauczyciel odpowiedzialny Krzysztof Formicki <Krzysztof.Formicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Brocki <Wojciech.Brocki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 19 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW2 30 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Niezbędna jest podstawowa wiedza z zakresu makroekonomii i mikroekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zrozumienie roli kierownika i źródeł jego władzy w przedsiębiorstwie
C-2Zrozumienie wpływu otoczenia na działaność przedsiębiorstwa
C-3Poznanie funkcji kierowniczych pełnionych przez menedżerów
C-4Ukształtowanie podejmowania decyzji i komunikowania w przedsiębiorstwie
C-5Zapoznanie studentów z rolą etyki w zarządzaniu i działaności przedsiębiorstwa

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zarządzanie, role i kompetencje kierownicze2
T-A-2Zarządzanie relacjami z otoczeniem3
T-A-3Władza w organizacji a przywództwo2
T-A-4Funkcje kierownicze2
T-A-5Podejmowanie decyzji w organizacji2
T-A-6Komunikacja w zarządzaniu2
T-A-7Etyka i społeczna odpowiedzialność biznesu2
15
wykłady
T-W-1Definicje i pojęcie zarządzania5
T-W-2Zarządzanie współczesne5
T-W-3Zarządzanie przedsiębiorstwami gospodarki żywnościowej5
T-W-4Struktury organizacyjne w przedsiębiorstwe5
T-W-5Zarządzanie przyszłości5
T-W-6Zarządzanie kryzysowe5
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do kolokwium15
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Metoda przypadków
M-4Ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów
S-2Ocena formująca: Prezentacja wykonanego zadania domowego z zakresu zarządzania
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie wiadomości zdobytych na wcześniejszych zajęciach
S-4Ocena formująca: Ocena z eseju na temat zagadnienia związnego z zarządzaniem organizacja
S-5Ocena podsumowująca: Kolokwium z treści programowych dotyczących ćwiczeń audytoryjnych w formie testu i zadań problemowych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_A6-2_W01
Student potrafi scharakteryzować rodzaje decyzji kierowniczych oraz podstawowe metody ich podejmowania w organizacji
MS_1A_W02C-4, C-3T-A-5M-4, M-1S-1, S-3, S-5, S-4
MS_1A_A6-2_W03
W wyniku przeprowadzonych zajęć student objaśnia istotę funkcji kierowniczych i dokonuje ich wewnętrznej charakterystyki oraz poznaje żródła władzy w przedsiębiorstwie
MS_1A_W02C-3T-A-3, T-A-1, T-A-4M-1, M-2S-3, S-5, S-4
MS_1A_A6-2_W04
W wyniku przeprowadzonych zajęć student tłumaczy środowiskowy kontekst zarządzania i identyfikuje obszary i elementy otoczenia organizacji
MS_1A_W02C-5, C-4T-A-4, T-A-2, T-A-7M-4, M-1, M-2S-1, S-3, S-5

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_A6-2_U02
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi stosować wybrane metody podejmowania decyzji i komunikacji
MS_1A_U01C-4, C-3T-A-4, T-A-5, T-A-6M-4, M-3S-1, S-2
MS_1A_A6-2_U03
W wyniku przeprowadzonych zajęć student analizuje otoczenie, uwzględniając etyczny, globalny i kulturowy asekt zarządzania.
MS_1A_U01C-5, C-2T-A-2, T-A-7M-4, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_A6-2_K02
W wyniku przeprowadzonych zajęć student jest chętny do podejmowania decyzji w grupie, wyrażania ocen z uwzględnieniem zasad etyki zarządzania
MS_1A_K02, MS_1A_K04C-5, C-4, C-1T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-2, T-A-7M-4, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_A6-2_W01
Student potrafi scharakteryzować rodzaje decyzji kierowniczych oraz podstawowe metody ich podejmowania w organizacji
2,0
3,0Powierzchowna znajomosc pełnego materiału przedstawionego na zajeciach
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_1A_A6-2_W03
W wyniku przeprowadzonych zajęć student objaśnia istotę funkcji kierowniczych i dokonuje ich wewnętrznej charakterystyki oraz poznaje żródła władzy w przedsiębiorstwie
2,0
3,0Student potrafi objaśnić istotę funkcji kierowniczych i wskazuje na podstawowe elementy w obszarze każdej z nich oraz zna źródła włądzy w organizacji
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_1A_A6-2_W04
W wyniku przeprowadzonych zajęć student tłumaczy środowiskowy kontekst zarządzania i identyfikuje obszary i elementy otoczenia organizacji
2,0
3,0Student zna i charakteryzuje różne obszary otoczenia organizacji.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_A6-2_U02
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi stosować wybrane metody podejmowania decyzji i komunikacji
2,0
3,0Student stosuje poprawnie poznane metody podejmowania decyzji i komunikowania
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_1A_A6-2_U03
W wyniku przeprowadzonych zajęć student analizuje otoczenie, uwzględniając etyczny, globalny i kulturowy asekt zarządzania.
2,0
3,0Student stosuje podstawowe metody analizy otoczenia organizacji.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_A6-2_K02
W wyniku przeprowadzonych zajęć student jest chętny do podejmowania decyzji w grupie, wyrażania ocen z uwzględnieniem zasad etyki zarządzania
2,0
3,0Student uczestniczy w podejmowaniu decyzji w grupie, ocenia wybrane propozycje zwłaszcza nieetyczne
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Griffin R. W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005
  2. Zakrzewska - Bielawska A. (red), Podstawy zarządzania, Wolters Kluwer POlska Sp. z o.o., Warszawa, 2012
  3. Koźmiński A.K., Jemielniak D., Zarządzanie od podstaw, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa, 2008
  4. Koźmiński A.K., Piotrowski W. (red.), Zarządzanie. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Drucker P., Zarządzanie XXI wieku - wyzwania, Wydawnictwo MT Biznes Sp. z o.o., Warszawa, 2009
  2. Robbins Stephen P., DeCenzo David A., Podstawy zarządzania, PWE, Warszawa, 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zarządzanie, role i kompetencje kierownicze2
T-A-2Zarządzanie relacjami z otoczeniem3
T-A-3Władza w organizacji a przywództwo2
T-A-4Funkcje kierownicze2
T-A-5Podejmowanie decyzji w organizacji2
T-A-6Komunikacja w zarządzaniu2
T-A-7Etyka i społeczna odpowiedzialność biznesu2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Definicje i pojęcie zarządzania5
T-W-2Zarządzanie współczesne5
T-W-3Zarządzanie przedsiębiorstwami gospodarki żywnościowej5
T-W-4Struktury organizacyjne w przedsiębiorstwe5
T-W-5Zarządzanie przyszłości5
T-W-6Zarządzanie kryzysowe5
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do kolokwium15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_A6-2_W01Student potrafi scharakteryzować rodzaje decyzji kierowniczych oraz podstawowe metody ich podejmowania w organizacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W02Ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa i zarządzania przedsiębiorstwem oraz ochrony własności intelektualnej i prawa patentowego
Cel przedmiotuC-4Ukształtowanie podejmowania decyzji i komunikowania w przedsiębiorstwie
C-3Poznanie funkcji kierowniczych pełnionych przez menedżerów
Treści programoweT-A-5Podejmowanie decyzji w organizacji
Metody nauczaniaM-4Ćwiczenia przedmiotowe
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie wiadomości zdobytych na wcześniejszych zajęciach
S-5Ocena podsumowująca: Kolokwium z treści programowych dotyczących ćwiczeń audytoryjnych w formie testu i zadań problemowych
S-4Ocena formująca: Ocena z eseju na temat zagadnienia związnego z zarządzaniem organizacja
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Powierzchowna znajomosc pełnego materiału przedstawionego na zajeciach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_A6-2_W03W wyniku przeprowadzonych zajęć student objaśnia istotę funkcji kierowniczych i dokonuje ich wewnętrznej charakterystyki oraz poznaje żródła władzy w przedsiębiorstwie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W02Ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa i zarządzania przedsiębiorstwem oraz ochrony własności intelektualnej i prawa patentowego
Cel przedmiotuC-3Poznanie funkcji kierowniczych pełnionych przez menedżerów
Treści programoweT-A-3Władza w organizacji a przywództwo
T-A-1Zarządzanie, role i kompetencje kierownicze
T-A-4Funkcje kierownicze
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Sprawdzenie wiadomości zdobytych na wcześniejszych zajęciach
S-5Ocena podsumowująca: Kolokwium z treści programowych dotyczących ćwiczeń audytoryjnych w formie testu i zadań problemowych
S-4Ocena formująca: Ocena z eseju na temat zagadnienia związnego z zarządzaniem organizacja
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi objaśnić istotę funkcji kierowniczych i wskazuje na podstawowe elementy w obszarze każdej z nich oraz zna źródła włądzy w organizacji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_A6-2_W04W wyniku przeprowadzonych zajęć student tłumaczy środowiskowy kontekst zarządzania i identyfikuje obszary i elementy otoczenia organizacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W02Ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa i zarządzania przedsiębiorstwem oraz ochrony własności intelektualnej i prawa patentowego
Cel przedmiotuC-5Zapoznanie studentów z rolą etyki w zarządzaniu i działaności przedsiębiorstwa
C-4Ukształtowanie podejmowania decyzji i komunikowania w przedsiębiorstwie
Treści programoweT-A-4Funkcje kierownicze
T-A-2Zarządzanie relacjami z otoczeniem
T-A-7Etyka i społeczna odpowiedzialność biznesu
Metody nauczaniaM-4Ćwiczenia przedmiotowe
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie wiadomości zdobytych na wcześniejszych zajęciach
S-5Ocena podsumowująca: Kolokwium z treści programowych dotyczących ćwiczeń audytoryjnych w formie testu i zadań problemowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i charakteryzuje różne obszary otoczenia organizacji.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_A6-2_U02W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi stosować wybrane metody podejmowania decyzji i komunikacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Cel przedmiotuC-4Ukształtowanie podejmowania decyzji i komunikowania w przedsiębiorstwie
C-3Poznanie funkcji kierowniczych pełnionych przez menedżerów
Treści programoweT-A-4Funkcje kierownicze
T-A-5Podejmowanie decyzji w organizacji
T-A-6Komunikacja w zarządzaniu
Metody nauczaniaM-4Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów
S-2Ocena formująca: Prezentacja wykonanego zadania domowego z zakresu zarządzania
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student stosuje poprawnie poznane metody podejmowania decyzji i komunikowania
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_A6-2_U03W wyniku przeprowadzonych zajęć student analizuje otoczenie, uwzględniając etyczny, globalny i kulturowy asekt zarządzania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Cel przedmiotuC-5Zapoznanie studentów z rolą etyki w zarządzaniu i działaności przedsiębiorstwa
C-2Zrozumienie wpływu otoczenia na działaność przedsiębiorstwa
Treści programoweT-A-2Zarządzanie relacjami z otoczeniem
T-A-7Etyka i społeczna odpowiedzialność biznesu
Metody nauczaniaM-4Ćwiczenia przedmiotowe
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów
S-2Ocena formująca: Prezentacja wykonanego zadania domowego z zakresu zarządzania
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student stosuje podstawowe metody analizy otoczenia organizacji.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_A6-2_K02W wyniku przeprowadzonych zajęć student jest chętny do podejmowania decyzji w grupie, wyrażania ocen z uwzględnieniem zasad etyki zarządzania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
MS_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
Cel przedmiotuC-5Zapoznanie studentów z rolą etyki w zarządzaniu i działaności przedsiębiorstwa
C-4Ukształtowanie podejmowania decyzji i komunikowania w przedsiębiorstwie
C-1Zrozumienie roli kierownika i źródeł jego władzy w przedsiębiorstwie
Treści programoweT-A-3Władza w organizacji a przywództwo
T-A-4Funkcje kierownicze
T-A-5Podejmowanie decyzji w organizacji
T-A-2Zarządzanie relacjami z otoczeniem
T-A-7Etyka i społeczna odpowiedzialność biznesu
Metody nauczaniaM-4Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów
S-2Ocena formująca: Prezentacja wykonanego zadania domowego z zakresu zarządzania
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student uczestniczy w podejmowaniu decyzji w grupie, ocenia wybrane propozycje zwłaszcza nieetyczne
3,5
4,0
4,5
5,0