Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia produktów fermentowanych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia produktów fermentowanych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 30 2,00,50zaliczenie
wykładyW6 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy biochemii i technologii żywności
W-2Podstawy mikrobiologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z mikrobiologicznymi procesami fermentacyjnymi wykorzystywanymi w różnych sektorach przemyłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Wykorzystanie i dobór biopreparatów w procesach fermentacyjnych4
T-L-2Regulacja procesów fermentacji4
T-L-3Metody pozyskiwania i hodowli bakteri fermentacji mlekoweji4
T-L-4Kontrolowane i spontaniczne procesy fermentacji alkoholowej4
T-L-5Produkty procesów fermentacji tlenowej wykorzystywane w biotechnologii4
T-L-6Kontrola jakości mikrobiologiczne kultur starterowych3
T-L-7Mikroflora zepsucia produktów fermentowanych4
T-L-8Drobnoustroje patogenne w produktach fermentowanych3
30
wykłady
T-W-1Mikrobiologiczne aspekty w technologiach fermentacyjnych4
T-W-2Rodzaje i charakterystyka produktów fermentowanych3
T-W-3Mikrobiologiczne przetwórstwo żywnosci orientalnej2
T-W-4Charakterystyka bakterii fermentacji beztlenowej3
T-W-5Charakterystyka mikrorganizmów fermencji tlenowej3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do zajęć10
A-L-3opracowanie sprawozdań zaliczeniowych cykl zajęć15
A-L-4konsultacje z prowadzącym zajęcia5
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Praca własna studenta - studiowanie literatury15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny,
M-2zajęcia laboratoryjne
M-3wykład problemowy

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena pracy studenta na zajęciach
S-2Ocena formująca: ocena sprawozdań
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O11-1_W01
Student ma wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemyłu
MS_1A_W03, MS_1A_W04, MS_1A_W08, MS_1A_W09C-1T-L-3, T-L-6, T-L-5, T-L-4, T-L-2, T-L-1, T-L-7, T-L-8, T-W-3, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O11-1_U01
Student potrafi wykorzystac wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu
MS_1A_U06C-1T-L-3, T-L-6, T-L-5, T-L-4, T-L-2, T-L-1, T-L-7, T-L-8, T-W-3, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O11-1_K01
Student ma swiadomość konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu
MS_1A_K01, MS_1A_K05C-1T-L-3, T-L-6, T-L-5, T-L-4, T-L-2, T-L-1, T-L-7, T-L-8, T-W-3, T-W-2M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O11-1_W01
Student ma wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemyłu
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu ale nie potrafi podjąc dyskusji problemowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O11-1_U01
Student potrafi wykorzystac wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu
2,0
3,0Student potrafi wykorzystyć podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu ale samodzielnie nie potrafi zinterpretować wyników zachodzących procesów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O11-1_K01
Student ma swiadomość konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu
2,0
3,0Student ma świadomość konieczności popularyzacji nabytej wiedzy i umiejętności z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemysłu, ale nie wykazuje checi podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. El-Mansi E.M., Bryce C.F., Demain A.L., Allman A.R., Fermentation Microbiology and Biotechnology, Taylor & Francis, NY, 2007, drugi
  2. Wood B.J.B., Microbiology of Fermented Foods, Blackie Academic&Professional, Londyn, 1998
  3. Libudzisz Z., Bakterie fermentacji mlekowej, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź, 2004

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wykorzystanie i dobór biopreparatów w procesach fermentacyjnych4
T-L-2Regulacja procesów fermentacji4
T-L-3Metody pozyskiwania i hodowli bakteri fermentacji mlekoweji4
T-L-4Kontrolowane i spontaniczne procesy fermentacji alkoholowej4
T-L-5Produkty procesów fermentacji tlenowej wykorzystywane w biotechnologii4
T-L-6Kontrola jakości mikrobiologiczne kultur starterowych3
T-L-7Mikroflora zepsucia produktów fermentowanych4
T-L-8Drobnoustroje patogenne w produktach fermentowanych3
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Mikrobiologiczne aspekty w technologiach fermentacyjnych4
T-W-2Rodzaje i charakterystyka produktów fermentowanych3
T-W-3Mikrobiologiczne przetwórstwo żywnosci orientalnej2
T-W-4Charakterystyka bakterii fermentacji beztlenowej3
T-W-5Charakterystyka mikrorganizmów fermencji tlenowej3
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do zajęć10
A-L-3opracowanie sprawozdań zaliczeniowych cykl zajęć15
A-L-4konsultacje z prowadzącym zajęcia5
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Praca własna studenta - studiowanie literatury15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O11-1_W01Student ma wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemyłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W03Ma podstawową wiedzę w zakresie ekologii i ochrony środowiska, roli i różnorodności biologicznej w biosferze oraz procesach w niej zachodzących. Zna niezbędne narzędzia, metody i techniki do kształtownia środowiska.
MS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat nomenklatury, podstawowych definicji i budowy składników żywności oraz wzajemnych zwiążków i przemian wynikających z oddziaływań między nimi.
MS_1A_W08Ma podstawową wiedzę dotyczącą patogenów roślin, zwierząt i ludzi oraz metod ich identyfikacji.
MS_1A_W09Zna kierunki i mechanizmy ewolucji, rozumie warunkujące je procesy na poziomie molekularnym. Ma wiedzę na temat postawowych technik biologii molekularnej i inżynierii genetycznej oraz możliwości wykorzystania organizmów modyfikowanych w rolnictwie i przemyśle spożywczym.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z mikrobiologicznymi procesami fermentacyjnymi wykorzystywanymi w różnych sektorach przemyłu
Treści programoweT-L-3Metody pozyskiwania i hodowli bakteri fermentacji mlekoweji
T-L-6Kontrola jakości mikrobiologiczne kultur starterowych
T-L-5Produkty procesów fermentacji tlenowej wykorzystywane w biotechnologii
T-L-4Kontrolowane i spontaniczne procesy fermentacji alkoholowej
T-L-2Regulacja procesów fermentacji
T-L-1Wykorzystanie i dobór biopreparatów w procesach fermentacyjnych
T-L-7Mikroflora zepsucia produktów fermentowanych
T-L-8Drobnoustroje patogenne w produktach fermentowanych
T-W-3Mikrobiologiczne przetwórstwo żywnosci orientalnej
T-W-2Rodzaje i charakterystyka produktów fermentowanych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny,
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena pracy studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu ale nie potrafi podjąc dyskusji problemowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O11-1_U01Student potrafi wykorzystac wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U06Stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych oraz ma umiejętność przeprowadzania obserwacji i oceny zjawisk procesowych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z mikrobiologicznymi procesami fermentacyjnymi wykorzystywanymi w różnych sektorach przemyłu
Treści programoweT-L-3Metody pozyskiwania i hodowli bakteri fermentacji mlekoweji
T-L-6Kontrola jakości mikrobiologiczne kultur starterowych
T-L-5Produkty procesów fermentacji tlenowej wykorzystywane w biotechnologii
T-L-4Kontrolowane i spontaniczne procesy fermentacji alkoholowej
T-L-2Regulacja procesów fermentacji
T-L-1Wykorzystanie i dobór biopreparatów w procesach fermentacyjnych
T-L-7Mikroflora zepsucia produktów fermentowanych
T-L-8Drobnoustroje patogenne w produktach fermentowanych
T-W-3Mikrobiologiczne przetwórstwo żywnosci orientalnej
T-W-2Rodzaje i charakterystyka produktów fermentowanych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny,
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena pracy studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wykorzystyć podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu ale samodzielnie nie potrafi zinterpretować wyników zachodzących procesów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O11-1_K01Student ma swiadomość konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia .
MS_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z mikrobiologicznymi procesami fermentacyjnymi wykorzystywanymi w różnych sektorach przemyłu
Treści programoweT-L-3Metody pozyskiwania i hodowli bakteri fermentacji mlekoweji
T-L-6Kontrola jakości mikrobiologiczne kultur starterowych
T-L-5Produkty procesów fermentacji tlenowej wykorzystywane w biotechnologii
T-L-4Kontrolowane i spontaniczne procesy fermentacji alkoholowej
T-L-2Regulacja procesów fermentacji
T-L-1Wykorzystanie i dobór biopreparatów w procesach fermentacyjnych
T-L-7Mikroflora zepsucia produktów fermentowanych
T-L-8Drobnoustroje patogenne w produktach fermentowanych
T-W-3Mikrobiologiczne przetwórstwo żywnosci orientalnej
T-W-2Rodzaje i charakterystyka produktów fermentowanych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny,
M-2zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena pracy studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość konieczności popularyzacji nabytej wiedzy i umiejętności z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemysłu, ale nie wykazuje checi podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych
3,5
4,0
4,5
5,0