Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)
Sylabus przedmiotu Towaroznawstwo napojów:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka z uz | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Towaroznawstwo napojów | ||
Specjalność | ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 11 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza i umiejętności z przedmiotów z zakresu chemii żywności i analizy i oceny jakości żywności oraz podstawowa wiedza z zakresu technologii żywności |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej napojów alkoholowych i bezalkoholowych od wyszukania metodyki do opracowania sprawozdania z badań |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Ćwiczenie organizacyjne, zasady bhp w laboratorium analitycznym | 2 |
T-L-2 | Wykrywanie zafałszowań napojów alkoholowych | 4 |
T-L-3 | Ocena towaroznawcza wód mineralnych | 2 |
T-L-4 | Oznaczanie barwy soków owocowych | 2 |
T-L-5 | Ocena jakości herbaty i jej naparów | 2 |
T-L-6 | Ocena jakosci kawy i jej naparów | 2 |
T-L-7 | Ocena towaroznawcza i zastosowanie napoj instant | 2 |
T-L-8 | Oznaczenie zawartości ekstraktu w miodach pitnych | 2 |
T-L-9 | Zaliczenie ćwiczeń | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Ogólny podział napojów. | 2 |
T-W-2 | Napoje alkoholowe gorące, niskoprocentowe zimne, wysokoprocentowe zimne - charakterystyka, wymagania jakosciowe. | 4 |
T-W-3 | Napoje bezalkoholowe zimne i gorące - charakterystyka i wymagania jakościowe | 4 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-L-2 | Bieżące przygotowanie do zajęć | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Studiowanie literatury | 10 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Pogadanka |
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej z treści wykładów i ćwiczeń |
S-2 | Ocena formująca: Oceny cząstkowe za praktyczne zaliczenie ćwiczeń |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-12oaiz_W01 Ma poszerzoną wiedzę w zakresie towaroznawstwa napojów alkoholowych i bezalkoholowych | TZiZu_2A_W06 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2 | S-1 |
TZiZu_2A_Gr1-12oaiz_W02 Ma pogłębioną wiedzę w zakresie cech fizykochemicznych i wartości odżywczej napojów | TZiZu_2A_W12 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-12oaiz_U01 Posiada umiejętność wyszukiwania wiarygodnych źródeł informacji z zakresu jakości napojów,a także potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce | TZiZu_2A_U01 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9 | M-3 | S-2 |
TZiZu_2A_Gr1-12oaiz_U02 Potrafi opracować samodzielnie kompleks badań związanych z oceną wybranych wskażników jakości/ bezpieczeństwa dla napojów alkoholowych i bezalkoholowych | TZiZu_2A_U09 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9 | M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-12oaiz_K01 Jest świadomy odpowiedzialności za pracę własną i w grupie. W razie potrzeby potrafi przyjąć pozycję lidera | TZiZu_2A_K03 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8 | M-3 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-12oaiz_W01 Ma poszerzoną wiedzę w zakresie towaroznawstwa napojów alkoholowych i bezalkoholowych | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu ma poszerzoną wiedzę w zakresie towaroznawstwa napojów alkoholowych i bezalkoholowych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TZiZu_2A_Gr1-12oaiz_W02 Ma pogłębioną wiedzę w zakresie cech fizykochemicznych i wartości odżywczej napojów | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu ma pogłębioną wiedzę w zakresie cech fizykochemicznych i wartości odżywczej napojów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-12oaiz_U01 Posiada umiejętność wyszukiwania wiarygodnych źródeł informacji z zakresu jakości napojów,a także potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu posiada umiejętność wyszukiwania wiarygodnych źródeł informacji z zakresu jakości napojów,a także potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TZiZu_2A_Gr1-12oaiz_U02 Potrafi opracować samodzielnie kompleks badań związanych z oceną wybranych wskażników jakości/ bezpieczeństwa dla napojów alkoholowych i bezalkoholowych | 2,0 | |
3,0 | Student z niewielką pomocą Prowadzącego zajęcia potrafi opracować i wykonać plan badania jakości/ bezpieczeństwa napojów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-12oaiz_K01 Jest świadomy odpowiedzialności za pracę własną i w grupie. W razie potrzeby potrafi przyjąć pozycję lidera | 2,0 | |
3,0 | Student z niewielkimi problemami współpracuje w grupie. Niechętnie przyjmuje pozycję lidera. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Przybyłowski P. (red.), Towaroznawstwo artykułów spożywczych., Akademia Morska, Gdynia, 2003
- Świderski F., Waszkiewicz-Robak B, Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii., Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2010
- Flaczyk E., Korczak J., Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : przewodnik do ćwiczeń., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2010
- Flaczyk E., Korczak J, Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : przewodnik do ćwiczeń., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2010
- Pachołek B., Żmudziński W., Podsiadłowska J., Towaroznawstwo żywności., Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Poznań, 2009
- Aktualne akty prawa żywnościowego w zakresie napojów
- Flaczyk E. (red., Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2011
Literatura dodatkowa
- Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny
- Polskie Normy - Przemysł Spożywczy. Napoje bezalkoholowe. Napoje alkoholowe, 2011