Wydział Techniki Morskiej i Transportu - Transport (S2)
specjalność: Transport żywności
Sylabus przedmiotu Zarządzanie systemami transportu żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Transport | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie systemami transportu żywności | ||
Specjalność | Transport żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Logistyki i Ekonomiki Transportu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Magdalena Kaup <Magdalena.Kaup@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa widza z zakresu organizacji, zarządzania i sterowania systemami transportu |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Znajomość i rozumienie metod planowania, projektowania, organizacji i kontroli rozwiązań transportowych żywności |
C-2 | Umiejętność analizy i oceny efektywności systemów transportu żywności |
C-3 | Uświadomienie ważności i odpowiedzialności za decyzje podejmowane w zarządzaniu systemami transportu żywności oraz rozumienie ich aspektów i skutków pozatechnicznych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Aspekty zarządzania transportem żywności. | 1 |
T-A-2 | Schematy blokowe procesu transportu żywności. | 1 |
T-A-3 | Czynniki wpływające na transport żywności. | 2 |
T-A-4 | Badanie efektywności systemów transportu żywności. | 2 |
T-A-5 | Planowanie i projektowanie rozwiązań transportowych w zależności od przyjętych kryteriów: czas, zasięg, rentowność. | 2 |
T-A-6 | Sposoby minimalizacji kosztów transportu żywności. | 2 |
T-A-7 | Specyfika kalkulacji kosztów transportu żywności w poszczególnych gałęziach transportu. | 2 |
T-A-8 | Systemy zarządzania flotą pojazdów. | 2 |
T-A-9 | Zaliczenie ćwiczeń i podsumowanie zajęć | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Współczesne metody i koncepcje zarządzania systemami transportu żywności. | 2 |
T-W-2 | Podstawowe systemy przewozowe wykorzystywane w transporcie żywności. | 2 |
T-W-3 | Zarządzanie, nadzór i sterowanie systemami transportu żywności. | 2 |
T-W-4 | Technologiczny proces transportu żywności. | 1 |
T-W-5 | Planowanie, organizowanie i kontrolowanie transportu żywności. | 2 |
T-W-6 | Podmioty odpowiedzialne za prawidłowy przebieg transportu żywności. | 2 |
T-W-7 | Regulacje prawne stosowane w transporcie żywności. | 1 |
T-W-8 | Zarządzanie siecią dostawców żywności, składowanie produktów oraz łańcuch odbiorców. | 2 |
T-W-9 | Zaliczenie i podsumowanie zajęć | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Studiowanie literatury i przygotowanie się do zaliczenia | 10 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Studiowanie literatury i przygotowanie się do zaliczenia | 10 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające: wykład informacyjny |
M-2 | Metody problemowe: wykład problemowy |
M-3 | Metody aktywizujące: dyskusja dydaktyczna |
M-4 | Metody praktyczne: ćwiczenia przedmiotowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne podsumowujące efekty wiedzy i umiejętności uzyskane podczas wykładu |
S-2 | Ocena formująca: Okresowa ocena wiedzy i umiejętności uzyskiwanych przez studenta w czasie ćwiczeń audytoryjnych |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TR_2A_D4-02_W01 Student ma uporządkowaną wiedzę dotyczącą organizacji i zarządzania systemami transportu żywności, zna i rozumie pozatechniczne uwarunkowania działalności inżynierskiej | TR_2A_W08, TR_2A_W09, TR_2A_W10 | — | — | C-1, C-2 | T-A-3, T-A-8, T-A-2, T-A-6, T-A-1, T-A-7, T-W-3, T-W-6, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-1, T-W-2, T-W-4 | M-3, M-1, M-2, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TR_2A_D4-02_U01 Student potrafi pozyskiwać informacje z literatury, wybrać i zastosować właściwe metody zarządzania systemami transportu żywnosci, integrować wiedzę i stosować podejście sytemowe, uwzględniajac aspekty pozatechniczne, dokonać wstepnej analizy ekonomicznej oraz oceniać efektywność systemów transportu żywności | TR_2A_U01, TR_2A_U11, TR_2A_U13, TR_2A_U14, TR_2A_U16 | — | — | C-1, C-3, C-2 | T-A-5, T-A-3, T-A-4, T-A-8, T-A-2, T-A-6, T-A-1, T-A-7, T-W-8 | M-3, M-1, M-2, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TR_2A_D4-02_K01 Student ma świadomość ważności zachowania się w sposób profesjonalny, przestrzegania zasad etyki zawodowej i odpowiedzialności za podejmowane decyzje, rozumie społeczne aspekty zdobytej wiedzy i umiejętności, a także potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy | TR_2A_K02, TR_2A_K03, TR_2A_K05, TR_2A_K07 | — | — | C-3 | T-A-5, T-A-4, T-A-2, T-A-1 | M-3, M-4 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TR_2A_D4-02_W01 Student ma uporządkowaną wiedzę dotyczącą organizacji i zarządzania systemami transportu żywności, zna i rozumie pozatechniczne uwarunkowania działalności inżynierskiej | 2,0 | Student nie ma wiedzy podstawowej w stopniu wymaganym dla przedstawienia problemu lub posiada wiedzę nieuporządkowaną i obarczoną zasadniczymi błędami merytorycznymi oraz myli i nie rozumie podstawowych pojęć z obszaru danego efektu kształcenia |
3,0 | Student ma wiedzę podstawową w stopniu wymaganym dla przedstawienia problemu, nie w pełni uporządkowaną i obarczona pojedynczymi błędami merytorycznymi, popełnia pomyłki i nie rozumie w pełni podstawowych pojęć z obszaru danego efektu kształcenia | |
3,5 | Student ma wiedzę podstawową w stopniu wymaganym dla przedstawienia problemu, lecz nie w pełni uporządkowaną. Zdarzają mu się pojedyncze błędy merytoryczne lub popełnia pomyłki, jednak rozumie podstawowe pojęcia z obszaru danego efektu kształcenia | |
4,0 | Student ma ponadpodstawową wiedzę w stopniu wymaganym dla przedstawienia problemu i w pełni uporządkowaną. Zdarzają się pojedyncze błędy merytoryczne, jednak rozumie poprawnie pojęcia z obszaru danego efektu kształcenia | |
4,5 | Student ma ponadpodstawową wiedzę w stopniu wymaganym dla przedstawienia problemu i w pełni uporządkowaną. Nie popełnia błędów merytorycznych, ale sporadycznie popełnia pomyłki. Potrafi także wskazać praktyczne zastosowania elementu wiedzy z obszaru danego efektu kształcenia | |
5,0 | Student ma poszerzoną wiedzę, wymaganą dla przedstawienia problemu, w pełni uporządkowaną. Nie popełnia błędów merytorycznych i nie popełnia pomyłek, rozumie i właściwie interpretuje pojęcia. Potrafi wskazać praktyczne zastosowania elementu wiedzy z obszaru danego efektu kształcenia, a także zastosować wiedzę w odniesieniu do innych obszarów |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TR_2A_D4-02_U01 Student potrafi pozyskiwać informacje z literatury, wybrać i zastosować właściwe metody zarządzania systemami transportu żywnosci, integrować wiedzę i stosować podejście sytemowe, uwzględniajac aspekty pozatechniczne, dokonać wstepnej analizy ekonomicznej oraz oceniać efektywność systemów transportu żywności | 2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie |
3,0 | Student prezentuje elementarne umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
3,5 | Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,0 | Student prezentuje pełnię umiejętności w wymaganym zakresie efektu kształcenia | |
4,5 | Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia | |
5,0 | Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia, a także proponuje modyfikacje rozwiązań |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TR_2A_D4-02_K01 Student ma świadomość ważności zachowania się w sposób profesjonalny, przestrzegania zasad etyki zawodowej i odpowiedzialności za podejmowane decyzje, rozumie społeczne aspekty zdobytej wiedzy i umiejętności, a także potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy | 2,0 | Student nie wykazuje żadnych kompetencji społecznych |
3,0 | Student wykazuje elementarne kompetencje społeczne adekwatne do efektu kształcenia | |
3,5 | Student wykazuje podstawowe kompetencje społeczne w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,0 | Student wykazuje pełnię oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,5 | Student wykazuje pełnię oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie i wykazuje kreatywność i przedsiębiorczość | |
5,0 | Student wykazuje pełnię oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie oraz wykazuje kreatywność, przedsiębiorczość i ma świadomość swojej roli |
Literatura podstawowa
- Dembińska-Cyran I., Gubała M., Podstawy zarządzania transportem w przykładach, Instytut Logistyki i Magazaynowania, Poznań, 2005
- Zimniewicz K., Współczesne metody i koncepcje zarządzania, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2003
- Szymanowski W., Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian, Difin, Warszawa, 2008
- Marszałek S., Ekonomika, organizacja i zarządzanie w transporcie, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania, Warszawa, 2003
- Rucińska D., Ruciński A., Wyszomirski O., Zarządzanie marketingowe na rynku usług transportowych, UG, Gdańsk, 2004
- Romanov P., Zarządzanie transportem przedsiębiorstw przemysłowych, Wyższa Szkoła Logistyki, Poznań, 2003