Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S1)

Sylabus przedmiotu Przedsiębiorczość innowacyjna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia chemiczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Przedsiębiorczość innowacyjna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Technologii Chemicznej Nieorganicznej i Inżynierii Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Urszula Narkiewicz <Urszula.Narkiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Urszula Narkiewicz <Urszula.Narkiewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Zaliczenie przedmiotu "Zarządzanie zasobami ludzkimi i projektami".

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie studentów do uruchomienia i prowadzenia innowacyjnej firmy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Dlaczego własny biznes?1
T-W-2Cechy i umiejętności liderów nowych przedsięwzięć1
T-W-3Od pomysłu do uruchomienia biznesu2
T-W-4Źródła finansowania1
T-W-5Wybór formy prawnej dla nowego przedsięwzięcia1
T-W-6System finansowo-księgowy1
T-W-7Zespół założycielski, kadry, kultura organizacyjna1
T-W-8Jak zaistnieć na rynku?2
T-W-9Franchising1
T-W-10Przedsiębiorczość międzynarodowa1
T-W-11Wykorzystanie potencjału Internetu1
T-W-12Specyfika przedsięwzięć opartych na zaawansowanych technologiach1
T-W-13Uruchomienie firmy – i co dalej?1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Wysluchanie wykladów10
A-W-2Przygotowanie prezentacji z propozycją własnego biznesu20
A-W-3Prezentacje studentów30
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Seminarium - prezentacja swojego pomyslu na biznes

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_1A_A09b_W02
Zna specyfikę zarządzania małą firmą w początkowej fazie rozwoju. Zna podstawowe regulacje i formy organizacyjno-prawne dotyczące zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej
TCH_1A_W17C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_1A_A09b_K02
Potrafi określić cechy osobowe, wiedzę i umiejętności niezbędne w prowadzeniu własnej firmy
TCH_1A_K10C-1T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_1A_A09b_W02
Zna specyfikę zarządzania małą firmą w początkowej fazie rozwoju. Zna podstawowe regulacje i formy organizacyjno-prawne dotyczące zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej
2,0
3,0Ma ogólną wiedzę na temat zakładania i prowadzenia małej firmy. Co najmniej 55% poprawnych odpowiedzi w teście sprawdzającym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_1A_A09b_K02
Potrafi określić cechy osobowe, wiedzę i umiejętności niezbędne w prowadzeniu własnej firmy
2,0
3,0Przedstawienie własnej koncepcji biznesu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jerzy Cieślik, Przedsiebiorczość innowacyjna, 2011

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Dlaczego własny biznes?1
T-W-2Cechy i umiejętności liderów nowych przedsięwzięć1
T-W-3Od pomysłu do uruchomienia biznesu2
T-W-4Źródła finansowania1
T-W-5Wybór formy prawnej dla nowego przedsięwzięcia1
T-W-6System finansowo-księgowy1
T-W-7Zespół założycielski, kadry, kultura organizacyjna1
T-W-8Jak zaistnieć na rynku?2
T-W-9Franchising1
T-W-10Przedsiębiorczość międzynarodowa1
T-W-11Wykorzystanie potencjału Internetu1
T-W-12Specyfika przedsięwzięć opartych na zaawansowanych technologiach1
T-W-13Uruchomienie firmy – i co dalej?1
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Wysluchanie wykladów10
A-W-2Przygotowanie prezentacji z propozycją własnego biznesu20
A-W-3Prezentacje studentów30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_1A_A09b_W02Zna specyfikę zarządzania małą firmą w początkowej fazie rozwoju. Zna podstawowe regulacje i formy organizacyjno-prawne dotyczące zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_1A_W17ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, prowadzenia działalności gospodarczej i transferu technologii
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do uruchomienia i prowadzenia innowacyjnej firmy
Treści programoweT-W-1Dlaczego własny biznes?
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Seminarium - prezentacja swojego pomyslu na biznes
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma ogólną wiedzę na temat zakładania i prowadzenia małej firmy. Co najmniej 55% poprawnych odpowiedzi w teście sprawdzającym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_1A_A09b_K02Potrafi określić cechy osobowe, wiedzę i umiejętności niezbędne w prowadzeniu własnej firmy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_1A_K10potrafi działać i myśleć w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do uruchomienia i prowadzenia innowacyjnej firmy
Treści programoweT-W-1Dlaczego własny biznes?
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Seminarium - prezentacja swojego pomyslu na biznes
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Przedstawienie własnej koncepcji biznesu
3,5
4,0
4,5
5,0