Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia przemysłowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 12 2,00,42zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 3 0,50,29zaliczenie
laboratoriaL1 10 1,50,29zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie na poziomie szkoły średniej.
W-2Podstawowa wiedza z zakresu mikrobiologii ogólnej
W-3Podstawowa wiedza z zakresu fizyki, chemii i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapozanie studentów z głównymi obszarami zastosowania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
C-2Zapozanie studentów z podstawowymi metodami wykorzstywania mikroorganizmów w różnych galęziach przemysłu
C-3Kształtowanie u studentów postawy zrozumienia znaczenia mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Planowanie procesu biotechnologicznego – izolacja mikroorganizmów, optymalizacja procesu produkcji, kontrola procesu w bioreaktorze3
3
laboratoria
T-L-1Izolacja mikroorganizmów o potencjalnym znaczeniu przemysłowym z gleby.2
T-L-2Wyznaczanie wybranych cech technologicznych mikroorganizmów przemysłowych.4
T-L-3Ocena jakości produktów mlecznych. Izolacja mikroorganizmów z rodzaju Lactobacillus2
T-L-4Ocena czystości mikrobiologicznej wybranych produktów spożywczych2
10
wykłady
T-W-1Wstęp do mikrobiologii przemysłowej1
T-W-2Przykłady procesów przemysłowych wykorzystujących mikroorganizmy.2
T-W-3Metody pozyskiwania szczepów o wysokim potencjale biotechnologicznym.2
T-W-4Bioreaktory i ich zastosowanie w biotechnologii. Optymalizacja procesu.2
T-W-5Zwiększenie efektywności procesów przemysłowych poprzez immobilizacje mikroorganizmów.2
T-W-6Bioprodukty – pozyskiwanie, charakterystyka, oczyszczanie3
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach3
A-A-2konsultacje2
A-A-3Przygotowanie projektu10
15
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Praca własna studenta12
A-L-3konsultacje8
A-L-4samodzielne przygotowanie do zaliczenia częsci laboratoryjnej15
45
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Studiowanie literatury36
A-W-3Konsultacje12
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Pokaz z objaśnieniem
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Kontrola przygotowania do zajęć oraz aktywności studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BTinz_2A_BT-N1-C11_W01
Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BTinz_2A_BT-N1-C11_U01
Posiada umiejetność wykorzystania wiedzy teodetycznej i praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologocznych w róznych gałeziach przemyslu
C-1T-A-1, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4M-1S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BTinz_2A_BT-N1-C11_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie wpływu procesów mikrobiologicznych na uzyskiwanie określonych efektów przemysłowych
C-3T-L-1, T-L-2, T-L-4M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BTinz_2A_BT-N1-C11_W01
Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
2,0
3,0Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BTinz_2A_BT-N1-C11_U01
Posiada umiejetność wykorzystania wiedzy teodetycznej i praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologocznych w róznych gałeziach przemyslu
2,0
3,0studnet posiada podstawową umiejętność wykorzystania wiedzy praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologicznych w przemyśle
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BTinz_2A_BT-N1-C11_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie wpływu procesów mikrobiologicznych na uzyskiwanie określonych efektów przemysłowych
2,0
3,0Studnet posiada udowodnioną zdolność stosowania nabytej wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Duszkiewicz-Reinhard W., Grzybowski R., Sobczak E., Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej, SGGW, Warszawa, 1993
  3. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywnosci, WNT, Warszawa, 2003

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Planowanie procesu biotechnologicznego – izolacja mikroorganizmów, optymalizacja procesu produkcji, kontrola procesu w bioreaktorze3
3

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Izolacja mikroorganizmów o potencjalnym znaczeniu przemysłowym z gleby.2
T-L-2Wyznaczanie wybranych cech technologicznych mikroorganizmów przemysłowych.4
T-L-3Ocena jakości produktów mlecznych. Izolacja mikroorganizmów z rodzaju Lactobacillus2
T-L-4Ocena czystości mikrobiologicznej wybranych produktów spożywczych2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wstęp do mikrobiologii przemysłowej1
T-W-2Przykłady procesów przemysłowych wykorzystujących mikroorganizmy.2
T-W-3Metody pozyskiwania szczepów o wysokim potencjale biotechnologicznym.2
T-W-4Bioreaktory i ich zastosowanie w biotechnologii. Optymalizacja procesu.2
T-W-5Zwiększenie efektywności procesów przemysłowych poprzez immobilizacje mikroorganizmów.2
T-W-6Bioprodukty – pozyskiwanie, charakterystyka, oczyszczanie3
12

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach3
A-A-2konsultacje2
A-A-3Przygotowanie projektu10
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Praca własna studenta12
A-L-3konsultacje8
A-L-4samodzielne przygotowanie do zaliczenia częsci laboratoryjnej15
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Studiowanie literatury36
A-W-3Konsultacje12
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBTinz_2A_BT-N1-C11_W01Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
Cel przedmiotuC-2Zapozanie studentów z podstawowymi metodami wykorzstywania mikroorganizmów w różnych galęziach przemysłu
Treści programoweT-W-1Wstęp do mikrobiologii przemysłowej
T-W-2Przykłady procesów przemysłowych wykorzystujących mikroorganizmy.
T-W-3Metody pozyskiwania szczepów o wysokim potencjale biotechnologicznym.
T-W-4Bioreaktory i ich zastosowanie w biotechnologii. Optymalizacja procesu.
T-W-5Zwiększenie efektywności procesów przemysłowych poprzez immobilizacje mikroorganizmów.
T-W-6Bioprodukty – pozyskiwanie, charakterystyka, oczyszczanie
Metody nauczaniaM-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBTinz_2A_BT-N1-C11_U01Posiada umiejetność wykorzystania wiedzy teodetycznej i praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologocznych w róznych gałeziach przemyslu
Cel przedmiotuC-1Zapozanie studentów z głównymi obszarami zastosowania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-A-1Planowanie procesu biotechnologicznego – izolacja mikroorganizmów, optymalizacja procesu produkcji, kontrola procesu w bioreaktorze
T-L-1Izolacja mikroorganizmów o potencjalnym znaczeniu przemysłowym z gleby.
T-L-2Wyznaczanie wybranych cech technologicznych mikroorganizmów przemysłowych.
T-L-3Ocena jakości produktów mlecznych. Izolacja mikroorganizmów z rodzaju Lactobacillus
T-L-4Ocena czystości mikrobiologicznej wybranych produktów spożywczych
Metody nauczaniaM-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0studnet posiada podstawową umiejętność wykorzystania wiedzy praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologicznych w przemyśle
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBTinz_2A_BT-N1-C11_K01Efektem kształcenia jest zrozumienie wpływu procesów mikrobiologicznych na uzyskiwanie określonych efektów przemysłowych
Cel przedmiotuC-3Kształtowanie u studentów postawy zrozumienia znaczenia mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-L-1Izolacja mikroorganizmów o potencjalnym znaczeniu przemysłowym z gleby.
T-L-2Wyznaczanie wybranych cech technologicznych mikroorganizmów przemysłowych.
T-L-4Ocena czystości mikrobiologicznej wybranych produktów spożywczych
Metody nauczaniaM-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Studnet posiada udowodnioną zdolność stosowania nabytej wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0