Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N2)
Sylabus przedmiotu Pro- i prebiotyki w diecie psów:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Pro- i prebiotyki w diecie psów | ||
Specjalność | Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Adam Lepczyński <Adam.Lepczynski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z fizjologii, mikrobiologii, biochemii, żywienia |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student zapozna się z głównymi dodatkami funkcjonalnymi, tj. pro- i prebiotykami stosowanymii w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm, zdrowie przewodu pokarmowego i dobrego samopoczucia psów szczególnie w okresie antybiotykoterapii |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Kultury probiotyczne w profilaktyce zdrowotnej psów | 1 |
T-A-2 | Podział prebiotyków | 1 |
T-A-3 | Zasadność stosowania probiotyków | 1 |
T-A-4 | Analiza efektów prozdrowotnych i dawkowanie prebiotyków | 1 |
4 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Dodatki do karm i bezpieczeństwo ich stosowania | 1 |
T-W-2 | Probiotyki – definicja, kryteria, dawki | 2 |
T-W-3 | Mechanizm działania probiotyków | 1 |
T-W-4 | Prebiotyki - charakterystyka i metody otrzymywania | 2 |
T-W-5 | Charakterystyka fermentacji i efekty działania prebiotyków | 2 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 4 |
A-A-2 | studiowanie literatury fachowej z zagadnień związanych z przedmiotem | 11 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w wykładach | 8 |
A-W-2 | Praca własna - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych | 7 |
15 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika |
M-2 | Opis, objaśnienia, prelekcje |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_26_W01 Posiada wiedzę z zakresu celowości, mechanizmu działaniai bezpieczeństwa stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów | Kn_2A_W06 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-2, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-1, T-W-3 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_26_U01 Potrafi określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów | Kn_2A_U04 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-2, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-1, T-W-3 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_26_K01 Student jest świadomy potrzeby stosowania określonych pro- i prebiotyków w diecie psów | Kn_2A_K03 | — | — | C-1 | T-A-1, T-W-2, T-W-1, T-W-3 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_26_W01 Posiada wiedzę z zakresu celowości, mechanizmu działaniai bezpieczeństwa stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów | 2,0 | |
3,0 | Student posiada wiedzę na poiziomie dostatecznym o pro- i prebiotykach stosowanych w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_26_U01 Potrafi określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów | 2,0 | |
3,0 | W stopniu dostatecznym umie określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_26_K01 Student jest świadomy potrzeby stosowania określonych pro- i prebiotyków w diecie psów | 2,0 | |
3,0 | Student zna potrzeby stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Anonymus, Żywienie Twojego psa, Rea, Warszawa, 2011, pierwsze, ISBN 978-83-7544-300-4
- Jank Michał, Wilczak Jacek, Jak żywić psa, Multico, Warszawa, 2011, pierwsze, ISBN 978-83-7073-953-9
- Piotr Gębczyński, Grażyna Jaworska (red.), Żywność wzbogacona i nutraceutyki, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski, Kraków, 2009, ISBN 9788390269993
Literatura dodatkowa
- Schwenk Donna, Żywność probiotyczna. Neutralizacja chemii i konserwantów w pożywieniu oraz sposób na powszechne choroby, Vital, Białystok, 2015, pierwsze, ISBN 978-83-654-0419-0