Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N1)

Sylabus przedmiotu Chów bydła:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Chów bydła
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Jerzy Wójcik <Jerzy.Wojcik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl>, Renata Pilarczyk <Renata.Pilarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 8 0,80,40zaliczenie
laboratoriaL3 10 1,20,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza związana z budową oraz funkcjonowaniem organizmu zwierząt przeżuwających.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze znaczeniem gospodarczym bydła, rasami mlecznymi i mięsnymi, użytkowaniem mlecznym i mięsnym oraz technologiami chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ocena wieku, masy ciała i pokroju bydła. Ocena wad budowy.2
T-L-2Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.2
T-L-3Obliczanie wskaźników użytkowości mlecznej bydła. Ocena jakości mleka surowego.2
T-L-4Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła.2
T-L-5Wypełnianie dokumentacji Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt2
10
wykłady
T-W-1Znaczenie gospodarcze bydła. Kierunki produkcji.1
T-W-2Rasy bydła.1
T-W-3Użytkowanie mleczne.2
T-W-4Użytkowanie mięsne.2
T-W-5Rozród bydła.1
T-W-6Żywienie bydła mięsnego i mlecznego.1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Przygotowanie się do zajęć laboratoryjnych i udział w nich.12
A-L-2Czytanie wskazanej literatury.12
A-L-3Przygotowanie się do kolokwium.12
36
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.14
A-W-2Przygotowanie się do kolokwium i zaliczenia wykładów.6
A-W-3Czytanie wskazanej literatury.4
24

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
S-3Ocena formująca: Zaliczenie końcowe na podstawie kolokwiów i aktywności na zajęciach.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C10.1_W01
Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego.
Kn_1P_W06C-1T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-2, T-W-1, T-L-1, T-L-2, T-L-5, T-L-3, T-L-4M-2, M-3, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C10.1_U01
Student potrafi ocenić pokrój bydła, dokonać oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła oraz analizować czynniki wpywające na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego.
Kn_1P_U18C-1T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-2, T-W-1, T-L-2, T-L-5, T-L-3, T-L-4M-2, M-3, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C10.1_K01
Student wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczym działaniem. Jest świadomy znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt.
Kn_1P_K04, Kn_1P_K06C-1T-L-2, T-L-5, T-L-3, T-L-4M-2, M-3, M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C10.1_W01
Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego.
2,0
3,0Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ czynników wpływających na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego. Zna najcześciej stosowane technologie w produkcji bydła. Zna pokrój bydła oraz zasady jego oceny, metody identyfikacji i znakowania. Zna metody oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C10.1_U01
Student potrafi ocenić pokrój bydła, dokonać oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła oraz analizować czynniki wpywające na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego.
2,0
3,0Student potrafi docenić pokrój bydła oraz dokonać analizy i oceny użytkowości mlecznej i mięsnej. Analizować i ocenić czynniki wpywające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C10.1_K01
Student wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczym działaniem. Jest świadomy znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt.
2,0
3,0Student wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczym działaniem. Jest świadomy znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Litwińczuk Z. i Szulc T. (red), Hodowla i użytkowanie bydła., PWRiL., Warszawa., 2005
  2. Kamieniecki H., Hodowla bydła. Skrypt., Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie., Szczecin, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Szulc T. (red.), Chów i hodowla zwierząt., Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu., Wrocław, 2005
  2. Jasiorowski H., Światowe systemy użytkowania bydła czyli za krowim ogonem po całym świecie., Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze, Poznań, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ocena wieku, masy ciała i pokroju bydła. Ocena wad budowy.2
T-L-2Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.2
T-L-3Obliczanie wskaźników użytkowości mlecznej bydła. Ocena jakości mleka surowego.2
T-L-4Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła.2
T-L-5Wypełnianie dokumentacji Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie gospodarcze bydła. Kierunki produkcji.1
T-W-2Rasy bydła.1
T-W-3Użytkowanie mleczne.2
T-W-4Użytkowanie mięsne.2
T-W-5Rozród bydła.1
T-W-6Żywienie bydła mięsnego i mlecznego.1
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Przygotowanie się do zajęć laboratoryjnych i udział w nich.12
A-L-2Czytanie wskazanej literatury.12
A-L-3Przygotowanie się do kolokwium.12
36
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.14
A-W-2Przygotowanie się do kolokwium i zaliczenia wykładów.6
A-W-3Czytanie wskazanej literatury.4
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C10.1_W01Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W06Zna metody chowu, oceny wartości hodowlanej i użytkowej zwierząt oraz metody selekcji i rodzaje krzyżowania zwierząt
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze znaczeniem gospodarczym bydła, rasami mlecznymi i mięsnymi, użytkowaniem mlecznym i mięsnym oraz technologiami chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.
Treści programoweT-W-4Użytkowanie mięsne.
T-W-3Użytkowanie mleczne.
T-W-5Rozród bydła.
T-W-6Żywienie bydła mięsnego i mlecznego.
T-W-2Rasy bydła.
T-W-1Znaczenie gospodarcze bydła. Kierunki produkcji.
T-L-1Ocena wieku, masy ciała i pokroju bydła. Ocena wad budowy.
T-L-2Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.
T-L-5Wypełnianie dokumentacji Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt
T-L-3Obliczanie wskaźników użytkowości mlecznej bydła. Ocena jakości mleka surowego.
T-L-4Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-1Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
S-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ czynników wpływających na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego. Zna najcześciej stosowane technologie w produkcji bydła. Zna pokrój bydła oraz zasady jego oceny, metody identyfikacji i znakowania. Zna metody oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C10.1_U01Student potrafi ocenić pokrój bydła, dokonać oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła oraz analizować czynniki wpywające na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U18Wykazuje umiejętność organizacji chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt udomowionych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze znaczeniem gospodarczym bydła, rasami mlecznymi i mięsnymi, użytkowaniem mlecznym i mięsnym oraz technologiami chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.
Treści programoweT-W-4Użytkowanie mięsne.
T-W-3Użytkowanie mleczne.
T-W-5Rozród bydła.
T-W-6Żywienie bydła mięsnego i mlecznego.
T-W-2Rasy bydła.
T-W-1Znaczenie gospodarcze bydła. Kierunki produkcji.
T-L-2Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.
T-L-5Wypełnianie dokumentacji Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt
T-L-3Obliczanie wskaźników użytkowości mlecznej bydła. Ocena jakości mleka surowego.
T-L-4Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-1Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
S-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi docenić pokrój bydła oraz dokonać analizy i oceny użytkowości mlecznej i mięsnej. Analizować i ocenić czynniki wpywające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C10.1_K01Student wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczym działaniem. Jest świadomy znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Kn_1P_K06Ma przekonanie o konieczności przestrzegania zasad etyki zawodowej przy pracy ze zwierzętami; zachowuje ostrożność w formułowaniu sądów na temat kwestii społecznych i światopoglądowych nawiązujących do teorii i praktyki chowu, hodowli i użytkowania psów. Przejawia pozytywne postawy wobec ludzi, organizmów żywych i środowiska oraz wrażliwość na ich potrzeby i problemy.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze znaczeniem gospodarczym bydła, rasami mlecznymi i mięsnymi, użytkowaniem mlecznym i mięsnym oraz technologiami chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.
Treści programoweT-L-2Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.
T-L-5Wypełnianie dokumentacji Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt
T-L-3Obliczanie wskaźników użytkowości mlecznej bydła. Ocena jakości mleka surowego.
T-L-4Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-1Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
S-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczym działaniem. Jest świadomy znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0