Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Rehabilitacja zwierząt

Sylabus przedmiotu Podstawy chowu zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rehabilitacja zwierząt
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Podstawy chowu zwierząt
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>, Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 14 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza związana z budową oraz funkcjonowaniem organizmu zwierząt roślinożernych i mięsożernych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego róznych gatunków zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Organizacje działające na rzecz ochrony zwierząt w Polsce i na świecie. Ochrona zwierząt w świetle ustawodawstwa polskiego.1
T-W-2Humanitarna ochrona zwierząt. Problem znęcania się nad zwierzętami. Relacje pomiędzy ludźmi i zwierzętami.1
T-W-3Rasy bydła, owiec, kóz i alpak najczęściej użytkowane w Europie.2
T-W-4Rola prewencji i bioasekuracji w ochronie zdrowia przeżuwaczy. Profilaktyka w stadzie.1
T-W-5Wykorzystanie małych przeżuwaczy w pielęgnacji krajobrazu i przy zagospodarowaniu nieużytków. Wykorzystanie psów pasterskich w owczarstwie.1
T-W-6Chów i hodowla zwierząt futerkowych mięsożernych.2
T-W-7Chów i hodowla zwierząt futerkowych roślinożernych.2
T-W-8Produkcja świń w Polsce na tle krajów UE. Znaczenie gospodarcze i cechy związane z użytkowaniem i zachowaniem świń.2
T-W-9Rola prewencji i bioasekuracji w gospodarstwie.2
14

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia wykładów10
A-W-3Samodzielne studiowanie tematyki wykładów8
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny w oparciu o prezentację multimedialną
M-2Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu poszczególnych cykli wykładów

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RZ_10-_PD-RZ-B03_W01
Student posiada podstawowe wiadomości z zakresu chowu i hodowli wybranych gatunków zwierząt oraz możliwości ich wykorzystania w gospodarstwach rolniczych.
RZ_10-_W17C-1T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RZ_10-_PD-RZ-B03_U01
Student planuje i rozwija umiejętności z zakresu podstawowych zasad chowu i hodowli zwierzat roślinożernych i miesożernych.
RZ_10-_U09C-1T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RZ_10-_PD-RZ-B03_K01
Student jest świadomy i otwarty na możliwości związane z rozwijaniem przedsiębiorczości w zakresie chowu i hodowli zwierząt roślinożernych i mięsożernych.
RZ_10-_K08C-1T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RZ_10-_PD-RZ-B03_W01
Student posiada podstawowe wiadomości z zakresu chowu i hodowli wybranych gatunków zwierząt oraz możliwości ich wykorzystania w gospodarstwach rolniczych.
2,0
3,0Student zna podstawowe gatunki oraz potrzeby zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RZ_10-_PD-RZ-B03_U01
Student planuje i rozwija umiejętności z zakresu podstawowych zasad chowu i hodowli zwierzat roślinożernych i miesożernych.
2,0
3,0Posiada umiejętność wstępnej oceny potrzeb życiowych oraz warunków utrzymania omawianych gatunków zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RZ_10-_PD-RZ-B03_K01
Student jest świadomy i otwarty na możliwości związane z rozwijaniem przedsiębiorczości w zakresie chowu i hodowli zwierząt roślinożernych i mięsożernych.
2,0
3,0Student wykazuje niewielką aktywność na zajęciach.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Szulc T. (red.), Chów i hodowla bydła, Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław, 2016
  2. Wójtowski J. (red.), Hodowla, chów i użytkowanie kóz, Wydawnictwo UP we Wrocławiu, Poznań, 2013
  3. Niżnikowski R. (red.), Hodowla, chów i użytkowanie owiec, Wieś Jutra Sp. z o.o., Warszawa, 2011
  4. Babicz Mi in., Hodowla i użytkowanie świń, Wydawnictwo Uniw. Przyrodniczego w Lublinie, Lublin, 2014
  5. Chów i hodowla zwierząt futerkowych, Kuźniewicz J., Filistowicz A., Wydawnictwo Skademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław, 1999

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizacje działające na rzecz ochrony zwierząt w Polsce i na świecie. Ochrona zwierząt w świetle ustawodawstwa polskiego.1
T-W-2Humanitarna ochrona zwierząt. Problem znęcania się nad zwierzętami. Relacje pomiędzy ludźmi i zwierzętami.1
T-W-3Rasy bydła, owiec, kóz i alpak najczęściej użytkowane w Europie.2
T-W-4Rola prewencji i bioasekuracji w ochronie zdrowia przeżuwaczy. Profilaktyka w stadzie.1
T-W-5Wykorzystanie małych przeżuwaczy w pielęgnacji krajobrazu i przy zagospodarowaniu nieużytków. Wykorzystanie psów pasterskich w owczarstwie.1
T-W-6Chów i hodowla zwierząt futerkowych mięsożernych.2
T-W-7Chów i hodowla zwierząt futerkowych roślinożernych.2
T-W-8Produkcja świń w Polsce na tle krajów UE. Znaczenie gospodarcze i cechy związane z użytkowaniem i zachowaniem świń.2
T-W-9Rola prewencji i bioasekuracji w gospodarstwie.2
14

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia wykładów10
A-W-3Samodzielne studiowanie tematyki wykładów8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRZ_10-_PD-RZ-B03_W01Student posiada podstawowe wiadomości z zakresu chowu i hodowli wybranych gatunków zwierząt oraz możliwości ich wykorzystania w gospodarstwach rolniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRZ_10-_W17Ma podstawową wiedzę z zakresu rozwoju, hodowli i użytkowania zwierząt.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego róznych gatunków zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach.
Treści programoweT-W-3Rasy bydła, owiec, kóz i alpak najczęściej użytkowane w Europie.
T-W-5Wykorzystanie małych przeżuwaczy w pielęgnacji krajobrazu i przy zagospodarowaniu nieużytków. Wykorzystanie psów pasterskich w owczarstwie.
T-W-4Rola prewencji i bioasekuracji w ochronie zdrowia przeżuwaczy. Profilaktyka w stadzie.
T-W-6Chów i hodowla zwierząt futerkowych mięsożernych.
T-W-7Chów i hodowla zwierząt futerkowych roślinożernych.
T-W-8Produkcja świń w Polsce na tle krajów UE. Znaczenie gospodarcze i cechy związane z użytkowaniem i zachowaniem świń.
T-W-9Rola prewencji i bioasekuracji w gospodarstwie.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny w oparciu o prezentację multimedialną
M-2Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu poszczególnych cykli wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe gatunki oraz potrzeby zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRZ_10-_PD-RZ-B03_U01Student planuje i rozwija umiejętności z zakresu podstawowych zasad chowu i hodowli zwierzat roślinożernych i miesożernych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRZ_10-_U09Wykazuje umiejętności prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego róznych gatunków zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach.
Treści programoweT-W-3Rasy bydła, owiec, kóz i alpak najczęściej użytkowane w Europie.
T-W-5Wykorzystanie małych przeżuwaczy w pielęgnacji krajobrazu i przy zagospodarowaniu nieużytków. Wykorzystanie psów pasterskich w owczarstwie.
T-W-6Chów i hodowla zwierząt futerkowych mięsożernych.
T-W-7Chów i hodowla zwierząt futerkowych roślinożernych.
T-W-8Produkcja świń w Polsce na tle krajów UE. Znaczenie gospodarcze i cechy związane z użytkowaniem i zachowaniem świń.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny w oparciu o prezentację multimedialną
M-2Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu poszczególnych cykli wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada umiejętność wstępnej oceny potrzeb życiowych oraz warunków utrzymania omawianych gatunków zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRZ_10-_PD-RZ-B03_K01Student jest świadomy i otwarty na możliwości związane z rozwijaniem przedsiębiorczości w zakresie chowu i hodowli zwierząt roślinożernych i mięsożernych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRZ_10-_K08Przejawia pozytywne przekonania i postawy wobec ludzi,organizmów i środowiska oraz wysoką tolerancję na ich potrzeby i problemy.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego róznych gatunków zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach.
Treści programoweT-W-3Rasy bydła, owiec, kóz i alpak najczęściej użytkowane w Europie.
T-W-5Wykorzystanie małych przeżuwaczy w pielęgnacji krajobrazu i przy zagospodarowaniu nieużytków. Wykorzystanie psów pasterskich w owczarstwie.
T-W-4Rola prewencji i bioasekuracji w ochronie zdrowia przeżuwaczy. Profilaktyka w stadzie.
T-W-6Chów i hodowla zwierząt futerkowych mięsożernych.
T-W-7Chów i hodowla zwierząt futerkowych roślinożernych.
T-W-8Produkcja świń w Polsce na tle krajów UE. Znaczenie gospodarcze i cechy związane z użytkowaniem i zachowaniem świń.
T-W-9Rola prewencji i bioasekuracji w gospodarstwie.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny w oparciu o prezentację multimedialną
M-2Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu poszczególnych cykli wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje niewielką aktywność na zajęciach.
3,5
4,0
4,5
5,0