Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)
specjalność: Pielęgnacja i podstawy rehabilitacji zwierząt

Sylabus przedmiotu Diety domowe w żywieniu zwierząt chorych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Diety domowe w żywieniu zwierząt chorych
Specjalność Pielęgnacja i podstawy rehabilitacji zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 8 1,00,59zaliczenie
laboratoriaL2 7 1,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy żywienia zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zasad postępowania dietetycznego zwierząt chorych, doboru odpowiedniej diety/karmy wspomagającej leczenie farmakologiczne, a także karmienie odpowiednio dobraną dietą przez całe życie

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zasady skutecznej konsultacji żywieniowej1
T-L-2Wywiad żywieniowy jak podstawa do układania receptury diety do-mowej1
T-L-3Rodzaje i zasady układanie diet domowych u zwierząt chorych1
T-L-4Układanie diet w wybranym przypadku (schorzeniu)2
T-L-5Diety bytowe a diety przeznaczone do szczególnych potrzeb żywie-niowych2
7
wykłady
T-W-1Wybrane zagadnienia z profilaktyki żywieniowej2
T-W-2Rodzaje karm/pasz specjalnego przeznaczenia żywieniowego/diety weterynaryjne (terapeutyczne). Błędy żywieniowe1
T-W-3Zapobieganie chorobom kostno-stawowym . Czynniki ryzyka wystą-pienia OA u zwierząt1
T-W-4Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby u zwierząt1
T-W-5Zapobieganie otyłości u zwierząt domowych1
T-W-6Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych1
T-W-7Dodatki dietetyczne1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach7
A-L-2Praca samodzielna15
A-L-3konsultacje5
A-L-4zaliczenie ćwiczeń3
30
wykłady
A-W-1uczestnictw w zajęciach7
A-W-2konsultacje7
A-W-3zaliczenie wykładów2
A-W-4studiowanie literatury10
A-W-5Przygotowani do zaliczenia4
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: odpowiedź ustna
S-2Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-3Ocena formująca: ocena pracy samodzielnej studenta oraz jego pracy w grupie
S-4Ocena podsumowująca: średnia ocen z odpowiedzi ustnej i sprawdzianów pisemnych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_PR-B07.01_W01
Student
ZO_2A_W09C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_PR-B07.01_U01
Student
ZO_2A_U08C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_PR-B07.01_K01
Student
ZO_2A_K08C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_PR-B07.01_W01
Student
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym zna zasady żywienia chorych zwierząt;, dobór odpowiednich składników pokarmowych, jako diety wspomagającej leczenie farmakologiczne i zasady żywienia w poszczególnych chorobach układowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_PR-B07.01_U01
Student
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym potrafi dobrać karmę dietetyczną i ułożyć dietę dla zwierzęcia w danej chorobie
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_PR-B07.01_K01
Student
2,0
3,0student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Lewandowski i wsp., Zarys dietetyki weterynaryjnej, WAR we Wrocławiu, 2010
  2. Sekuła I., W zgodzie z naturą. Dieta a zdrowie psa, 2019
  3. Sapierzyński R., Monografia. Onkologia małych zwierząt z elementami analgezji, 2021
  4. Jank M. red, Żywienie i dietetyka zwierząt (diety i suplementy), 2020

Literatura dodatkowa

  1. Dostępne czasopisma o tematyce weterynaryjnej i żywieniu weterynaryjnym, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zasady skutecznej konsultacji żywieniowej1
T-L-2Wywiad żywieniowy jak podstawa do układania receptury diety do-mowej1
T-L-3Rodzaje i zasady układanie diet domowych u zwierząt chorych1
T-L-4Układanie diet w wybranym przypadku (schorzeniu)2
T-L-5Diety bytowe a diety przeznaczone do szczególnych potrzeb żywie-niowych2
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wybrane zagadnienia z profilaktyki żywieniowej2
T-W-2Rodzaje karm/pasz specjalnego przeznaczenia żywieniowego/diety weterynaryjne (terapeutyczne). Błędy żywieniowe1
T-W-3Zapobieganie chorobom kostno-stawowym . Czynniki ryzyka wystą-pienia OA u zwierząt1
T-W-4Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby u zwierząt1
T-W-5Zapobieganie otyłości u zwierząt domowych1
T-W-6Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych1
T-W-7Dodatki dietetyczne1
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach7
A-L-2Praca samodzielna15
A-L-3konsultacje5
A-L-4zaliczenie ćwiczeń3
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictw w zajęciach7
A-W-2konsultacje7
A-W-3zaliczenie wykładów2
A-W-4studiowanie literatury10
A-W-5Przygotowani do zaliczenia4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_PR-B07.01_W01Student
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W09ma pogłębioną wiedzę z zakresu zasad racjonalnego żywienia, chorób i utrzymania zwierząt gospodarskich, amatorskich, laboratoryjnych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących, a także ich wykorzystania dla poprawy jakości życia człowieka
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zasad postępowania dietetycznego zwierząt chorych, doboru odpowiedniej diety/karmy wspomagającej leczenie farmakologiczne, a także karmienie odpowiednio dobraną dietą przez całe życie
Treści programoweT-W-1Wybrane zagadnienia z profilaktyki żywieniowej
T-W-2Rodzaje karm/pasz specjalnego przeznaczenia żywieniowego/diety weterynaryjne (terapeutyczne). Błędy żywieniowe
T-W-3Zapobieganie chorobom kostno-stawowym . Czynniki ryzyka wystą-pienia OA u zwierząt
T-W-4Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby u zwierząt
T-W-5Zapobieganie otyłości u zwierząt domowych
T-W-6Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych
T-W-7Dodatki dietetyczne
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-3Ocena formująca: ocena pracy samodzielnej studenta oraz jego pracy w grupie
S-4Ocena podsumowująca: średnia ocen z odpowiedzi ustnej i sprawdzianów pisemnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym zna zasady żywienia chorych zwierząt;, dobór odpowiednich składników pokarmowych, jako diety wspomagającej leczenie farmakologiczne i zasady żywienia w poszczególnych chorobach układowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_PR-B07.01_U01Student
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U08Dokonuje samodzielnej wielostronnej analizy problemów w celu optymalizacji zjawisk wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zasad postępowania dietetycznego zwierząt chorych, doboru odpowiedniej diety/karmy wspomagającej leczenie farmakologiczne, a także karmienie odpowiednio dobraną dietą przez całe życie
Treści programoweT-W-1Wybrane zagadnienia z profilaktyki żywieniowej
T-W-2Rodzaje karm/pasz specjalnego przeznaczenia żywieniowego/diety weterynaryjne (terapeutyczne). Błędy żywieniowe
T-W-3Zapobieganie chorobom kostno-stawowym . Czynniki ryzyka wystą-pienia OA u zwierząt
T-W-4Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby u zwierząt
T-W-5Zapobieganie otyłości u zwierząt domowych
T-W-6Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych
T-W-7Dodatki dietetyczne
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym potrafi dobrać karmę dietetyczną i ułożyć dietę dla zwierzęcia w danej chorobie
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_PR-B07.01_K01Student
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K08Świadomie ocenia czynniki środowiska stanowiące zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zasad postępowania dietetycznego zwierząt chorych, doboru odpowiedniej diety/karmy wspomagającej leczenie farmakologiczne, a także karmienie odpowiednio dobraną dietą przez całe życie
Treści programoweT-L-1Zasady skutecznej konsultacji żywieniowej
T-L-2Wywiad żywieniowy jak podstawa do układania receptury diety do-mowej
T-L-3Rodzaje i zasady układanie diet domowych u zwierząt chorych
T-L-4Układanie diet w wybranym przypadku (schorzeniu)
T-L-5Diety bytowe a diety przeznaczone do szczególnych potrzeb żywie-niowych
T-W-1Wybrane zagadnienia z profilaktyki żywieniowej
T-W-2Rodzaje karm/pasz specjalnego przeznaczenia żywieniowego/diety weterynaryjne (terapeutyczne). Błędy żywieniowe
T-W-3Zapobieganie chorobom kostno-stawowym . Czynniki ryzyka wystą-pienia OA u zwierząt
T-W-4Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby u zwierząt
T-W-5Zapobieganie otyłości u zwierząt domowych
T-W-6Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych
T-W-7Dodatki dietetyczne
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna
S-3Ocena formująca: ocena pracy samodzielnej studenta oraz jego pracy w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
3,5
4,0
4,5
5,0