Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Hodowla i użytkowanie zwierząt

Sylabus przedmiotu Chów i hodowla bydła:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Chów i hodowla bydła
Specjalność Pielęgniarstwo zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl>, Renata Pilarczyk <Renata.Pilarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 20 2,50,59zaliczenie
laboratoriaL5 20 2,50,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza związana z budową oraz funkcjonowaniem organizmu zwierząt przeżuwających.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego bydła, ras mlecznych i mięsnych, metod oceny pokroju, użytkowa mlecznego i mięsnego oraz technologii chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Wykorzystanie pomiarów zoometrycznych do obliczania masy ciała bydła oraz indeksów pokroju. Ocena wad budowy. Ocena pokroju metodą punktową. Rozpoznawanie różnych ras bydła.2
T-L-2Struktura i obrót stada bydła mlecznego i mięsnego. Obsada bydła i sztuki przeliczeniowe.2
T-L-3Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.1
T-L-4Szacowanie wskaźnika zdolności wydojowej bydła oraz obliczanie stosunku proporcjonalnego z zależności od rasy oraz poziomu wydajności.1
T-L-5Kalkulacja kosztów produkcji mleka w zależności od wydajności krów oraz systemu utrzymania i żywienia.2
T-L-6Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła i ich wykorzystanie w poprawie efektywności produkcji żywca wołowego.2
T-L-7Kalkulacja kosztów produkcji żywca wołowego w zależności od rodzaju i intensywności opasu.2
T-L-8Projekt tworzenia stada bydła mięsnego na bazie likwidowanego stada krów mlecznych z wykorzystaniem krzyżowania wypierającego.2
T-L-9Projekt tworzenia stada bydła mięsnego w oparciu o zakup czystorasowego materiału żeńskiego.2
T-L-10Projekt wykorzystania alternatywnych ras bydła użytkowanego dwukierunkowo lub jednostronnie mlecznie w stosowanych systemach produkcji w celu poprawy ich efektywności.2
T-L-11Ocena efektywności różnych systemów odchowu cieląt i młodzieży.2
20
wykłady
T-W-1Znaczenie gospodarcze bydła. Historia udomowienia. Rozmieszczenie i stan hodowli bydła w Polsce i na świecie. Kierunki produkcji.1
T-W-2Wydajność mleczna krów w Polsce i na świecie. Cechy charakterystyczne produkcji bydlęcej w Polsce.1
T-W-3Rasy bydła hodowane w Polsce. Rasy bydła mlecznego i ich przydatność w różnych technologiach produkcji.2
T-W-4Rasy bydła mięsnego i ich przydatność w różnych technologiach produkcji.2
T-W-5Użytkowanie mleczne.2
T-W-6Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mleka.2
T-W-7Czynniki wpływające na ilość i jakość mięsa wołowego.2
T-W-8Systemy i rodzaje opasu oraz kategorie opasanego bydła.1
T-W-9Wykorzystanie krzyżowania towarowego w produkcji wołowiny wysokiej jakości.1
T-W-10Najważniejsze problemy w rozrodzie bydła. Wychów i żywienie cieląt oraz młodego bydła.2
T-W-11Żywienie krów mlecznych. Żywienie krów w okresie zasuszenia oraz w kolejnych okresach laktacji.1
T-W-12Najczęściej stosowane technologie żywienia bydła. Żywienie krów mamek oraz bydła opasowego.1
T-W-13Praca hodowlana w stadzie bydła mlecznego i mięsnego. Budynki inwentarskie dla różnych grup produkcyjnych. Zachowanie się bydła w różnych systemach i technologiach produkcji.1
T-W-14Organizacja hodowli bydła w Polsce.1
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestniczenie w zajęciach, przygotowanie projektów na wskazane tematy.20
A-L-2Przygotowanie się do zajęć laboratoryjnych.15
A-L-3Czytanie wskazanej literatury.18
A-L-4Przygotowanie się do kolokwiów.15
A-L-5Konsultacje4
A-L-6Pisemne zaliczenie ćwiczeń3
75
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.20
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów.20
A-W-3Przygotowanie się do kolokwium i zaliczenia wykładów.12
A-W-4Czytanie wskazanej literatury.15
A-W-5Konsultacje5
A-W-6Egzamin, pisemne zaliczenie2
74

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Metoda projektów.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Ocena projektów.
S-3Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
S-4Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne.
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe na podstawie kolokwiów, ocen z projektów i aktywności na zajęciach.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_null_W01
Student zna metody oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła oraz najcześciej stosowane technologie w produkcji bydła. Posiada wiedzę o czynnikach wpływających na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego. Zna zasady pracy hodowlanej w obrębie stada.
ZO_1A_W10, ZO_1A_W12C-1T-W-8, T-W-7, T-W-12, T-W-11, T-W-13, T-W-14, T-W-9, T-W-5, T-W-2, T-W-10, T-W-6M-2, M-1S-4
ZO_1A_null_W02
Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem ich przydatności w różnych technologiach produkcji. Zna pokrój bydła oraz zasady i metody jego oceny. Zna cel i metody identyfikacji i znakowania bydła.
ZO_1A_W10, ZO_1A_W12C-1T-W-1, T-W-14, T-W-4, T-W-9, T-W-5, T-W-2, T-W-3M-2, M-1S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_null_U01
Student potrafi rozpoznać różne rasy bydła i ocenić ich przydatność do różnych kierunków produkcji. Umie ocenić pokrój bydła oraz dokonać analizy i oceny użytkowości mlecznej i mięsnej. Umie analizować i ocenić czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów oraz kalkulować opłacalność ich produkcji.
ZO_1A_U17C-1T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-3, T-L-1, T-L-7M-2, M-3, M-4S-3, S-2, S-1
ZO_1A_null_U02
Student potrafi dobrać i zastosować optymalną technologię produkcji mleka lub żywca wołowego w określonych warunkach przyrodniczo-gospodarczych. Posiada umiejętność oceny efektywność produkcji mleka i mięsa wołowego w różnych warunkach produkcyjnych oraz zaprojektować nowe lub dokonać zmian dotychczas stosowanych technologii.
ZO_1A_U15, ZO_1A_U17C-1T-L-11, T-L-8, T-L-5, T-L-2, T-L-6, T-L-9, T-L-7, T-L-10M-2, M-3, M-4S-3, S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_null_K01
Student projektując optymalne rozwiązania dotyczące produkcji mleka oraz mięsa wołowego w celu poprawy efektywności produkcji oraz jakości surowca wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem. Potrafi pozyskiwać informacje z różnych źródeł z zakresu zootechniki.
ZO_1A_K04, ZO_1A_K06C-1T-L-4, T-L-11, T-L-8, T-L-5, T-L-2, T-L-6, T-L-3, T-L-1, T-L-9, T-L-7, T-L-10M-2, M-3, M-4S-3, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_null_W01
Student zna metody oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła oraz najcześciej stosowane technologie w produkcji bydła. Posiada wiedzę o czynnikach wpływających na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego. Zna zasady pracy hodowlanej w obrębie stada.
2,0
3,0Student zna najważniejsze metody oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła oraz najcześciej stosowane technologie w produkcji bydła. Zna niektóre czynniki wpływające na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego. Zna podstawowe zasady pracy hodowlanej w obrębie stada.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_null_W02
Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem ich przydatności w różnych technologiach produkcji. Zna pokrój bydła oraz zasady i metody jego oceny. Zna cel i metody identyfikacji i znakowania bydła.
2,0
3,0Student zna najważniejsze kierunki produkcji bydlęcej i ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia najważniejsze rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie i zna ich przydatnośći w różnych technologiach produkcji. Zna pokrój bydła oraz zasady jego oceny. Potrafi wymienić cel i krótko opisać metody identyfikacji i znakowania bydła.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_null_U01
Student potrafi rozpoznać różne rasy bydła i ocenić ich przydatność do różnych kierunków produkcji. Umie ocenić pokrój bydła oraz dokonać analizy i oceny użytkowości mlecznej i mięsnej. Umie analizować i ocenić czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów oraz kalkulować opłacalność ich produkcji.
2,0
3,0Student potrafi rozpoznać wybrane rasy bydła i krótko ocenić ich przydatność do różnych kierunków produkcji. Umie ocenić pokrój bydła, nazwać najważniejsze partie ciała. Potrafi dokonać analizy użytkowości mlecznej i mięsnej. Potrafi analizować czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów oraz dokonać wstępnej kalkulacji opłacalność ich produkcji.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_null_U02
Student potrafi dobrać i zastosować optymalną technologię produkcji mleka lub żywca wołowego w określonych warunkach przyrodniczo-gospodarczych. Posiada umiejętność oceny efektywność produkcji mleka i mięsa wołowego w różnych warunkach produkcyjnych oraz zaprojektować nowe lub dokonać zmian dotychczas stosowanych technologii.
2,0
3,0Posiada umiejętność wstępnej oceny efektywność produkcji mleka i mięsa wołowego w różnych warunkach produkcyjnych oraz zaproponować zmiany dotychczas stosowanych technologii w celu poprawy ich efektywności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_null_K01
Student projektując optymalne rozwiązania dotyczące produkcji mleka oraz mięsa wołowego w celu poprawy efektywności produkcji oraz jakości surowca wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem. Potrafi pozyskiwać informacje z różnych źródeł z zakresu zootechniki.
2,0
3,0Student projektując optymalne rozwiązania dotyczące produkcji mleka oraz mięsa wołowego w celu poprawy efektywności produkcji oraz jakości surowca wykazuje się logicznym myśleniem i czynnym działaniem. Potrafi pozyskiwać informacje z niektórych źródeł z zakresu zootechniki.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Grodzki H. (red.), Metody chowu i hodowli bydła, SGGW, Warszawa, 2011
  2. Guliński P., Bydło domowe - hodowla i użytkowanie, PWN, Warszawa, 2017
  3. Litwińczuk Z. i Szulc T. (red), Hodowla i użytkowanie bydła., PWRiL., Warszawa., 2005
  4. Kamieniecki H., Hodowla bydła. Skrypt., Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie., Szczecin, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Szulc T. (red.), Hodowla zwierząt., Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu., Wrocław, 2016
  2. Jasiorowski H., Światowe systemy użytkowania bydła czyli za krowim ogonem po całym świecie., Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze, Poznań, 2011
  3. Pawlak H., Znane i mniej znane rasy bydła, Pro Agricola, 2013

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wykorzystanie pomiarów zoometrycznych do obliczania masy ciała bydła oraz indeksów pokroju. Ocena wad budowy. Ocena pokroju metodą punktową. Rozpoznawanie różnych ras bydła.2
T-L-2Struktura i obrót stada bydła mlecznego i mięsnego. Obsada bydła i sztuki przeliczeniowe.2
T-L-3Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.1
T-L-4Szacowanie wskaźnika zdolności wydojowej bydła oraz obliczanie stosunku proporcjonalnego z zależności od rasy oraz poziomu wydajności.1
T-L-5Kalkulacja kosztów produkcji mleka w zależności od wydajności krów oraz systemu utrzymania i żywienia.2
T-L-6Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła i ich wykorzystanie w poprawie efektywności produkcji żywca wołowego.2
T-L-7Kalkulacja kosztów produkcji żywca wołowego w zależności od rodzaju i intensywności opasu.2
T-L-8Projekt tworzenia stada bydła mięsnego na bazie likwidowanego stada krów mlecznych z wykorzystaniem krzyżowania wypierającego.2
T-L-9Projekt tworzenia stada bydła mięsnego w oparciu o zakup czystorasowego materiału żeńskiego.2
T-L-10Projekt wykorzystania alternatywnych ras bydła użytkowanego dwukierunkowo lub jednostronnie mlecznie w stosowanych systemach produkcji w celu poprawy ich efektywności.2
T-L-11Ocena efektywności różnych systemów odchowu cieląt i młodzieży.2
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie gospodarcze bydła. Historia udomowienia. Rozmieszczenie i stan hodowli bydła w Polsce i na świecie. Kierunki produkcji.1
T-W-2Wydajność mleczna krów w Polsce i na świecie. Cechy charakterystyczne produkcji bydlęcej w Polsce.1
T-W-3Rasy bydła hodowane w Polsce. Rasy bydła mlecznego i ich przydatność w różnych technologiach produkcji.2
T-W-4Rasy bydła mięsnego i ich przydatność w różnych technologiach produkcji.2
T-W-5Użytkowanie mleczne.2
T-W-6Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mleka.2
T-W-7Czynniki wpływające na ilość i jakość mięsa wołowego.2
T-W-8Systemy i rodzaje opasu oraz kategorie opasanego bydła.1
T-W-9Wykorzystanie krzyżowania towarowego w produkcji wołowiny wysokiej jakości.1
T-W-10Najważniejsze problemy w rozrodzie bydła. Wychów i żywienie cieląt oraz młodego bydła.2
T-W-11Żywienie krów mlecznych. Żywienie krów w okresie zasuszenia oraz w kolejnych okresach laktacji.1
T-W-12Najczęściej stosowane technologie żywienia bydła. Żywienie krów mamek oraz bydła opasowego.1
T-W-13Praca hodowlana w stadzie bydła mlecznego i mięsnego. Budynki inwentarskie dla różnych grup produkcyjnych. Zachowanie się bydła w różnych systemach i technologiach produkcji.1
T-W-14Organizacja hodowli bydła w Polsce.1
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestniczenie w zajęciach, przygotowanie projektów na wskazane tematy.20
A-L-2Przygotowanie się do zajęć laboratoryjnych.15
A-L-3Czytanie wskazanej literatury.18
A-L-4Przygotowanie się do kolokwiów.15
A-L-5Konsultacje4
A-L-6Pisemne zaliczenie ćwiczeń3
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.20
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów.20
A-W-3Przygotowanie się do kolokwium i zaliczenia wykładów.12
A-W-4Czytanie wskazanej literatury.15
A-W-5Konsultacje5
A-W-6Egzamin, pisemne zaliczenie2
74
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_null_W01Student zna metody oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła oraz najcześciej stosowane technologie w produkcji bydła. Posiada wiedzę o czynnikach wpływających na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego. Zna zasady pracy hodowlanej w obrębie stada.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
ZO_1A_W12posiada podstawową wiedzę z zakresu użytkowania zwierząt oraz selekcji, doboru i oceny wartości użytkowej i hodowlanej
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego bydła, ras mlecznych i mięsnych, metod oceny pokroju, użytkowa mlecznego i mięsnego oraz technologii chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.
Treści programoweT-W-8Systemy i rodzaje opasu oraz kategorie opasanego bydła.
T-W-7Czynniki wpływające na ilość i jakość mięsa wołowego.
T-W-12Najczęściej stosowane technologie żywienia bydła. Żywienie krów mamek oraz bydła opasowego.
T-W-11Żywienie krów mlecznych. Żywienie krów w okresie zasuszenia oraz w kolejnych okresach laktacji.
T-W-13Praca hodowlana w stadzie bydła mlecznego i mięsnego. Budynki inwentarskie dla różnych grup produkcyjnych. Zachowanie się bydła w różnych systemach i technologiach produkcji.
T-W-14Organizacja hodowli bydła w Polsce.
T-W-9Wykorzystanie krzyżowania towarowego w produkcji wołowiny wysokiej jakości.
T-W-5Użytkowanie mleczne.
T-W-2Wydajność mleczna krów w Polsce i na świecie. Cechy charakterystyczne produkcji bydlęcej w Polsce.
T-W-10Najważniejsze problemy w rozrodzie bydła. Wychów i żywienie cieląt oraz młodego bydła.
T-W-6Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mleka.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-1Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna najważniejsze metody oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła oraz najcześciej stosowane technologie w produkcji bydła. Zna niektóre czynniki wpływające na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego. Zna podstawowe zasady pracy hodowlanej w obrębie stada.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_null_W02Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem ich przydatności w różnych technologiach produkcji. Zna pokrój bydła oraz zasady i metody jego oceny. Zna cel i metody identyfikacji i znakowania bydła.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
ZO_1A_W12posiada podstawową wiedzę z zakresu użytkowania zwierząt oraz selekcji, doboru i oceny wartości użytkowej i hodowlanej
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego bydła, ras mlecznych i mięsnych, metod oceny pokroju, użytkowa mlecznego i mięsnego oraz technologii chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.
Treści programoweT-W-1Znaczenie gospodarcze bydła. Historia udomowienia. Rozmieszczenie i stan hodowli bydła w Polsce i na świecie. Kierunki produkcji.
T-W-14Organizacja hodowli bydła w Polsce.
T-W-4Rasy bydła mięsnego i ich przydatność w różnych technologiach produkcji.
T-W-9Wykorzystanie krzyżowania towarowego w produkcji wołowiny wysokiej jakości.
T-W-5Użytkowanie mleczne.
T-W-2Wydajność mleczna krów w Polsce i na świecie. Cechy charakterystyczne produkcji bydlęcej w Polsce.
T-W-3Rasy bydła hodowane w Polsce. Rasy bydła mlecznego i ich przydatność w różnych technologiach produkcji.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-1Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna najważniejsze kierunki produkcji bydlęcej i ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia najważniejsze rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie i zna ich przydatnośći w różnych technologiach produkcji. Zna pokrój bydła oraz zasady jego oceny. Potrafi wymienić cel i krótko opisać metody identyfikacji i znakowania bydła.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_null_U01Student potrafi rozpoznać różne rasy bydła i ocenić ich przydatność do różnych kierunków produkcji. Umie ocenić pokrój bydła oraz dokonać analizy i oceny użytkowości mlecznej i mięsnej. Umie analizować i ocenić czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów oraz kalkulować opłacalność ich produkcji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U17Wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego bydła, ras mlecznych i mięsnych, metod oceny pokroju, użytkowa mlecznego i mięsnego oraz technologii chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.
Treści programoweT-L-4Szacowanie wskaźnika zdolności wydojowej bydła oraz obliczanie stosunku proporcjonalnego z zależności od rasy oraz poziomu wydajności.
T-L-5Kalkulacja kosztów produkcji mleka w zależności od wydajności krów oraz systemu utrzymania i żywienia.
T-L-6Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła i ich wykorzystanie w poprawie efektywności produkcji żywca wołowego.
T-L-3Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.
T-L-1Wykorzystanie pomiarów zoometrycznych do obliczania masy ciała bydła oraz indeksów pokroju. Ocena wad budowy. Ocena pokroju metodą punktową. Rozpoznawanie różnych ras bydła.
T-L-7Kalkulacja kosztów produkcji żywca wołowego w zależności od rodzaju i intensywności opasu.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Metoda projektów.
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
S-2Ocena formująca: Ocena projektów.
S-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi rozpoznać wybrane rasy bydła i krótko ocenić ich przydatność do różnych kierunków produkcji. Umie ocenić pokrój bydła, nazwać najważniejsze partie ciała. Potrafi dokonać analizy użytkowości mlecznej i mięsnej. Potrafi analizować czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów oraz dokonać wstępnej kalkulacji opłacalność ich produkcji.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_null_U02Student potrafi dobrać i zastosować optymalną technologię produkcji mleka lub żywca wołowego w określonych warunkach przyrodniczo-gospodarczych. Posiada umiejętność oceny efektywność produkcji mleka i mięsa wołowego w różnych warunkach produkcyjnych oraz zaprojektować nowe lub dokonać zmian dotychczas stosowanych technologii.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U15Wykazuje umiejętność zarządzania stadami różnych gatunków zwierząt udomowionych i wolno żyjących
ZO_1A_U17Wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego bydła, ras mlecznych i mięsnych, metod oceny pokroju, użytkowa mlecznego i mięsnego oraz technologii chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.
Treści programoweT-L-11Ocena efektywności różnych systemów odchowu cieląt i młodzieży.
T-L-8Projekt tworzenia stada bydła mięsnego na bazie likwidowanego stada krów mlecznych z wykorzystaniem krzyżowania wypierającego.
T-L-5Kalkulacja kosztów produkcji mleka w zależności od wydajności krów oraz systemu utrzymania i żywienia.
T-L-2Struktura i obrót stada bydła mlecznego i mięsnego. Obsada bydła i sztuki przeliczeniowe.
T-L-6Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła i ich wykorzystanie w poprawie efektywności produkcji żywca wołowego.
T-L-9Projekt tworzenia stada bydła mięsnego w oparciu o zakup czystorasowego materiału żeńskiego.
T-L-7Kalkulacja kosztów produkcji żywca wołowego w zależności od rodzaju i intensywności opasu.
T-L-10Projekt wykorzystania alternatywnych ras bydła użytkowanego dwukierunkowo lub jednostronnie mlecznie w stosowanych systemach produkcji w celu poprawy ich efektywności.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Metoda projektów.
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
S-2Ocena formująca: Ocena projektów.
S-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada umiejętność wstępnej oceny efektywność produkcji mleka i mięsa wołowego w różnych warunkach produkcyjnych oraz zaproponować zmiany dotychczas stosowanych technologii w celu poprawy ich efektywności.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_null_K01Student projektując optymalne rozwiązania dotyczące produkcji mleka oraz mięsa wołowego w celu poprawy efektywności produkcji oraz jakości surowca wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem. Potrafi pozyskiwać informacje z różnych źródeł z zakresu zootechniki.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K04potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
ZO_1A_K06potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych źródeł w zakresie studiowanego kierunku
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego bydła, ras mlecznych i mięsnych, metod oceny pokroju, użytkowa mlecznego i mięsnego oraz technologii chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.
Treści programoweT-L-4Szacowanie wskaźnika zdolności wydojowej bydła oraz obliczanie stosunku proporcjonalnego z zależności od rasy oraz poziomu wydajności.
T-L-11Ocena efektywności różnych systemów odchowu cieląt i młodzieży.
T-L-8Projekt tworzenia stada bydła mięsnego na bazie likwidowanego stada krów mlecznych z wykorzystaniem krzyżowania wypierającego.
T-L-5Kalkulacja kosztów produkcji mleka w zależności od wydajności krów oraz systemu utrzymania i żywienia.
T-L-2Struktura i obrót stada bydła mlecznego i mięsnego. Obsada bydła i sztuki przeliczeniowe.
T-L-6Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła i ich wykorzystanie w poprawie efektywności produkcji żywca wołowego.
T-L-3Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.
T-L-1Wykorzystanie pomiarów zoometrycznych do obliczania masy ciała bydła oraz indeksów pokroju. Ocena wad budowy. Ocena pokroju metodą punktową. Rozpoznawanie różnych ras bydła.
T-L-9Projekt tworzenia stada bydła mięsnego w oparciu o zakup czystorasowego materiału żeńskiego.
T-L-7Kalkulacja kosztów produkcji żywca wołowego w zależności od rodzaju i intensywności opasu.
T-L-10Projekt wykorzystania alternatywnych ras bydła użytkowanego dwukierunkowo lub jednostronnie mlecznie w stosowanych systemach produkcji w celu poprawy ich efektywności.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Metoda projektów.
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
S-2Ocena formująca: Ocena projektów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student projektując optymalne rozwiązania dotyczące produkcji mleka oraz mięsa wołowego w celu poprawy efektywności produkcji oraz jakości surowca wykazuje się logicznym myśleniem i czynnym działaniem. Potrafi pozyskiwać informacje z niektórych źródeł z zakresu zootechniki.
3,5
4,0
4,5
5,0