Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska - Inżynieria środowiska (S1)

Sylabus przedmiotu Specjalne urządzenia sanitarne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Inżynieria środowiska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Specjalne urządzenia sanitarne
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrzewnictwa, Wentylacji i Ciepłownictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Leciej-Pirczewska <Dorota.Leciej-Pirczewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Ewa Figiel <Ewa.Figiel@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
projektyP6 15 1,50,50zaliczenie
wykładyW6 15 1,50,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy technologii wody i ścieków
W-2Ogrzewnictwo
W-3Wentylacja i klimatyzacja

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Znajomość instalacji sanitarnych basenów kąpielowych i technologii zakładów zbiorowego żywienia
C-2Umiejętność wykonania projektu instalacji sanitarnych basenów kąpielowych i technologii zakładów zbiorowego żywienia

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
projekty
T-P-1Projekt wentylacji, technologii basenu kąpielowego10
T-P-2Projekt okapu w kuchni zbiorowego żywienia5
15
wykłady
T-W-1Podstawowe definicje1
T-W-2Parametry komfortu w halach basenowych1
T-W-3Ogrzewanie hal basenowych i zaplecza1
T-W-4Bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej1
T-W-5Organizacja wymiany powietrza na basenach1
T-W-6Systemy wentylacji hal basenowych2
T-W-7Zanieczyszczenia wody basenowej Przepisy dotyczące utrzymania czystości na basenach krytych1
T-W-8Metody oczyszczania wody basenowej1
T-W-9Systemy przepływu wody przez nieckę basenową1
T-W-10Odprowadzenie i doprowadzenie wody z /do niecki basenowej, przelewy1
T-W-11Zakłady zbiorowego żywienia1
T-W-12Wentylacja kuchni zbiorowego żywienia2
T-W-13Zaliczenie1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
projekty
A-P-1uczestnictwo w zajęciach15
A-P-2Samodzielna realizacja zadania projektowego21
A-P-3Zaliczenie projektu1
A-P-4Konsultacje8
45
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne przygoowanie się do zaliczenia15
A-W-3Udział w konsultacjach3
A-W-4Obecność na zaliczeniu2
A-W-5Samodzielna lektura10
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych
M-2Metoda projektów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IS_1A_S1/C/19_W01
Zna i rozumie wiedzę z zakresu budowy i projektowania instalacji basenowych oraz technologii kuchni zbiorowego żywienia
IS_1A_W22C-1T-P-1, T-W-2, T-W-11, T-W-12, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-8, T-W-10M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IS_1A_S1/C/19_U01
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski.
IS_1A_U19C-1T-P-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-9, T-W-8, T-W-10M-1S-1
IS_1A_S1/C/19_U02
Potrafi sporządzić dokumentację techniczną technologii krytej plywalni oraz zakładu zbiorowego żywienia
IS_1A_U11, IS_1A_U13C-2T-P-2, T-P-1M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IS_1A_S1/C/19_K01
Jest gotów do profesjonalniego zdefiniowania, sklasyfikowania i zastosowania priorytetów służących realizacji podjętego zadania inżynierskiego
IS_1A_K01C-1T-P-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-9, T-W-8, T-W-10M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IS_1A_S1/C/19_W01
Zna i rozumie wiedzę z zakresu budowy i projektowania instalacji basenowych oraz technologii kuchni zbiorowego żywienia
2,0
3,0Zna i rozumie ale jedynie w stopniu ogólnym wiedzę związaną z budową i projektowaniem instalacji basenowych i technologii kuchni zbiorowego żywienia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IS_1A_S1/C/19_U01
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski.
2,0
3,0Potrafi pozyskać potrzebne informacje do celu doboru urzadzeń i technologii w projekcie instalacji basenowych i kuchni zbiorowego żywienia. Nie potrafi jednak dokonać wyboru rozwiązań najkorzystniejszych pod względem użytkowym, kosztów, uwarunkowań eksploatacyjnych, trwałości
3,5
4,0
4,5
5,0
IS_1A_S1/C/19_U02
Potrafi sporządzić dokumentację techniczną technologii krytej plywalni oraz zakładu zbiorowego żywienia
2,0
3,0Potrafi sporzadzić projekt instalacji basenowych i w zakresie technologii kuchni zbiorowego żywienia. Projekty zawieraja jednak dość istotne braki/ błędy w części obliczeniowej i/ lub rysunkowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IS_1A_S1/C/19_K01
Jest gotów do profesjonalniego zdefiniowania, sklasyfikowania i zastosowania priorytetów służących realizacji podjętego zadania inżynierskiego
2,0
3,0Jest gotów do określenia właściwych priorytetów dla podjętych zadań projektowych jedynie w ograniczonym zakresie
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jaskólski M., Micewicz Z., Wentylacja i klimatyzacja hal krytych pływalni, Gdańsk, 2000
  2. H. G. Sabiniak, M. Pietras, Klimatyzacja obiektów basenowych, Politechnika Łódzka, Łódź, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Kappler H., Baseny kąpielowe, Arkady, Warszawa, 1977

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Projekt wentylacji, technologii basenu kąpielowego10
T-P-2Projekt okapu w kuchni zbiorowego żywienia5
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe definicje1
T-W-2Parametry komfortu w halach basenowych1
T-W-3Ogrzewanie hal basenowych i zaplecza1
T-W-4Bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej1
T-W-5Organizacja wymiany powietrza na basenach1
T-W-6Systemy wentylacji hal basenowych2
T-W-7Zanieczyszczenia wody basenowej Przepisy dotyczące utrzymania czystości na basenach krytych1
T-W-8Metody oczyszczania wody basenowej1
T-W-9Systemy przepływu wody przez nieckę basenową1
T-W-10Odprowadzenie i doprowadzenie wody z /do niecki basenowej, przelewy1
T-W-11Zakłady zbiorowego żywienia1
T-W-12Wentylacja kuchni zbiorowego żywienia2
T-W-13Zaliczenie1
15

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1uczestnictwo w zajęciach15
A-P-2Samodzielna realizacja zadania projektowego21
A-P-3Zaliczenie projektu1
A-P-4Konsultacje8
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne przygoowanie się do zaliczenia15
A-W-3Udział w konsultacjach3
A-W-4Obecność na zaliczeniu2
A-W-5Samodzielna lektura10
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIS_1A_S1/C/19_W01Zna i rozumie wiedzę z zakresu budowy i projektowania instalacji basenowych oraz technologii kuchni zbiorowego żywienia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_W22Zna i rozumie wiedzę związaną z podstawowymi zagadnieniami z zakresu studiowanego kierunku
Cel przedmiotuC-1Znajomość instalacji sanitarnych basenów kąpielowych i technologii zakładów zbiorowego żywienia
Treści programoweT-P-1Projekt wentylacji, technologii basenu kąpielowego
T-W-2Parametry komfortu w halach basenowych
T-W-11Zakłady zbiorowego żywienia
T-W-12Wentylacja kuchni zbiorowego żywienia
T-W-1Podstawowe definicje
T-W-3Ogrzewanie hal basenowych i zaplecza
T-W-4Bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej
T-W-5Organizacja wymiany powietrza na basenach
T-W-6Systemy wentylacji hal basenowych
T-W-7Zanieczyszczenia wody basenowej Przepisy dotyczące utrzymania czystości na basenach krytych
T-W-9Systemy przepływu wody przez nieckę basenową
T-W-8Metody oczyszczania wody basenowej
T-W-10Odprowadzenie i doprowadzenie wody z /do niecki basenowej, przelewy
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych
M-2Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna i rozumie ale jedynie w stopniu ogólnym wiedzę związaną z budową i projektowaniem instalacji basenowych i technologii kuchni zbiorowego żywienia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIS_1A_S1/C/19_U01Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_U19Potrafi wybrać odpowiednią technologię dla rozwiązania prostego zadania z zakresu inżynierii środowiska
Cel przedmiotuC-1Znajomość instalacji sanitarnych basenów kąpielowych i technologii zakładów zbiorowego żywienia
Treści programoweT-P-1Projekt wentylacji, technologii basenu kąpielowego
T-W-3Ogrzewanie hal basenowych i zaplecza
T-W-4Bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej
T-W-5Organizacja wymiany powietrza na basenach
T-W-6Systemy wentylacji hal basenowych
T-W-9Systemy przepływu wody przez nieckę basenową
T-W-8Metody oczyszczania wody basenowej
T-W-10Odprowadzenie i doprowadzenie wody z /do niecki basenowej, przelewy
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi pozyskać potrzebne informacje do celu doboru urzadzeń i technologii w projekcie instalacji basenowych i kuchni zbiorowego żywienia. Nie potrafi jednak dokonać wyboru rozwiązań najkorzystniejszych pod względem użytkowym, kosztów, uwarunkowań eksploatacyjnych, trwałości
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIS_1A_S1/C/19_U02Potrafi sporządzić dokumentację techniczną technologii krytej plywalni oraz zakładu zbiorowego żywienia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_U11Potrafi dokonać doboru i wykorzystać różne materiały oraz urządzenia w budowie instalacji z zakresu inżynierii środowiska
IS_1A_U13Potrafi sporządzić dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego oraz dokonać jej analizę
Cel przedmiotuC-2Umiejętność wykonania projektu instalacji sanitarnych basenów kąpielowych i technologii zakładów zbiorowego żywienia
Treści programoweT-P-2Projekt okapu w kuchni zbiorowego żywienia
T-P-1Projekt wentylacji, technologii basenu kąpielowego
Metody nauczaniaM-2Metoda projektów
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi sporzadzić projekt instalacji basenowych i w zakresie technologii kuchni zbiorowego żywienia. Projekty zawieraja jednak dość istotne braki/ błędy w części obliczeniowej i/ lub rysunkowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIS_1A_S1/C/19_K01Jest gotów do profesjonalniego zdefiniowania, sklasyfikowania i zastosowania priorytetów służących realizacji podjętego zadania inżynierskiego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_K01Jest gotów do samodzielnego podejmowania niezależnych prac, wykazując się właściwą organizacją pracy także w przypadku pracy w zespole
Cel przedmiotuC-1Znajomość instalacji sanitarnych basenów kąpielowych i technologii zakładów zbiorowego żywienia
Treści programoweT-P-1Projekt wentylacji, technologii basenu kąpielowego
T-W-3Ogrzewanie hal basenowych i zaplecza
T-W-4Bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej
T-W-5Organizacja wymiany powietrza na basenach
T-W-6Systemy wentylacji hal basenowych
T-W-9Systemy przepływu wody przez nieckę basenową
T-W-8Metody oczyszczania wody basenowej
T-W-10Odprowadzenie i doprowadzenie wody z /do niecki basenowej, przelewy
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych
M-2Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest gotów do określenia właściwych priorytetów dla podjętych zadań projektowych jedynie w ograniczonym zakresie
3,5
4,0
4,5
5,0