Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S2)
specjalność: Rachunkowość i finanse w jednostkach gospodarczych
Sylabus przedmiotu Organizacja przedsiębiorstw produkcyjno-handlowych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Organizacja przedsiębiorstw produkcyjno-handlowych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwami | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ewa Kołoszycz <Ewa.Koloszycz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstawowych zagadnień z zakresu zarządzania przedsiębiorstwem |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przygotowanie studentów do wykorzystania podstawowych metod organizatorskich |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności przygotowania rozwiązań organizatorskich |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Pojęcie i znaczenie działań organizacyjnych w przedsiębiorstach produkcyjno-handlowych | 1 |
T-A-2 | Opracowanie zarysu projektu rozwiązania organizacyjnego | 3 |
T-A-3 | Projektowanie stanowisk niekierowniczych oraz struktury organizacyjnej | 5 |
T-A-4 | Określenie zakresów zadań na poszczególnych stanowiskach oraz kontaktów wewnętrznych i zewnętrznych | 2 |
T-A-5 | Określenie zapotrzebowania na bazę materialną oraz harmonogramy pracy na stanowiskach | 4 |
T-A-6 | Projektowanie procesów realnych, systemów zarządzania oraz formalizacja w przedsiębiorstwie | 5 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-A-2 | Przygotowanie do kolokwium | 3 |
A-A-3 | Konsultacje | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Dyskusja dydaktyczna |
M-2 | Metoda przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena przyjętych rozwiązań analizowanych problemów organizacyjnych |
S-2 | Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_O14_W01 Student ma wiedzę dotyczącą podstawowych działań organizatorskich wykonywanych w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych | E_2A_W03, E_2A_W06 | — | C-1 | T-A-2, T-A-1 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_O14_U01 Student posiada umiejętność tworzenia struktury organizacyjnej uwzględniającej wewnętrzne i zewnętrzne czynniki strukturotwórcze | E_2A_U11, E_2A_U18 | — | C-1, C-2 | T-A-2, T-A-4, T-A-3 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
E_2A_O14_U02 Student proponuje rozwiązania problemów w zakresie planowania, organizowania i kontroli działalności przedsiębiorstwa | E_2A_U03, E_2A_U08, E_2A_U10 | — | C-1, C-2 | T-A-4, T-A-3, T-A-6, T-A-5 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_O14_K01 Kompetencja w zakresie tworzenia i usprawniania jednostek gospodarczych w kontekście organizacyjnym | E_2A_K05, E_2A_K02 | — | C-1, C-2 | T-A-2, T-A-4, T-A-1, T-A-3, T-A-6, T-A-5 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_O14_W01 Student ma wiedzę dotyczącą podstawowych działań organizatorskich wykonywanych w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi scharakteryzować etapy projektowania szczegółowych rozwiązań organizacynych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_O14_U01 Student posiada umiejętność tworzenia struktury organizacyjnej uwzględniającej wewnętrzne i zewnętrzne czynniki strukturotwórcze | 2,0 | |
3,0 | Student tworzy strukturę organizacyjną w oparciu o zidentyfikowane stanowiska niekierownicze i cele organizacji | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
E_2A_O14_U02 Student proponuje rozwiązania problemów w zakresie planowania, organizowania i kontroli działalności przedsiębiorstwa | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi rozwiązać problem w zakresie planowania, organizowania i kontroli działaności przedsiębiorstwa i uzasadnić poprawność przyjętego rozwiązania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_O14_K01 Kompetencja w zakresie tworzenia i usprawniania jednostek gospodarczych w kontekście organizacyjnym | 2,0 | |
3,0 | Student powinien umieć opracowywać projekt zmian organizacyjnych zgodnie z przyjętą metodyką | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Osterwalder A., Pigneur Y., Tworzenie modeli biznesowych: podręcznik wizjonera, Wydawnictwo Helion, Gliwice, 2012
- Kozłowski, R., Liwowski, B, Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją, Wolters Kluwer Polska, 2011, ibuk libra
Literatura dodatkowa
- Pawlak Z., Smoleń A., Organizacja firmy - projektowanie, budowa, usprawnianie, Poltext, Warszawa, 2008