Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)

Sylabus przedmiotu Bioinżynieryjne metody produkcji pasz i ich komponentów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Bioinżynieryjne metody produkcji pasz i ich komponentów
Specjalność mikrobiologia stosowana
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Jacek Sadowski <Jacek.Sadowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marcin Biernaczyk <Marcin.Biernaczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL7 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość chemii, biochemii, fizjologii zwierząt, matematyki i fizyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1poznanie metod wytwarzania pasz i ich komponentów oraz nabycie umiejętności podstawowych analiz chemicznych i obliczeń stosowanych w ocenie pasz i ich komponentów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Podstawowe analizy chemiczne w ocenie jakościowej komponentów paszowych i pasz upostaciowanych9
T-L-2Zasady komponowania pasz - podstawowe obliczenia3
T-L-3Prezentacja wybranych zakładów produkcji pasz lub komponentów paszowych i analiza technologii wytwarzania3
15
wykłady
T-W-1Wprowadzenie do technologii przemysłowej produkcji pasz1
T-W-2Wymagania pokarmowe różnych grup zwierząt a skład komponentowy i chemiczny pasz4
T-W-3Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania komponentów paszowych6
T-W-4Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz przemysłowych4
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2teoretyczne przygotowanie do zajęć15
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach15
A-W-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
S-2Ocena formująca: aprobata

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O10-2_W01
Zna i rozumie zagadnienia dotyczące bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz i ich komponentów
MS_1A_W10C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O10-2_U01
student potrafi przeprowadzić podstawowe analizy pasz i ich komponentów oraz przeprowadzić podstawowe obliczenia
MS_1A_U09C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O10-2_K01
Jest gotów w dostatecznym stopniu do pracy w zespole i wspólnego rozwiązywania postawionych zadań, potrafi ocenić skutki własnej działalności
MS_1A_K03C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2M-1, M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O10-2_W01
Zna i rozumie zagadnienia dotyczące bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz i ich komponentów
2,0
3,0zna i rozumie w dostatecznym stopniu zagadnienia dotyczące bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz i ich komponentów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O10-2_U01
student potrafi przeprowadzić podstawowe analizy pasz i ich komponentów oraz przeprowadzić podstawowe obliczenia
2,0
3,0student potrafi wykonać wybrane podstawowe analizy chemiczne pasz i wybrane obliczenia w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O10-2_K01
Jest gotów w dostatecznym stopniu do pracy w zespole i wspólnego rozwiązywania postawionych zadań, potrafi ocenić skutki własnej działalności
2,0
3,0ocena nie jest sformułowana w postaci stopnia
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jamroz i in., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, PWN, Warszawa, 2009
  2. Sadowski, wykłady z przedmiotu

Literatura dodatkowa

  1. różni, strony internetowe poświęcone paszoznawstwu i technologii wytwarzania pasz, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Podstawowe analizy chemiczne w ocenie jakościowej komponentów paszowych i pasz upostaciowanych9
T-L-2Zasady komponowania pasz - podstawowe obliczenia3
T-L-3Prezentacja wybranych zakładów produkcji pasz lub komponentów paszowych i analiza technologii wytwarzania3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie do technologii przemysłowej produkcji pasz1
T-W-2Wymagania pokarmowe różnych grup zwierząt a skład komponentowy i chemiczny pasz4
T-W-3Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania komponentów paszowych6
T-W-4Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz przemysłowych4
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2teoretyczne przygotowanie do zajęć15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach15
A-W-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O10-2_W01Zna i rozumie zagadnienia dotyczące bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz i ich komponentów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W10Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z oprzyrządowaniem i technikami biotechnologicznymi oraz ich wykorzystaniem w przeprowadzaniu bioprocesów.
Cel przedmiotuC-1poznanie metod wytwarzania pasz i ich komponentów oraz nabycie umiejętności podstawowych analiz chemicznych i obliczeń stosowanych w ocenie pasz i ich komponentów
Treści programoweT-L-1Podstawowe analizy chemiczne w ocenie jakościowej komponentów paszowych i pasz upostaciowanych
T-L-2Zasady komponowania pasz - podstawowe obliczenia
T-L-3Prezentacja wybranych zakładów produkcji pasz lub komponentów paszowych i analiza technologii wytwarzania
T-W-1Wprowadzenie do technologii przemysłowej produkcji pasz
T-W-3Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania komponentów paszowych
T-W-4Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz przemysłowych
T-W-2Wymagania pokarmowe różnych grup zwierząt a skład komponentowy i chemiczny pasz
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna i rozumie w dostatecznym stopniu zagadnienia dotyczące bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz i ich komponentów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O10-2_U01student potrafi przeprowadzić podstawowe analizy pasz i ich komponentów oraz przeprowadzić podstawowe obliczenia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U09Potrafi ocenić przydatność technologiczną surowców roślinnych i zwierzęcych, zaproponować metody ich przetwarzania, oraz dobrać metody analityczne niezbędne do oceny jakości wytworzonych produktów.
Cel przedmiotuC-1poznanie metod wytwarzania pasz i ich komponentów oraz nabycie umiejętności podstawowych analiz chemicznych i obliczeń stosowanych w ocenie pasz i ich komponentów
Treści programoweT-L-1Podstawowe analizy chemiczne w ocenie jakościowej komponentów paszowych i pasz upostaciowanych
T-L-2Zasady komponowania pasz - podstawowe obliczenia
T-L-3Prezentacja wybranych zakładów produkcji pasz lub komponentów paszowych i analiza technologii wytwarzania
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi wykonać wybrane podstawowe analizy chemiczne pasz i wybrane obliczenia w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O10-2_K01Jest gotów w dostatecznym stopniu do pracy w zespole i wspólnego rozwiązywania postawionych zadań, potrafi ocenić skutki własnej działalności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K03Jest gotów ponieść odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych.
Cel przedmiotuC-1poznanie metod wytwarzania pasz i ich komponentów oraz nabycie umiejętności podstawowych analiz chemicznych i obliczeń stosowanych w ocenie pasz i ich komponentów
Treści programoweT-L-1Podstawowe analizy chemiczne w ocenie jakościowej komponentów paszowych i pasz upostaciowanych
T-L-2Zasady komponowania pasz - podstawowe obliczenia
T-L-3Prezentacja wybranych zakładów produkcji pasz lub komponentów paszowych i analiza technologii wytwarzania
T-W-1Wprowadzenie do technologii przemysłowej produkcji pasz
T-W-3Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania komponentów paszowych
T-W-4Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz przemysłowych
T-W-2Wymagania pokarmowe różnych grup zwierząt a skład komponentowy i chemiczny pasz
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: aprobata
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ocena nie jest sformułowana w postaci stopnia
3,5
4,0
4,5
5,0