Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
Sylabus przedmiotu Preparatyka mikrobiologiczna:
Informacje podstawowe
| Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
|---|---|---|---|
| Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
| Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
| Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
| Profil | ogólnoakademicki | ||
| Moduł | — | ||
| Przedmiot | Preparatyka mikrobiologiczna | ||
| Specjalność | przedmiot wspólny | ||
| Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
| Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
| Inni nauczyciele | Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
| ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
| Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
| Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
| KOD | Wymaganie wstępne |
|---|---|
| W-1 | podstawowa wiedza z biologii |
Cele przedmiotu
| KOD | Cel modułu/przedmiotu |
|---|---|
| C-1 | przekazanie wiedzy i umiejętności dotyczących technik wykrzystywanych w preparatyce mikrobiologicznej |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
| KOD | Treść programowa | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| T-L-1 | Metody mikroskopowe | 2 |
| T-L-2 | Podstawowe zasady obowiązujące w preparatyce mikroskopowej | 2 |
| T-L-3 | Barwienie drobnoustrojów - podział, metody i zakres wykorzystania | 2 |
| T-L-4 | Różnicowanie bakterii - gram (+) i gram (-) | 2 |
| T-L-5 | Metody barwienia endospor | 2 |
| T-L-6 | Barwienie otoczek | 2 |
| T-L-7 | Barwienie drobnoustrojów kwasoopornych i tzw. bakterii MZN | 2 |
| T-L-8 | Metoda Neissera w różnicowaniu maczugowców | 2 |
| T-L-9 | Preparatyka przyżyciowa - metody i zakres wykorzystania | 2 |
| T-L-10 | Bezposrednie liczenie drobnoustrojów żywych i martwych | 2 |
| T-L-11 | Mikroskopowe metody wyznaczania poziomu odżywienia mikroorganizmów | 2 |
| T-L-12 | Mikroskopowe preparaty niebarwione | 2 |
| T-L-13 | Preparaty w kropli wiszacej | 2 |
| T-L-14 | Preparaty mikroskopowe do obserwacji w ciemnym polu | 2 |
| T-L-15 | Mikrometria | 2 |
| 30 | ||
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
| KOD | Forma aktywności | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
| A-L-2 | przygotownaie do ćwiczeń bierzących | 22 |
| A-L-3 | Konsultacje | 6 |
| A-L-4 | przygotowanie do zaliczenia części pratycznej i teoretycznej | 25 |
| A-L-5 | zaliczenie praktyczne | 4 |
| A-L-6 | zalicznie części teoretycznej | 3 |
| 90 | ||
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
| KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
|---|---|
| M-1 | metody praktyczne |
Sposoby oceny
| KOD | Sposób oceny |
|---|---|
| S-1 | Ocena formująca: ocena formująca ocena podsumowujaca |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| MS_1A_C15_W01 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z budową mikroboorganizmów i technik ich wyrózniania | MS_1A_W05 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-L-13, T-L-14, T-L-15, T-L-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| MS_1A_C15_U01 Student potrafi zastosowac techniki obowiazujace w preparatyce mikrobiologicznej w celu wyszczególnienia okreslonych cech mikroorganizmów | MS_1A_U03 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-9, T-L-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| MS_1A_C15_K01 Student jest gotowy do propagowania wiedzy z zakresu mikrobiologii i jej roli w ekosystemie | MS_1A_K05 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-L-13, T-L-14, T-L-15, T-L-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| MS_1A_C15_W01 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z budową mikroboorganizmów i technik ich wyrózniania | 2,0 | |
| 3,0 | Student zna i rozumie zagadnienia związane z budową mikroboorganizmów i technik ich wyrózniania w stopniu dostatecznym. | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| MS_1A_C15_U01 Student potrafi zastosowac techniki obowiazujace w preparatyce mikrobiologicznej w celu wyszczególnienia okreslonych cech mikroorganizmów | 2,0 | |
| 3,0 | Student potrafi zastosowac techniki obowiazujace w preparatyce mikrobiologicznej w celu wyszczególnienia okreslonych cech mikroorganizmów w stopniu dostatecznym. | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| MS_1A_C15_K01 Student jest gotowy do propagowania wiedzy z zakresu mikrobiologii i jej roli w ekosystemie | 2,0 | |
| 3,0 | Student jest gotowy do propagowania wiedzy z zakresu mikrobiologii i jej roli w ekosystemie w stopniu dostatecznym | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Literatura podstawowa
- W.Duszkiewicz-Reinhard, R. Grzybowski, E. Sobczak, Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogolnej i technicznej, SGGW, warszawa, 1999
- E. Daczkowska-Kozon, W.Dąbrowski, Mikrobiologia Zywności, AR Szczecin, Szczecin, 2001
- J. Baj, Mikrobiologia, PWN, Warszawa, 2018
Literatura dodatkowa
- Microscopy Research and Technique
- Litwin J. A., Gajda M., Podstawy technik mikroskopowych, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2011