Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
Sylabus przedmiotu Techniki mikrobiologiczne:
Informacje podstawowe
| Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
|---|---|---|---|
| Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
| Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
| Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
| Profil | ogólnoakademicki | ||
| Moduł | — | ||
| Przedmiot | Techniki mikrobiologiczne | ||
| Specjalność | przedmiot wspólny | ||
| Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
| Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
| Inni nauczyciele | Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
| ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
| Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
| Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
| KOD | Wymaganie wstępne |
|---|---|
| W-1 | Posiadanie wiedzy i umiejętności z zakresu biologii i chemii. |
Cele przedmiotu
| KOD | Cel modułu/przedmiotu |
|---|---|
| C-1 | Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
| KOD | Treść programowa | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| T-L-1 | Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt. | 3 |
| T-L-2 | Techniki sterylizacji. | 4 |
| T-L-3 | Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych. | 3 |
| T-L-4 | Techniki hodowli drobnoustrojów tlenowych. | 5 |
| T-L-5 | Technniki hodowli drobnoustrojów beztlenowych. | 4 |
| T-L-6 | Próbkobranie - techniki pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych. | 3 |
| T-L-7 | Kalibracja pipet automatycznych. | 3 |
| T-L-8 | Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody płytkowe | 5 |
| T-L-9 | Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody NPL, miano. | 5 |
| T-L-10 | Kontrola jakości podłoży mikrobiologicznych. Dobór szczepów kontrolnych. | 7 |
| T-L-11 | Techniki przechowywania szczepów bakteryjnych. Kolekcje szczepów wzorcowych. | 3 |
| 45 | ||
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
| KOD | Forma aktywności | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 45 |
| A-L-2 | Studiowanie literatury | 45 |
| A-L-3 | Przygotawanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych | 16 |
| A-L-4 | Konsultacje z prowadzącym zajęcia | 5 |
| A-L-5 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń. | 8 |
| 119 | ||
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
| KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
|---|---|
| M-1 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
| KOD | Sposób oceny |
|---|---|
| S-1 | Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć |
| S-2 | Ocena formująca: kolokwium pisemne |
| S-3 | Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| MS_1A_C2_W01 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym metody mikrobiologiczne wykorzystywane do izolacji mikroorganizmów, ich wady i zalety. | MS_1A_W04, MS_1A_W12 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-6, T-L-4, T-L-3, T-L-11, T-L-8, T-L-5, T-L-1 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| MS_1A_C2_U01 Student potrafi: ocenić przydatność okreslonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doświadczenia, wykonywać pod kierunkiem prowadzacego proste testy, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwać się naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczącą technik mikrobiologicznych, | MS_1A_U02 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-6, T-L-4, T-L-3, T-L-11, T-L-8, T-L-5, T-L-1 | M-1 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| MS_1A_C2_K01 Student jest gotowy do wykorzystywania różnych technik mikrobiologicznych umożliwiających izolację i identyfikacje mikroorganizmów. | MS_1A_K01 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-6, T-L-4, T-L-3, T-L-11, T-L-8, T-L-5, T-L-1 | M-1 | S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| MS_1A_C2_W01 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym metody mikrobiologiczne wykorzystywane do izolacji mikroorganizmów, ich wady i zalety. | 2,0 | |
| 3,0 | Student zna i rozumie metody mikrobiologiczne wykorzystywane do izolacji mikroorganizmów (ich wady i zalety) w stopniu dostatecznym. | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| MS_1A_C2_U01 Student potrafi: ocenić przydatność okreslonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doświadczenia, wykonywać pod kierunkiem prowadzacego proste testy, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwać się naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczącą technik mikrobiologicznych, | 2,0 | |
| 3,0 | Student potrafi wykonywać doswiadczenia, stosując określone techniki mikrobiologiczne w stopniu dostatecznym. | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| MS_1A_C2_K01 Student jest gotowy do wykorzystywania różnych technik mikrobiologicznych umożliwiających izolację i identyfikacje mikroorganizmów. | 2,0 | |
| 3,0 | Jest gotów do zastosowania poznanych technik mikrobiologicznych i popularyzacji zdobytej wiedzy w stopniu dostatecznym. | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Literatura podstawowa
- Buczek J., Buczek K., Zarys mikrobiologii ogólnej, Białystok, Lublin, 2000
- Burbianka M., Pliszka A., Mikrobiologia żywności, PZWL, 1983
- Duszkiewicz-Reinhard W., Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej, SGGW, Warszawa, 2000
- Różalski A., Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej, wyd. Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1996
Literatura dodatkowa
- Journal of Microbiology
- Schlegel H.G., Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa, 2008, 2