Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia produktów fermentowanych:
Informacje podstawowe
| Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
|---|---|---|---|
| Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
| Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
| Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
| Profil | ogólnoakademicki | ||
| Moduł | — | ||
| Przedmiot | Mikrobiologia produktów fermentowanych | ||
| Specjalność | mikrobiologia stosowana | ||
| Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
| Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
| Inni nauczyciele | Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
| ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
| Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
| Blok obieralny | 11 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
| KOD | Wymaganie wstępne |
|---|---|
| W-1 | Podstawy biochemii i technologii żywności |
| W-2 | Podstawy mikrobiologii |
Cele przedmiotu
| KOD | Cel modułu/przedmiotu |
|---|---|
| C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z mikrobiologicznymi procesami fermentacyjnymi wykorzystywanymi w różnych sektorach przemyłu |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
| KOD | Treść programowa | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| T-L-1 | Wykorzystanie i dobór biopreparatów w procesach fermentacyjnych | 4 |
| T-L-2 | Wykorzystanie LAB w przemyśle | 4 |
| T-L-3 | Kontrolowane i spontaniczne procesy fermentacji alkoholowej | 4 |
| T-L-4 | Produkty procesów fermentacji tlenowej wykorzystywane w biotechnologii | 4 |
| T-L-5 | Kontrola jakości mikrobiologiczne kultur starterowych | 3 |
| T-L-6 | Mikroflora zepsucia produktów fermentowanych | 4 |
| T-L-7 | Drobnoustroje patogenne w produktach fermentowanych | 3 |
| T-L-8 | Ekologia wina | 4 |
| 30 | ||
| wykłady | ||
| T-W-1 | Mikrobiologiczne aspekty w technologiach fermentacyjnych | 4 |
| T-W-2 | Rodzaje i charakterystyka produktów fermentowanych | 3 |
| T-W-3 | Charakterystyka bakterii fermentacji beztlenowej | 3 |
| T-W-4 | Charakterystyka mikrorganizmów fermencji tlenowej | 3 |
| T-W-5 | Charakterystyka bakterii fermentacji mlekowej | 2 |
| 15 | ||
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
| KOD | Forma aktywności | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
| A-L-2 | przygotowanie do zajęć | 10 |
| A-L-3 | opracowanie sprawozdań zaliczeniowych cykl zajęć | 15 |
| A-L-4 | konsultacje z prowadzącym zajęcia | 5 |
| 60 | ||
| wykłady | ||
| A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
| A-W-2 | Praca własna studenta - studiowanie literatury | 15 |
| 30 | ||
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
| KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
|---|---|
| M-1 | Wykład informacyjny, |
| M-2 | zajęcia laboratoryjne |
| M-3 | wykład problemowy |
Sposoby oceny
| KOD | Sposób oceny |
|---|---|
| S-1 | Ocena formująca: Ocena pracy studenta na zajęciach |
| S-2 | Ocena formująca: ocena sprawozdań |
| S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| MS_1A_O11-1_W01 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z mikrobiologią procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu | MS_1A_W04, MS_1A_W09 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| MS_1A_O11-1_U01 Student potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu | MS_1A_U06 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-5, T-L-4, T-L-3, T-L-1, T-L-6, T-L-7 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| MS_1A_O11-1_K01 Student jest gotów do podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu | MS_1A_K01 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-5, T-L-4, T-L-3, T-L-1, T-L-6, T-L-7, T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| MS_1A_O11-1_W01 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z mikrobiologią procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu | 2,0 | |
| 3,0 | Student zna i rozumie zagadnienia związane z mikrobiologią procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu w stopniu dostatecznym | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| MS_1A_O11-1_U01 Student potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu | 2,0 | |
| 3,0 | Student potrafi wykorzystac wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu w stopniu dostatecznym | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| MS_1A_O11-1_K01 Student jest gotów do podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu | 2,0 | |
| 3,0 | Student jest gotów do podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu w stopniu dostatecznym. | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Literatura podstawowa
- Libudzisz Z., Kowal K., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
- Libudzisz Z., Bakterie fermentacji mlekowej, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź, 2004
Literatura dodatkowa
- Błaszczyk M. K., Goryluk - Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzystanie mikrrorganizmów, PWN, Warszawa, 2020
- Journal of Applied Microbiology