Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S2)
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia farmaceutyczna:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia farmaceutyczna | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Mikrobiologia ogólna |
W-2 | Mikrobiologia szczegółowa |
W-3 | Fizjologia człowieka |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problemami mikrobiologicznymi w farmakologii |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Badanie jałowości leków | 4 |
T-L-2 | Mikrobiologiczne metody badania witamin | 4 |
T-L-3 | Mikrobiologiczna walidacja procesu wytwarzania leków | 4 |
T-L-4 | Mikrobiologiczne metody oznaczania aminokwasów | 4 |
T-L-5 | Mikrobiologiczne metody oznaczania antybiotyków | 4 |
T-L-6 | Analiza mikrobiologiczna kosmetyków dermetologicznych | 2 |
T-L-7 | Wyznaczanie oporności mikrobiologicznej, farmakologicznej i klinicznej - wybrane aspekty | 4 |
T-L-8 | Metody molekularne w oznaczaniu oporności drobnoustrojów na antybiotyki i chemioterapeutyki | 4 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Drobnoustroje w produkcji leków | 8 |
T-W-2 | Mikrobiologiczne zanieczyszczenie leków | 5 |
T-W-3 | Oporność drobnoustrojów na leki przeciwdrobnoustrojowe | 5 |
T-W-4 | Kontrola mikrobiologiczna leków | 5 |
T-W-5 | Zakażenia roślin leczniczych | 5 |
T-W-6 | Podstawowe problemy produkcji i kontroli leków | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | Przygotowanie merytoryczne do ćwiczeń | 30 |
A-L-3 | Konsultacje z prowadzacym zajęcia | 10 |
A-L-4 | Samodzielny przegląd lliteratury | 20 |
90 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Przygotowanie do egzaminu | 15 |
A-W-3 | samodzielny przegląd literatury | 10 |
A-W-4 | konsultacje z prowadzącym zajęcia | 5 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena formująca |
S-2 | Ocena formująca: Ocena podsumowująca |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_B7_W01 Student zna i rozumie w stopniu pogłębionym kryteria oceny mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych. | MS_2A_W05, MS_2A_W07 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-6, T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-W-3 | M-2, M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO6-1_U01 Student potrafi przeprowadzać kontolę jakości mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych. | MS_2A_U01 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-L-4, T-L-2, T-L-6, T-L-8, T-L-7, T-L-1, T-L-5, T-L-3 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO6-1_K01 Student jest gotowy do wykorzystania zdobytej wiedzy w analizie mikrobiologicznej produktów leczniczych. | MS_2A_K01 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-L-5, T-L-6, T-W-6, T-L-7, T-L-3, T-L-4, T-L-8 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_B7_W01 Student zna i rozumie w stopniu pogłębionym kryteria oceny mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych. | 2,0 | |
3,0 | Student zna i rozumie kryteria oceny mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO6-1_U01 Student potrafi przeprowadzać kontolę jakości mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi przeprowadzić kontrolę jakości mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO6-1_K01 Student jest gotowy do wykorzystania zdobytej wiedzy w analizie mikrobiologicznej produktów leczniczych. | 2,0 | |
3,0 | Student jest gotowy do wykorzystania i popularyzacji zdobytej wiedzy w analzie mikrobiologicznej produktów leczniczych w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kwiatkowski Zbigniew, Bakterie antybiotyki lekooporność, PWN, Warszawa, 2011
- Parnowska W, Mikrobiologia farmaceutyczna, PZWL, Warszawa, 2008
Literatura dodatkowa
- European Journal of Pharmacology
- Bauer K.H., Fromming K.H.,Fuhrer C., Technologia postaci leku z elementami biofarmacji, MedPharm, Polska, 2012