Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności

Sylabus przedmiotu Produkcja surowców rybackich - akwakultura:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Produkcja surowców rybackich - akwakultura
Specjalność technologia rybna
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Jacek Sadowski <Jacek.Sadowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marcin Biernaczyk <Marcin.Biernaczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 9 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL1 9 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1student przystępujący do zajęć z hodowli organizmów wodnych powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu biologii środowiska wodnego w tym ichtiologii, hydrochemii, biochemiii, fizjologii organizmów wodnych, matematyki i biofizyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z pojęciem marikultury, z metodami i technikami marikultury stosowanymi w świecie ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w obiegach zamkniętych, sadzach i larwikultury
C-2Praktyczne zapoznanie studentów z wybranymi technikami hodowli organizmów wodnych i z podstawowymi obliczeniami stosowanymi w marikulturze

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ryba, skorupiak, mięczak jako zwierzęta hodowlane2
T-L-2Podstawy żywienia zwierząt wodnych i paszoznawstwa1
T-L-3Podstawy projektowania i eksploatacji hodowli sadzowych2
T-L-4Podstawy projektowania i eksploatacji stawowych obiektów hodowlanych2
T-L-5Podstawy projektowania i eksploatacji urządzeń recyrkulacyjnych2
9
wykłady
T-W-1Hodowla organizmów wodnych – tło historyczne, stan obecny i perspektywy rozwoju1
T-W-2Marikultura -pojęcie, znaczenie w akwakulturze i gospodarce żywnościowej. Pozażywnościowe znaczenie marikultury. Przegląd metod marikultury1
T-W-3Podstawy hodowli glonów morskich i ich wykorzystanie gospodarcze.2
T-W-4Metody hodowli mięczaków i skorupiaków - podstawowe pojęcia, opis technologii, znaczenie produkcji mięczaków w akwakulturze2
T-W-5Chów ryb w obiegach zamkniętych - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej akwakulturze.2
T-W-6Hodowla sadzowa - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej akwakulturze1
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2samodzielne wykonanie obliczeń i projektów22
31
wykłady
A-W-1przygotowanie do zaliczenia przedmiotu22
A-W-2uczestnictwo w zajęciach9
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3film
M-4pokaz połączony z przeżyciem
M-5ćwiczenia przedmiotowe z użyciem komputera

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie wykonanych zadań i projektów realizowanych przez studentów w trakcie zajęć - średnia ocena stanowi 50% oceny końcowej
S-2Ocena podsumowująca: Na zakończenie zajęć zostaje przeprowadzony test obejmujący całość zagadnień poruszanych na zajęciach - stanowi 50% oceny końcowej przedmiotu
S-3Ocena podsumowująca: kompetencji społecznych nie ocenia się

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D3tr_W01
Ma podstawową wiedzę w zakresie stosowanych technik w akwakulturze zna jej pojęcie, znaczenie oraz historię rozwoju
TZZ_2A_W12C-1T-W-5, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-6, T-W-3, T-L-1M-3, M-2, M-1S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D3tr_U01
Umie dokonać podstawowych obliczeń inżynierskich związanych z obiektami akwakultury
TZZ_2A_U14C-2T-L-4, T-L-3, T-L-5, T-L-2M-5, M-4S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D3tr_K01
Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
TZZ_2A_K01, TZZ_2A_K02, TZZ_2A_K03, TZZ_2A_K04C-1T-W-5, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-6, T-W-3, T-L-4, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-1M-3, M-2, M-1S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D3tr_W01
Ma podstawową wiedzę w zakresie stosowanych technik w akwakulturze zna jej pojęcie, znaczenie oraz historię rozwoju
2,0nie potrafi opisać podstawowych technik marikultury, nie zna pojęcia marikultury ani jej historii rozwoju
3,0potrafi opisać podstawowe technik marikultury w prosty sposób, zna pojęcie marikultury i wybrane elementy historii jej rozwoju
3,5potrafi opisać podstawowe technik marikultury, zna pojęcie marikultury i elementy historii jej rozwoju
4,0potrafi szczegółowo opisać podstawowe techniki marikultury, zna pojęcie marikultury i elementy historii jej rozwoju
4,5potrafi szczegółowo opisać podstawowe techniki marikultury i je ocenić, zna pojęcie marikultury i historię jej rozwoju
5,0potrafi szczegółowo opisać podstawowe techniki marikultury i je ocenić, zna słabe i mocne strony danej techniki, zna pojęcie marikultury i historię jej rozwoju

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D3tr_U01
Umie dokonać podstawowych obliczeń inżynierskich związanych z obiektami akwakultury
2,0nie potrafi dokonać podstawowych obliczeń
3,0potrafi dokonać podstawowych obliczeń ale popełnia liczne błędy, które poprawia
3,5potrafi dokonać podstawowych obliczeń
4,0potrafi dokonać podstawowych obliczeń i potrafi wyciągnąć proste wnioski z przeprowadzonych obliczeń
4,5potrafi dokonać obliczeń w sposób biegły, rozumie wyniki przeprowadzonych analiz i wyciąga wnioski
5,0potrafi dokonać obliczeń w sposób biegły, rozumie wyniki przeprowadzonych analiz i wyciąga złożone wnioski

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D3tr_K01
Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
2,0Student nie ma świadomości ryzyka i nie potrafi ocenić skutków środowiskowych wykonywanej działalności w zakresie marikultury
3,0Student ma podstawową świadomość ryzyka i w podstawowym zakresie potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
3,5Student ma świadomość ryzyka i w podstawowym zakresie potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
4,0Student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
4,5Student ma znaczną świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
5,0Student ma znaczną świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury a także wskazać środki zapobiegawcze skutkom negatywnym

Literatura podstawowa

  1. J. Tucker, Marine Fish Culture, Kluwer, 1998
  2. S.S. de Silva, Tropical Mariculture, Elsevier, 1998
  3. Jacek Sadowski, Rajmund Trzebiatowski,Jarosław Filipiak, Chów ryb. Przewodnik do ćwiczeń, AR Szczecin, Szczecin, 1999
  4. Jacek Sadowski, wykłady z przedmiotu

Literatura dodatkowa

  1. różni, strony internetowe poświecone akwakulturze i strony czasopism poświęconych akwakulturze, 2012

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ryba, skorupiak, mięczak jako zwierzęta hodowlane2
T-L-2Podstawy żywienia zwierząt wodnych i paszoznawstwa1
T-L-3Podstawy projektowania i eksploatacji hodowli sadzowych2
T-L-4Podstawy projektowania i eksploatacji stawowych obiektów hodowlanych2
T-L-5Podstawy projektowania i eksploatacji urządzeń recyrkulacyjnych2
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Hodowla organizmów wodnych – tło historyczne, stan obecny i perspektywy rozwoju1
T-W-2Marikultura -pojęcie, znaczenie w akwakulturze i gospodarce żywnościowej. Pozażywnościowe znaczenie marikultury. Przegląd metod marikultury1
T-W-3Podstawy hodowli glonów morskich i ich wykorzystanie gospodarcze.2
T-W-4Metody hodowli mięczaków i skorupiaków - podstawowe pojęcia, opis technologii, znaczenie produkcji mięczaków w akwakulturze2
T-W-5Chów ryb w obiegach zamkniętych - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej akwakulturze.2
T-W-6Hodowla sadzowa - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej akwakulturze1
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2samodzielne wykonanie obliczeń i projektów22
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1przygotowanie do zaliczenia przedmiotu22
A-W-2uczestnictwo w zajęciach9
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_D3tr_W01Ma podstawową wiedzę w zakresie stosowanych technik w akwakulturze zna jej pojęcie, znaczenie oraz historię rozwoju
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W12Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zasady projektowania produktów spożywczych, linii technologicznych w tym systemów pakowania.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z pojęciem marikultury, z metodami i technikami marikultury stosowanymi w świecie ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w obiegach zamkniętych, sadzach i larwikultury
Treści programoweT-W-5Chów ryb w obiegach zamkniętych - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej akwakulturze.
T-W-1Hodowla organizmów wodnych – tło historyczne, stan obecny i perspektywy rozwoju
T-W-2Marikultura -pojęcie, znaczenie w akwakulturze i gospodarce żywnościowej. Pozażywnościowe znaczenie marikultury. Przegląd metod marikultury
T-W-4Metody hodowli mięczaków i skorupiaków - podstawowe pojęcia, opis technologii, znaczenie produkcji mięczaków w akwakulturze
T-W-6Hodowla sadzowa - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej akwakulturze
T-W-3Podstawy hodowli glonów morskich i ich wykorzystanie gospodarcze.
T-L-1Ryba, skorupiak, mięczak jako zwierzęta hodowlane
Metody nauczaniaM-3film
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Na zakończenie zajęć zostaje przeprowadzony test obejmujący całość zagadnień poruszanych na zajęciach - stanowi 50% oceny końcowej przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi opisać podstawowych technik marikultury, nie zna pojęcia marikultury ani jej historii rozwoju
3,0potrafi opisać podstawowe technik marikultury w prosty sposób, zna pojęcie marikultury i wybrane elementy historii jej rozwoju
3,5potrafi opisać podstawowe technik marikultury, zna pojęcie marikultury i elementy historii jej rozwoju
4,0potrafi szczegółowo opisać podstawowe techniki marikultury, zna pojęcie marikultury i elementy historii jej rozwoju
4,5potrafi szczegółowo opisać podstawowe techniki marikultury i je ocenić, zna pojęcie marikultury i historię jej rozwoju
5,0potrafi szczegółowo opisać podstawowe techniki marikultury i je ocenić, zna słabe i mocne strony danej techniki, zna pojęcie marikultury i historię jej rozwoju
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_D3tr_U01Umie dokonać podstawowych obliczeń inżynierskich związanych z obiektami akwakultury
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U14Potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę do zaplanowania procesu produkcyjnego, kierowania nim i oszacowania kosztów.
Cel przedmiotuC-2Praktyczne zapoznanie studentów z wybranymi technikami hodowli organizmów wodnych i z podstawowymi obliczeniami stosowanymi w marikulturze
Treści programoweT-L-4Podstawy projektowania i eksploatacji stawowych obiektów hodowlanych
T-L-3Podstawy projektowania i eksploatacji hodowli sadzowych
T-L-5Podstawy projektowania i eksploatacji urządzeń recyrkulacyjnych
T-L-2Podstawy żywienia zwierząt wodnych i paszoznawstwa
Metody nauczaniaM-5ćwiczenia przedmiotowe z użyciem komputera
M-4pokaz połączony z przeżyciem
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie wykonanych zadań i projektów realizowanych przez studentów w trakcie zajęć - średnia ocena stanowi 50% oceny końcowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi dokonać podstawowych obliczeń
3,0potrafi dokonać podstawowych obliczeń ale popełnia liczne błędy, które poprawia
3,5potrafi dokonać podstawowych obliczeń
4,0potrafi dokonać podstawowych obliczeń i potrafi wyciągnąć proste wnioski z przeprowadzonych obliczeń
4,5potrafi dokonać obliczeń w sposób biegły, rozumie wyniki przeprowadzonych analiz i wyciąga wnioski
5,0potrafi dokonać obliczeń w sposób biegły, rozumie wyniki przeprowadzonych analiz i wyciąga złożone wnioski
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_D3tr_K01Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K01Jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
TZZ_2A_K02Jest gotów do formułowania i przekazywania społeczeństwu – m.in. poprzez środki masowego przekazu – informacji i opinii dotyczących szerokorozumianej problematyki żywieniowej i innych aspektów działalności z zakresu technologii żywności.
TZZ_2A_K03Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
TZZ_2A_K04Jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, ciągłego dokształcania się i rozwijania dorobku zawodowego.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z pojęciem marikultury, z metodami i technikami marikultury stosowanymi w świecie ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w obiegach zamkniętych, sadzach i larwikultury
Treści programoweT-W-5Chów ryb w obiegach zamkniętych - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej akwakulturze.
T-W-1Hodowla organizmów wodnych – tło historyczne, stan obecny i perspektywy rozwoju
T-W-2Marikultura -pojęcie, znaczenie w akwakulturze i gospodarce żywnościowej. Pozażywnościowe znaczenie marikultury. Przegląd metod marikultury
T-W-4Metody hodowli mięczaków i skorupiaków - podstawowe pojęcia, opis technologii, znaczenie produkcji mięczaków w akwakulturze
T-W-6Hodowla sadzowa - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej akwakulturze
T-W-3Podstawy hodowli glonów morskich i ich wykorzystanie gospodarcze.
T-L-4Podstawy projektowania i eksploatacji stawowych obiektów hodowlanych
T-L-3Podstawy projektowania i eksploatacji hodowli sadzowych
T-L-5Podstawy projektowania i eksploatacji urządzeń recyrkulacyjnych
T-L-2Podstawy żywienia zwierząt wodnych i paszoznawstwa
T-L-1Ryba, skorupiak, mięczak jako zwierzęta hodowlane
Metody nauczaniaM-3film
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: kompetencji społecznych nie ocenia się
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości ryzyka i nie potrafi ocenić skutków środowiskowych wykonywanej działalności w zakresie marikultury
3,0Student ma podstawową świadomość ryzyka i w podstawowym zakresie potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
3,5Student ma świadomość ryzyka i w podstawowym zakresie potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
4,0Student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
4,5Student ma znaczną świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
5,0Student ma znaczną świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury a także wskazać środki zapobiegawcze skutkom negatywnym