Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności

Sylabus przedmiotu Podstawy metod toksykometrycznych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy metod toksykometrycznych
Specjalność technologia i biotechnologia żywności
Jednostka prowadząca Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Artur Ciemniak <Artur.Ciemniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Kamila Pokorska-Niewiada <Kamila.Pokorska@zut.edu.pl>, Monika Rajkowska-Myśliwiec <Monika.Rajkowska@zut.edu.pl>, Agata Witczak <Agata.Witczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 7

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 20 1,00,50zaliczenie
wykładyW3 10 1,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw chemii i toksykologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie zagadnień związanych z oceną narażenia na substancje toksyczne i oceny skutków ich działania na organizm.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Hodowla organizmów testowych, jej zasady i warunki4
T-L-2Wyznaczanie LC50/EC50/IC50 biocydów (działanie pestycydów oraz metali)6
T-L-3Testy oparte na wykorzystaniu roślin wodnych oraz bezkręgowców do oceny toksyczności wody i surowców spożywczych. Metody bioindykacji.6
T-L-4Badanie toksyczności przedmiotów użytku z zastosowaniem gotowych testów4
20
wykłady
T-W-1Biokoncentracja, biokumulacja i biomagnifikacja jako element szacowania skutków skażenia środowiska, surowców roślinnych i zwierzęcych. Czynniki decydujące o przebiegu tych procesów.4
T-W-2Cyjanotoksyny, toksyczność zakwitów sinicowych i zagrożenia dla zdrowia człowieka2
T-W-3Biologiczne testy toksyczności z wykorzystaniem zwierząt lądowych i wodnych oraz innych organizmów.2
T-W-4Testy alternatywne.2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Przygotowanie do zajęć6
A-L-3przygotowanie do zaliczenia5
31
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2konsultacje2
A-W-3studiowanie literatury przedmiotu10
A-W-4przygotowanie do egzaminu8
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-3Dyskusja związana z wykładem

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Odpowiedź ustana sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca opanowanie materiału
S-3Ocena formująca: egzamin końcowy ustny lub pisemny
S-4Ocena formująca: Zaliczenie ustne lub pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-14tibz_W01
Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu zasady metod toksykometrycznych i ich zastosowanie w ocenie skażenia żywności
TZZ_2A_W04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-3S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-14tibz_U01
Student potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje dotyczące badania toksyczności substancji. Potrafi zaplanopwać, dobrać odpowiednie metody, i przeprowadzić pod kierunkierm prowadzącego odpowiednie badania. Potrafi ocenić ryzyko toksykologiczne badanych substancji.
TZZ_2A_U01, TZZ_2A_U03C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4M-1, M-2S-2, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-14tibz_K01
Student jest gotów do stałego samokształcenia
TZZ_2A_K03C-1T-L-2, T-W-1M-1, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-14tibz_W01
Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu zasady metod toksykometrycznych i ich zastosowanie w ocenie skażenia żywności
2,0
3,0Student posiada podstawowa wiedzę dotyczacą tematyki przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-14tibz_U01
Student potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje dotyczące badania toksyczności substancji. Potrafi zaplanopwać, dobrać odpowiednie metody, i przeprowadzić pod kierunkierm prowadzącego odpowiednie badania. Potrafi ocenić ryzyko toksykologiczne badanych substancji.
2,0
3,0Student opanował w podstawowym zakresie zagadnienia związane z tematyką przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-14tibz_K01
Student jest gotów do stałego samokształcenia
2,0
3,0Student ma podstawowe kompetencje. Wykorzystuje podstawowe narzędzia niezbędne do realizacji przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Seńczuk W, Toksykologia współczesna, Wydawnictwo lekarskie PZWL, 2006
  2. Piotrowski J. K., Podstawy toksykologii, WNT, Warszawa, 2006
  3. Szczepaniak W., Metody instrumentalne w analizie chemicznej, PWN, WARSZAWA, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna;, Czasopismo
  2. Food and Chemical Toxicology, Czasopismo

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Hodowla organizmów testowych, jej zasady i warunki4
T-L-2Wyznaczanie LC50/EC50/IC50 biocydów (działanie pestycydów oraz metali)6
T-L-3Testy oparte na wykorzystaniu roślin wodnych oraz bezkręgowców do oceny toksyczności wody i surowców spożywczych. Metody bioindykacji.6
T-L-4Badanie toksyczności przedmiotów użytku z zastosowaniem gotowych testów4
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Biokoncentracja, biokumulacja i biomagnifikacja jako element szacowania skutków skażenia środowiska, surowców roślinnych i zwierzęcych. Czynniki decydujące o przebiegu tych procesów.4
T-W-2Cyjanotoksyny, toksyczność zakwitów sinicowych i zagrożenia dla zdrowia człowieka2
T-W-3Biologiczne testy toksyczności z wykorzystaniem zwierząt lądowych i wodnych oraz innych organizmów.2
T-W-4Testy alternatywne.2
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Przygotowanie do zajęć6
A-L-3przygotowanie do zaliczenia5
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2konsultacje2
A-W-3studiowanie literatury przedmiotu10
A-W-4przygotowanie do egzaminu8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-14tibz_W01Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu zasady metod toksykometrycznych i ich zastosowanie w ocenie skażenia żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W04Zna i rozumie w pogłębionym stopniu wpływ zanieczyszczeń różnego pochodzenia obecnych w środowisku na jakość i bezpieczeństwo żywności, ma pogłębioną wiedzę o toksynach roślinnych i zwierzęcych, szkodnikach.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie zagadnień związanych z oceną narażenia na substancje toksyczne i oceny skutków ich działania na organizm.
Treści programoweT-W-1Biokoncentracja, biokumulacja i biomagnifikacja jako element szacowania skutków skażenia środowiska, surowców roślinnych i zwierzęcych. Czynniki decydujące o przebiegu tych procesów.
T-W-2Cyjanotoksyny, toksyczność zakwitów sinicowych i zagrożenia dla zdrowia człowieka
T-W-3Biologiczne testy toksyczności z wykorzystaniem zwierząt lądowych i wodnych oraz innych organizmów.
T-W-4Testy alternatywne.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja związana z wykładem
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca opanowanie materiału
S-3Ocena formująca: egzamin końcowy ustny lub pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawowa wiedzę dotyczacą tematyki przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-14tibz_U01Student potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje dotyczące badania toksyczności substancji. Potrafi zaplanopwać, dobrać odpowiednie metody, i przeprowadzić pod kierunkierm prowadzącego odpowiednie badania. Potrafi ocenić ryzyko toksykologiczne badanych substancji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U01Potrafi, w oparciu o krytyczną analizę literatury, rozwiązywać złożone nietypowe problemy technologiczne.
TZZ_2A_U03Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego, prowadzić debatę w języku polskim i obcym.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie zagadnień związanych z oceną narażenia na substancje toksyczne i oceny skutków ich działania na organizm.
Treści programoweT-L-1Hodowla organizmów testowych, jej zasady i warunki
T-L-2Wyznaczanie LC50/EC50/IC50 biocydów (działanie pestycydów oraz metali)
T-L-3Testy oparte na wykorzystaniu roślin wodnych oraz bezkręgowców do oceny toksyczności wody i surowców spożywczych. Metody bioindykacji.
T-L-4Badanie toksyczności przedmiotów użytku z zastosowaniem gotowych testów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca opanowanie materiału
S-4Ocena formująca: Zaliczenie ustne lub pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował w podstawowym zakresie zagadnienia związane z tematyką przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-14tibz_K01Student jest gotów do stałego samokształcenia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K03Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie zagadnień związanych z oceną narażenia na substancje toksyczne i oceny skutków ich działania na organizm.
Treści programoweT-L-2Wyznaczanie LC50/EC50/IC50 biocydów (działanie pestycydów oraz metali)
T-W-1Biokoncentracja, biokumulacja i biomagnifikacja jako element szacowania skutków skażenia środowiska, surowców roślinnych i zwierzęcych. Czynniki decydujące o przebiegu tych procesów.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja związana z wykładem
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Odpowiedź ustana sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca opanowanie materiału
S-3Ocena formująca: egzamin końcowy ustny lub pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawowe kompetencje. Wykorzystuje podstawowe narzędzia niezbędne do realizacji przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0