Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S1)
Sylabus przedmiotu Podstawy marketingu:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia chemiczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy marketingu | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Technologii Chemicznej Nieorganicznej i Inżynierii Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Iwona Pełech <Iwona.Pelech@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Brak wymagań wstępnych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Opanowanie wiedzy z zakresu podstawowych zagadnień związanych z marketingiem i ekonomią. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Zagadnienia związane z gospodarką rynkową. | 1 |
T-W-2 | Pojęcie popytu i podaży. Rodzaje popytu. | 1 |
T-W-3 | Pojęcie i klasyfikacja rynków, równowaga rynkowa. | 1 |
T-W-4 | Wprowadzenie do marketingu. Podstawowe pojęcia marketingu. | 1 |
T-W-5 | Ukierunkowanie firmy na rynek. Koncepcja produkcji, produktu, sprzedaży, marketingu, marketingu społecznego. | 1 |
T-W-6 | Produkt i produkt mix. Poziomy produktu. Klasyfikacja produktów. Asortyment. Decyzje dotyczące linii produktów. | 2 |
T-W-7 | Strategia marki. | 1 |
T-W-8 | Opracowywanie i przeprowadzanie działań reklamowych. Wybór mediów i ocena ich skuteczności. | 2 |
T-W-9 | Cele i wady promocji sprzedaży. | 1 |
T-W-10 | Cena i strategie cenowe. | 1 |
T-W-11 | Podstawy decyzji ekonomicznych konsumenta: teorie wyboru konsumenta; ograniczenia wyboru i optimum konsumenta. | 2 |
T-W-12 | Zaliczenie pisemne | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 14 |
A-W-2 | Zaliczenie | 1 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 13 |
A-W-4 | Konsultacje | 2 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Wykład informacyjny z elementami dyskusji |
M-3 | Prezentacja multimedialna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: udział w dyskusji |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TCH_1A_A02_W01 Student definiuje pojęcia związane z gospodarka rynkową. Wyjaśnia pojęcia popytu i podaży. Wymienia rodzaje popytu. Definiuje pojęcie runku oraz podaje klasyfikację rynków. Wyjaśnia na czym polega równowaga rynkowa. | TCH_1A_W10 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-2 | M-3, M-2, M-1 | S-2, S-1 |
TCH_1A_A02_W02 Student definiuje podstawowe pojęcia marketingu. Tłumaczy założenia poznanych koncepcji marketingowych. Wymienia cechy produktów oraz poziomy produktu. Podaje klasyfikację produktów i jednocześnie tłumaczy dobór odpowiedniej strategii marketingu mix. Przedstawia definicję asortymentu wraz ze zmiennymi. Opisuje strategie związane z linią produktów. Definiuje pojęcie marki oraz wskazuje na główne jej funkcje. Przedstawia strategie dotyczące marki. Wymienia cele reklamy, rodzaje reklamy, sposoby ustalania budżetu na reklamę; metody tworzenia przekazu reklamowego; uzasadnia dobór mediów do reklamy; tłumaczy rozłożenie reklamy w czasie; objaśnia testowanie skuteczności reklamy. Wymienia narzędzia oraz cele i wady promocji sprzedaży. | TCH_1A_W10 | — | — | C-1 | T-W-8, T-W-7, T-W-9, T-W-6, T-W-5, T-W-4 | M-2, M-1, M-3 | S-1, S-2 |
TCH_1A_A02_W03 Student opisuje strategie cenowe oraz podaje uzasadnienie ich wyboru. Opisuje podstawy decyzji ekonomicznych konsumenta; teorię wyboru konsumenta, w tym: ograniczenia budżetowe i preferencje konsumenta, optimum i wpływ dochodu na wybór optymalny, wpływ zmiany cen, optymalizację konsumpcji w czasie. | TCH_1A_W10 | — | — | C-1 | T-W-11, T-W-10 | M-1, M-3, M-2 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TCH_1A_A02_W01 Student definiuje pojęcia związane z gospodarka rynkową. Wyjaśnia pojęcia popytu i podaży. Wymienia rodzaje popytu. Definiuje pojęcie runku oraz podaje klasyfikację rynków. Wyjaśnia na czym polega równowaga rynkowa. | 2,0 | |
3,0 | Uzyskanie wyniku w przedziale [55%, 60%] na zaliczeniu pisemnym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TCH_1A_A02_W02 Student definiuje podstawowe pojęcia marketingu. Tłumaczy założenia poznanych koncepcji marketingowych. Wymienia cechy produktów oraz poziomy produktu. Podaje klasyfikację produktów i jednocześnie tłumaczy dobór odpowiedniej strategii marketingu mix. Przedstawia definicję asortymentu wraz ze zmiennymi. Opisuje strategie związane z linią produktów. Definiuje pojęcie marki oraz wskazuje na główne jej funkcje. Przedstawia strategie dotyczące marki. Wymienia cele reklamy, rodzaje reklamy, sposoby ustalania budżetu na reklamę; metody tworzenia przekazu reklamowego; uzasadnia dobór mediów do reklamy; tłumaczy rozłożenie reklamy w czasie; objaśnia testowanie skuteczności reklamy. Wymienia narzędzia oraz cele i wady promocji sprzedaży. | 2,0 | |
3,0 | Uzyskanie wyniku w przedziale [55%, 60%] na zaliczeniu pisemnym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TCH_1A_A02_W03 Student opisuje strategie cenowe oraz podaje uzasadnienie ich wyboru. Opisuje podstawy decyzji ekonomicznych konsumenta; teorię wyboru konsumenta, w tym: ograniczenia budżetowe i preferencje konsumenta, optimum i wpływ dochodu na wybór optymalny, wpływ zmiany cen, optymalizację konsumpcji w czasie. | 2,0 | |
3,0 | Uzyskanie wyniku w przedziale [55%, 60%] na zaliczeniu pisemnym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kotler, Philip, Marketing, Dom Wydawniczy REBIS, Poznań, 2012
- Malinowski, Dariusz., Gospodarka rynkowa, Difin, Warszawa, 2016
Literatura dodatkowa
- Henslowe, Philip., Public relation od podstaw, Helion, Gliwice, 2005
- Kotler, Philip, Marketing 4.0, MT Biznes, Warszawa, 2017
- Šmid, Wacław., Zarządzanie reklamą, CeDeWu.pl, Warszawa, 2016