Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)
Sylabus przedmiotu GENETICALLY MODIFIED CROPS:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | GENETICALLY MODIFIED CROPS | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Miłosz Smolik <Milosz.Smolik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Strong background in plant genetics and basis in plant molecular biology. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | To ensure that students are informed of contemporary aspects of GMOs in agriculture/horticulture/biotechnology. |
C-2 | Students are able investigate the presence of main genes construct (inserts) in selected plant material and to evaluate their influence on environment including aspects of the safety issues. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Samples used during the course. | 1 |
T-L-2 | Extraction and purification of DNA. | 3 |
T-L-3 | Qualitative detection of MON810 maize. Agarose gel electrophoresis. | 3 |
T-L-4 | Qualitative detection of Bt-176 maize. Agarose gel electrophoresis. | 3 |
T-L-5 | Qualitative detection of Roundup Ready® soybean by PCR. Agarose gel electrophoresis. | 3 |
T-L-6 | Results presentation. | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Introduction to genetically modified crops. | 2 |
T-W-2 | Methods used in plant transgenesis. | 3 |
T-W-3 | Genes and strategies used in plant transformation. | 2 |
T-W-4 | Coexistence of genetically modified crops with conventional and organic agriculture. The EU's legislation and policy on GMOs. | 1 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Participation in the laboratory | 15 |
A-L-2 | Reading recommended literature | 10 |
A-L-3 | Report preparing | 15 |
40 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Participation in lecture | 8 |
A-W-2 | Reading recommended literature | 1 |
A-W-3 | Preparation for the test | 1 |
10 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Multimedia lecture |
M-2 | Laboratory |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Report |
S-2 | Ocena formująca: Discussion, laboratory skills |
S-3 | Ocena podsumowująca: Test |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_W01 Student will know what kind of genes and methods have been used in genetically modifications of different crops | — | — | C-2 | T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_U01 Student will know how to provide test for GMO identification by PCR | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_K01 Student will know how important is work in the group. The student knows the advantages and risks by the cultivation of GMOs | — | — | C-1, C-2 | T-L-6, T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_W01 Student will know what kind of genes and methods have been used in genetically modifications of different crops | 2,0 | |
3,0 | student is able to explain the goals and selected methods used in experimental genetic transformations in plants. Student describes the importance of various elements of gene structure in the aspect of their effective increase of expression of genes of interest in the plant genome | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_U01 Student will know how to provide test for GMO identification by PCR | 2,0 | |
3,0 | the student is able to discuss the methods of identifying elements of gene constructions in GMOs at the basic level. Is able to explain their functions and describe the advantages and disadvantages of elements of gene constructions used in experimental genetic transformations | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_K01 Student will know how important is work in the group. The student knows the advantages and risks by the cultivation of GMOs | 2,0 | |
3,0 | the student understands the essence of the latest technologies of plant genetic transformation. Understands the need for group work and the need for skillful planning of an experiment and safe implementation of its achievements | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Romeis, J., M. Meissle and F. Bigler, Transgenic crops expressing Bacillus thuringiensis toxins and biological control, Nature Biotechnology, 2006, 24: 63-71
Literatura dodatkowa
- Maddalena Querci, Marco Jermini and Guy Van den Eede (eds), The analysis of food samples for the presence of genetically modified organisms, World Health Organization, Regional Office for Europe: User manual, 2006