Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)
specjalność: Hodowla zwierząt gospodarskich

Sylabus przedmiotu Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwo:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwo
Specjalność Pielęgnacja i podstawy rehabilitacji zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 30 1,00,59egzamin
ćwiczenia audytoryjneA3 30 1,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z chemii, mikrobiologii i fizyki
W-2Podstawowa wiedza z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów spożywczych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z obrotem i przetwórstwem jadalnych surowców pozyskanych od zwierząt gospodarskich, drobiu i dziczyzny.
C-2Zapoznanie studentów z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Podstawowe definicje w przetwórstwie żywności1
T-A-2Składniki żywności.3
T-A-3Dodatki do żywności pochodzenia zwierzęcego.4
T-A-4Produkcja kiełbas2
T-A-5Produkcja konserw2
T-A-6Produkcja wędzonek2
T-A-7Produkcja wędlin surowo dojrzewających2
T-A-8Produkcja wędlin podrobowych1
T-A-9Produkcja tłuszczów topionych1
T-A-10Produkcja masła i produktów masłopodobnych.2
T-A-11Produkcja śmietanki i śmietany spożywczej2
T-A-12Produkcja serów2
T-A-13Produkcja mlecznych napojów fermentowanych2
T-A-14Fałszowanie żywności pochodzenia zwierzęcego2
T-A-15Systemy śledzenia ruchu i pochodzenia żywności oraz systemy zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów (oraz zaliczenie pisemne audytoriów).2
30
wykłady
T-W-1Obrót krajowy i międzynarodowy surowcami i produktami zwierzęcymi2
T-W-2Wyroby regionalne, tradycyjne i lokalne2
T-W-3Metody utrwalania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego4
T-W-4Przetwórstwo mięsa2
T-W-5Przechowywanie, pakowanie i znakowanie produktów zwierzęcych4
T-W-6Pozyskiwanie, przetwórstwo i obrót produktami pochodzącymi od dziczyzny2
T-W-7Przetwórstwo mleka i obrót ich produktami2
T-W-8Przetwórstwo jaj i obrót ich produktami2
T-W-9Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności pochodzenia zwierzęcego2
T-W-10Systemy zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania jakością.2
T-W-11Analiza zagrożeń, dobra praktyka produkcyjna, higieniczna i weterynaryjna w produkcji i obrocie żywności pochodze nia zwierzęcego.2
T-W-12Systemy zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania jakością.2
T-W-13Systemy zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania jakością w Polsce i na świecie (oraz pisemne zaliczenie wykładów).2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach24
A-A-2Przygotowanie do zajęć2
A-A-3Studiowanie tematyki ćwiczeń2
A-A-4konsultacje2
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach24
A-W-2studiowanie tematyki wykładów2
A-W-3praca własna - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych1
A-W-4Pisemne zaliczenie wykładów1
A-W-5Konsultacje2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienie, prelekcje

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_ZO-C711_W01
ma wiedzę z zakresu organizacji obrotu, przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności
ZO_2A_W01, ZO_2A_W06C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-13, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-9, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-13M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_ZO-C711_U01
umie planować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa
ZO_2A_U02, ZO_2A_U12, ZO_2A_U15C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-13, T-A-5, T-A-9, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-13M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_ZO-C711_K01
potrafi organizować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i nakreślać możliwe ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności
ZO_2A_K04C-1, C-2T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-10, T-W-11, T-W-13, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-9, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-13M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_ZO-C711_W01
ma wiedzę z zakresu organizacji obrotu, przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności
2,0Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Nie zna podstawowych pojęć. Popełnia liczne błędy.
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z dużymi niedociągnięciami. Popełnia liczne błędy. Słabo interesuje go samodzielne zdobywanie wiedzy.
3,5Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy.
4,0Dobre opanowanie realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Ma swoje przemyślenia w zakresie tematyki przedmiotu.
4,5Bardzo dobre opanowanie realizowanego materiału z niewielkimi niedociągnięciami. Duże zainteresowanie tematyką przedmiotu i samodzielnym zdobywaniem wiedzy z jej zakresu. Ma własne przemyślenia i potrafi o nich dyskutować.
5,0Bardzo dobre opanowanie realizowanego materiału. Wiedza wykraczająca poza treści programowe. Duże zainteresowanie tematyką przedmiotu. Ma własne przemyślenia w tym zakresie i potrafi o nich dyskutować.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_ZO-C711_U01
umie planować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa
2,0
3,0Potrafi w dostatecznym stopniu planować obrót produktów pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_ZO-C711_K01
potrafi organizować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i nakreślać możliwe ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności
2,0
3,0Posiada słabo rozwiniętą świadomość celowości i znaczenia obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego i ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kijowski J., Sikora T. (red.), Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Naukowo-Techniczne (WNT), Warszawa, 2003
  2. Litwińczuk Z. (red.), Surowce zwierzęce. Ocena i wykorzystanie, PWRiL, Warszawa, 2004
  3. Grabowski T., Kijowski J. (red.), Mięso i przetwory drobiowe, Naukowo-Techniczne (WNT), Warszawa, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Ziajka S., Mleczarstwo. Zagadnienia wybrane. Część 1 i 2., Akademii Rolniczo-Technicznej, Olsztyn, 1997
  2. Olszewski A., Technologia Przetwórstwa Mięsnego, Naukowo-Techniczne (WNT), Warszawa, 2007, wydanie 2 uaktualnione
  3. Szymborski J.Z., Pozyskiwanie, obróbka i obrót dziczyzną. Przepisy Unii Europejskiej. Przepisy polskie, Wieś Jutra, Warszawa, 2003

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Podstawowe definicje w przetwórstwie żywności1
T-A-2Składniki żywności.3
T-A-3Dodatki do żywności pochodzenia zwierzęcego.4
T-A-4Produkcja kiełbas2
T-A-5Produkcja konserw2
T-A-6Produkcja wędzonek2
T-A-7Produkcja wędlin surowo dojrzewających2
T-A-8Produkcja wędlin podrobowych1
T-A-9Produkcja tłuszczów topionych1
T-A-10Produkcja masła i produktów masłopodobnych.2
T-A-11Produkcja śmietanki i śmietany spożywczej2
T-A-12Produkcja serów2
T-A-13Produkcja mlecznych napojów fermentowanych2
T-A-14Fałszowanie żywności pochodzenia zwierzęcego2
T-A-15Systemy śledzenia ruchu i pochodzenia żywności oraz systemy zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów (oraz zaliczenie pisemne audytoriów).2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Obrót krajowy i międzynarodowy surowcami i produktami zwierzęcymi2
T-W-2Wyroby regionalne, tradycyjne i lokalne2
T-W-3Metody utrwalania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego4
T-W-4Przetwórstwo mięsa2
T-W-5Przechowywanie, pakowanie i znakowanie produktów zwierzęcych4
T-W-6Pozyskiwanie, przetwórstwo i obrót produktami pochodzącymi od dziczyzny2
T-W-7Przetwórstwo mleka i obrót ich produktami2
T-W-8Przetwórstwo jaj i obrót ich produktami2
T-W-9Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności pochodzenia zwierzęcego2
T-W-10Systemy zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania jakością.2
T-W-11Analiza zagrożeń, dobra praktyka produkcyjna, higieniczna i weterynaryjna w produkcji i obrocie żywności pochodze nia zwierzęcego.2
T-W-12Systemy zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania jakością.2
T-W-13Systemy zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania jakością w Polsce i na świecie (oraz pisemne zaliczenie wykładów).2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach24
A-A-2Przygotowanie do zajęć2
A-A-3Studiowanie tematyki ćwiczeń2
A-A-4konsultacje2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach24
A-W-2studiowanie tematyki wykładów2
A-W-3praca własna - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych1
A-W-4Pisemne zaliczenie wykładów1
A-W-5Konsultacje2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_ZO-C711_W01ma wiedzę z zakresu organizacji obrotu, przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W01w pogłębionym stopniu zna rodzaje doświadczeń oraz metody i techniki realizacji prac badawczych, a także zna podstawowe teorie w zakresie nauk przyrodniczych znajdujących zastosowanie w zootechnice
ZO_2A_W06ma zaawansowaną wiedzę z zakresu organizacji i planowania pracy hodowlanej, w tym również z wykorzystaniem narzędzi informatycznych, a także z zakresu oceny jakości produktów żywnościowych oraz zarządzania obrotem produktami pochodzenia zwierzęcego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z obrotem i przetwórstwem jadalnych surowców pozyskanych od zwierząt gospodarskich, drobiu i dziczyzny.
C-2Zapoznanie studentów z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego
Treści programoweT-W-1Obrót krajowy i międzynarodowy surowcami i produktami zwierzęcymi
T-W-2Wyroby regionalne, tradycyjne i lokalne
T-W-3Metody utrwalania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
T-W-4Przetwórstwo mięsa
T-W-5Przechowywanie, pakowanie i znakowanie produktów zwierzęcych
T-W-6Pozyskiwanie, przetwórstwo i obrót produktami pochodzącymi od dziczyzny
T-W-7Przetwórstwo mleka i obrót ich produktami
T-W-8Przetwórstwo jaj i obrót ich produktami
T-W-9Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności pochodzenia zwierzęcego
T-W-10Systemy zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania jakością.
T-W-11Analiza zagrożeń, dobra praktyka produkcyjna, higieniczna i weterynaryjna w produkcji i obrocie żywności pochodze nia zwierzęcego.
T-W-13Systemy zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania jakością w Polsce i na świecie (oraz pisemne zaliczenie wykładów).
T-A-4Produkcja kiełbas
T-A-5Produkcja konserw
T-A-6Produkcja wędzonek
T-A-9Produkcja tłuszczów topionych
T-A-10Produkcja masła i produktów masłopodobnych.
T-A-11Produkcja śmietanki i śmietany spożywczej
T-A-12Produkcja serów
T-A-13Produkcja mlecznych napojów fermentowanych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienie, prelekcje
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Nie zna podstawowych pojęć. Popełnia liczne błędy.
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z dużymi niedociągnięciami. Popełnia liczne błędy. Słabo interesuje go samodzielne zdobywanie wiedzy.
3,5Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy.
4,0Dobre opanowanie realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Ma swoje przemyślenia w zakresie tematyki przedmiotu.
4,5Bardzo dobre opanowanie realizowanego materiału z niewielkimi niedociągnięciami. Duże zainteresowanie tematyką przedmiotu i samodzielnym zdobywaniem wiedzy z jej zakresu. Ma własne przemyślenia i potrafi o nich dyskutować.
5,0Bardzo dobre opanowanie realizowanego materiału. Wiedza wykraczająca poza treści programowe. Duże zainteresowanie tematyką przedmiotu. Ma własne przemyślenia w tym zakresie i potrafi o nich dyskutować.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_ZO-C711_U01umie planować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U02Ma pogłębione umiejętności w zakresie organizacji produkcji zwierzęcej, obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego, technologii stosowanych w przetwórstwie surowców zwierzęcych oraz możliwości wykorzystania terapeutycznych właściwości zwierząt i produktów od nich pozyskiwanych
ZO_2A_U12Potrafi ocenić i określić przydatność różnych składników pokarmowych oraz dodatków pokarmowych w żywieniu ludzi i zwierząt w celu jego optymalizacji
ZO_2A_U15Potrafi organizować różne formy działalności w tym na obszarach wiejskich z możliwością wykorzystania technologii informatycznych, a także narzędzi marketingowych i ekonomicznych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z obrotem i przetwórstwem jadalnych surowców pozyskanych od zwierząt gospodarskich, drobiu i dziczyzny.
C-2Zapoznanie studentów z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego
Treści programoweT-W-1Obrót krajowy i międzynarodowy surowcami i produktami zwierzęcymi
T-W-2Wyroby regionalne, tradycyjne i lokalne
T-W-3Metody utrwalania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
T-W-4Przetwórstwo mięsa
T-W-5Przechowywanie, pakowanie i znakowanie produktów zwierzęcych
T-W-6Pozyskiwanie, przetwórstwo i obrót produktami pochodzącymi od dziczyzny
T-W-7Przetwórstwo mleka i obrót ich produktami
T-W-8Przetwórstwo jaj i obrót ich produktami
T-W-9Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności pochodzenia zwierzęcego
T-W-10Systemy zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania jakością.
T-W-11Analiza zagrożeń, dobra praktyka produkcyjna, higieniczna i weterynaryjna w produkcji i obrocie żywności pochodze nia zwierzęcego.
T-W-13Systemy zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania jakością w Polsce i na świecie (oraz pisemne zaliczenie wykładów).
T-A-5Produkcja konserw
T-A-9Produkcja tłuszczów topionych
T-A-10Produkcja masła i produktów masłopodobnych.
T-A-11Produkcja śmietanki i śmietany spożywczej
T-A-12Produkcja serów
T-A-13Produkcja mlecznych napojów fermentowanych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienie, prelekcje
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w dostatecznym stopniu planować obrót produktów pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_ZO-C711_K01potrafi organizować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i nakreślać możliwe ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K04Wykazuje krytyczną postawę wobec dostępnych w przestrzeni publicznej informacji dotyczących nauk zootechnicznych oraz jest przygotowany do rozwiązywania różnorodnych problemów w obrębie wykonywanej pracy zawodowej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z obrotem i przetwórstwem jadalnych surowców pozyskanych od zwierząt gospodarskich, drobiu i dziczyzny.
C-2Zapoznanie studentów z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego
Treści programoweT-W-3Metody utrwalania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
T-W-4Przetwórstwo mięsa
T-W-5Przechowywanie, pakowanie i znakowanie produktów zwierzęcych
T-W-6Pozyskiwanie, przetwórstwo i obrót produktami pochodzącymi od dziczyzny
T-W-7Przetwórstwo mleka i obrót ich produktami
T-W-8Przetwórstwo jaj i obrót ich produktami
T-W-10Systemy zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania jakością.
T-W-11Analiza zagrożeń, dobra praktyka produkcyjna, higieniczna i weterynaryjna w produkcji i obrocie żywności pochodze nia zwierzęcego.
T-W-13Systemy zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania jakością w Polsce i na świecie (oraz pisemne zaliczenie wykładów).
T-A-4Produkcja kiełbas
T-A-5Produkcja konserw
T-A-6Produkcja wędzonek
T-A-9Produkcja tłuszczów topionych
T-A-10Produkcja masła i produktów masłopodobnych.
T-A-11Produkcja śmietanki i śmietany spożywczej
T-A-12Produkcja serów
T-A-13Produkcja mlecznych napojów fermentowanych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienie, prelekcje
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada słabo rozwiniętą świadomość celowości i znaczenia obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego i ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności
3,5
4,0
4,5
5,0