Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Pielęgniarstwo zwierząt
Sylabus przedmiotu Produkty pszczele:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Produkty pszczele | ||
Specjalność | Hodowla i użytkowanie zwierząt | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Jerzy Samborski <jerzy.samborski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 16 | Grupa obieralna | 4 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Pszczelnictwo, botanika |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | zapoznanie studentów z produktami wytwarzanymi przez pszczoły, metodami ich pozyskiwania, składem chemicznym, normami krajowymi oraz światowymi na produkty pszczele, sposobami ich konserwacji i przechowywania |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Typy i odmiany miodów, ocena organoleptyczna miodów i oznaczanie zawartości wody w miodach | 1 |
T-A-2 | Przetwory miodowe - wypieki, napoje, miody pitne, krupniki, nalewki | 1 |
T-A-3 | Opakowania na miód, przechowywanie miodu, etykiety na miód. | 1 |
T-A-4 | Wosk pszczeli - woszczyna jako surowiec woskowy, przechowywanie woszczyny. Przeróbka surowca woskowego. Ocena organoleptyczna na wosku.. Zastodowanie wosku, wyroby woskowe. | 2 |
T-A-5 | Pyłek kwiatowy (obnóża) - pozyskiwanie pyłku kwiatowego i pierzgi, ocena organoleptyczna obnózy pyłkowych. Utwaranie i przechowywanie. | 1 |
T-A-6 | Propolis - pozyskiwanie propolisu, ocena organoleptyczna propolisu, Badanie jakosci, przechowywanie i przetwórstwo propolisu | 1 |
7 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Miód pszczeli - surowce z których powstaje, dojrzewanie miodu, właściwości fizyczne i skład chemiczny. Standardy krajowe i międzynarodowe na miód pszczeli | 2 |
T-W-2 | Wosk pszczeli - właściwości fizyczne i chemiczne, norma na wosk, produkcja węzy. | 1 |
T-W-3 | Pyłek kwiatowy ( obnóża) - skład chemiczny, norma na obnóża pyłkowe. Pierzga i jej pozyskiwanie. | 1 |
T-W-4 | Mleczko pszczele - rola mleczka w rodzinie pszczelej. Produkcja mleczka pszczelego, odbiór i konserwacja, Właściwości fizyczne i chemiczne mleczka pszczelego, badanie jakości, utrwalanie, przechowywanie. Norma na świeże mleczko pszczele. | 2 |
T-W-5 | Propolis - znaczenie w rodzinie pszczelej, skład, właściwości fizykochemiczne. Zastosowanie propolisu. Badanie jakości i przechowywanie | 1 |
T-W-6 | Jad pszczeli - sklad, właściwości fizykochemiczne. Pozyskiwanie jadu pszczelego, badanie jakości, przechowywanie | 1 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w ćwiczeniach | 7 |
A-A-2 | przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 15 |
A-A-3 | studiowanie literatury | 6 |
A-A-4 | konsultacje | 1 |
A-A-5 | zaliczenie ćwiczeń | 1 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w wykładach | 7 |
A-W-2 | przygotowanie do zaliczenia wykładów | 14 |
A-W-3 | studiowanie literatury | 8 |
A-W-4 | konsultacje | 1 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego |
M-2 | praca w grupach |
M-3 | film |
M-4 | ćwiczenia praktyczne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena aktywnosci na zajęciach |
S-2 | Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-O13.3_W01 student potrafi scharakteryzować produkty pozyskiwane od pszczół, | ZO_1A_W10 | — | — | C-1 | T-A-5, T-A-1, T-A-2, T-W-6, T-W-5 | M-2, M-4, M-1 | S-2 |
ZO_1A_ZO-N-O13.3_W02 wymienić obowiązujące normy oceny ich jakości oraz sposoby przechowywania | ZO_1A_W10 | — | — | C-1 | T-A-5, T-W-5, T-W-4, T-W-1 | M-2, M-4, M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-O13.3_U01 student nabył umiejetność pozyskiwania z rodzin wybranych produktów pszczelich oraz oceny jakości produktów pszczelich | ZO_1A_U17, ZO_1A_U10 | — | — | C-1 | T-A-6, T-A-1, T-W-2 | M-2, M-4, M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-O13.3_K01 nabiera umiejetnosci pracy w grupie | ZO_1A_K01, ZO_1A_K02 | — | — | C-1 | T-W-6, T-A-1, T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-2, T-W-4 | M-2, M-4 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-O13.3_W01 student potrafi scharakteryzować produkty pozyskiwane od pszczół, | 2,0 | |
3,0 | Charakteryzuje podstawowe produkty pszczele. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZO_1A_ZO-N-O13.3_W02 wymienić obowiązujące normy oceny ich jakości oraz sposoby przechowywania | 2,0 | |
3,0 | Wymienia obowiazujące normy oceny jakości produktów pszczelich. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-O13.3_U01 student nabył umiejetność pozyskiwania z rodzin wybranych produktów pszczelich oraz oceny jakości produktów pszczelich | 2,0 | |
3,0 | Posiada umiejętność pozyskiwania z rodzin wybranych produktów pszczelich. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-O13.3_K01 nabiera umiejetnosci pracy w grupie | 2,0 | |
3,0 | rozróżnia rodzaje produktów pszczelich i wie jak je wykorzystywać | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Wilde J., Prabucki J. red., Hodowla pszczół, PWRiL, Warszawa, 2009, pierwsze
- Wilkaniec Z., red., Owady użytkowe materiały do ćwiczeń, AR Poznań, Poznań, 2002, pierwsze
Literatura dodatkowa
- Prabucki J., red, Pszczelnictwo, Albatros, Szczecin, 1998, pierwsze
- Skowronek W., Pszczelnictwo, Odzdiał Pszcelnictwa ISiK, Pułwy, 2001