Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)

Sylabus przedmiotu Komputerowe systemy zarządzania w produkcji zwierzęcej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Komputerowe systemy zarządzania w produkcji zwierzęcej
Specjalność Hodowla koni i jeździectwo
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 17 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 7 1,00,41zaliczenie
wykładyW7 8 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy informatyki, chów i hodowla poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Opanowanie przez studentów wiadomości teoretycznych i praktycznych dotyczących wykorzystania i zastosowania wybranych zarządzających programów komputerowych w chowie zwierząt gospodarskich.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Praktyczne wykorzystanie wybranych programów do zarządzania stadem. Instalacja i wywoływanie programów.1
T-A-2Zapoznanie się z podstawowymi funkcjami programów zarządzających.1
T-A-3Przeglądanie danych o zwierzętach, wprowadzanie danych do systemu.2
T-A-4Analiza danych, wykorzystanie formuł i raportów użytkownika.2
T-A-5Podejmowanie krótkoterminowych i długoterminowych decyzji dotyczących produkcji w stadzie, jego stanu zdrowia, płodności, żywienia1
7
wykłady
T-W-1Podstawowe cele i założenia przy tworzeniu programów zarządzjących w produkcji zwierzęcej.2
T-W-2Pojęcia związane z obsługą programów zarządzających.1
T-W-3Schematy przepływu informacji w systemach zarządzania fermą i stadem.1
T-W-4Źródła danych dla systemów zarządzania.1
T-W-5Moduły programowe w zarządzaniuprodukcją zwierzęcą, monitoring w chowie, możliwości przesyłania danych do innych systemów.1
T-W-6Podstawowe widamości o wybranych programach zarządzających produkcją zwierzęcą.1
T-W-7Współpraca programów zarządzających w różnych sytemach informatycznych i przesyłania danych. Ustawodawstwo w zakresie przetwarzania danych, ich dostępie i wymianie informacji.1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Przygotowanie do zajęć i studiowanie tematyki zajęć18
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki ćwiczeń5
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach7
A-W-2Studiowanie tematyki wykładów18
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z wykorzystaniem środków audiowizualnych.
M-2Ćwiczenia praktyczne na wybranych programach komputerowych z elementami symulacji.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
S-2Ocena formująca: Praktyczne zaliczenie obsługi programów zarządzających

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOK-N-O151_W01
1
ZO_1A_W06, ZO_1A_W10C-1T-A-5, T-W-7, T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-W-4, T-W-3, T-W-6, T-A-3, T-W-5M-2, M-1S-1, S-2
ZO_1A_ZOK-N-O151_W02
Zna pojęcia związane z obsługą programów zarządzających oraz możliwości ich zastosowania w produkcji zwierzęcej.
ZO_1A_W06, ZO_1A_W10C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOK-N-O151_U01
1
ZO_1A_U04, ZO_1A_U15, ZO_1A_U05C-1T-W-7, T-A-2, T-A-1, T-W-3, T-W-5, T-A-4, T-W-6, T-W-4, T-A-3, T-A-5M-2, M-1S-1, S-2
ZO_1A_ZOK-N-O151_U02
Umie obsługiwać programy zarządzające w chowie i hodowli różnych gatunków zwierząt gospodarskich
ZO_1A_U04, ZO_1A_U15, ZO_1A_U05C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOK-N-O151_K01
1
ZO_1A_K01C-1T-A-4, T-W-4, T-A-1, T-W-2, T-A-3, T-W-3, T-W-5, T-A-5, T-W-6, T-W-1, T-W-7, T-A-2M-2, M-1S-1
ZO_1A_ZOK-N-O151_K02
Jest zdolny do obsługi programów zarządzających produkcją zwierzęcą.
ZO_1A_K01C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOK-N-O151_W01
1
2,0
3,0Wykorzystuje podstawowe funkcje w wybranych programach zarządfzających
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZOK-N-O151_W02
Zna pojęcia związane z obsługą programów zarządzających oraz możliwości ich zastosowania w produkcji zwierzęcej.
2,0
3,0Zna podstawowe pojęcia i zasady obsługi programów zarządzających
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOK-N-O151_U01
1
2,0
3,0Umie wykorzystać podstawowe funkcje w wybranych programach zarządfzających
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZOK-N-O151_U02
Umie obsługiwać programy zarządzające w chowie i hodowli różnych gatunków zwierząt gospodarskich
2,0
3,0Umie wykorzystać podstawowe funkcje w wybranych programach zarządfzających
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOK-N-O151_K01
1
2,0
3,0Ma otwartą i poszukującą postawę kształtowania i rozwijania własnej aktywności poznawczej na temat prozdrowotnego oddziaływania na organizm ludzki żywności funkcjonalnej w oparciu o różne naukowe źródła informacji.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZOK-N-O151_K02
Jest zdolny do obsługi programów zarządzających produkcją zwierzęcą.
2,0
3,0Ma otwartą i poszukującą postawę kształtowania i rozwijania własnej aktywności poznawczej na temat prozdrowotnego oddziaływania na organizm ludzki żywności funkcjonalnej w oparciu o różne naukowe źródła informacji.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Sobek Z., Nowacki P., Zastosowanie informatyki w hodowli bydła. System wspomagania zarządzania stadem krów mlecznych FERMA, AR Poznań, Poznań, 1997
  2. Bojarski R., Systemy informatyczne w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Funkcje, procesy, standarty., Wyd. Politechniki Śląskiej, Katowice, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Istrukcje obsługi programów komputerowych, 2011

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Praktyczne wykorzystanie wybranych programów do zarządzania stadem. Instalacja i wywoływanie programów.1
T-A-2Zapoznanie się z podstawowymi funkcjami programów zarządzających.1
T-A-3Przeglądanie danych o zwierzętach, wprowadzanie danych do systemu.2
T-A-4Analiza danych, wykorzystanie formuł i raportów użytkownika.2
T-A-5Podejmowanie krótkoterminowych i długoterminowych decyzji dotyczących produkcji w stadzie, jego stanu zdrowia, płodności, żywienia1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe cele i założenia przy tworzeniu programów zarządzjących w produkcji zwierzęcej.2
T-W-2Pojęcia związane z obsługą programów zarządzających.1
T-W-3Schematy przepływu informacji w systemach zarządzania fermą i stadem.1
T-W-4Źródła danych dla systemów zarządzania.1
T-W-5Moduły programowe w zarządzaniuprodukcją zwierzęcą, monitoring w chowie, możliwości przesyłania danych do innych systemów.1
T-W-6Podstawowe widamości o wybranych programach zarządzających produkcją zwierzęcą.1
T-W-7Współpraca programów zarządzających w różnych sytemach informatycznych i przesyłania danych. Ustawodawstwo w zakresie przetwarzania danych, ich dostępie i wymianie informacji.1
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Przygotowanie do zajęć i studiowanie tematyki zajęć18
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki ćwiczeń5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach7
A-W-2Studiowanie tematyki wykładów18
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOK-N-O151_W011
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W06ma wiedzę o organizacji i wykonywaniu technicznych zadań inżynierskich dostosowanych do kierunku zootechnika
ZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studentów wiadomości teoretycznych i praktycznych dotyczących wykorzystania i zastosowania wybranych zarządzających programów komputerowych w chowie zwierząt gospodarskich.
Treści programoweT-A-5Podejmowanie krótkoterminowych i długoterminowych decyzji dotyczących produkcji w stadzie, jego stanu zdrowia, płodności, żywienia
T-W-7Współpraca programów zarządzających w różnych sytemach informatycznych i przesyłania danych. Ustawodawstwo w zakresie przetwarzania danych, ich dostępie i wymianie informacji.
T-A-1Praktyczne wykorzystanie wybranych programów do zarządzania stadem. Instalacja i wywoływanie programów.
T-A-2Zapoznanie się z podstawowymi funkcjami programów zarządzających.
T-A-4Analiza danych, wykorzystanie formuł i raportów użytkownika.
T-W-4Źródła danych dla systemów zarządzania.
T-W-3Schematy przepływu informacji w systemach zarządzania fermą i stadem.
T-W-6Podstawowe widamości o wybranych programach zarządzających produkcją zwierzęcą.
T-A-3Przeglądanie danych o zwierzętach, wprowadzanie danych do systemu.
T-W-5Moduły programowe w zarządzaniuprodukcją zwierzęcą, monitoring w chowie, możliwości przesyłania danych do innych systemów.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia praktyczne na wybranych programach komputerowych z elementami symulacji.
M-1Wykład z wykorzystaniem środków audiowizualnych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
S-2Ocena formująca: Praktyczne zaliczenie obsługi programów zarządzających
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Wykorzystuje podstawowe funkcje w wybranych programach zarządfzających
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOK-N-O151_W02Zna pojęcia związane z obsługą programów zarządzających oraz możliwości ich zastosowania w produkcji zwierzęcej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W06ma wiedzę o organizacji i wykonywaniu technicznych zadań inżynierskich dostosowanych do kierunku zootechnika
ZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studentów wiadomości teoretycznych i praktycznych dotyczących wykorzystania i zastosowania wybranych zarządzających programów komputerowych w chowie zwierząt gospodarskich.
Treści programoweT-A-1Praktyczne wykorzystanie wybranych programów do zarządzania stadem. Instalacja i wywoływanie programów.
T-A-2Zapoznanie się z podstawowymi funkcjami programów zarządzających.
T-A-3Przeglądanie danych o zwierzętach, wprowadzanie danych do systemu.
T-A-4Analiza danych, wykorzystanie formuł i raportów użytkownika.
T-A-5Podejmowanie krótkoterminowych i długoterminowych decyzji dotyczących produkcji w stadzie, jego stanu zdrowia, płodności, żywienia
T-W-2Pojęcia związane z obsługą programów zarządzających.
T-W-3Schematy przepływu informacji w systemach zarządzania fermą i stadem.
T-W-4Źródła danych dla systemów zarządzania.
T-W-5Moduły programowe w zarządzaniuprodukcją zwierzęcą, monitoring w chowie, możliwości przesyłania danych do innych systemów.
T-W-6Podstawowe widamości o wybranych programach zarządzających produkcją zwierzęcą.
T-W-7Współpraca programów zarządzających w różnych sytemach informatycznych i przesyłania danych. Ustawodawstwo w zakresie przetwarzania danych, ich dostępie i wymianie informacji.
Metody nauczaniaM-1Wykład z wykorzystaniem środków audiowizualnych.
M-2Ćwiczenia praktyczne na wybranych programach komputerowych z elementami symulacji.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
S-2Ocena formująca: Praktyczne zaliczenie obsługi programów zarządzających
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna podstawowe pojęcia i zasady obsługi programów zarządzających
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOK-N-O151_U011
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U04Wykazuje gotowość do rzeczowej i merytorycznej dyskusji, umożliwiającej osiągnięcie wspólnego stanowiska z różnymi podmiotami
ZO_1A_U15Wykazuje umiejętność zarządzania stadami różnych gatunków zwierząt udomowionych i wolno żyjących
ZO_1A_U05Stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji. Umie obsługiwać odpowiednie programy komputerowe i wykorzystywać je w technologii produkcji, zarządzaniu oraz chowie i doskonaleniu zwierząt. Umie opracowywać założenia organizacyjno-technologiczne produkcji zwierzęcej i zorganizować grupy producentów w celu poprawy efektywności produkcji.
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studentów wiadomości teoretycznych i praktycznych dotyczących wykorzystania i zastosowania wybranych zarządzających programów komputerowych w chowie zwierząt gospodarskich.
Treści programoweT-W-7Współpraca programów zarządzających w różnych sytemach informatycznych i przesyłania danych. Ustawodawstwo w zakresie przetwarzania danych, ich dostępie i wymianie informacji.
T-A-2Zapoznanie się z podstawowymi funkcjami programów zarządzających.
T-A-1Praktyczne wykorzystanie wybranych programów do zarządzania stadem. Instalacja i wywoływanie programów.
T-W-3Schematy przepływu informacji w systemach zarządzania fermą i stadem.
T-W-5Moduły programowe w zarządzaniuprodukcją zwierzęcą, monitoring w chowie, możliwości przesyłania danych do innych systemów.
T-A-4Analiza danych, wykorzystanie formuł i raportów użytkownika.
T-W-6Podstawowe widamości o wybranych programach zarządzających produkcją zwierzęcą.
T-W-4Źródła danych dla systemów zarządzania.
T-A-3Przeglądanie danych o zwierzętach, wprowadzanie danych do systemu.
T-A-5Podejmowanie krótkoterminowych i długoterminowych decyzji dotyczących produkcji w stadzie, jego stanu zdrowia, płodności, żywienia
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia praktyczne na wybranych programach komputerowych z elementami symulacji.
M-1Wykład z wykorzystaniem środków audiowizualnych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
S-2Ocena formująca: Praktyczne zaliczenie obsługi programów zarządzających
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Umie wykorzystać podstawowe funkcje w wybranych programach zarządfzających
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOK-N-O151_U02Umie obsługiwać programy zarządzające w chowie i hodowli różnych gatunków zwierząt gospodarskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U04Wykazuje gotowość do rzeczowej i merytorycznej dyskusji, umożliwiającej osiągnięcie wspólnego stanowiska z różnymi podmiotami
ZO_1A_U15Wykazuje umiejętność zarządzania stadami różnych gatunków zwierząt udomowionych i wolno żyjących
ZO_1A_U05Stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji. Umie obsługiwać odpowiednie programy komputerowe i wykorzystywać je w technologii produkcji, zarządzaniu oraz chowie i doskonaleniu zwierząt. Umie opracowywać założenia organizacyjno-technologiczne produkcji zwierzęcej i zorganizować grupy producentów w celu poprawy efektywności produkcji.
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studentów wiadomości teoretycznych i praktycznych dotyczących wykorzystania i zastosowania wybranych zarządzających programów komputerowych w chowie zwierząt gospodarskich.
Treści programoweT-A-1Praktyczne wykorzystanie wybranych programów do zarządzania stadem. Instalacja i wywoływanie programów.
T-A-2Zapoznanie się z podstawowymi funkcjami programów zarządzających.
T-A-3Przeglądanie danych o zwierzętach, wprowadzanie danych do systemu.
T-A-4Analiza danych, wykorzystanie formuł i raportów użytkownika.
T-A-5Podejmowanie krótkoterminowych i długoterminowych decyzji dotyczących produkcji w stadzie, jego stanu zdrowia, płodności, żywienia
T-W-2Pojęcia związane z obsługą programów zarządzających.
T-W-3Schematy przepływu informacji w systemach zarządzania fermą i stadem.
T-W-4Źródła danych dla systemów zarządzania.
T-W-5Moduły programowe w zarządzaniuprodukcją zwierzęcą, monitoring w chowie, możliwości przesyłania danych do innych systemów.
T-W-6Podstawowe widamości o wybranych programach zarządzających produkcją zwierzęcą.
T-W-7Współpraca programów zarządzających w różnych sytemach informatycznych i przesyłania danych. Ustawodawstwo w zakresie przetwarzania danych, ich dostępie i wymianie informacji.
Metody nauczaniaM-1Wykład z wykorzystaniem środków audiowizualnych.
M-2Ćwiczenia praktyczne na wybranych programach komputerowych z elementami symulacji.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
S-2Ocena formująca: Praktyczne zaliczenie obsługi programów zarządzających
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Umie wykorzystać podstawowe funkcje w wybranych programach zarządfzających
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOK-N-O151_K011
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studentów wiadomości teoretycznych i praktycznych dotyczących wykorzystania i zastosowania wybranych zarządzających programów komputerowych w chowie zwierząt gospodarskich.
Treści programoweT-A-4Analiza danych, wykorzystanie formuł i raportów użytkownika.
T-W-4Źródła danych dla systemów zarządzania.
T-A-1Praktyczne wykorzystanie wybranych programów do zarządzania stadem. Instalacja i wywoływanie programów.
T-W-2Pojęcia związane z obsługą programów zarządzających.
T-A-3Przeglądanie danych o zwierzętach, wprowadzanie danych do systemu.
T-W-3Schematy przepływu informacji w systemach zarządzania fermą i stadem.
T-W-5Moduły programowe w zarządzaniuprodukcją zwierzęcą, monitoring w chowie, możliwości przesyłania danych do innych systemów.
T-A-5Podejmowanie krótkoterminowych i długoterminowych decyzji dotyczących produkcji w stadzie, jego stanu zdrowia, płodności, żywienia
T-W-6Podstawowe widamości o wybranych programach zarządzających produkcją zwierzęcą.
T-W-1Podstawowe cele i założenia przy tworzeniu programów zarządzjących w produkcji zwierzęcej.
T-W-7Współpraca programów zarządzających w różnych sytemach informatycznych i przesyłania danych. Ustawodawstwo w zakresie przetwarzania danych, ich dostępie i wymianie informacji.
T-A-2Zapoznanie się z podstawowymi funkcjami programów zarządzających.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia praktyczne na wybranych programach komputerowych z elementami symulacji.
M-1Wykład z wykorzystaniem środków audiowizualnych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma otwartą i poszukującą postawę kształtowania i rozwijania własnej aktywności poznawczej na temat prozdrowotnego oddziaływania na organizm ludzki żywności funkcjonalnej w oparciu o różne naukowe źródła informacji.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOK-N-O151_K02Jest zdolny do obsługi programów zarządzających produkcją zwierzęcą.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studentów wiadomości teoretycznych i praktycznych dotyczących wykorzystania i zastosowania wybranych zarządzających programów komputerowych w chowie zwierząt gospodarskich.
Treści programoweT-A-1Praktyczne wykorzystanie wybranych programów do zarządzania stadem. Instalacja i wywoływanie programów.
T-A-2Zapoznanie się z podstawowymi funkcjami programów zarządzających.
T-A-3Przeglądanie danych o zwierzętach, wprowadzanie danych do systemu.
T-A-4Analiza danych, wykorzystanie formuł i raportów użytkownika.
T-A-5Podejmowanie krótkoterminowych i długoterminowych decyzji dotyczących produkcji w stadzie, jego stanu zdrowia, płodności, żywienia
T-W-2Pojęcia związane z obsługą programów zarządzających.
T-W-3Schematy przepływu informacji w systemach zarządzania fermą i stadem.
T-W-4Źródła danych dla systemów zarządzania.
T-W-5Moduły programowe w zarządzaniuprodukcją zwierzęcą, monitoring w chowie, możliwości przesyłania danych do innych systemów.
T-W-6Podstawowe widamości o wybranych programach zarządzających produkcją zwierzęcą.
T-W-7Współpraca programów zarządzających w różnych sytemach informatycznych i przesyłania danych. Ustawodawstwo w zakresie przetwarzania danych, ich dostępie i wymianie informacji.
Metody nauczaniaM-1Wykład z wykorzystaniem środków audiowizualnych.
M-2Ćwiczenia praktyczne na wybranych programach komputerowych z elementami symulacji.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
S-2Ocena formująca: Praktyczne zaliczenie obsługi programów zarządzających
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma otwartą i poszukującą postawę kształtowania i rozwijania własnej aktywności poznawczej na temat prozdrowotnego oddziaływania na organizm ludzki żywności funkcjonalnej w oparciu o różne naukowe źródła informacji.
3,5
4,0
4,5
5,0