Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S2)
specjalność: Gospodarka nieruchomościami
Sylabus przedmiotu Logistyka turystyczna:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Logistyka turystyczna | ||
Specjalność | Gospodarka turystyczna | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Analizy Systemowej i Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Beata Szczecińska <Beata.Szczecinska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Ogólna wiedza ekonomiczna o funkcjonowaniu rynku, przedsiębiorstwie jako podmiocie rynku oraz z zakresy organizacji i zarządzania. Podstawowa wiedza z zakresu logistyki. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Nabycie wiedzy z zakresu logistyki turystyki na rynku usług, systemów obsługi klienta, budowania produktu usług, efektywności jego zarządzania. |
C-2 | Nabycie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie. Rola usług w gospodarkach krajów rozwiniętych. Specyfika usług i trudności w zarządzaniu firmą usługową. | 3 |
T-W-2 | Logistyka w firmach usługowych. Zarządzanie przepływami dóbr rzeczowych i informacji. Strategia organizacji usługowej zbudowana na wartości lojalnego klienta. | 3 |
T-W-3 | Projektowanie usługi turystycznej. Diagramy procesów. Lokalizacja, projektowanie i rozkład obiektu usługowego. | 3 |
T-W-4 | Jakość usługi turystycznej i narzędzia jej poprawy. Skargi klientów a jakość usługi. Nowoczesne kanały dostarczania usług. | 4 |
T-W-5 | Koordynacja tyrystycznego łąńcucha dostaw | 3 |
T-W-6 | Procesy transportowe w turystycznym łańcuchu dostaw | 3 |
T-W-7 | Efektywna strategia obsługi turysty | 3 |
T-W-8 | Logistyczna organizacja obsługi ruchu turystycznego | 2 |
T-W-9 | Zaliczenie pisemne | 1 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 25 |
A-W-2 | Opanowanie wiedzy przedstawionej na wykładach do zaliczenia | 25 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, objaśnianie i wyjaśnianie) |
M-2 | Metody problemowe (wykład problemowy, wykład konwersatoryjny, metody aktywizujące np. metoda przypadków) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne w formie odpowiedzi na zadane pytania |
S-2 | Ocena formująca: Obecność, aktywność na zajęciach |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D2/3.2_W01 Posiadanie wiedzy z zakresu logistyki turystyki na rynku usług, systemów obsługi klienta, budowania produktu usług, efektywności jego zarządzania. | E_2A_W01, E_2A_W08, E_2A_W13 | — | C-1 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-6, T-W-9 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D2/3.2_U01 Posiadanie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. | E_2A_U04, E_2A_U09 | — | C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-7, T-W-6, T-W-8, T-W-5 | M-2 | S-2, S-1 |
E_2A_D2/3.2_U02 Posiada elementarne umiejętności badawcze pozwalające na analizowanie przykładów. | E_2A_U04, E_2A_U07 | — | C-2 | T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-W-8 | M-2 | S-2, S-1 |
E_2A_D2/3.2_U03 Wykazuje zrozumienie podstawowych instytucji z zakresu logistyki | E_2A_U08 | — | C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-8, T-W-7 | M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D2/3.2_K01 Zna ograniczenia własnej wiedzy | E_2A_K02 | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-7, T-W-6, T-W-8, T-W-5 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D2/3.2_W01 Posiadanie wiedzy z zakresu logistyki turystyki na rynku usług, systemów obsługi klienta, budowania produktu usług, efektywności jego zarządzania. | 2,0 | Brak znajomości specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. |
3,0 | Podstawowa znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. | |
3,5 | Ogólna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. | |
4,0 | Pełna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. | |
4,5 | Pełna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych oraz wiedza dodatkowa z zakresu literatury podstawowej. | |
5,0 | Pełna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych oraz wiedza dodatkowa z zakresu literatury podstawowej i uzupełniającej. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D2/3.2_U01 Posiadanie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. | 2,0 | Nie posiada umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. |
3,0 | Posiada podstawowe umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. | |
3,5 | Posiada większość umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. | |
4,0 | Posiada wszystkie umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. | |
4,5 | Posiada wszystkie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji oraz dodatkowe umiejętności nabyte we własnym zakresie na bazie literatury podstawowej. | |
5,0 | Doskonale opanował wszystkie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji, umiejętności opiera na szerokiej wiedzy teoretycznej wykraczającej poza zagadnienia przedstawione na zajęciach. | |
E_2A_D2/3.2_U02 Posiada elementarne umiejętności badawcze pozwalające na analizowanie przykładów. | 2,0 | |
3,0 | potrafi w stopniu dostatecznym analizować studia przypadków | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
E_2A_D2/3.2_U03 Wykazuje zrozumienie podstawowych instytucji z zakresu logistyki | 2,0 | |
3,0 | rozumie, w stopniu dostatecznym, instytucje z zakresu logistyki | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D2/3.2_K01 Zna ograniczenia własnej wiedzy | 2,0 | |
3,0 | potrafi w stopniu dostatecznym uznać własne ograniczenia wiedzy i uznać konieczność dalszego kształcenia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Chaberek M., Makro- i mikroekonomiczne aspekty wsparcia logistycznego., Wydaw. Uniw. Gdańskiego, Gdańsk, 2002
- Chudoba T., Teoria i metodyka turystyki., Wydawnictwo Difin, Warszawa, 2008
- Szpon J., Dembińska-Cyran I., Wiktorowska-Jasik A., Podstawy Logistyki, SNIGiR, Szczecin, 2005
Literatura dodatkowa
- Gajewska M., Logistyczne ujęcie zarządzania przedsiębiorstwem turystycznym., "LogForum", nr 2, vol. 5, issue 3, 2009
- CHIRMICI V., Transportation logistics in tourism, Relaţii Internaţionale Plus, Institute of International Relations of Moldova, 2018, Vol 1(13), pp 363-374, https://doaj.org/article/eef77c1a9e1f4f78953c1845340f3d2d