Wydział Ekonomiczny - Zarządzanie (N1)
specjalność: Zarządzanie informacją w przedsiębiorstwie
Sylabus przedmiotu Zachowania organizacyjne:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zachowania organizacyjne | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zarządzania i Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Artur Wilczyński <Artur.Wilczynski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Ogólna wiedza z zakresu zarządzania organizacjami i zarządzania zasobami ludzkimi |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z czynnikami wpływającymi na zachowania pracownika w organizacji |
C-2 | Nabywanie umiejętności wyjaśniania i przewidywania zachowań człowieka w organizacji |
C-3 | Kształtowanie zdolności identyfikacji mechanizmów wpływających na zachowania ludzi w organizacjach |
C-4 | Przygotowanie prezentacji wyników zadań ćwiczeniowych dotyczących problematyki zachowań ludzi w organizacjach |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Przewidywanie zachowań pracowników w oparciu o badanie systemu wartości | 3 |
T-A-2 | Wpływ zachowań indywidulanych i grupowych na organizację | 3 |
T-A-3 | Badanie cech lidera i ich oddziaływania na zachowanie pracownika | 4 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Pojęcie i determinanty zachowań organizacyjnych | 1 |
T-W-2 | Zachowania indywidualne pracowników | 2 |
T-W-3 | Zachowania grupowe w organizacji. Kultura organizacyjna. | 2 |
5 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Przygotowanie do zajęć | 25 |
A-A-3 | Studiowanie literatury przedmiotu | 15 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-W-2 | Przygotowanie do egzaminu | 18 |
A-W-3 | Egzamin | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Wykład konwersatoryjny |
M-3 | Metoda przypadków |
M-4 | Ćwiczenia przedmiotowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena ćwiczeń audytoryjnych wykonywanych przez studentów |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1A_C15_W01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi charakteryzować determinanty zachowań indywidualnych i grupowych w organizacji | Z_1A_W06, Z_1A_W11, Z_1A_W13, Z_1A_W05 | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2 | S-1 |
Z_1A_C15_W02 W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi charakteryzować kulturę organizacyjną i kulturę menedżerską | Z_1A_W06, Z_1A_W11, Z_1A_W12, Z_1A_W05 | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-1, T-W-3 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1A_C15_U01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student umie ocenić wpływ czynników determinujących zachowania pracowników na sprawność zarządzania organizacją | Z_1A_U01, Z_1A_U07, Z_1A_U09 | — | C-1, C-2, C-4 | T-A-1, T-A-2, T-A-3 | M-3, M-4 | S-2 |
Z_1A_C15_U02 W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi przewidywać zachowania pracowników | Z_1A_U01, Z_1A_U07, Z_1A_U09 | — | C-1, C-2, C-4 | T-A-1, T-A-2, T-A-3 | M-3, M-4 | S-2 |
Z_1A_C15_U03 W wyniku przeprowadzonych zajęć student umie określić wpływ kultury organizacyjnej na zachowanie pracowników | Z_1A_U07, Z_1A_U09, Z_1A_U14 | — | C-3, C-4 | T-A-1, T-A-2 | M-3, M-4 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1A_C15_W01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi charakteryzować determinanty zachowań indywidualnych i grupowych w organizacji | 2,0 | Student nie posiada wiedzy na temat determinant zachowań indywidulanych i grupowych w organizacji |
3,0 | Student potrafi charakteryzować kilka determinant zachowań i indywidualnych w organizacji | |
3,5 | Student potrafi scharakteryzować ogólnie wszystkie przedstawione determinanty zachowań indywidualnych i grupowych w organizacji | |
4,0 | Student potrafi charakteryzować szczegółowo wszystkie determinanty zachowań indywidualnych i grupowych w organizacji | |
4,5 | Student potrafi charakteryzować szczegółowo wszystkie determinanty zachowań indywidualnych i grupowych oraz wytłumaczyć ich znaczenie dla organizacji | |
5,0 | Student potrafi scharakteryzować dokładnie wszystkie determinanty zachowań indywidualnych i grupowych, określić ich wpływ na organizację oraz zależności pomiędzy nimi | |
Z_1A_C15_W02 W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi charakteryzować kulturę organizacyjną i kulturę menedżerską | 2,0 | Student nie potrafi zdefiniować i wytłumaczyć zjawiska kultury organizacyjnej |
3,0 | Student potrafi zdefiniować kulturę organizacyjną oraz powierzchownie opisać jej elementy | |
3,5 | Student potrafi zdefiniować kulturę organizacyjną oraz szczegółowo opisać jej elementy | |
4,0 | Student potrafi określić wpływ kultury organizacyjnej na zachowania pracownicze, rozpoznać jej elementy i opisać jej rodzaje | |
4,5 | Student potrafi wskazać na wpływ kultury organizacyjnej na zachowania pracownicze, rozpoznać jej elementy, rodzaje i poziomy | |
5,0 | Student potrafi wytłumaczyć wpływ kultury organizacyjnej i jej elementów na zachowania pracowników w organizacji, potrafi zidentyfikować jej rodzaje i poziomy oraz wskazać na wady i zalety poszczególnych typów kultur |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1A_C15_U01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student umie ocenić wpływ czynników determinujących zachowania pracowników na sprawność zarządzania organizacją | 2,0 | Student nie umie zinterpretować wpływu czynników determinujących zachowanie pracowników na sprawność zarządzania organizacją |
3,0 | Student potrafi w sposób ogólny ocenić wpływ wybranych czynników determinujących zachowanie pracowników na sprawność zarządzania organizacją | |
3,5 | Student potrafi w sposób ogólny ocenić wpływ poznanych czynników determinujących zachowanie pracowników na sprawność zarządzania organizacją | |
4,0 | Student potrafi w sposób ogólny ocenić wpływ poznanych czynników determinujących zachowanie pracowników na sprawność zarządzania organizacją oraz dokonać ich klasyfikacji | |
4,5 | Student potrafi w sposób szczegółowy ocenić wpływ poznanych czynników determinujących zachowanie pracowników na sprawność zarządzania organizacją i dokonać ich klasyfikacji | |
5,0 | Student potrafi w sposób szczegółowy ocenić wpływ poznanych czynników determinujących zachowanie pracowników na sprawność zarządzania organizacją, dokonać ich klasyfikacji i wskazać metody pozwalające na określenie determinant | |
Z_1A_C15_U02 W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi przewidywać zachowania pracowników | 2,0 | Student nie umie przewidywać zachowań pracowników |
3,0 | Student potrafi ocenić wpływ wybranych czynników na zachowania pracowników | |
3,5 | Student potrafi ocenić wpływ wybranych czynników na zachowania pracowników i funkcjonowanie organizacji | |
4,0 | Student potrafi ocenić wpływ wybranych czynników na zachowania pracowników i funkcjonowanie organizacji oraz prezentuje sposób ich modyfikacji | |
4,5 | Student potrafi ocenić wpływ wybranych czynników na zachowania pracowników i funkcjonowanie organizacji, prezentuje sposoby modyfikacji zachowań i określa bariery ich wdrożenia | |
5,0 | Student potrafi ocenić wpływ wybranych czynników na zachowania pracowników i funkcjonowanie organizacji, prezentuje sposoby modyfikacji zachowań i bariery ich wdrożenia oraz projektuje proces wdrożenie zmian | |
Z_1A_C15_U03 W wyniku przeprowadzonych zajęć student umie określić wpływ kultury organizacyjnej na zachowanie pracowników | 2,0 | Student nie potrafi określać wpływu kultury organizacyjnej na zachowanie pracowników |
3,0 | Student potrafi określić jedynie podstawowe elementy kultury organizacyjnej i prezentuje ich wpływ na zachowania pracowników | |
3,5 | Student potrafi określić wszystkie elementy kultury organizacyjnej i prezentuje wpływ jedynie wybranych składników kultury na zachowania pracowników | |
4,0 | Student potrafi określić wszystkie elementy kultury organizacyjnej i prezentuje ich wpływ na zachowania pracowników | |
4,5 | Student potrafi określić wszystkie elementy kultury organizacyjnej i prezentuje ich wpływ na zachowania pracowników oraz ocenia ich istotność z punktu widzenia zarządzania organizacją | |
5,0 | Student potrafi określić wszystkie elementy kultury organizacyjnej i prezentuje ich wpływ na zachowania pracowników, ocenia ich znaczenie dla działalności organizacji i nadaje priorytety występującym problemom |
Literatura podstawowa
- Robbins S, Judge T., Zachowania w organizacji, PWE, Warszawa, 2012
- Kożusznik B., Zachowania człowieka w organizacji, PWE, Warszawa, 2014
- Schein E., Schein P., Potęga relacji w zarządzaniu: o trudnej sztuce bycia pokornym liderem, PWN, Warszawa, 2019
- Moczydłowska J., Korombel A., Bitkowska A., Relacje jako kapitał organizacji, Difin, Warszawa, 2017
- Mikuła B., Pietruszka-Ortyl A., Zachowania organizacyjne. Zarys problematyki, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, 2019
Literatura dodatkowa
- Januszkiewicz K., Elastyczność zachowań organizacyjnych pracowników: koncepcja i metodyka badań, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 2018
- Groysberg B., Lee J., Price J., Cheng J.Y., The Leader’s Guide to Corporate Culture, Harvard Business Review, 2018, Dostęp online: https://hbr.org/2018/01/the-leaders-guide-to-corporate-culture
- Peterson S., Abramson R., Stutman R.K., How to Develop Your Leadership Style, Harvard Business Review, 2020, Dostęp online: https://hbr.org/2020/11/how-to-develop-your-leadership-style