Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych

Sylabus przedmiotu Chów zwierząt gospodarskich:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Chów zwierząt gospodarskich
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 6 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa wiedza z zakresu biologii zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z warunkami chowu zwierząt gospodarskich (bydła, trzody, drobiu i owiec) i najważniejszymi czynnikami wpływającymi na ilość i jakość produktów zwierzęcych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Charakterystyka dominujących w produkcji krajowej gatunków i ras zwierząt gospodarskich. Kierunki użytkowania i systemy utrzymania wybranych gatunków zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu . Znaczenie produkcji zwierzęcej.6
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1udział w zajęciach6
A-W-2konsultacje4
A-W-3samokształcenie15
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: pisemny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-11_W01
Ma wiedzą dotyczącą zasad zapewnienia prawidłowego chowu i sposobu żywienia zwierząt gospodarskich
ROSUR_10-_W06C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-11_U01
Student potrafi wskazać warunki chowu wybranych zwierząt gospodarskich i opisać niezbędne wymagania
ROSUR_10-_U04C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-11_K01
Ma świadomość zarządzania gospodarstwem z chowem zwierząt gospodarskich oraz określania ich potrzeb
ROSUR_10-_K03C-1T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-11_W01
Ma wiedzą dotyczącą zasad zapewnienia prawidłowego chowu i sposobu żywienia zwierząt gospodarskich
2,0
3,0Ma podstawową wiedzą z zakresu chowu i żywienia zwierząt gospodarskich
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-11_U01
Student potrafi wskazać warunki chowu wybranych zwierząt gospodarskich i opisać niezbędne wymagania
2,0
3,0Potrafi okreslić wymagania stawiane przy chowie zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem ich dobrostanu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-11_K01
Ma świadomość zarządzania gospodarstwem z chowem zwierząt gospodarskich oraz określania ich potrzeb
2,0
3,0ma świdomość w organizacji chowu zwierząt gospodarczych i ich dobrostanu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. M. Kuczaj, Hodowla zwierząt - organizacja produkcji zwierzęcej. M, UP we Wrocławiu, Wrocław, 2016
  2. Praca zbiorowa pod red. H. Grodzkiego, Metody chowu i hodowli bydła., Wyd. SGGW, Warszawa, Warszawa, 2011
  3. Praca zbiorowa pod red. A. Rekiel, Chów i hodowla trzody chlewnej, Wyd. SGGW, Warszawa, Warszawa, 2005
  4. Praca zbiorowa pod red. J. Jankowskiego, Hodowla i użytkowanie drobiu, PWRiL, Warszawa, 2012

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka dominujących w produkcji krajowej gatunków i ras zwierząt gospodarskich. Kierunki użytkowania i systemy utrzymania wybranych gatunków zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu . Znaczenie produkcji zwierzęcej.6
6

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1udział w zajęciach6
A-W-2konsultacje4
A-W-3samokształcenie15
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROSUR_10-_PDROSUR-11_W01Ma wiedzą dotyczącą zasad zapewnienia prawidłowego chowu i sposobu żywienia zwierząt gospodarskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROSUR_10-_W06Ma podstawową wiedzę z zakresu chowu i żywienia zwierząt gospodarskich
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z warunkami chowu zwierząt gospodarskich (bydła, trzody, drobiu i owiec) i najważniejszymi czynnikami wpływającymi na ilość i jakość produktów zwierzęcych.
Treści programoweT-W-1Charakterystyka dominujących w produkcji krajowej gatunków i ras zwierząt gospodarskich. Kierunki użytkowania i systemy utrzymania wybranych gatunków zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu . Znaczenie produkcji zwierzęcej.
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzą z zakresu chowu i żywienia zwierząt gospodarskich
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROSUR_10-_PDROSUR-11_U01Student potrafi wskazać warunki chowu wybranych zwierząt gospodarskich i opisać niezbędne wymagania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROSUR_10-_U04Potrafi opisać wymagania stawiane przy chowie podstawowych zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z warunkami chowu zwierząt gospodarskich (bydła, trzody, drobiu i owiec) i najważniejszymi czynnikami wpływającymi na ilość i jakość produktów zwierzęcych.
Treści programoweT-W-1Charakterystyka dominujących w produkcji krajowej gatunków i ras zwierząt gospodarskich. Kierunki użytkowania i systemy utrzymania wybranych gatunków zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu . Znaczenie produkcji zwierzęcej.
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi okreslić wymagania stawiane przy chowie zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem ich dobrostanu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROSUR_10-_PDROSUR-11_K01Ma świadomość zarządzania gospodarstwem z chowem zwierząt gospodarskich oraz określania ich potrzeb
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROSUR_10-_K03Rozumie konieczność dostosowania elementów działalności rolniczej do zmiennych warunków środowiskowych, gospodarczych i do obowiązujących przepisów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z warunkami chowu zwierząt gospodarskich (bydła, trzody, drobiu i owiec) i najważniejszymi czynnikami wpływającymi na ilość i jakość produktów zwierzęcych.
Treści programoweT-W-1Charakterystyka dominujących w produkcji krajowej gatunków i ras zwierząt gospodarskich. Kierunki użytkowania i systemy utrzymania wybranych gatunków zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu . Znaczenie produkcji zwierzęcej.
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma świdomość w organizacji chowu zwierząt gospodarczych i ich dobrostanu
3,5
4,0
4,5
5,0