Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych
Sylabus przedmiotu Ubezpieczenie produkcji rolniczej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ubezpieczenie produkcji rolniczej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Kształtowania Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Teodor Kitczak <Teodor.Kitczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | powierzchniw upraw oraz gatunki roslin i zwierząt gospodarskich |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zabezpieczenie upraw rolniczych przed wpływem nie planowanych czynników atmosferycznych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Najnowsze przepisy i warunki dotyczące ubezpieczenia upraw rolniczych. Ogólne warunki ubezpieczeń rolnych (pakiet ubezpieczeń rolnych). | 4 |
4 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | udział w zajęciach | 4 |
A-W-2 | konsultacje | 6 |
A-W-3 | samokształcenie | 15 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: pisemny |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-14_W01 Ma wiedzę z zakresu zmniejszenia ryzyka produkcji rolnej. | ROSUR_10-_W02 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-14_U01 Potrafi zmniejszyć ryzyko produkcji rolniczej poprzez ubezpieczenie upraw rolniczych | ROSUR_10-_U08 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-14_K01 Ma świadomość potrzeby zmniejszenia ryzyka produkcji rolnej z wykorzystaniem ubezpieczenia produkcji | ROSUR_10-_K03 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-14_W01 Ma wiedzę z zakresu zmniejszenia ryzyka produkcji rolnej. | 2,0 | |
3,0 | Ma wiedzę z zakresu zmniejszenia ryzyka produkcji rolnej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-14_U01 Potrafi zmniejszyć ryzyko produkcji rolniczej poprzez ubezpieczenie upraw rolniczych | 2,0 | |
3,0 | Potrafi zmniejszyć ryzyko produkcji rolniczej poprzez właściwy dobór ubezpieczenia łupraw rolniczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-14_K01 Ma świadomość potrzeby zmniejszenia ryzyka produkcji rolnej z wykorzystaniem ubezpieczenia produkcji | 2,0 | |
3,0 | Ma świadomość potrzeby zmniejszenia ryzyka produkcji rolnej z wykorzystaniem ubezpieczenia produkcji | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Dz.U. 2015, poz. 1844, 2015