Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Ichtiologia i akwakultura (S1)
specjalność: Eksploatacja rybackich zasobów środowiska wodnego

Sylabus przedmiotu Podstawy ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem połowowym:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ichtiologia i akwakultura
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem połowowym
Specjalność Eksploatacja rybackich zasobów środowiska wodnego
Jednostka prowadząca Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
Nauczyciel odpowiedzialny Krzysztof Formicki <Krzysztof.Formicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Brocki <Wojciech.Brocki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 30 5,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych pojęć związanych z ekonomią i analizą ekonomiczną, prowadzeniem połowów, rynkiem i otoczeniem rynku

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie studiującym przedmiot istotnych informacji o specyfice organizacji i działania przedsiębiorstw połowowych w aspekcie kryteriów ekonomicznej oceny. Celem przeprowadzonych zajęć jest zapoznanie z podstawowymi pojęciami oraz zagadnieniami dotyczącymi prowadzenia przedsiębiorstwa połowowego, jego organizacji i zadań na rynku w aspekcie zarządzania i marketingu. Student w trakcie zajęć ma zdobyć umiejętności w zakresie: -definiowania celów i funkcji przedsiębiorstwa połowowego; -znajomości uwarunkowań prawnych. Ponadto umiejętność zarzadzania przedsiębiorstwem połowowym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Istota i cele przedsiębiorstwa połowowego, charakterystyczne cechy, nowe idee w rozwoju przedsiębiorstw5
T-W-2Formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstw: jednoosobowych, wieloosobowych, spółki. Przykłady z obszaru rybactwa i rybołówstwa4
T-W-3Otoczenie przedsiębiorstwa: naturalne i jego elementy fizyczne, społeczno-demograficzne, technologiczne3
T-W-4Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem: istota zarządzania przedsiębiorstwem, struktura organizacyjna przedsiębiorstwa i jej kształtowanie, planowanie, motywacja, ocena działalności gospodarczej6
T-W-5Zasoby przedsiębiorstwa i ich wykorzystanie, przedsiębiorstwo a rynek, współpraca z innymi podmiotami gospodarczymi, przedsiębiorstwo a samorząd terytorialny. Ocena efektywności działania przedsiębiorstwa6
T-W-6Merody i idee zarzadzania przedsiębiorstwem połowowym5
T-W-7Kolokwium1
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotowanie się do zajeć20
A-W-3Przygotowanie sie do zaliczenia75
125

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład multimedialny, wykład problemowy, gry dydaktyczne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Sprawdzan pisemny
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe- pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IA_1A_D1-7_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma zaawansowaną wiedzę by definiować i objaśniać zagadnienia związane w ekonomiką przedsiębiorstwa oraz zarzadzeniem. Potrafi charakteryzować i tłumaczyć metody zarządzania i określić najbardziej optymalna formę dla przedsiębiorstwa połowowego
IA_1A_W18, IA_1A_W20C-1T-W-1, T-W-2, T-W-4M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IA_1A_D1-7_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student umie organizować, planować cykl produkcji, kontrolować aspekt ekonomiczny przy produkcji ryb, wdrażać nowe technologie, oraz zarządzać małym przedsiębiorstwem połowowym
IA_1A_U17C-1T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IA_1A_D1-7_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: chętny do pomocy, postępowanie zgodne z zasadami BHP i etyki, zdolny do samodzielnego podejmowania decyzji, zorientowany na nowe technologie
IA_1A_K05, IA_1A_K01, IA_1A_K03C-1T-W-2, T-W-5M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IA_1A_D1-7_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma zaawansowaną wiedzę by definiować i objaśniać zagadnienia związane w ekonomiką przedsiębiorstwa oraz zarzadzeniem. Potrafi charakteryzować i tłumaczyć metody zarządzania i określić najbardziej optymalna formę dla przedsiębiorstwa połowowego
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IA_1A_D1-7_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student umie organizować, planować cykl produkcji, kontrolować aspekt ekonomiczny przy produkcji ryb, wdrażać nowe technologie, oraz zarządzać małym przedsiębiorstwem połowowym
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IA_1A_D1-7_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: chętny do pomocy, postępowanie zgodne z zasadami BHP i etyki, zdolny do samodzielnego podejmowania decyzji, zorientowany na nowe technologie
2,0
3,0Nie podlega ocenie w formie stopnia
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Grzelakowski, Matczak, Ekonomika i zarządzanie przedsiębiorstwem portowym, Akademia Morska, Gdynia, 2006
  2. ANNA GRONTKOWSKA, BOGDAN KLEPACKI, EKONOMIKA I ZARZĄDZANIE PRZEDSIĘBIORSTWEM W AGROBIZNESIE, 2007
  3. Duraj J., Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa, 2000
  4. Piasecki B, Ekonomika i zarządzanie małą firmą, PWN, Warszawa, 2002
  5. Nasalski Z., Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw : wybrane zagadnienia, Olsztyn, 2006
  6. Kortan J., Podstawy ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa, 1997

Literatura dodatkowa

  1. Białoń L., Ekonomika przedsiębiorstwa. Zarys problematyki dla inżynierów, PW, Warszawa, 1996
  2. Dębski D., Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw, Lublin, 2006
  3. Laski Z., Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa przemysłowego, US, Szczecin, 1986

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Istota i cele przedsiębiorstwa połowowego, charakterystyczne cechy, nowe idee w rozwoju przedsiębiorstw5
T-W-2Formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstw: jednoosobowych, wieloosobowych, spółki. Przykłady z obszaru rybactwa i rybołówstwa4
T-W-3Otoczenie przedsiębiorstwa: naturalne i jego elementy fizyczne, społeczno-demograficzne, technologiczne3
T-W-4Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem: istota zarządzania przedsiębiorstwem, struktura organizacyjna przedsiębiorstwa i jej kształtowanie, planowanie, motywacja, ocena działalności gospodarczej6
T-W-5Zasoby przedsiębiorstwa i ich wykorzystanie, przedsiębiorstwo a rynek, współpraca z innymi podmiotami gospodarczymi, przedsiębiorstwo a samorząd terytorialny. Ocena efektywności działania przedsiębiorstwa6
T-W-6Merody i idee zarzadzania przedsiębiorstwem połowowym5
T-W-7Kolokwium1
30

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotowanie się do zajeć20
A-W-3Przygotowanie sie do zaliczenia75
125
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIA_1A_D1-7_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma zaawansowaną wiedzę by definiować i objaśniać zagadnienia związane w ekonomiką przedsiębiorstwa oraz zarzadzeniem. Potrafi charakteryzować i tłumaczyć metody zarządzania i określić najbardziej optymalna formę dla przedsiębiorstwa połowowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIA_1A_W18Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem, managementu środowiskowego oraz ochrony własności intelektualnej i prawa patentowego.
IA_1A_W20Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu zasad tworzenia i rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości w tym praktycznego wykorzystania obowiązujących norm prawnych.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studiującym przedmiot istotnych informacji o specyfice organizacji i działania przedsiębiorstw połowowych w aspekcie kryteriów ekonomicznej oceny. Celem przeprowadzonych zajęć jest zapoznanie z podstawowymi pojęciami oraz zagadnieniami dotyczącymi prowadzenia przedsiębiorstwa połowowego, jego organizacji i zadań na rynku w aspekcie zarządzania i marketingu. Student w trakcie zajęć ma zdobyć umiejętności w zakresie: -definiowania celów i funkcji przedsiębiorstwa połowowego; -znajomości uwarunkowań prawnych. Ponadto umiejętność zarzadzania przedsiębiorstwem połowowym
Treści programoweT-W-1Istota i cele przedsiębiorstwa połowowego, charakterystyczne cechy, nowe idee w rozwoju przedsiębiorstw
T-W-2Formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstw: jednoosobowych, wieloosobowych, spółki. Przykłady z obszaru rybactwa i rybołówstwa
T-W-4Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem: istota zarządzania przedsiębiorstwem, struktura organizacyjna przedsiębiorstwa i jej kształtowanie, planowanie, motywacja, ocena działalności gospodarczej
Metody nauczaniaM-1Wykład multimedialny, wykład problemowy, gry dydaktyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzan pisemny
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe- pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIA_1A_D1-7_U01W wyniku przeprowadzonych zajęć student umie organizować, planować cykl produkcji, kontrolować aspekt ekonomiczny przy produkcji ryb, wdrażać nowe technologie, oraz zarządzać małym przedsiębiorstwem połowowym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIA_1A_U17Potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu problemów technologicznych dostrzegać ich aspekty pozatechniczne w tym, środowiskowe, ekonomiczne i prawne. Potrafi stosować zasady BHP i higieny pracy.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studiującym przedmiot istotnych informacji o specyfice organizacji i działania przedsiębiorstw połowowych w aspekcie kryteriów ekonomicznej oceny. Celem przeprowadzonych zajęć jest zapoznanie z podstawowymi pojęciami oraz zagadnieniami dotyczącymi prowadzenia przedsiębiorstwa połowowego, jego organizacji i zadań na rynku w aspekcie zarządzania i marketingu. Student w trakcie zajęć ma zdobyć umiejętności w zakresie: -definiowania celów i funkcji przedsiębiorstwa połowowego; -znajomości uwarunkowań prawnych. Ponadto umiejętność zarzadzania przedsiębiorstwem połowowym
Treści programoweT-W-4Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem: istota zarządzania przedsiębiorstwem, struktura organizacyjna przedsiębiorstwa i jej kształtowanie, planowanie, motywacja, ocena działalności gospodarczej
T-W-5Zasoby przedsiębiorstwa i ich wykorzystanie, przedsiębiorstwo a rynek, współpraca z innymi podmiotami gospodarczymi, przedsiębiorstwo a samorząd terytorialny. Ocena efektywności działania przedsiębiorstwa
T-W-6Merody i idee zarzadzania przedsiębiorstwem połowowym
Metody nauczaniaM-1Wykład multimedialny, wykład problemowy, gry dydaktyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzan pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIA_1A_D1-7_K01W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: chętny do pomocy, postępowanie zgodne z zasadami BHP i etyki, zdolny do samodzielnego podejmowania decyzji, zorientowany na nowe technologie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIA_1A_K05Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy oraz inicjowania działań na rzecz interesu publicznego.
IA_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i do koniecznośći dalszego i ciągłego kształcania się i samodoskonalenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy).
IA_1A_K03Jest gotów do podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studiującym przedmiot istotnych informacji o specyfice organizacji i działania przedsiębiorstw połowowych w aspekcie kryteriów ekonomicznej oceny. Celem przeprowadzonych zajęć jest zapoznanie z podstawowymi pojęciami oraz zagadnieniami dotyczącymi prowadzenia przedsiębiorstwa połowowego, jego organizacji i zadań na rynku w aspekcie zarządzania i marketingu. Student w trakcie zajęć ma zdobyć umiejętności w zakresie: -definiowania celów i funkcji przedsiębiorstwa połowowego; -znajomości uwarunkowań prawnych. Ponadto umiejętność zarzadzania przedsiębiorstwem połowowym
Treści programoweT-W-2Formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstw: jednoosobowych, wieloosobowych, spółki. Przykłady z obszaru rybactwa i rybołówstwa
T-W-5Zasoby przedsiębiorstwa i ich wykorzystanie, przedsiębiorstwo a rynek, współpraca z innymi podmiotami gospodarczymi, przedsiębiorstwo a samorząd terytorialny. Ocena efektywności działania przedsiębiorstwa
Metody nauczaniaM-1Wykład multimedialny, wykład problemowy, gry dydaktyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzan pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Nie podlega ocenie w formie stopnia
3,5
4,0
4,5
5,0